سومین جلسه از سلسله نشستهای نقد و نظر پیرامون فلسفه و عرفان به همت موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.
سومین جلسه از سلسله نشستهای نقد و نظر پیرامون فلسفه و عرفان عصر روز گذشته در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.
این جلسه نیز مانند دو جلسه قبل به صورت مناظره و با زمانبندیهای مشخص میان حجتالاسلام عبدالحمید واسطی، معاون پژوهشی مؤسسه مطالعات راهبردی علوم ومعارف اسلام و مدرس حوزه علمیه خراسان و آقای نصیری، مدیر مسئول نشریه سمات و از فعالان فرهنگی کشور صورت گرفت.
در ابتدای این مناظره نصیری برای ورود به بحث گفت: غلیظترین و مشکلدارترین تقریر وحدت وجود تقریری است که در حکمت متعالیه، جناب ملاصدرا بیان میکند یا ابن عربی یا صدرائیان معاصر تقریر میکنند و با بررسی آن نیازی به بررسی تقریرهای دیگر نیست.
وی در ادامه به مسائلی از سخنان حجتالاسلام واسطی پاسخ گفت مانند: کلیه فلاسفه و عرفای شیعی فقاهتی اشد التزاما به فقه و شرع بودهاند چون شرع را تجلی همان حقیقت میدانستهاند، هویت عرفان خداشناسی قلبی و تلاش برای رویت قلبی خداوند است، هویت عرفان شیعیفقاهتی توصیف، تحلیل و سنجش مشاهدات قلبی با عقل و نقل است، محصول عرفان شیعی چیست؟ معرفت فزاینده از کل هستی و مراتب آن است.
حجتالاسلام واسطی نیز در ادامه این مناظره گفت: بحث باید به اصل محتوا برگردد و قدم به قدم بررسی شود.
وی تصریح کرد: در این جلسات نمیخواهیم مجموعهای را بشکنیم یا کسانی در مدارس بحثهایی انجام دهند بلکه هدف از این مباحث فقط تبیین است. آقای نصیری از ما و افکارمان ناراحتاند و ما تبیین میکنیم که ما آنچه شما فکر میکنید نیستیم و شما را دعوت میکنیم به قدمی معرفت بیشتر بر اساس کلام امیرالمؤمنین. فضا چالشی نیست. هم من و هم جناب نصیری اهل چالش هستیم اما هدف این مباحث تبیین است. همه با هم بنشینیم و تلقیهای خود را با هم بررسی کنیم.
معاون پژوهشی مؤسسه مطالعات راهبردی علوم ومعارف اسلام در ادامه به اشکالات طرف مناظره پاسخ گفت و افزود: تمام حرف ما در یک عبارت است «نحوه ربط وجود خالق به وجود مخلوق».
وی تصریح کرد: با سرافرازی اعلام میکنیم که از ابتدا تا انتهای زندگی انسانها «حق» ملاک سنجش است. در عرفان اینگونه میگوییم که محک حق را بیاور، هرچه غیر از او بود کنار میرود.
در ادامه این مناظره حجتالاسلام واسطی حاضران را به جزواتی که از قبل چاپ شده و در اختیار آنان قرار گرفته بود ارجاع داد و با طرح سوالاتی وقت خود را با آقای نصیری به اشتراک گذاشت و از ایشان درخواست پاسخ کرد.
این جلسه که دو ساعت و نیم به طول انجامید به صورت مناظره زمانبندی شده در تبیین مسائل فوقالذکر میان طرفین ادامه یافت و مبسوط مباحث ذکر شده در اختیار مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی است.
در حاشیه این مراسم که با استقبال زیاد طلاب مواجه بود و از دقایقی قبل از شروع مناظره سالن همایشهای دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی و سالن مجاور آن پر شده بود، نمایشگاهی از کتب و سیدیهای مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی برپا بود.
قابل ذکر است، ادامه بحث در خصوص نظریه وحدت وجود به جلسه چهارم موکول شد و اعلام وقت بعدی بر عهده مؤسسه و مسئولان جلسه است که متعاقبا اعلام خواهد شد.
گفتنی است، نشستهای نقد و نظر، به منظور دستیابی به شاخصهای فلسفه و عرفان صحیح، به همت مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در قالب 12 جلسه به مدت دو تا سه سال آینده ادامه خواهد یافت.
سلام
مناظره ای که هر کم عاقلی هم نگاه کند میبیند آقای نصیری فهمیده لقمه به دهنش گنده است برای همین شروع میکنه به پراکنده گوئی و شب شعر راه میندازه
من تعجب میکنم چرا اصلا بین ایندو نفر مناظره گذاشتن یکی محققانه سخن میگه یکی شعر میخوانه!!!