موج بیداری اسلامی که از دسامبر ۲۰۱۰ در کشورهای عربی و شمال آفریقا آغاز شد، در ایستگاه سوم خود در فوریه سال گذشته به بحرین رسید. قیامی که به رغم اهدای شهدا و مجروحین فراوان، هنوز به نتیجه نرسیده و یکی از مهمترین دلایل به بار ننشستن آن بدون شک حمایتهای آمریکا از رژیم مستبد آل خلیفه است. یک سال از قیام مردم بحرین علیه رژیمی ظالم و غیر دموکراتیک میگذارد اما قیام مردم بحرین همچنان در یک سانسور خبری سازماندهی شده از طرف رسانههای به اصطلاح مستقل و مدعی آزادی بیان قرار دارد. این سانسور خبری کاملا «در جهت تامین منافع نامشروع دولتهای غربی به خصوص آمریکا و متحدان منطقهای آن در شورای همکاری خلیج فارس است. مردم مظلوم بحرین در مقابل چشمان باز و دهان بسته مدعیان دموکراسی با اراده و ایمان قوی به مبارزه خود با رژیم پادشاهی و دیکتاتور آل خلیفه ادامه میدهند. در یک سالی که از قیام مردم بحرین میگذرد دولتهای غربی و متحدان منطقهای آنها دوگانگی در شعار و عمل در دفاع از دموکراسی و آزادی بیان را به نهایت رساندند. چنانکه رژیم آل خلیفه در بحرین نیز اوج وابستگیاش را به آمریکا و عربستان نشان داده است. این وابستگی تا جایی پیش رفته است که در برخی محافل سیاسی و رسانهای موضوع الحاق بحرین به خاک عربستان مطرح شد. نظام پادشاهی آل خلیفه پس از انکه در سرکوب قیام مردم بحرین خود را ناتوان دید از آل سعود در عربستان کمک خواست و رژیم ال سعود نیز به آن پاسخ مثبت داد. آمریکا و دولتهای اروپایی که پس از موج بیداری اسلامی در کشورهای شمال افریقا سعی کردند سوار بر این موج، خود را مدافع سرنگونی دیکتاتورهای وابسته به خودشان نشان بدهند در قبال قیام مردم بحرین لباس تزویر و نفاق را از تن به در آوردند و در عمل از سرکوب خیزش یک ملت علیه رژیمی مستبد حمایت کردند. عربستان درست یک روز پس از دیدار رابرت گیتس وزیر دفاع سابق آمریکا از منامه، صدها نظامی را همراه با تجهیزات کامل برای سرکوب مردم به بحرین اعزام کرد. رژیم آل سعود در واقع در نقش بازوی آمریکا در بحرین عمل میکند. اما اتحاد آل خلیفه و آل سعود با حمایت همه جانبه آمریکا نتوانسته است صدای ازادیخواهی مردم بحرین را خاموش کند.
«آیت الله شیخ عیسی قاسم »، از رهبران برجسته قیام مردم بحرین چند روز پیش در اولین سالگرد این قیام گفت: «هیچ عنصری نمیتواند انقلاب مردم بحرین را متوقف کند. بیداری اسلامی در بحرین اوج میگیرد و آن دسته از مردم بحرین که تاکنون به قیام نپیوستهاند، بیدار شدهاند و به زودی به این قیام میپیوندند.» این سخنان به خوبی نشان میدهد که فضای حاکم بر بحرین در یک سالگی قیام این کشور همچنان پرشور است.
قیام مردم بحرین دارای ابعاد مختلف داخلی و منطقهای است و همین مسئله باعث شده است که دولتهای غربی و در رأس آنها آمریکا و متحدان عربیشان مثل عر بستان، قطر و امارات متحده عربی در برابر این قیام جبهه بگیرند و از رسیدن مردم مظلوم بحرین به خواستههای آزادیخواهانه جلوگیری کنند. خواستههایی که دولتهای غربی خود را مدافع آن در جهان میدانند و حتی به همین بهانه در برخی کشورها مداخله کرده و میکنند. یک مثال عینی استفاده ابزاری از دموکراسی، اتحاد غربی و عربی علیه سوریه است. دفاع از دموکراسی و آزادی ابزاری برای دولتهای غربی در جهت مشروعیت دادن به اقدامات مداخله جویانهشان در سوریه شده است. با این هدف که در جبهه مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی شکاف ایجاد کنند. از سوی دیگر، دولتهای غربی و عربی در قبال سرکوب و کشتار مردم بحرین نه تنها سکوت میکنند بلکه به این رژیم کمک تسلحاتی نیز میکنند. روزنامه انگلیسی گاردین در همین زمینه در گزارشی مفصل از فروش گسترده تسلیحات نظامی از سوی دولت انگلیس به دولت بحرین در طول یکسال اخیر پرده برداشت. این نشریه در این زمینه نوشته است: «انگلیس در ماههای پس از آغاز سرکوب جنبش بحرین، بیش از یک میلیون پوند به حکومت این کشور سلاح فروخته است. تسلیحاتی که عمدتاً سبک بوده و قابلیت استفاده در سرکوب اعتراضات مردمی را دارند.»
