دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با بیان اینکه سه درصد از تولید علم نانو جهان و چهل و پنج درصد تولید علم نانوی جهان اسلام به ایران اختصاص دارد ضعف در زمینه تعاملات بینالمللی و تولید مقالات مشترک با دیگر کشورها و نسبت کم پتنتهای بینالمللی ثبت شده به مقالات نانوی کشور را از جمله چالشها و ضعفهای کشور در این حوزه برشمرد.
دکتر سعید سرکار که در دومین همایش سراسری کاربردهای دفاعی علوم نانو در دانشگاه جامع امام حسین (ع) سخن میگفت، اظهار کرد: در آینده نزدیک در حوزه فناوری نانو در جهان، باشگاهی شکل خواهد گرفت که تمامی کشورهای پیشتاز نانو در آن حضور خواهند داشت و در کشور فرصت داریم تا زمان تاسیس آن در بین کشورهای پیشتاز قرار بگیریم تا خود را به عنوان عضوی موثر در این باشگاه معرفی کنیم.
وی با اشاره به تاریخچه فعالیت نانو در جهان تصریح کرد: کشورهای پیشرفتهای چون آمریکا، ژاپن و برخی کشورهای اروپایی در حدود سال ۲۰۰۰ به نانو توجه کرده و سرمایهگذاری کلانی را در این زمینه آغاز کردند و خوشبختانه در ایران نیز درسال ۲۰۰۳ ستاد نانو تشکیل شده و برنامه راهبردی آن نیز در سال ۲۰۰۵ توسط دولت تصویب شد.
سرکار با بیان اینکه ارتقای کیفیت زندگی از جمله اهداف شکلگیری ستاد فناوری نانو بوده که هم اکنون فاز سوم فعالیت خود را سپری میکند، خاطرنشان کرد: تا پایان برنامههای مدون این ستاد باید در بین ۱۵ کشور برتر جهان قرار گیریم که دستیابی به این هدف نیازمند توسعه شاخصهایی مانند منابع، تعداد متخصصان نانو، توسعه فناوری، تعداد پتنتهای بینالمللی، توسعه صنعتی و تولید ثروت و میزان سهم در بازار بینالمللی است.
وی با اشاره به سیاستها واولویتهای تعیین شده در ستاد توسعه فناوری نانو عنوان کرد: ۱۱ دانشگاه هم اکنون دورههای ویژه نانو در گرایشهای مختلف را برگزار کرده و بیش از ۷۸ دانشگاه و موسسه پژوهشی در حوزه نانو فعالاند. همچنین بیش از هشت هزار و ۶۰۰ پایاننامه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در حال انجام است.
سرکار با اشاره به مسائلی مانند انرژی، سلامت، آب و محیط زیست و غیره به عنوان معضلات موجود در جهان که با نانو فناوری ارتباط مستقیم دارد، تصریح کرد: سال ۲۰۰۰ وقتی تولید علم در نانو را آغاز کردیم با هشت مقاله در رتبه پنجاه و نهم جهان و رتبه ششم کشورهای اسلامی بودیم و در حال حاضر سالهاست که رتبه اول تولید علم نانو را در بین کشورهای اسلامی و منطقه کسب کرده و در پایان ۲۰۱۱ میلادی با دو هزار و ۸۵۷ مقاله در رتبه دوازدهم جهان هستیم. یعنی در کمتر از یک دهه از هشت مقاله در سال به هشت مقاله در روز رسیدهایم.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ادامه داد: ایران با بیش از ۳ درصد تولید علم نانو جهان رتبهٔ دوازدهم را داشته واز کشورهایی مثل روسیه، کانادا و استرالیا جلوتر است. همچنین حدود ۵۰ درصد تولید علم نانو جهان توسط کشورهای آسیایی صورت میگیرد.
سرکار با بیان اینکه ایران از نظر کیفیت تولید مقالات علمی در حوزه نانو در رتبه بیست و دوم قرارداشته و از کشورهایی مانند ترکیه پیشی گرفته است، خاطرنشان کرد: ایران در جهان اسلام، سکاندار علم نانوست به گونهای که ۴۵ درصد تولید علم نانوفناوری جهان اسلام در ایران صورت گرفته و پس از ایران، ترکیه (با ۱۳ درصد) و مالزی در رتبههای دوم و سوم قرار دارند. همچنین ایران در آسیا رتبه ششم را دارد.
