«نبيل العربي» كه پيش از اين سمت وزير خارجه مصر را برعهده داشت، هفته گذشته پذيراي خبرنگار خبرگزاري فارس در دفتر خود در قاهره بود تا به سوالات وي درباره موضوعات مختلف از جمله روابط جمهوري اسلامي ايران با مصر و رابطه تهران با كشورهاي عربي پاسخ دهد.
وي در ابتداي اين مصاحبه از پاسخ صريح به سوال خبرنگار فارس درباره آينده مناسبات دو كشور ايران و مصر طفره رفت و تنها به اين سخن بسنده كرد كه ” ايران هيچگاه دشمن مصر نبوده و با مصر خصومتي نداشته و از سال 1994 تاكنون ميان مصر و ايران روابط ديپلماتيك در سطح دفتر حافظ منافع وجود داشته است. ”
وي به اقدام صهيونيستها در حمله به كشتي امداد رساني “كرامت ” به غزه اشاره كرد و آن را “راهزني دريايي ” خواند و با فعالان صلح بين المللي براي درهم شكستن محاصره نوار غزه اعلام همبستگي كرد.
ديبركل جديد اتحاديه عرب با اشاره به سفر اخيرش به سوريه و ديدارش با بشار اسد از قول وي اعلام كرد كه بشار اسد در ديدار با او قول انجام اصلاحاتي اساسي در كشور را داده است.
متن كامل اين مصاحبه به صورت سوال و جواب در زير مي آيد:
ايران هيچ خصومتي با مصر ندارد
العربي در ابتداي مصاحبه و در پاسخ به اين سوال كه موضع و ديدگاهش در خصوص رابطه مصر با ايران چيست، بويژه آن كه در اينباره ميان اعراب اختلاف نظر مشاهده ميشود، گفت: نميتوانم هم اكنون درباره اين موضوع و با توجه به سمتي كه به تازگي در آن قرار گرفتهام، صحبتي كنم، دوست داشتم اين سوال را وقتي منصب وزارت خارجه مصر را در اختيار داشتم از من ميكرديد، با اين حال تاكيد ميكنم: ايران هيچگاه دشمن مصر نبوده و با مصر خصومتي نداشته و از سال 1994 تاكنون ميان مصر و ايران روابط ديپلماتيك در سطح دفتر حافظ منافع وجود داشته است.
ديدار از دمشق و قول اسد براي انجام اصلاحات ريشهاي
العربي در بخش ديگري از اين مصاحبه درباره سفر اخيرش به سوريه گفت كه ديدارش از دمشق براي تبيين و نشان دادن اين امر بوده كه حوادث جاري در سوريه و تغييراتي كه در اين كشور در حال رخ دادن است، براي جهان عرب بسيار مهم تلقي ميشود و طي ديدار خود با “بشار اسد ” رئيس جمهوري سوريه به اين موضوع بطور كامل پرداخته است.
وي در عين حال از جزئيات صحبتهاي رد و بدل شده ميان خود و اسد سخني به ميان نياورد و صرفا به اين نكته بسنده كرد كه نميتواند، آنچه در پشت درهاي بسته ميگذرد را تشريح كند. العربي در عين حال تاكيد كرد كه اسد به او وعده داده كه در حال انجام اصلاحاتي اساسي در كشور است.
نقش اتحاديه عرب در تغيير و تحولات جاري در منطقه و جهان عرب
دبيركل جديد اتحاديه عرب در ادامه با اشاره به سفرهايش به برخي از كشورهاي عربي درباره محورهاي مورد بحث در اين ديدارها گفت: با آنها درباره نقش اتحاديه عرب در تغيير و تحولات جاري در منطقه و جهان عرب گفتوگوهايي داشته است.
سه محور مورد بحث در ديدار با مقامات كشورهاي عربي
وي در ادامه افزود: گفتوگوهايش با مقامات كشورهاي عربي حول سه محور اساسي متمركز بود، اول: آخرين تحولات جاري در جهان عرب و خارج آن از جمله تحولات جاري در مصر و تونس و مواضع خطرناك گرفته شده در ليبي كه جنگ در خاك اين كشور در جريان است، همچنين مواضع اتخاذ شده در برابر بحرين، سوريه و يمن و تاكيد بر اين كه در هر شرايطي بايد بر اهميت پاسخگويي به خواستههاي ملتهاي عربي و درسهاي گرفته شده از انقلاب مصر توجه و تمركز ويژه كرد.
تاكيد بر اهميت قضيه فلسطين و دفاع از آن
دومين نكته مورد بحث در ديدارهاي العربي با مقامات كشورهاي عربي موضعگيري در برابر قضيه فلسطين است كه در اينباره دبيركل اتحاديه عرب تاكيد كرد: گفتوگوها و مذاكرات درباره گامهاي بعدي كه بايد توسط كشورهاي عربي برداشته شود و برنامههايي كه بايد در قبال قضيه فلسطيني در مرحله بعد به اجرا درآيد و در تمركز تلاشها جهت به رسميت شناختن كشور مستقل قلسطيني توسط سازمان ملل متحد خلاصه ميشود، در حال انجام است.
