در جلسه سهشنبه ۲۶ بهمن شورای عالی انقلاب فرهنگی که به ریاست محمود احمدینژاد برگزار شد، پس از بحثها و بررسیهایی که در زمینه اصلاح بند ۱ ماده ۱۰ اساسنامه دانشگاه آزاد صورت گرفته بود، این بند اساسنامه مورد اصلاح قرار گرفت.
آخرین اصلاحات در بند ۱۰ اساسنامه
محمدرضا مخبردزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اصلاحات انجام شده در بند۱ ماده ۱۰ اساسنامه دانشگاه آزاد، گفت که «۳ نفر از اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاهها در مرتبه دانشیاری و یا بالاتر که هیچگونه سمت مدیریتی و حکومتی از جمله عضویت در مجامع و شوراهای دولتی و حکومتی نداشته باشند، بهتصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی با معرفی اعضای شورا به عضویت هیئت امنای دانشگاه آزاد در میآیند»؛ این تغییرات سبب شد تا سرانجام ماده ۱۰ اساسنامه دانشگاه آزاد به ترتیب ذیل در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب برسد:
۱- سه نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاهها با مرتبه علمی دانشیار و یا بالاتر که هیچگونه سمت مدیریتی و حکومتی از جمله عضویت در مجامع و شوراهای دولتی و حکومتی نداشته باشند به انتخاب اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی.
۲- سه نفر از اعضای هیئت مؤسس دانشگاه آزاد که یکی از آنها حتماً باید روحانی باشد.
۳ـ وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا نمایندگان آنها
۴ـ رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها یا معاون وی.
۵ ـ رئیس دانشگاه (دبیر هیئت امناء).
تبصره۱ـ مدت عضویت هیئت امناء چهار سال بوده و در اولین جلسه از بین اعضاء یک نفر به ریاست هیئت انتخاب میشود.
تبصره۲ـ در صورت استعفاء هر یک از اعضاء هیئت امناء یا فوت یا برکناری یا ناتوانی و یا هر علت دیگر، جایگزین او طبق مقررات این اساسنامه و برای باقیمانده مدت دوره انتخاب خواهد شد.
تبصره۳- احکام اعضای هیئت امنا با امضای رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر خواهد شد.
کاهش ۳ نفره اعضای هئیت امنای ۱۳ نفره
بدین ترتیب با گذشت ماهها از تصویب اساسنامه جدید دانشگاه آزاد، سرانجام موارد اختلافی در بند ۱۰ اساسنامه نیز اصلاح شد تا بر اساس آن ۳ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاهها با مرتبه علمی دانشیار و بالاتر که هیچگونه سمت مدیریتی و حکومتی از جمله عضویت در مجامع و شوراهای دولتی و حکومتی نداشته باشند، به انتخاب اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و ۳ نفر از اعضای هیئت مؤسس دانشگاه آزاد که یکی از آنها حتماً باید روحانی باشد، به عضویت هیئت امنا انتخاب شوند.
این در حالی است که پیش از این مقرر شده بود هیئت امنای دانشگاه آزاد علاوه بر شخصیتهای حقوقی، یعنی وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا نمایندگان آنها، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها یا معاون وی و رئیس دانشگاه به عنوان دبیر هیئت امناء، با معرفی ۵ نفر از اعضاء هیئت علمی تماموقت دانشگاهها در مرتبه دانشیاری و یا بالاتر به پیشنهاد و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و همچنین ۴ نفر از اعضای هیئت مؤسس دانشگاه آزاد که حتماً یک نفر از آنها روحانی باشد، تشکیل شود.
بنابراین با تصمیم و تصویب جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۲ نفر از گزینههای پیشنهادی شورای عالی انقلاب فرهنگی و یک نفر از گزینههای پیشنهادی هیئت موسس دانشگاه آزاد کم شده و تعداد ۱۳ نفره هیئت امنا به ۱۰ نفر کاهش یافت که البته اعضای پیشنهادی شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچگونه سمت مدیریتی و حکومتی از جمله عضویت در مجامع و شوراهای دولتی و حکومتی ندارند.
امضای رئیس جمهور پای حکم اعضای هئیت امنا
ماده ۱۰ اساسنامه دانشگاه آزاد ۳ تبصره هم داشت که بر اساس تبصره یک، مدت عضویت هیئت امناء ۴ سال بوده و در اولین جلسه از بین اعضاء یک نفر به ریاست هیئت انتخاب میشود و بر اساس تبصره ۲، در صورت استعفاء هر یک از اعضاء هیئت امناء یا فوت یا برکناری یا ناتوانی و یا هر علت دیگر، جایگزین او طبق مقررات این اساسنامه و برای باقیمانده مدت دوره انتخاب خواهد شد.
