دوشنبه 16 آوریل 12 | 10:33
سخنان رئیس سازمان سینمایی پیرامون حاشیه‌های اکران «خصوصی» و «گشت ارشاد»

مشکل افکار عمومی نیست، مشکل بین خواص است

ما در افکار عمومی مشکل نداریم. افکار عمومی می‌داند چه اتفاقی افتاده و دارد می‌افتد. مشکلی که داریم بین خواص هست. بخشی از سینمایی‌ها گزارش‌ها و تحلیل‌هایی می‌دهند که اگر من هم بخوانم فرمان جهاد می‌دهم. گزارش‌هایی که در خوشبینانه‌ترین شرایط برداشت ناروا و سوتفاهم است. و گا‌ها اغراض دیگری در کار هست. خیلی مهم هست که بسیج بشویم و نخبگان کشور مسئولین کشور و جاهایی که ذی نفوذ هستند در جریان حقایق قرار بگیرند.


عصر یکشنبه جواد شمقدری، علیرضا سجاد‌پور و اعضای صنوف دور هم نشستند تا در مورد بحران‌های این روزهای سینمای ایران به گفتگو بنشینند. جلسه‌ای که با صحبت‌های صریح و انتقاد سینماگران از اتفاقات این روز‌ها همراه بود. و جواد شمقدری برای اولین بار در این جلسه در باره این اتفاقات صحبت کرد.  مهم‌ترین بخش‌های صحبت‌های شمقدری در این جلسه بدین شرح است.

وقتی شرایط غبار آلود می‌شود نمی‌شود به راحتی جریان حق را از باطل تشخیص داد نیاز به زمان دارد تا معلوم بشود چه کسانی رفتار مزورانه داشتند و چه کسانی مظلوم واقع شدند به هر صورت وقتی اما حسین (ع) را در صحرای کربلا به شهادت رساندند بخشی آز آن‌ها تصور می‌کردند دارند جهاد فی سبیل الله می‌کنند و بعد‌ها دیدند اشتباه کردند.

– به نظرم این داستان خیلی امتحان عجیبی بود و البته خیلی‌ها مردود شدند. لازمه شرایط و موقعیت را شناسایی کنیم. کسانی که از کیان سینمای ایران سال‌ها دم می‌زدند این روز‌ها ساکت بودند و حرفی نزدند این نمایش کمدی است که خداوند خلق کرده که ببینیم دوستانی که داعیه روشنفکری و آزادمنشی دارند در یک فرایندی در کنار چه کسانی قرار می‌گیرند.

-وقتی حرف دفاع از ارزش‌ها و دفاع مقدس و شهدا می‌‌آید وسط دهان خیلی‌ها بسته می‌شود. خیلی از حرکات متوقف می‌شود. به هر صورت ما دوست نداریم این‌گونه اشاره بشود که یک جریانی دارد در مقابل دفاع مقدس و ارزش‌ها فعالیت می‌کند. تهمتی که سنگین‌تر از به نتیجه نرسیدن برخی برنامه ریزی‌های مدیریتی است.

-ما در افکار عمومی مشکل نداریم. افکار عمومی می‌داند چه اتفاقی افتاده و دارد می‌افتد. مشکلی که داریم بین خواص هست. بخشی از سینمایی‌ها گزارش‌ها و تحلیل‌هایی می‌دهند که اگر من هم بخوانم فرمان جهاد می‌دهم. گزارش‌هایی که در خوشبینانه‌ترین شرایط برداشت ناروا و سوتفاهم است. و گا‌ها اغراض دیگری در کار هست. خیلی مهم هست که بسیج بشویم و نخبگان کشور مسئولین کشور و جاهایی که ذی نفوذ هستند در جریان حقایق قرار بگیرند.

-فضا اینگونه است که وزیر که باید درگیر کلان‌ترین مباحث فرهنگی کشور باشد را درگیر مباحثی می‌کنند که مدیر کل آن بخش هم نباید درگیرش بشود.

– در مراکز حساس و جدی تعامل جدی برقرار بشود. من بار‌ها خواستم با ائمه جمعه در تماس باشیم چون من مطلع بودم طراحی دارد می‌شود. ما به بعضی از دوستان توصیه‌هایی می‌کردیم دوستان گوش نمی‌کردند. من این اتفاقات برایم قابل پیش بینی بود. اما نه در این حد. چون فکر نمی‌کردم عده‌ای حاضر باشند پا را از بی‌تقوایی و بی‌انصافی هم عبور بدهند. مسیری را طی کنند که مسیر ناحقی است. چه درون چه بیرون صنف. برخی با سکوت و برخی با رفتار و اعمالشان.

-این اتفاقات به ضرر سینما بود. نه سازمان سینمایی. همه سینما ضرر کرد. اکنون گردنه بسیار سختی است اما عبورش فصل روشنی برای سینما که حالا قرار هست در یک صحنه بزرگ‌تر حضور پیدا کند به همراه خواهد داشت.

-امروز بحران اظهار نظر داریم. بحران تحلیل‌ها و برداشت از فیلم داریم. گشت ارشاد در صدا و سیما به عنوان یک فیلم شریف قلمداد شد. همین فیلم در جای دیگری شد یک فیلم ضد نظام جای دیگری شد فیلم ضد حجاب جای دیگری شد فیلم ضد امر به معروف و نهی از منکر

-قانون اختیار مجوزدادن به فیلم‌ها را به عهده شورای بازبینی ارشاد گذاشته. اگر اعضای این شورا مورد وثوق و قبول نظام‌اند دیگر این بحث‌ها چی هست؟ اگر قرار هست افراد دیگری هم نظر بدهند خب قانون بگذراند بگویند غیر از شورای بازبینی فیلم شورای دیگری هم باید نظر بدهد. نمی‌شود با ایجاد یک شرایط غیر قانونی و یک سری جنجال‌های ژورنالیستی اینقدر فضا را غبار آلود کنیم که هیچ کس نفهمد چی شد و عده‌ای بی‌خود متهم بشوند.

