مردم کشورهای عربی در خاورمیانه و شمال ٱفریقا در حالی همچنان در مسیر جنبشهای آزادی خواهانه گام برمی دارند که با آغاز اعتراضهای مردمی در اسپانیا به نظر می رسد که این انقلابها وارد مرحله جدیدی شده است و در حال درنوردیدن قاره دیگری است.
به گزارش روزنامه میدل ایست آن لاین، سرانجام جنبش مردمی در اسپانیا از خواب بیدار شد و معترضان اسپانیایی به سبک انقلابهای کشورهای عربی تظاهراتهای گسترده برگزار کردهاند. در حالی این موج انقلابی به سرزمین ماتادورها رسیده است که به نظر می رسد “بهار عربی” در حال رسیدن به قلب اروپاست و از آن به عنوان “تابستان اروپا” باید یاد کرد. همزمان با ادامه اعتراضهای گسترده مردمی در جهان عرب، مردم ناراضی اسپانیا که مدتهاست از نرخ بیکاری بالا رنج می برند در میدان اصلی شهر مادرید تظاهراتهای گستردهای برگزار کردهاند.
همانند مردم کشورهای عربی، مردم اسپانیا به دنبال عدالت، آزادی و دموکراسی بیشتر هستند. مردم اسپانیان خواهان جامعهای هستند که در آن شرایط اقتصادی و معیشتی بهتر، عدالت اجتماعی بیشتر و اشتغالزایی سازنده وجود داشته باشد. مردم اسپانیا سرانجام به این نتیجه رسیدهاند که با یک سیستم فاسد ناکارآمد نمی توان عدالت اجتماعی و رفاه اقتصادی را تجربه کرد و چون ابزاری برای بدست آوردن این دو مورد نداشتند، مجبور شدند با تظاهراتهای مسالمت آمیز این دو عامل را مطالبه کنند.
اعتراضها در اسپانیا در بحبوحه برگزاری انتخابات محلی در این کشور گسترده شده است این در حالی است که براساس قوانین اسپانیا برگزاری تظاهرات پیش از انتخابات ممنوع است. با این حال پلیس مادرید نتوانسته از اعمال زور برای متفرق کردن معترضان استفاده کند چون مقامات این کشور می دانند اعمال خشونت پیامد منفی برای حزب حاکم به همراه دارد.
نکته مهم در این اعتراضها در اسپانیا حضور اقشار مختلف مردم از جمله دانشجو، مهاجر و کارگر بوده است که اکثر آنها بیکار هستند و یکی از مطالباتشان موضوع اشتغال است. با توجه به اینکه اسپانیا اکنون از لحاظ اقتصادی در حال منفجر شدن است و با شرایط افزایش نرخ بیکاری در این کشور، مقامات حزب حاکم شرایط دشواری را پشت سر می گذارند و تلاش می کنند سرنوشتشان همچون سرنوشت رژیمهای حسنی مبارک در مصر و زین العابدین بن علی در تونس نشود.
اکنون بسیاری این سوال را مطرح کردهاند که آیا موج عظیم انقلابی در خاورمیانه به اروپا رسیده است؟ آیا این موج بزرگ به کشورهای دیگر اروپا نیز خواهد رسید؟
در حال حاضر عده ای از کارشناسان بر این باورند که اتحادیه اروپا در شرایط فعلی نامساعد اقتصادی و مواجهه بیشتر دولتهای این اتحادیه با کسری بودجه پتانسیل جدی برای مواجهه با موجی از ناآرامی های مردم را دارا می باشد. این در حالی است که پیشتر در یکسری از کشورهای اتحادیه اروپا از جمله یونان، انگلیس، ایرلند، ایتالیا و چند کشور دیگر مردم به دلیل سیاستهای سختگیرانه دولتها با هدف جبران کسری بودجه تظاهراتهای گسترده ضد دولتی برگزار کرده بودند. برخی دیگر از کارشناسان معقتدند که نمی توان اروپا را با خاورمیانه مقایسه کرد چون از لحاظ اقتصادی این دو منطقه با یکدیگر متفاوت هستند.
آنچه مهم است بیداری مردم جهان در برابر دولتهاست. مردم جهان عرب مطالبات خود را به هر طریقی می خواهند و دیگر ابزار زور و خشونت نمی تواند مانع از تحقق درخواستهای مردم شود. بحران کسری بودجه و بدهی پیشتر کل منطقه یورو را فرا گرفته و با آغاز این اعتراضها باید شاهد مرحله جدیدی در اروپا باشیم. در حال حاضر می توان از کشورهایی همچون یونان، ایرلند و پرتغال به عنوان گزینههای بعدی این موج اعتراضهای مردمی یاد کرد. آنچه امروز در میدان اصلی شهر مادرید (میدان “پوئرتا دل سول” به معنای درب خورشید) رخ می دهد ممکن است در ٱینده این میدان را به میدان التحریر قاهره تبدیل کند. این موضوع برای میادین اصلی دیگر کشورهای اروپا نیز صدق می کند. در حال حاضر انقلابی آرام در اسپانیا آغاز شده و ممکن است این دومینو به سرعت به کشورهای دیگر اروپا نیز برسد.
Sorry. No data so far.