چهارشنبه 15 فوریه 12 | 08:54

تحریم نفتی ایران، پایه گذار ارز جدید بین‌المللی

محمود خاقانی

در معادله اقتصاد جهانی از یک سو منافع بانک‌های غربی و از سوی دیگر بقیه مردم جهان را باید در نظر گرفت. به این معنی که وقتی کشور‌ها با هم تجارت می‌کنند به یک نظام پولی و مالی برای روابط بازرگانیشان نیاز دارند که به نظام بانکی معروف شده است.؛ بنابراین، در اعمال تحریم اقتصادی و بانکی علیه یک کشور، هدف خارج کردن آن کشور از گردونه تجارت و بازرگانی جهانی است.


تحریم خرید نفت ایران عدم کارائی نظام فعلی مالی، اقتصادی و پولی جهان را آشکار کرده است،
تحریم‌های مالی، اقتصادی و اخیراً موضوع توقف خرید نفت خام ایران که از سوی رژیم اشغالگر قدس به طور مستمر پیگیری می‌شود و سیاست‌مداران حاکم در واشنگتن تحت فشار لابی‌های صهیونیستی اروپا و سایر کشور‌ها را برای تحریم‌های سنگین علیه جمهوری اسلامی ایران به بهانه امکان دست‌یابی به تسلیحات هسته‌ای متقاعد کرده است.
به اعتقاد آقای سام باردن «Sam Barden» تحلیل‌گر اقتصادی مقیم دبی، نظام پولی، اقتصادی و روش‌های تجاری جاری در جهان کارائی‌اش را از دست داده است.
در معادله اقتصاد جهانی از یک سو منافع بانک‌های غربی و از سوی دیگر بقیه مردم جهان را باید در نظر گرفت. به این معنی که وقتی کشور‌ها با هم تجارت می‌کنند به یک نظام پولی و مالی برای روابط بازرگانیشان نیاز دارند که به نظام بانکی معروف شده است.؛ بنابراین، در اعمال تحریم اقتصادی و بانکی علیه یک کشور، هدف خارج کردن آن کشور از گردونه تجارت و بازرگانی جهانی است.
مشکلی که طرفداران حذف جمهوری اسلامی ایران از تجارت جهانی دارند، این است که تا به امروز نتوانسته‌اند چین، روسیه، هند و کشورهای دیگری را متقاعد کنند که با آن‌ها همکاری نمایند.
در نتیجه جمهوری اسلامی ایران و طرف‌های تجاری‌اش توانسته‌اند در مسیرهایی غیر از نظام بانکی غرب روابط بازرگانیشان را با موفقیت ادامه دهند.
در این رابطه سام باردن معتقد است که روش نوینی برای جایگزینی مبادلات تجاری از طریق بانک‌های غربی در حال شکل گیری و پا به عرصه وجود گذاشتن است.
در واقع به جای اینکه دلار یک ارز بین‌المللی برای تجارت جهانی باشد، اقتصاد جهان به سوی تعریف یک ارز استاندارد جهانی و در نتیجه یک نظام جدید بانکی پیش می‌رود. در این نظام پولی، مالی، اقتصادی و بانکی جدید جهانی که همه جانبه خواهد بود ارزش پول ملی کشور‌ها (ارز‌ها) را میزان دارائی‌هایشان (پشتوانه‌ای مثل طلا) تعیین خواهد کرد. سام باردن معتقد است که ارزش پول ملی کشور‌ها درچنین نظام جدیدی را انرژی تعیین خواهد کرد و روش تعیین ارزش (قیمت) نفت و گاز تغییر خواهد کرد. نظام جدید مالی و اقتصادی برخلاف نظام فعلی که متمرکز است، غیرمتمرکز و مجهز به شبکه‌های ارتباطی برای مبادلات تجاری خواهد بود. نظام جدید مناطق مختلفی را برای تعیین قیمت نفت و گاز و در واقع استاندارد انرژی خواهد داشت. سام باردن معتقد است در صورت تحقق این نظام بازرگانی، مالی و اقتصادی جدید، نوسانات قیمت نفت و گاز که در نظام فعلی اقتصادی جهان همواره مشکل ساز بوده است را تجربه نخواهیم کرد و قیمت انرژی ثبات بیشتری خواهد داشت.
وی می‌افزاید همینطور که داریم از گردونه نظام اقتصادی قرن بیستم خارج می‌شویم و به یک نظام اقتصادی جدید قرن بیست و یکم وارد می‌شویم برخی از بازیگران در صنعت انرژی حذف می‌شوند، نظیر شرکت عظیم پالایشگاهی پتروپلاس که مالکیت ده درصد ظرفیت پالایشگاهی انگلیس را در اختیار داشت و اخیراً اعلام ورشکستگی کرد. زیرا، گروه پالایشگاهی پتروپلاس با بحران نداشتن نقدینگی برای خرید خوراک پالایشگاه مواجه شد و بانک‌های غربی هم به گروه مذکور وام ندادند و اعتبار آن را مسدود کردند.
تعطیلی پالایشگاه پتروپلاس یعنی کاهش عرضه فرآورده‌های نفتی در انگلیس و در نتیجه دستپاچگی مصرف کنندگان برای خرید و ذخیره فرآورده‌های نفتی که موجب افزایش قیمت‌ها نیز شده است. این رویداد نمایانگر این واقعیت است که در نظام مالی و اقتصادی فعلی اعتبار بانکی است که موتور اقتصاد و بازرگانی را به حرکت در می‌آورد و اینک که بانک‌ها توان اعطای اعتبار و وام را ندارند اقتصاد دچار بحران و رکود شده است.
بنابراین، باید راه‌حل‌های جدیدی را برای حل مسئله تعریف کرد. یونان، اسپانیا و ایتالیا در موقعیت اقتصادی «بحران» بسر می‌برند و ممکن است به زودی در وضعیت عدم توان اجرای تعهدات دولتی
(Default) قرار گیرند و شرکت‌ها و بانک‌های بسیاری در این کشور‌ها اعلام ورشکستگی (Bankruptcy) نمایند.
شاید به همین دلیل است که متفکرین اروپایی در برابر تصمیمات اخیر سیاسی دولت‌های اروپایی برای تحریم خرید نفت ایران سکوت کرده‌اند. زیرا، آن‌ها متوجه هستند که این اقدام نامعقول تغییر در نظام مالی و اقتصادی غرب که بیش از هر زمان عدم کارایی‌اش برای قرن بیست ویکم آشکار شده است را ضروری نشان خواهد داد. کار‌شناسان بین‌المللی انرژی معتقدند که ایران در جایگاهی قرار دارد که می‌تواند مبتکر تعریف ارز جدیدی برای معاملات نفت و گاز باشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.