-این اتفاق نشان داد سینمای ایران به جایگاه مهمی رسیده. می‌تواند در بسیار از مسایل کشور نقش داشته باشد. می‌تواند گفتمان سازی کند. می‌تواند جریان‌ها فکری و سیاسی را مدیریت کند.

-این نگرانی وجود دارد که سینما از نقد مسایل اجتماعی پرهیز کند و برود به سمت سینمای خنثی. چه بسا بعضی‌ها این را می‌خواستند. در دورانی که سینما مبتذل و ساده انگارانه بود همه ساکت بودند و وقتی سینما یک گفتمان سازی می‌کند. دارد نقد اجتماعی می‌کند می‌خواهند آن را از بین ببرند.

– همین جمع تقاضا کند از جمعی از حوزه علمیه که یک جمعی را شکل بدهید بیاید کا‌شناس فقهی و محتوایی اثار ما باشید و این تعامل را شکل بدهید.

– دوستانی که در مقابل وزارت ارشاد تجمع کردند بیایند مانیفست فکریشان را در قالب فیلم ارایه بدهند. من همینجا اعلام می‌کنم بودجه این فیلم را ما صد در صد تامین می‌کنیم. دوستان حزب الهی‌ترین و ارزشی‌ترین فیلمشان را بیاورند ما نخوانده مجوز می‌دهیم بروند بسازند. اما اگر از توان ارایه یک دیالوگ، از توان ارئه چند دقیقه فیلم که مخاطب را درگیر کند چه عام چه خاص ناتوان هستند اجازه بدهند اهل سینما کارشان را بکنند. من استقبال می‌کنم دوستانی که دغدغه دین و ارزش‌ها و دفاع مقدس دارند بیایند در حوزه سینما و ما کمکشان می‌کنیم. ضمن اینکه من معتقدم بخش بزرگی از سینمای ما این دغدغه را دارد. و همه هم پذیرفتند فصل اخطاب وزارت ارشاد و سازمان سینمایی است و نمی‌شود این قرار را به هم زد و رهبر معظم انقلاب در ابتدای سال فرمودند به اسم انقلابی‌گری و دفاع از ارزش‌ها هیچ کس حق ندارد قانون را زیر پا بگذارد.

-وما هیچ کار غیر قانونی نکردیم و الا یقه‌مان را می‌گرفتند. چون کار غیر قانونی نکردیم می‌آیند از روش‌ها و مجراهای دیگر وارد می‌شوند.

-ماموریت جدی امسال ما استقرار سازمان سینمایی است. یکی از دلایل این برخورد با سینما این است که پشتوانه قوی حاکمیتی و قانونی ندارد.

-ما قانون سینما که الزامات فیلم و سینما را مشخص کرده نهایی کردیم. و امیدواریم زود‌تر درشورای انقلاب فرهنگی طرح و تصویب بشود. که اگر این اتفاق بیفتد اتفاقی مثل ۲۷ اسفند رخ نمی‌دهد. آنموقع حتی حوزه هنری و نیروی انتظامی و بخش فیلمسازی صدا و سیما در هیچ بخشی بدون اجازه سازمان سینمایی نمی‌توانند حرکتی بکنند. نظام به این نتیجه رسیده که نمی‌شود سیستم‌های منفعل و بی‌اراده داشته باشد. و بخشی از این اتفاقات به این دلیل هست که ما نتوانیم به این اهدافمان برسیم.

– اینکه برخی رسانه‌ها به فساد در سینما بردازند و اصرار داشته باشند هر روز یک سر تیتری در این مورد داشته باشند کار ناشایستی است. و نمی‌دانم تفکری که آن پشت این را طراحی می‌کند دنبال چه چیزی هست. این صحبت توهین به همه هنرمندان هست و عین تف سربالا می‌ماند. در هر رشته‌ای ما آدم نا‌باب داریم. ما هم مثل اقای شورجه این فساد را ندیدیم. دوستان یک ایه یا حدیث بیاورند که لازم هست ما فساد یک مجموعه را افشا کنیم و این صحبت‌ها جز بحران سازی نتیجه‌ای ندارد. برخی فکر می‌کنند این مقدمه‌ای است برای اصلاح که قطعا اینطور نیست. در این مورد باید به سیره رهبری و امام (ره) توجه داشته باشیم.

-من هنوز نمی‌دانم ترکیب اکران نوروزی غلط بود یا درست بود. اینکه جور دیگری می‌شد این اتفاق نمی‌افتاد یا خیر نیاز به کارهای کار‌شناسی دارد. اگر به این نتیجه رسیدید که ترکیب این اکران اشتباه بوده شورای صنفی دقت کند که دیگر این اتفاق نیفتد هر چند تحلیل من این هست این‌ها همه بهانه است و هر ترکیب دیگری بود چه بسا نتایج همین نتایج بود.

-از همه دوستانی که در این یکماه مخصوصا اسیب روحی و روانی دیدند از طرف دولت و سیستم حاکمیتی عذر می‌خواهم و از همه سینماگران می‌خواهیم به ما اعتماد کنند و با ما همیاری و همکاری کنند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.