پنج‌شنبه 01 مارس 12 | 11:52
این بار قرعه به نام بانک اسلامی نور افتاد

پسر حاکم دوبی تحت فشار تحریم های ایران

برخی بر این باورند که موافقت بانک اسلامی نور در دوبی با قطع روابط با ایران یکی از عواملی بوده که به یکباره کاهش بی سابقه ارزش ریال را زمینه سازی کرد.


 خزانه داری آمریکا چندی پیش بانک اسلامی نور در دوبی را هدف قرار داده است تا روابط خود را به ایران قطع کند. به گزارش مقامات خزانه داری، این بانک یکی از راه‌های اصلی بود که به تهران کمک می‌کرد تحریم‌ها را دور زده و به فروش نفت ادامه دهد.

این در حالی است که این اقدام می‌تواند بسیار حساسیت زا باشد، چرا که بانک اسلامی نور متعلق به دولت محلی دوبی است که روابط نزدیکی با آمریکا دارد وبه طور کلی امارات متحده عربی یکی از دوستان ایالات متحده در خلیج فارس به شمار می‌رود. از سوی دیگر رئیس بانک اسلامی نو این بانک را پسر حاکمیت دوبی خطاب می‌کند.

به گزارش روزنامه وال استریت ژورنال، نور در اواسط ماه دسامبر موافقت کرد تا راه دستیابی ایران به ارز خارجی از طریق فروش نفت را ببندد. برخی آمار نشان می‌دهد که این‌بان در سال گذشته میلادی به تسهیل فروش ۶۰ درصد صادرات نفتی جمهوری اسلامی کمک کرده است. بنابراین گزارش، آمریکا بانک اسلامی نور را هدف قرار داد زیرا این بانک سود نفتی را از طریق موسسه‌هایی که تحت تحریم آمریکا و اروپا قرار داشتند مانند بانک ملی و صادرات، به ایران باز می‌گرداند.

قطع روابط نور و کاهش ارزش ریال

اما یک هفته پس از قطع مبادله‌های بانک اسلامی نور با ایران، ارزش ریال در ایران خدود ۱۲ درصد در مقابل دلار سقوط کرد و با ادامه روند کاهش ارز پول رایج ایران، مردم برای خرید طلا و ارز هجوم بردند که نتیجه آن افزایش بی‌سابقه قیمت ارز و طلا در بازار بود.

هرچند گفته می‌شود که دلیل ارزش کاهش ریال، ثمربخشی تحریم‌های بین المللی علیه ایران و تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی بوده است اما یکی دیگر از دلایل آن نیز به اقدام بانک نور باز می‌گردد.

برخی بر این باورند که موافقت بانک اسلامی نور در دوبی با قطع روابط با ایران یکی از عواملی بوده که به یکباره کاهش بی‌سابقه ارزش ریال را زمینه سازی کرد.

به گفته تحلیلگران نور یکی از مهم‌ترین کانال‌هایی بود که ایران از طریق آن به درآمد نفتی دست می‌یافت. سخنگوی بانک اسلامی نور در این زمینه می‌گوید: نور به عنوان یک بانک در امارات متحده عربی، از قوانین بانک مرکزی امارات تبعیت می‌کند.

این در حالی است که در قانون تحریم‌های جدید آمریکا در صورتی که بانک‌ها یا موسسه‌های مالی خارجی با بانک‌های تحریم شده ایرانی همکاری کنند، از فعالیت در ایالات متحده منع می‌شوند. اما نور در سال گذشته میلادی در زمانی که اغلب بانک‌های جهانی از ایران فاصله می‌گرفتند، مرکز تجارت نفتی ایران قلمداد می‌شد.

اهمیت بانک اسلامی نور در مبادله‌های نفتی ایران پیش از موافقت این بانک با پیروی از تحریم‌ها به اندازه‌ای بود که هند نیز تصمیم داشت مشکل پرداخت پول نفت به ایران را از این طریق هند کند. تحریم سیستم‌های بانکی موجب شد که هند در سال گذشته بیش از ۵ میلیارد دلار بدهی نفتی به ایران داشته باشد و همچنان نیز چشم انداز پرداخت پول نفت به ایران از سوی هند با توجه به تحریم‌ها مبهم است. چندی پیش یکی از مقامات هندی اعلام کرده بود در صورت یکه دهلی نو بتواند در بانک اسلامی نور حسابی داشته باشد، از این طریق مشکل پرداخت پول نفت حل خواهد شد. اما اکنون با قطع رابطه بانک نور با ایران این کانال نیز از بین رفته است.

توجه به امارات متحده عربی

بانک نور از جمله عواملی بود که توجه آمریکا را به امارات متحده عربی به عنوان یک جبهه کمک کننده به تحریم ایران جلب کرد. امارات متحده عربی از ترکیب ۷ پادشاهی شامل دوبی و ابوظبی ایجاد شده و در ۳۵ مایلی ایران در تنگه هرمز واقع شده است. از سوی دیگر تا چندی پیش دوبی قطب تسهیل تجارت و واردات برای ایران محسوب می‌شد و نقش آن حتی از نقشی که هنگ کنگ برای چین ایفا می‌کرد نیز پررنگ‌تر بود.

در سال‌های اخیر، خانواده آل نحیان در امارات متحده عربی که ساکن ابوظبی هستند، با توجه به روابط نردیک خود با آمریکا در راه تحریم جمهوری اسلامی همکاری خوبی داشته است. دولت امارت اخیرا قوانین صدور ریزا برای اتباع ایرانی را سخت‌تر کرده و بانک مرکزی امارات نیز ارائه اعتبار نامه‌ها به تاجران ایرانی را محدود‌تر کرده است. در واقع ابوظبی در مقابل امتیاز‌هایی که خانواده آل مکتوم در دوبی در تجارت با ایران اعطا کرده‌اند، نقش تعدیل کننده دارد.

این در حالی است که تا پایان سال گذشته میلادی بانک اسلامی نور در دوبی که ریاست آن بر عهده شیخ احمد بن محمد بن رشید آل مکتوم، پسر حاکم دوبی است، ریسک تبدیل شدن به نخستین موسسه مالی خارجی تحریم شده به واسطه همکاری با ایران را تحمل می‌کرد. در آن زمان مقامات خزانه داری آمریکا مبادله‌های مالی ایران در بخش انرژی با این بانک را زیر نظر داشتند و بار‌ها نگرانی‌های خود را با مقامات این بانک و خانواده‌های سلطنتی دوبی و ابوظبی در میان گذاشته بودند.

البته مدیریت بانک اسلامی نور در اواسط ماه دسامبر با درخواست آمریکا مبنی بر قطع همکاری خود با موسسه‌های مالی تحریم شده ایران موافقت کرد و به این ترتیب ریسک تحریم را از بین برد.

 

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.