وی با ابراز تأسف از اینکه ایران از نظر تعاملات بینالمللی در بین کشورهایی که بیش از هزار مقاله در سال تولید میکنند، رتبه آخر را دارد، ادامه داد: ضعف در تعاملات بینالمللی، عدم توجه به تولید مقالات علمی مشترک با دیگر کشورها و پایین بودن نسبت ثبت پتنتهای بینالمللی به تولید مقالات علمی در کشور از چالشها و مشکلات پیش رو در حوزه فناوری نانوی کشور است، به گونهای که درآمریکا ۸۵ درصد کل مقالاتشان پتنت دارند، اما این نسبت در ایران کمتر از یک درصد است.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با اشاره به تاسیس مرکز نانو مترولوژی در آینده برای استقرار پیشرفتهترین تجهیزات نانویی در آن عنوان کرد: استاندارد، موضوع مهم دیگری در نانوست که میتواند ضمن تضمین کیفیت محصول برای مصرف کننده از آن برای حفظ بازارهای خود در کشور و در سطح بینالمللی استفاده کرد که خوشبختانه ایران از این حیث در جایگاه خوبی قرار داشته و یکی از سه استاندارد بین المللی منتشر شده توسط کمیته بینالمللی استاندارد را پیشنهاد کرده است.
سرکار از راهاندازی کریدور خدمات فناوری تا بازار به عنوان یکی دیگر از اقدامات ستاد ویژه توسعه فناوری نانو خبرداد و گفت: طبق آمارها، ۸۰ تا ۸۵ درصد فناوریها در کشورهای پیشرفته به بازار نمیرسد که از آن به «دره مرگ» تعبیر میشود. در کشور ما هم تنها کمتر از سه درصد فناوریها میتوانند به بازار برسند که آن هم بسیار دیر و اغلب در زمانی است که قدیمی شده و ارزش خود را از دست داده است. راهاندازی این کریدور به منظور کمک به شرکتها و فناوران برای رساندن سریع محصولات به بازار، مستند سازی، ثبت پتنت، دریافت مجوز، تعیین استانداردها، بازاریابی و غیره صورت گرفته است.
سرکار با اشاره به تعاملات بینالمللی مناسب با کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی، هند، روسیه، تصریح کرد: ادبیات تعاملات ایران با دیگر کشورها در زمینه نانو، مبادله فناوری است نه انتقال فناوری از دیگر کشورها به کشور، چرا که ایران در فناوری نانو در سطح قابل قبولی قرار دارد.
وی با بیان اینکه ۶۸ شرکت در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری در زمینه نانو فعالیت کرده و حدود ۱۳۰ شرکت با محصولات خود در بازار حضور دارند، تصریح کرد: ۳۵ شرکت در زمینه نانومواد، ۱۶ شرکت در زمینه ساخت و ساز و ساختمان، ۱۵ شرکت در زمینه سلامت، ۱۳ شرکت در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی، ۱۱ شرکت در زمینه کشاورزی، ۱۱ شرکت در زمینه نساجی، هشت شرکت در زمینه خودرو، سه شرکت در زمینه آب و محیط زیست و ۲۴ شرکت در زمینه طراحی وساخت تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی فعالیت میکنند.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در پایان با اشاره به طراحی وساخت نانوسکوپ به عنوان یکی از تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی به دست محققان ایرانی، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از ۵۰ دانشگاه و پژوهشگاه کشور از این نانوسکوپ بهره میبرند و توانستهایم با انجام نانولیتوگرافی، آرم جمهوری اسلامی ایران را با ضخامت کمتر از یکصد نانومتر بسازیم که توانایی ایران را در این زمینه نشان میدهد. همچنین کشور از بیش از ۱۲ هزار متخصص در مقاطع کارشناسی ارشد به بالا و بیش از ۲۶۰۰ عضو هیأت علمی در حوزه نانو بهره میبرد.
Sorry. No data so far.