همچنین در سومین تبصره این ماده آمده بود که احکام اعضاء هیئت امناء با امضاء رئیس هیأت مؤسس صادر خواهد شد که این تبصره نیز با نظر اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی اصلاح شد و از این پس، احکام اعضای هیئت امنای دانشگاه آزاد با امضای رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر خواهد شد.
وظایف و اختیارات هئیت امنا
بر اساس این گزارش بعد از اصلاح این بند از اساسنامه دانشگاه آزاد در شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمام نگاهها معطوف به معرفی اعضای این هیئت از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی و همچنین هیئت موسس دانشگاه آزاد بود، اما شرح وظایف هیئت امنای دانشگاه آزاد که در ماده۱۲ این اساسنامه تبیین شده، به شرح ذیل است؛
الف) تصویب سازمان و تشکیلات دانشگاه و آئیننامههای مالی و اداری که از طرف رئیس دانشگاه پیشنهاد میشود.
ب) تصویب بودجه دانشگاه و پیشنهاد طرحهای توسعه آن به وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
ج) تعیین خزانهدار دانشگاه و همچنین تعیین اشخاصی که حق گشایش حسابهای بانکی به نام دانشگاه و حق برداشت از حسابهای آن را دارند و تعیین حسابرس برای دانشگاه.
د) تأیید و تصویب حسابها و ترازنامه سالانه دانشگاه با توجه به گزارش حسابرسی و سپس تقدیم گزارش به وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
هـ) پیشنهاد رئیس دانشگاه به شورای عالی انقلاب فرهنگی و صدور حکم توسط رئیس هیئت امناء پس از تصویب توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی.
تبصره ـ هیئت امناء پس از رسمیت یافتن طبق این اساسنامه، ظرف مدت یک ماه فرد پیشنهادی برای احراز ریاست دانشگاه را به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی مینماید.
و) عزل رئیس دانشگاه.
ز) جلب کمکهای مالی و امکانات.
ح) تصویب مقررات مربوط به اعضاء هیئت علمی و کارکنان اداری دانشگاه و تعرفه حقوق و دستمزد و مزایا.
تبصره ـ مقررات ناظر بر جذب و تبدیل وضعیت هیئت علمی دانشگاه، تابع حکم مقرر در ماده ۱۹ این اساسنامه خواهد بود.
ط) پیشنهاد هر نوع تأسیس، توسعه یا انحلال واحدهای دانشگاه به وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
س) تنظیم آئیننامه مالی و معاملاتی و ارائه آن به وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موضوع ماده ۱۵ کلیات آئیننامه تأسیس مؤسسات آموزش عالی غیردولتی غیرانتفاعی.
ک) پیشنهاد میزان شهریه دانشجویان و آئیننامه چگونگی دریافت آن جهت تصویب حسب مورد به وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
گ) تنظیم و تصویب آئیننامه داخلی هیئت امناء.
ف) تصویب اخذ وام.
ل) تعیین نحوه ادارة واحدهای تولیدی دانشگاه
م) تصویب آئیننامه تشکیل شورای دانشگاه.
ن) تصویب ظرفیت پذیرش دانشجویان که از طرف رئیس دانشگاه پیشنهاد میگردد.
ی) انتخاب رئیس واحدهای مراکز استان و واحدهایی که دارای ۵۰۰۰ دانشجو به بالا میباشد به پیشنهاد رئیس دانشگاه و تأیید هیأت امناء و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی میباشد. همچنین انتخاب رؤسای سایر واحدها به پیشنهاد رئیس دانشگاه و تأیید هیأت امناء و حسب مورد تصویب وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود. صدور حکم برای مدت چهار سال توسط رئیس دانشگاه انجام میشود.
تبصره۱ـ هر نوع توسعه، ایجاد رشته جدید، ایجاد ظرفیت و سایر موارد مربوط با پیشنهاد هیأت امناء و طبق ماده ۳ این اساسنامه با تأیید وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میباشد.
تبصره۲ـ هیئت امناء در انجام وظایف خود، مقررات و ضوابط قانونی کشور و به ویژه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را رعایت خواهد کرد.
تبصره۳ـ به منظور ارتقاء خلاقیت و مدیریت کیفی دانشگاه، در هر یک از استانهای کشور هیأت امنای استانی دانشگاه آزاد اسلامی برای انجام مأموریتهای محوله تشکیل میشود. نحوه تشکیل، ترکیب اعضاء و شرح وظایف این هیأتها، توسط هیأت امناء مرکزی دانشگاه تهیه و به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید.
