شاید برای کسانی که اخبار دنیای عرب بالخصوص اخبار حزب الله و مقاومت را از طریق شبکه المنار دنبال میکنند، نام و چهره کوثر موسوی آشناترین نامی باشد که به ذهنشان متبادر میشود.
حس کنجکاومان درباره نحوه زندگی و حتی افکار و عقاید شخصی این گوینده برجسته، ما را بر آن کرد تا با وی مصاحبه کنیم.
در ابتدای راه گمان نمیبردیم گفت وگو با یک مجری یک شبکه ماهواره ای اینقدر مشکل باشد.تدابیر امنیتی خاص اتخاذ شده از سوی حزب الله برای ارتباطگیری با خانمهای مشهور شاغل در رسانه وابسته به این حزب باعث شد تا کسب مجوزهای لازم برای این مصاحبه حدود یک ماه طول بکشد و جالب تر آنکه دوبار با رییس شبکه المنار دیدار کردیم تا هماهنگی لازم را به عمل آوریم.
** چگونگی ورود به المنار
خانم موسوی فعالیتش را در المناراز سال ۱۹۹۴شروع کرد . وی درخصوص چگونگی ورود به این شبکه میگوید: یک سال قبل از این تاریخ پا به این شبکه تلویزیونی گذاشتم. در ابتدا برنامهای برای کار گویندگی نداشتم اما شبکه المنار نیاز به یک گوینده زن نیاز پیدا کرد. به محض اطلاع درخواست و امتحان دادم. تست گویندگی را هم با موفقیت پشت سر گذاشتم اما در ابتدا به کار گردآوری و سپس تحریر و بعد ضبط صدا مشغول شدم تا اینکه کار گویندگی المنار را عهده دار شدم.
وی در مورد سابقه فعالیت اجتماعی خود میگوید: ابتدا به عنوان معلم در مدرسه مشغول بودم اما خواست خداوند این بود که بدون برنامه ریزی قبلی فرصت گویندگی در المنار برایم ایجاد شد. من معتقد بوده و هستم که هر کسی در جامعه نقشی دارد و نقش زن نه تنها در منزل بلکه در کار نیز کامل کننده مرد است.
موسوی در پاسخ به این سوال که اگر به سال ۱۹۹۴بازگردد بازهم کار گویندگی را انتخاب خواهد کرد، تاکید کرد که قطعا این کار را خواهد کرد.
** بچه داری و گویندگی اخبار
او که دو فرزند خردسال دارد درباره جمع بین کارهای خانه و گویندگی خبر در ساعات مختلف شبانه روز آن را چندان سهل نمیداند و میگوید: به اندازه توان و به یاری خداوند سعی درجمع کردن امور منزل و بیرون را دارم . کار من در بیرون از خانه باید به کاملترین صورت انجام شود و نباید به مسایل شخصی و منزل ارتباط پیدا کند. در منزل هم باید با کمی سازماندهی و مدیریت زمان و همچنین ایثار از سوی همه یعنی همسر و فرزندان کارها پیش رود.
** حجاب مانع است یا …..
موسوی در مقابل نحوه ظهور گویندگان زن در سایر شبکههای ماهوارهای و حتی برخی شبکههای اسلامی و جایی که استفاده ابزاری از زنان برای جلب مخاطب به اوج خود میرسد، جز وقار وسنگینی یک زن محجبه ، زینت دیگری برای عرضه کردن ندارد. او در اینباره میگوید: کار گویندگی رسانهای اعتماد به نفس میآورد.
طبیعی است که یک زن محجبه ابتدا با مشکلاتی روبه رو شود ولی …… ما در المنار تجربه کردیم که حضور یک زن در تلویزیون و گویندگی برای خودآرایی و خودنمایی نیست بلکه از سر فرهنگ و اعتماد به نفس است. تجربه ما به لحاظ اسلامی مفید بود. در جامعهای که کاملا به غرب شبیه است ظهور یک گوینده محجبه که تا پیش از این هم مرسوم نبود، مورد پذیرش جامعه قرار گرفته است.
