در هفتهای كه گذشت، مردم اردن برای تظاهرات روز جمعه آماده شدند. همزمان با آن، مردم مصر كماكان بر خواستههای خود پافشاری میكنند اما حسنی مبارك برای فرار از محاكمه، مدعی شده در روزهای قیام مردم مصر، «كسی به حرف وی گوش نمیكرده است.» نگاهی داریم به اخبار هفتهی گذشتهی بیداری اسلامی:
مصر: ادامهی تظاهرات در التحریر
حسنی مبارك، رئیسجمهور سرنگونشدهی مصر، هرگونه مسئولیت در قبال كشتار ۹۰۰ معترض در طول قیام مردم مصر به وسیلهی نیروهای امنیتی آن كشور را رد كرد. بنابر متن منتشرشده از بازجویی مبارك، وی در توضیح كشتارها، سركوب كشنده را رد كرد و گفت: «مردم و امنیتیهای ما اینگونهاند.» وی دربارهی اینكه چرا مانع خشونتها نشده پاسخ داد: «كسی به من و حرفهایم توجه نمیكرد.»
مبارك ۸۳ ساله در بیمارستانی در مصر و در بازداشت به سر میبرد. اتهامات وی عبارتند از: دستور سركوب معترضان در تظاهرات ۱۸ روزه كه به سرنگونی وی منجر شد و فساد مالی. وی، اتهام فساد مالی را رد كرده است. حسنی مبارك قرار است به زودی در دادگاهی محاكمه شود و مقامات دادستانی مصر اعلام كردهاند كه این محاكمه به صورت زنده در تلویزیونهای بزرگی در خیابانهای مصر و شبكههای تلویزیونی پخش خواهد شد.
در همین حال، بیبیسی به نقل از وزیر كشور مصر اعلام كرد: حدود ۷۰۰ افسر ارشد مصری شامل ۵۰۵ ژنرال و ۱۶۴ افسر رده پائینتر به دلیل كشتار معترضان در انقلاب مصر، از كار خود بركنار شدهاند. این اقدامات در پی تظاهرات مداوم مردم مصر در میدان التحریر قاهره صورت گرفت كه بر خواستهی خود مبنی بر محاكمهی حسنی مبارك و عاملان سركوب مردم در حین بیداری اسلامی این كشور پافشاری میكنند.
تظاهرات روز جمعهی اردن
روز جمعه، مردم اردن در پاسخ به فراخوان جبهه عمل اسلامی اردن (وابسته به إخوان المسلمین) دست به تظاهرات زدند. جبهه عمل اسلامی اعلام كرده بود كه قصد دارد با این تظاهرات، میدان جمال عبدالناصر پایتخت اردن را فتح كرده و برای روزها در این میدان دست به تحصن بزند. تحلیلگرانی همچون شادی حمید، این فراخوان را ادامه قدرتگیری و ورود اسلامگرایان به عرصهی سیاست جهان عرب قلمداد كردهاند. این تظاهرات پس از اقامهی نماز جمعه پایتخت اردن آغاز شد.
پلیس اردن در واكنش به این تظاهرات، با صدها تن از معترضان درگیر شد و در نتیجه، دستكم پانزده زخمی بر جای گذاشت. آسوشیتد پرس، برخورد روز جمعه پلیس اردن با مردم را «خشنترین برخورد پس از آغاز تظاهرات» در ماههای گذشته گزارش كرد.
فهد خیطان، ستوننویس روزنامهی مستقل «العرب الیوم» در اردن، یك روز قبل از این تظاهرات نوشت كه شعارهای مردم، دولت را بیش از تعداد جمعیت میهراساند. زكی بنی ارشید، عضو ارشد إخوانالمسلمین اردن هم روز یكشنبه در مصاحبه با روزنامهی «الشروق» گفت: إخوانالمسلمین، رهبری بسیج مردمی علیه دولت اردن را آغاز كرده است و از شركت در «گفتوگوی ملی» اعلامشده از سوی پادشاه نیز خودداری كرده است. وی تأكید كرد كه «اكثریت مردم اردن مسلمان هستند و معتقدند باید به آنان كه پرچم اسلام را به اهتزاز درمیآورند، اعتماد كرد.»
فاطمه الاسمادی از اساتید دانشگاه و ستوننویس روزنامه العرب الیوم نیز با تأكید بر «قدرت إخوانالمسلمین» گفت: إخوانالمسلمین قابلیت رهبری و كنترل مردم را دارد. «همه چیز به اسلامگرایان بستگی دارد.»