حذف ۳ عضو پیشنهادی با اصلاح ماده ۱۰ اساسنامه
در این شرایط و در حالی که پیش از این نیز ۵ عضو پیشنهادی شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تکمیل ترکیب هیئت امنای دانشگاه آزاد معرفی شده بودند، با تغیییرات ایجاد شده در بند ۱ ماده ۱۰ اساسنامه دانشگاه آزاد باید در انتظار تغییرات جدیدی در ترکیب هیئت امنای دانشگاه آزاد باشیم.
بر اساس این گزارش؛ پیش از این سیدشهابالدین صدر رئیس سازمان نظام پزشکی و نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، نسرین سلطانخواه معاون علمی فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان، محمدحسن شجاعیفرد رئیس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، فرهاد دانشجو رئیس سابق دانشگاه تربیت مدرس و فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران از سوی شورایعالی انقلاب فرهنگی به عنوان اعضای جدید هیئت امنای دانشگاه آزاد معرفی شد ه بودند و هیئت موسس دانشگاه آزاد نیز هیچ اقدامی را برای معرفی اعضای پیشنهادی خود انجام نداده بود.
البته با تغییرات ایجاد شده در ماده ۱۰ اساسنامه دانشگاه آزاد، سیدشهابالدین صدر رئیس سازمان نظام پزشکی و نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، نسرین سلطانخواه معاون علمی فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان و حتی فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران قطعا جایی در ترکیب جدید نخواهند داشت مگر اینکه از مسئولیتهای دولتی و حکومتی خود استعفا دهند.
گزینههای احتمالی برای هیئت امنای دانشگاه آزاد
بنابراین در کنار محمدحسن شجاعیفرد رئیس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت و فرهاد دانشجو رئیس سابق دانشگاه تربیت مدرس که همچنان شانس زیادی برای عضویت در هیئت امنای دانشگاه آزاد دارند، نامهای آشنا و غیرآشنای متعددی در این روزها برای تصدی این مسئولیت در دانشگاه آزاد به گوش میرسد که در این بین میتوان به کامران باقری لنکرانی وزیر سابق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بیش از وی محمد سلیمانی وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات اشاره کرد.
در سوی دیگر ماجرا جریانات نزدیک به دانشگاه آزاد نیز گزینههایی چون فریدون عزیزی استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و عضو فرهنگستان علوم پزشکی و بهمن یزدی صمدی رئیس منطقه ۱۱ دانشگاه آزاد وچهره ماندگار کشور در عرصه علوم کشاورزی در سال ۸۰ و حتی سعید سهرابپور قائم مقام بنیاد ملی نخبگان را مدنظر دارند.
اما مهمترین نکته در تشکیل هیئت امنای دانشگاه آزاد، به ۳ عضو پیشنهادی هیئت مؤسس بستگی دارد که البته یکی از آنها حتماً باید روحانی باشد؛ در این خصوص نیز شنیده شده که محتملترین گزینهها برای معرفی، علی اکبر ولایتی و محسن قمی هستند که احتمالا در کنار عبدالله جاسبی و یا میرزاده به عنوان ۳ عضو هئیت موسس در ترکیب هیئت امنا قرار خواهند گرفت.
یادآور میشود که در حال حاضر هیئت موسس دانشگاه آزاد با حضور اکبر هاشمی رفسنجانی، سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی، عبدالله جاسبی، علیاکبر ولایتی، حسن حبیبی، سیدحسن خمینی، محسن قمی و حمید میرزاده تشکیل جلسه میدهد.
تشکیل هئیت امنا برای انتخاب رئیس جدید
بنابراین باید منتظر ماند و دید که آیا در جلسه فردا شب شورای عالی انقلاب فرهنگی در صورت صلاحدید رئیس این شورا، موضوع دانشگاه آزاد به سرانجام خواهد رسید یا خیر؟، در هر صورت به احتمال بسیار زیاد، هئیت امنای دانشگاه آزاد با حضور چهرههایی چون فرهاد دانشجو، محمدحسن شجاعی فرد، کامران باقری لنکرانی، محمد سلیمانی، فریدون عزیزی، بهمن یزدی صمدی، سعید سهرابپور، علی اکبر ولایتی و محسن قمی در کنار سایر اعضای حقوقی آن به زودی تشکیل جلسه میدهد تا مراحل انتخاب رئیس جدید دانشگاه آزاد نیز طی شود.
Sorry. No data so far.