رویترز طی گزارشی تحلیلی نوشت صاحبان مشاغل و مصرف کنندگان در اتحادیه اروپا تاوان تصمیم این اتحادیه در مورد توقف واردات نفت از ایران را میپردازند.
بر اساس این گزارش افزایش فزاینده قیمت نفت، در حال متضرر کردن بسیاری از شرکتها و مردم عادی اروپا است که پیش از این نیز به اندازه کافی تحت فشار ناشی از بحران بدهی منطقه یورو قرار داشتند. با وجود اینکه تحریمها هنوز کاملا اجرایی نشدهاند، اما تاثیر خود را بر بازار انرژی اروپا گذاشتهاند و موجب افزایش قیمت مواد سوختی شدهاند.
رویترز افزود: برای حامیان سیاست تحریم، این تحریمها به مثابه روشی کم هزینه برای افزایش فشار بر دولت ایران بدون ریسک افزایش ناگهانی بهای نفت تلقی میشود. گفته شده که عربستان و متحدانش در حوزه خلیج فارس قرار است، با تزریق نفت اضافی به بازار اروپا، کمبود ناشی از تحریم نفتی ایران را جبران کنند. در همین حال، خریداران نفت ایران در چین، هند و سایر اقتصادهای در حال ظهور کاملا به خرید نفت ایران حتی بیش از حجم خرید قبلی، ترغیب میشوند. به علاوه آنها از موقعیت به وجود آمده برای گرفتن تخفیف در بهای نفت ایران استفاده میکنند.
نتیجه این اقدام، هیچ تغییری در مجموع حجم نفت موجود در بازارهای جهانی به وجود نمیآورد، و تنها موجب افت قابل توجه درآمدهای نفتی ایران میشود. بنابراین تا جایی که بازار انرژی به این تحریمها واکنشی عقلانی نشان دهد، تغییرات عمدهای در بهای نفت رخ نخواهد داد و هزینه بیشتری نیز به دوش مصرف کنندگان تحمیل نخواهد شد.
اما واکنش بازار نفت به این تحولات چندان منطقی نیست. قیمتهای جهانی نفت در واکنش به تحریم نفتی ایران و کمبود تولید سودان جنوبی، یمن و سوریه، به شدت در حال افزایشاند. در حالی که عربستان اقدام به افزایش تولید خود کرده، روند فرسایشی ظرفیت مازاد تولید این کشور و هراس ناشی از عدم توانایی عربستان در ادامه تولید با این حجم، بازار را وحشت زده کرده است.
بر اساس این گزارش افزایش قیمتهای جهانی تا زمانی که اقتصاد جهانی بتواند منبع دیگری برای افزایش عرضه در بازار نفت بیابد، ادامه خواهد یافت. صاحبان مشاغل و مصرف کنندگان عادی در اتحادیه اروپا باید بهای این وضعیت را که بانک انگلیس آن را باد مخالف قدرتمند توصیف کرده، بپردازند.
در گزارشی که مارک دابوویتز و رئول مارک از موسسه دفاع از دموکراسی، تحت عنوان «تاثیرپذیری بازار نفت از تحریمها علیه بانک مرکزی ایران» منتشر کردهاند، گفته شده که امکان کاهش درآمد نفتی ایران بدون کاهش میزان صادرات نفتی این کشور وجود دارد.
این گزارش با ارائه تخمینهایی در مورد تخفیف در بهای نفت ایران خاطر نشان ساخته که کاهش درآمدهای دولت ایران به تعداد کشورهایی بستگی دارد که به این تحریمها بپیوندند. همچنین اینکه آیا سایر اعضای اوپک میزان تولید خود را برای جبران کمبود موجود در بازار افزایش دهند یا نه و اینکه مابقی خریداران نفت ایران برای گرفتن تخفیف عمده از ایران تبانی کنند، میتواند بر میزان درآمدهای نفتی ایران تاثیر بگذارد.
بر اساس برآورد این گزارش، تاثیر تحریمها بر قیمتهای جهانی نفت، در صورت واکنش منطقی به این تحریمها قابل توجه نخواهد بود. اما در صورت بروز اضطراب در بازار و یا وقوع بحران در ایران، بهای نفت میتواند ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش یابد.
نویسندگان این گزارش همچنین آوردهاند: «حتی اگر تحریمها اختلالی واقعی در روند عرضه بوجود نیاورند، عکس العمل بازارهای مالی میتواند موجب افزایش بهای نفت شود.»
این گزارش، عوامل متعددی را در تاثیر گذاری تحریمها بر بازار نفت مطرح کرده، اما در ارزیابی این مسئله که ایران تا چه اندازه میتواند برای آن مقدار نفتی که قبلا به اروپا، ژاپن و کره جنوبی صادر میکرده، مشتری جدید پیدا کند، چندان کامل نبوده است. این گزارش همچنین احتمال هر گونه اختلال در روند تولید سایر تولید کنندگان نفت را نیز نادیده گرفته است.
Sorry. No data so far.