وی در ادامه میافزاید: ما باید از اسلاممان محافظت کنیم وچهرهای اسلامی داشته باشیم به خصوص که زن منعکسکننده تصویر و هویت اسلام است. اسلام در چهره زن نمود پیدا میکند و ما باید این تصویر را حفظ کنیم.
**شیرینترین خبری که خواندید
او زیباترین دورهای که از گویندگی به خاطر دارد مربوط به دوره آزادسازی جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰است و با ذکر برخی از اخباری که آن زمان انتشار داد، میگوید: ما دراین دوره احساس شادی توصیف نشدنی داشتیم درحالی که قبل از آن صحنههای ناگوار زیادی را دیده بودیم. موارد مثبت زیاد هستند و فقط واقعه آزادسازی نبود. مقاومت، عملیات پیروزمندانهای انجام داد.
عملیات عقل هاشم از جمله عملیاتی بود که تلویزیون دشمن، برنامههای ما را پیگیری و صحنه این عملیات را پخش میکرد. این یکی از مواردی بود که ما به آن افتخار میکردیم.
**تلخترین خبری که خواندید
او ضمن اظهار تاسف، قتل عامهای وحشتناک از جمله کشتار مسافرین اتوبوس مدرسه در نبطیه را یکی از تلخترین اخبار میداند و میگوید: آرزو می کردم کهای کاش نبودم و این صحنههای دلخراش را نمیدیدم.
موسوی همچنین کشتار قانا در جنگ ۳۳روزه را از تلخترین خبرهای انتشار یافته دانست که حتی یادآوری آن هم برایش سخت است و اعتقاد دارد حتی شیوه فیلم بردای آن هم خیلی دلخراش بود به گونهای که اگر تصویر آن پیش روی شما قرار میگرفت طاقت دیدن آن را نداشتی و باید از آن روی میگرداندی.
** برخود مردم سایر کشورها
موسوی میگوید: ما تماسهای زیادی از بینندگان خود در کشورهای حوزه خلیج فارس دریافت میکنیم. آنان به ویژه از کشورهای شمال آفریقا همواره با ما تماس میگیرند و برای ما خبر ارسال میکنند به گونهای که احساس میکنی با تو زندگی میکنند. هرگاه خسته میشوی با تو احساس خستگی میکنند. یک بار شخصی از عربستان با ما تماس گرفت و گفت: از چه چیزی دلگیرید، به نظر می رسد مثل همیشه نیستید.
موسوی ازتباط حزب الله با المنار را ارتباطی ناگسستنی خواند و گفت: کوثر موسوی یعنی المنار و المنار یعنی حزب الله. هیچ جایی برای جدایی میان اینها نیست.
** خاطره سفر به ایران
او خاطره سفر به ایران را یکی از شیرینترین خاطرات زندگیاش یاد میکند و میگوید :من سفر کاری به ایران نداشته ام، اما قبلا به صورت شخصی به ایران سفرکرده بودم. ملت ایران بسیار لطیف و دارای سلیقههای زیبایی است.
زنان ایرانی هم قوی به نظر میرسند.
** خطر کار کردن در شبکه حزب الله
قطعا در فضای نا آرام داخلی لبنان و وجود مخالفان داخلی و خارجی حزب الله و مقاومت، کار کردن برای شبکه رسمی مقاومت ، کاری پر ریسک و خطرناک است ولی او افتخار میکند که در شبکه مقاومت کار میکند و میگوید: زمانی بود که وضعیت در لبنان خیلی بحرانی بود. دستور آمد که از رفتن به بعضی مناطق خودداری کنیم اما شکر خدا تاکنون با مشکلی مواجه نشده ام .
موسوی افزود: پس از ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان از رفتن به مکانهای سفارش شده خودداری میکردیم، چراکه اگر چهره سرشناسی باشی خطر بیشتری متوجه شما میشود اما من همواره احتیاط لازم را به کار میبردم .
معتقد بودم ضرورتی ندارد کاری کنم که آزاردهنده باشد. الان دیگر آن مشکلات وجود ندارد، اما سختیهای موجود امری طبیعی و از نوع مشکلات قبلی نیست.
گفت وگو از: یاسر مرادی
خیلی خوب بود.ممنون.اگه درمورد کوثر بشراوی هم مصاحبه ای دارید لطفا بذارید.