دوشنبه 25 آوریل 11 | 15:40

چرا آل سعود نگران محاکمه مبارک است؟

روزنامه انگلیسی گاردین فاش کرد، خاندان حاکم بر عربستان تلاشهای بسیاری در قاهره و واشنگتن برای جلوگیری از محاکمه حسنی مبارک دیکتاتور سرنگون شده مصر انجام داده است.


بر اساس گزارش روزنامه گاردین، همه در جهان اینک منتظر واکنش سعودی‌ها به حکم «عبدالمجید محمود» دادستان کل مصر درباره بازداشت ۱۵ روزه مبارک برای تحقیق هستند.

به آسانی می‌توان حمایت عربستان از مبارک و تلاش برای نجات او را تفسیر کرد؛ این تلاش‌ها برخاسته از ترس کاملا آشکار سعوی‌ها از تحولاتی است که در سیاستهای آمریکا در منطقه بوجود آمده است.

آمریکا اکنون از رژیم‌های هم پیمان خود در منطقه و از جمله عربستان می‌خواهد اصلاحاتی را اجرا کنند، اصلاحاتی که به اوضاع فعلی امنیتی منطقه ضربه‌ای نزند، و موجب سرکار آمدن نخبگانی مخالف با آمریکا نشود.

این درحالی است که خاندان حاکم در ریاض نمی‌تواند این اصلاحات را تحمل کند، زیرا این اصلاحات آل سعود را در معرض چند دستگی، خطر فقدان درآمد‌ها و ثروتهای عظیم و از دست دادن قدرت و نفوذ قرار می‌دهد.

پس از سرنگونی مبارک در ۱۱ فوریه، عربستان تلاش کرد انقلاب مصر را از ۳ جهت به شکست بکشاند:

۱- ایجاد آشوب داخلی برای متوقف کردن روند تغییر. این امر با توجه به راه یافتن گروههای تکفیری وفادار به عربستان به مصر (این گروه‌ها در مقابله با نظام موضعی بی‌طرف داشتند و علیه تظاهرات فتوا داده بودند) و انجام عملیات بمبگذاری و انفجار در کلیسا‌ها برای ایجاد فتنه میان مسلمانان و قبطی‌ها، و نیز منفجر کردن قبرهای اولیای صالح برای برانگیختن فتنه‌های مذهبی کاملا مشخص است.

۲- نزدیک شدن به مسئولان جدید مصر برای حفظ ساختار رژیم سرنگون شده، و ابقای برخی عناصر این رژیم و جلوگیری از محاکمه و بازخواست و طرح پرونده‌های مسئولان سابق که سرشار از مسایل فساد، سرقت و هدر دادن اموال عمومی است. تحت فشار قرار دادن روند تغییر و محدود کردن آن به مسایل مشخص.

۳- تلاش برای کودتا علیه انقلاب، با استفاده از کند بودن روند تغییر و ایجاد اختلاف میان دو گروه طرفدار تغییر و گروه خواهان فعالیت مجدد عناصر رژیم سرنگون شده که هنوز پایگاههای خود را در داخل دولت مصر حفظ کردند.

گاردین در ادامه تاکید کرد: اگر نیروهای انقلاب اهمیت محاکمه قضایی مبارک و عناصر وی را درک کرده باشند، عربستان فورا به راه‌ها و شیوه‌های بسیاری برای متوقف کردن این محاکمه روی می‌آورد. از جمله این راه‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد: مطرح کردن اختلافات و مشکلات گذشته در میدان التحریر و اختلاف میان ارتش و مردم، تهدید ریاض به اخراج حدود یک میلیون کارگر مصری؛ تلاش برای تاثیر گذاری بر مردم مصر با منتشر کردن پیام مبارک از طریق شبکه العربیه برای نشان دادن وی به عنوان فردی مظلوم و بی‌گناه؛ و در ‌‌نهایت سفر سعود فیصل وزیر امور خارجه عربستان به قاهره و دیدار با مشیر طنطاوی با هدف منصرف کردن وی از محاکمه مبارک.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.