بحرین: اختلاف در خانوادهی حاكم
یك شاعرهی جوان بحرینی كه به یك سال زندان محكوم شده است، به رویترز گفت: وی آزاد شده اما تحت حبس خانگی قرار گرفته است. البته او اشاره كرد كه به انعكاس خواستههای مردم خواهد پرداخت. آیات القرمزی ۲۰ ساله به رویترز گفت: امیدوارم بحرین از این بحران به سمت آیندهای بهتر بدون تبعیض و فرقهگرایی حركت كند. وی تأكید كرد كه به فعالیت خود ادامه خواهد داد، چراكه حرفهایی برای گفتن دارد و «از یك تكهكاغذی كه امضا كرده، نمیهراسد.» وی در این مصاحبه به تحت ضرب و شتم قرار گرفتن در زندا، اذعان داشته است.
در رابطه با بحرین، یك مقام دولت آمریكا به فایننشیال تایمز گفت: «بحرین اكنون دچار اختلاف است؛ كشوری دارای اختلاف همراه با اختلاف در خانواده حاكم.» این روزنامه در گزارشی به بررسی آغاز مجدد ناآرامیها در بحرین همزمان با آغاز گفتوگوهای آشتی ملی پرداخته و خبر داد كه «شاهزاده بحرین از این مذاكرات اظهار نارضایتی كرده و از آنها جدا شده است.»
خط لولهی گاز مصر به اسرائیل و اردن باز هم منفجر شد
هفتهی گذشته، رسانهها و مقامات مصری از انفجاری قوی در خط لوله گاز مصر به اردن و اسرائیل خبر دادند. این انفجار در نزدیكی شهر العریش در شمال شبه جزیره سینا رخ داده است. مردان مسلح نقابدار، قبل از منفجر كردن این خط لوله به مسئولان و كارمندان مستقر در نزدیكی محل انفجار، هشدار داده و از آنان خواستند كه محل را ترك كنند. این انفجار، چهارمین حمله به این خط لوله در یك سال گذشته بوده است. تولید ۸۰ درصد برق اردن به گاز مصر وابسته است. اسرائیل نیز ۴۰ درصد گاز طبیعی مورد نیاز سرزمینهای اشغالی را از مصر دریافت میكند.
دولت حسنی مبارك از سال ۲۰۰۸، طی یك قرارداد ۲۰ ساله، صادرات گاز به رژیم صهیونیستی را بدون توجه به مخالفتهای گسترده افكار عمومی مصر آغاز كرد. این مخالفتها به دلیل جنایات اسرائیل در غزه، حصر آن و همچنین كمفروشی گاز مصر به نفع اسرائیل صورت گرفته بود.
ادامهی بنبست در لیبی
دیپلماتهای غربی و كشورهای عضو ناتو، شامل وزیر خارجه آمریكا، در تركیه در حال بحث برای فاز آتی عملیات بینالمللی در لیبی هستند. در این جلسه، اعضای شورای انتقالی انقلابیون لیبی نیز حضور دارند. تركیه در این نشست، برای جلوگیری از به وجود آمدن بحران انسانی، خواهان آزادسازی سرمایههای دولت لیبی تا ماه مبارك رمضان شد. انقلابیون كماكان مشغول مبارزه با نیروهای دولت قذافی هستند. دولتهای غربی كه حملهی گستردهای را به وسیله نیروهای ناتو در كشور نفتخیز لیبی صورت دادهاند، گرچه مدعی حمایت از مردم لیبی هستند اما تا به امروز، این حملات كشتههای قابل توجهی از میان انقلابیون و مردم عادی برجای گذاشته است.
دولت فرانسه در روزهای اخیر این احتمال را مطرح كرد كه قذافی به خروج از قدرت در صورتی تن میدهد كه بتواند در لیبی زندگی كند. این در حالی است كه قذافی گفت كه تا آخرین قطره خوناش در لیبی مبارزه خواهد كرد.
بنابر گزارش خبرگزاریها، «گروه تماس» كه از ۳۰ كشور جهان تشكیل شده است، در نشست خود در تركیه اعلام كرد: شورای انتقالی انقلابیون را به عنوان «مقام مشروع» در لیبی میشناسد. این اقدام در واقع آنها را همردهی جایگاه دولت لیبی قرار میدهد.
از زمان آغاز حملات غرب به لیبی، نشستهای مختلفی برای بررسی وضعیت و ارائه كمكهای بیشتر به مردم لیبی در نقاط مختلف برگزار شده كه عمدتاً تنها به تصویب توقیف سرمایههای دولت لیبی منتهی شده است.
Sorry. No data so far.