یکشنبه 15 می 11 | 18:00

شأن تئاتر دینی این است؟

در این برهه خاص مسئولان و سیاست‎گذاران تئاتر کشور باید تکلیف خود را با فضای دینی و مذهبی مشخص کرده و بر اساس آن برنامه‎ریزی مشخصی ارائه دهند. تربیت، آموزش و توجه به حضور جوانان در سالن‎‎های اصلی، از جمله گام‎‎های مثبتی است که اکنون به باد فراموشی سپرده شده است و دیده می‎شود که در دو مکان معتبر یک فرد به اجرای دو کار مشغول است.


حمید نیلی-سرپرست گروه نمایشی تراب

1- تئاتر دینی از جمله گونه‎‎های هنر تئاتر است که با توجه به قرار گرفتن این محتوا در قالب جاذبه‎‎های بصری و شنیداری، می‎تواند مخاطب قابل‎توجهی را به خود جذب کند. باید در نظر داشت که این نوع تئاتر، به‎هیچ‎‎وجه به‎معناى قشری‎گرى و تظاهر ریاکارانه دینى نیست و لزوما با واژگان مذهبی به‎وجود نمى‎آید. چه‎بسا نمایشنامه‎ای 100 درصد دینى باشد، اما در آن از واژگان عرفى و غیردینى استفاده شده باشد. به‎عبارت دیگر تئاتر دینى آن است که بتواند معارفى را که همه ادیان، به‎ویژه دین اسلام، به نشر آن در بین انسان‎‎ها همت گماشته‎، نشر دهد، جاودانه ساخته و در ذهن‎‎ها ماندگار کند. آن‎چه در این نوع نمایشنامه به‎شدت مورد توجه قرار می‎گیرد، استقبال چشمگیر مخاطبان است که از نگاه برخی صاحب‎نظران، نوعی آسیب برای عرصه تئاتر قلمداد می‎شود! به‎نظر این‎جانب ارتباط مخاطب با محتوا و یادآوری برخی رویداد‎ها براساس نشانه‎‎ها در این آثار، از جمله جاذبه‎‎هایی است که عدم توجه به آن‎ها، زایل کردن میل مخاطب برای استقبال و تماشای آن را به‎همراه خواهد داشت.

2- به‎نظر می‎رسد در فضای کنونی که زمینه‎های ارتباط مخاطب با این عرصه هنری مهیا شده، باید به ذائقه و سلیقه آن احترام گذاشته و برای سبد فرهنگی خانوار براساس باورهای دینی‎اش، کالایی مطلوب در نظر گرفت؛ چراکه ارتباط مخاطب با فضای تئاتر، مدیون هنر تئاتر دینی‎ست که با استفاده از معارف و مفاهیم قابل‎استفاده در صحنه نمایش، تماشاگران را به سالن‎‎های اجرا کشانده است. وجود نمایشنامه‎‎های سطحی، از جمله آسیب‎های مهم در عرصه تئاتر دینی است که سبب شده تهیه‎کنندگان و مسئولان به‎سمت فعالیت‎‎های کلیشه‎ای، بدون نیازسنجی و مخاطب‎شناسی لازم بروند و به همین منظور در گوشه و کنار سالن‎‎های اصلی نمایش تنش‎‎هایی براساس اهانت به مخاطب ایجاد می‎شود که نبود پژوهش و سامان در ارائه محتوا، از جمله دلایل اصلی آن است.

3- در این برهه خاص مسئولان و سیاست‎گذاران تئاتر کشور باید تکلیف خود را با فضای دینی و مذهبی مشخص کرده و بر اساس آن برنامه‎ریزی مشخصی ارائه دهند. تربیت، آموزش و توجه به حضور جوانان در سالن‎‎های اصلی، از جمله گام‎‎های مثبتی است که اکنون به باد فراموشی سپرده شده است و دیده می‎شود که در دو مکان معتبر یک فرد به اجرای دو کار مشغول است. مگر می‎توان گفت شخصی به‎غیر از افراد مطرح، نمی‎توانند از این‎گونه فضا‎ها استفاده کنند؟! باید با احترام به استادان این عرصه و در کنار استفاده از تجربیات این صاحب‎نظران‏، فضا را به جوانان جویای نام هم سپرد تا با ایجاد فضای رقابتی، کار‎های درخور شأن مذهب و دین آماده شود. تأکید رهبر انقلاب در خصوص هنر‎های نمایشی در سال 89 از نکاتی است که مسئولان هنر‎های نمایشی باید به آن توجه کنند، هرچند می‎بینیم پس از گذشت حدود یک سال از این رهنمود‎ها، هنوز اتفاق جدی و بایسته‎ای در این عرصه رخ نداده است و این در حالی است که برخی گروه‎‎های نمایشی که دغدغه رهبر انقلاب را لبیک گفته‎اند و با کمترین حمایت، عمارگونه ندای این‎العمار رهبری را پاسخ گفته‎اند، مورد بی‎مهری برخی سازمان‎‎ها نیز قرار گرفته‎اند. به راستی شأن تئاتر دینی این است که ما هم اکنون شاهد هستیم؟! بنابر فرمایشات معظم له که هنر را برای ماندگاری یک رویداد بهترین ابزار می‎دانند، ما در عرصه نمایش به چه میزان معرف انقلاب و اسلام برای مخاطب بوده‎ایم؟! آیا زمان آن نشده است که به قدرت نفوذ در دل مخاطب ایمان آورده و آن را در جهت اهداف عالی نظام الهی به‎کار بندیم؟!

4- به‎نظر این‎جانب با توجه به مخاطب فراوان تئاتر دینی مسئولان این عرصه باید جدی‎تر به این‎گونه نمایشی نگاه کنند، چراکه این فضا به شدت نیاز به حمایت دارد. این در حالی است که هنوز مسئولان ما ترجیح می‎دهند بیشتر به‎سمت کار‎های مناسبتی فوری پیش رفته و در نهایت می‎بینیم تئاتر دینی مناسبتی، فقط در چند مناسبت مانند محرم و ایام فاطمیه خلاصه می‎شود که این در برابر عظمت ائمه، جای خالی خود را نمایان می‎کند. انتظار، عدالت، نوآوری، جهاد اقتصادی و بیداری اسلامی… از جمله مفاهیمی است که برای استفاده از این هنر جای خالی آن احساس می‎شود!

5- و سخن آخر این‎که هنر از جمله ابزار جنگ نرم است و تئاتر یکی از شاخه‎‎های این ابزار است. دوستان مسئول باید به این سخن ایمان داشته باشند تا بر اساس آن افسران جنگ نرم را در این عرصه آموزش داده و با نگرش جدید به استفاده از این افراد، روح تازه‎ای به تئاتر و هنر دینی تزریق کنند و با اعتماد به این گروه، نمایشنامه‎‎هایی پرمحتوا در قالب‎‎های جذاب، با مفاهیم دینی ارائه کرد، و شرایطی را فراهم کنند که مخاطب با کمال رضایت از سالن خارج شود و این مهم به همت مسئولان انجام شدنی‎ است

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.