تشكيل كشور مستقل فلسطيني پاياني بر منازعه عربي
العربي افزود: روي آوردن به سازمان ملل متحد براي به رسميت شناختن كشور مستقل فلسطيني به معناي تاكيد بر اين نكته است كه زمان به پايان رسيدن نزاع اعراب – اسرائيل به آخر خود رسيده و اين درخواست، درخواستي ضد اسرائيلي تلقي نميشود بلكه گامي جهت تحقق صلح جامع و فراگير است و درست نيست كه آن را اقدامي يكجانبه از سوي كشورهاي عربي برشمرد، چون صلح جز با نشستن دو طرف برسر ميز مذاكره براي پايان دادن به اختلافات بدست نميآيد و دو طرف بايد به اين نتيجه برسند كه فلسطينيان بايد كشوري مستقل از آن خود داشته باشند.
العربي تاكيد كرد: ما مطمئن هستيم ديگر كشورهاي جهان نيز همانند كشورهاي عربي خواهان تاسيس چنين كشوري براي فلسطينيان هستند.
اقدامات اسرائيل در قبال كاروان آزادي 2 “راهزني دريايي ” است
وي درباره موضعگيري رژيم صهيونيستي در برابر كشتي “الكرامه ” و بطوركلي كاروان آزادي 2 كه به سوي نوار غزه در حركت بود و تلاش داشت، محاصره چندين ساله نوار را درهم بشكند، گفت: از سازمان ملل متحد ميخواهم در برابر اينگونه اقدامات رژيم صهيونيستي موضع قاطعي اتخاذ كند و من به شخصه اين اقدام اسرائيل را راهزني دريايي تلقي كرده و آن را محكوم ميكنم و از همين جا همبستگي اتحاديه عرب با فعالان صلح بين المللي جهت درهم شكستن محاصره نوار غزه را كه مغاير با تمام قوانين و عرفهاي بين المللي است، اعلام ميكنم.
ايجاد تحول در اتحاديه عرب
العربي توضيح داد كه سومين موضوع مورد بحث در ديدار با مقامات كشورهاي عربي ايجاد تحول در اتحاديه عرب است، وي تاكيد كرد: من نميتوانم بپذيرم كه اتحاديه عرب موضع تماشاچي را در برابر حوادث جاري در منطقه و جهان عرب داشته باشد و سازمانهاي منطقهاي و بينالمللي ديگر اقدامها و تصميمهاي مرتبط با كشورهاي عربي را اتخاذ كنند؛ بلكه در اين ميان اتحاديه عرب بايد موضعي شفاف و آشكار در برابر عدم پذيرش دخالتهاي خارجي در امور داخلي كشورها داشته باشد و در همان حال به مسئوليتهاي اخلاقي خود در برابر ملتهاي عربي عمل كند.
اتحاديه عرب خواهان پايان جنگ درليبي است
وي در پاسخ به اين سوال كه چرا اتحاديه عرب تصميم گرفت، ليبي را به ناتو تحويل دهد، گفت: اتحاديه عرب قطعنامه شفاف و روشني را صادر كرد و ليبي را تحويل جامعه بين المللي نداد بلكه ميخواست به هر طريق ممكن جنگ و خونريزي در اين كشور به پايان برسد و هم اكنون نيز ميخواهيم اين بحران به طرق سياسي و در سريعترين وقت ممكن به پايان برسد و حل شود.
كشورهاي عضو اتحاديه با تغيير و تحولات در آن مخالفتي نداشتهاند
وي درباره واكنش كشورهاي عربي در برابر ايجاد تغيير و تحولات در اتحاديه عرب گفت: تا كنون هيچيك از مقامات و رهبران عرب با اين تغيير و تحولات مخالفت نداشتهاند و من نيز از تمام ايدهها ، افكار و انديشهها در اين باره استقبال ميكنم و ديدگاه اوليه خود را درباره ايجاد تغيير و تحولات در اتحاديه عرب در سپتامبر آينده ارائه خواهم كرد.
آمادهام با هر شخصيتي از جمله قذافي ديدار كنم
العربي درباره اين كه آيا آماده است با قذافي ديدار و گفتوگو كند، گفت: من از ديدار و گفتوگو با هر شخصيتي استقبال ميكنم و اين موضوع بالطبع شامل قذافي نيز خواهد شد، چون معتقدم اتحاديه عرب بايد در آرامش و با تامل و تعقل به وظايف خود در برابر كشورهاي عربي عمل كند.
Sorry. No data so far.