بحرین کشور جزیرهای کوچکی به مساحت ۷۰۰ کیلومتر مربع با جمعیت کمتر از یک میلیون نفر در منطقه خلیج فارس است. این کشور از اهمیت استراتزیک بسیار زیادی برخوردار است. به طوریکه امریکا فرماندهی ناوگان پنجم دریایی خود را در این کشور مستقر کرده است. ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا فرماندهی و هدایت ناوگان دریایی آمریکا در خلیج فارس، دریای سرخ و سواحل شرقی آفریقا تا کنیا را بر عهده دارد. حدود ۳۰ کشتی جنگی و ۳ هزار ملوان در جفیر (juffair) درحومه شهر منامه مستقر هستند. اسکله این ناوگان معمولا به طور همزمان، پذیرای دو تا چهار ناوشکن است و حدود ۱۰ ناوچه نیز در آن پهلو میگیرند. تعدادی شناور تندرو هم در این ناوگان حضور دارند. چند ماه پیش از قیام مردم بحرین، نیروی دریایی آمریکا اجرای طرح توسعه پایگاه ناوگان پنجم دریایی این کشور را در بندر سلمان واقع درشرق این کشور آغاز کرد. هزینه این طرح توسعه ۵۸۰ میلیون دلار اعلام شد که قرار بود در زمینی به مساحت ۲۸ هکتار و در چهار مرحله اجرا شود.
بحرین از لحاظ سیاسی و نظامی برای آمریکا از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از عوامل حمایت امریکا از حکومت مستبد آل خلیفه، حفظ پایگاه نظامیش در این کشور است. اما دلایل مهمتر از حفظ پایگاه نظامی برای آمریکا در دفاع از سرکوب قیام مردم بحرین وجود دارد و آن جلوگیری از سرایت موج آزادیخواهی مردم بحرین به دیگر نظامهای پادشاهی و مستبد حاشیه جنوبی خلیج فارس است.
تشکیل یک حکومت دموکراتیک در بحرین معادلات سیاسی در سطح این منطقه را تغییر خواهد داد. یکی از دلایل عمده آل سعود برای همکاری با آل خلیفه در سرکوب و کشتار قیام مردم بحرین، نگرانی از رسیدن موج آزادیخواهی مردم بحرین به این کشور به خصوص استانهای شرقی عربستان است. نگاهی به تحولات یک سال گذشته و اراده قوی مردم بحرین در تداوم مبارزه با وجود سرکوب شدید نشان میدهد که نه امریکا و نه عربستان با وجود حمایت همه جانبه سیاسی و نظامی از آل خلیفه به هیچ یک از اهداف خود دست نیافتهاند. این ناکامی باعث شده است که امریکا انتقال فرماندهی ناوگان پنجم دریایی خود را از بحرین در دستور کار قرار بدهد. در همین حال موج آزادیخواهی مردم بحرین به عربستان نیز رسیده است. مخالفان حکومت ظالمانه عربستان با شکستن تابوی اعتراض به نظام پادشاهی آل سعود، در حال تبدیل شدن به یک جنبش ظلم ستیز منسجم و سازمان یافته هستند که دیگر نمیتوان با سرکوب و ایجاد فضای رعب و وحشت صدای اعتراض آنها را خاموش کرد. همانطور که رژیم آل خلیفه نتوانست است با سرکوب و ایجاد فضای رعب و وحشت قیام مردم بحرین را سرکوب کند. رژیم آل خلیفه در بحرین هم اکنون از درون با یک شکاف عمیق مواجه شده است. دستگاههای نظامی و امنیتی دیگر نمیتوانند تا آینده نامعلومی به سرکوب مردم ادامه بدهند. این مسئله باعث شده است که حکام بحرین از مزدوران خارجی برای سرکوب استفاده بیشتری بکنند. حکومتی که برای سرکوب ملتش از مزدوران خارجی استفاده کند به یقین به پایان کار خود نزدیک شده است. نمونه آن معمر قذافی است که با وجود کمک گرفتن از مزدوران خارجی، سرانجام در برابر اراده مردم لیبی شکست خورد. مردم بحرین آینده روشنی پیش روی دارند. آنها سقوط زین العابدین بن علی در تونس، حسنی مبارک در مصر، معمر قذافی در لیبی و علی عبدالله صالح در یمن را در میان ناباوری زبدهترین تحلیل گران سیاسی، دیدهاند. مردم مسلمان بحرین با مقاومت قهرمانانه و مظلومانهشان، توجه بسیاری از نهادها و اشخاص آزادیخواه و مستقل را به خود جلب کردهاند. در این میان ایمان مردم انقلابی بحرین نیز کمک بزرگی در تداوم مبارزه آنها و ایجاد امید و انگیزه در میان آنها است. شاید اتحاد غربی و عربی با حمایت از ال خلیفه در روند رسیدن مردم بحرین به اهدافشان تاخیر بیاندازد، اما تحولات یک سال گذشته نشان داده است که آل خلیفه نمیتواند صدای ازادیخواهی مردم بحرین را خاموش کند.
Sorry. No data so far.