تریبون مستضعفین- محمود سحابی
بخش اول:
منابع آگاهی که از قطع صادرات نفت گفتند
پرده دوم: 7 اسفند 1390
الف- ساعت 13:07 خبرگزاری فارس در گزارشی اختصاصی خبر قابل توجهی را منتشر کرد: «نفتکشها دستخالی برگشتند- ایران از تحویل محموله۵۰۰ هزار بشکهای نفت به یونان خودداری کرد»
«ایران از تحویل یک محموله ۵۰۰ هزار بشکهای نفت به مقصد پالایشگاه هلنیکس یونان خودداری کرد تا نفتکش هایی که برای تحویل گرفتن این محموله به سمت محل بارگیری حرکت کرده بودند ناکام به مبداء خود بازگردند.
بر اساس این گزارش پس از اعلام اتحادیه اروپا مبنی بر تحریم خرید نفت خام ایران از اول جولای یعنی ۵ ماه دیگر، ایران به ۶ کشور اروپایی یونان، ایتالیا، اسپانیا، پرتغال، هلند و فرانسه هشدار داد بود که تنها در صورتی به اروپاییها نفت خواهد فروخت که آنان قراردادهای ۲ تا ۵ ساله برای خرید نفت خام از ایران امضا کنند.
ایران علاوه بر این دو شرط دیگر یعنی تضمین دریافت پول نفت صادراتی و برداشتن هرگونه حقی برای الغای قراردادهای نفتی از سوی این کشورها با استناد به شرایط فورس ماژور را نیز برای ادامه فروش نفت به اروپاییها لازمالاجرا اعلام کرده است.»
این خبر به سرعت مورد توجه بسیاری از رسانه های داخلی و خارجی قرار گرفت. گزارش خبرگزاری فارس در مورد بازتاب انتشار این خبر در رسانه های غربی مانند رویترز (ساعت 15:36) را از اینجا ببینید.
ب- این اخبار به سرعت از سوی مقامات کشورمان مورد تکذیب قرار گرفت. ابتدا حدود یک ساعت بعد از انتشار خبر اول (14:17) سید پیروز موسوی (مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران) در گفتگو با خبرگزاری مهر به تکذیب این خبر پرداخت و اعلام کرد در حال حاضر فروش نفت به تمامی مشتریان خارجی در پایانه خارک به طور طبیعی در حال انجام است: «توقف فروش نفت به یونان صحت ندارد/ روند بارگیری نفتکش ها در خارگ عادی است»
در بخشی از این خبر آمده بود:
«مدیرعامل پایانه های نفتی ایران با اعلام اینکه در شرایط فعلی شرکت ملی نفت ایران به استثنای فرانسه و انگلیس هیچ دستورالعملی برای عدم فروش نفت به سایر مشتریان خارجی صادر نکرده است، تصریح کرد: عدم تحویل محموله 500 هزار بشکه ای نفت خام به نفتکشها برای تحویل به پالایشگاه نفت هلنیکس یونان صحت ندارد.»
حدود دو ساعت بعد خبرگزاری مهر در اقدامی سوال برانگیز و بدون ارائه هیچ توضیحی این خبر را از خروجی خود حذف کرد.
لینک خبر حذف شده در سایت خبر فارسی
متن کامل خبر در سایت ارانیکو
حدود یک ساعت بعد (15:22)، سید پیروز موسوی (مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران) در گفتگو با خبرگزاری ایسنا بار دیگر به تکذیب این خبر پرداخت و اعلام کرد که تحویل نفت خام به تمام کشورهای وارد کننده نفت از ایران طبق برنامه در حال انجام است: «تغييري در برنامه تحويل نفت به اروپاييها ايجاد نشده است»
در بخشی از این خبر آمده بود:
«مدیر عامل شرکت پایانههای نفتی ایران، با اعلام اینکه تحویل نفت به کشورهای واردکنندهی نفت از ایران طبق برنامه در حال انجام است، گفت: به جز دو کشور انگلیس و فرانسه، دستوری مبنی بر تغییر در تحویل نفت به سایر کشورهای اروپایی از سوی وزارت نفت به ما داده نشده است.
وی همچنین تاکید کرد که تاکنون هیچ نفتکشی نبوده که نوبت تحویل محموله داشته باشد و شرکت پایانهها از تحویل آن خودداری کند، چرا که این شرکت طبق برنامهی مقام عالی وزارت در حال انجام کار است.»
حدود سه ساعت بعد خبرگزاری ایسنا هم مشابه خبرگزاری مهر در اقدامی سوال برانگیز و بدون ارائه هیچ توضیحی این خبر را از خروجی خود حذف کرد.
لینک این خبر در سایت خبر فارسی
متن کامل خبر در سایت سبد نیوز
حدود سه ساعت بعد (حدود ساعت 19)، محسن قمصری (مدير امور بين الملل شركت ملي نفت ايران) هم در گفتگو با پايگاه اطلاع رساني شركت ملي نفت ايران این خبر را تکذیب کرد: «خودداري ايران از تحويل نفت به نفتكش يوناني تكذيب شد»
متن کامل این خبر بدین صورت بود:
«مدير امور بين الملل شركت ملي نفت ايران خبر منتشر شده توسط خبرگزاري فارس با عنوان خودداري ايران از تحويل نفت به نفتكش يوناني را تكذيب كرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني شركت ملي نفت ايران، سيد محسن قمصري با اعلام اين مطلب افزود: خبر منتشره در خبرگزاري فارس مبني بر خودداري ايران از تحويل نفت به نفت كش يوناني كذب محض است.
وي افزود: اين خبر بدون هيچ گونه پايه و اساسي منتشر شده است و قويا تكذيب مي شود.»
چند ساعت بعد پايگاه اطلاع رساني شركت ملي نفت ايران هم مشابه خبرگزاری مهر و خبرگزاری ایسنا در اقدامی سوال برانگیز و بدون ارائه هیچ توضیحی این خبر را از خروجی خود حذف کرد.
عکسی از این خبر در جستجوی گوگل
متن کامل خبر در سایت سکونیوز
همان شب حدود ساعت 20 و 21، سید پیروز موسوی (مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران) در گفتگو با بخش های خبری صدا و سیما بار دیگر به تکذیب این خبر پرداخت و فایل صوتی این مصاحبه در اخبار شبکه های مختلف صدا و سیما پخش شد.
از سوی دیگر، مقامات یونانی هم اقدام به تکذیب این خبر کردند. ابتدا یکی از مقامات شرکت پالایشگاهی «هیلینیک» یونان در گفتگو با خبرگزاری رویترز خودداری ایران از تحویل محموله ۵۰۰ هزار بشکهای نفت به یونان را تکذیب کرد. این خبر در ساعت 16:53 توسط خبرگزاری مهر منتشر شد.
چند روز بعد (12 اسفند) جورج پاپا کنستانتینو (وزیر انرژی یونان) هم تصریح کرد ایران به صادرات نفت به یونان مانند گذشته ادامه می دهد و وضعیت صادرات نفت ایران به یونان کاملا طبیعی است و روال عادی خود را طی میکند. همچنین تاکنون هیچ اختلالی در زمینه صادرات نفت ایران به یونان به وجود نیامده است.
ج- اما واکنش خبرگزاری فارس به این تکذیبیهها غیر قابل پیشبینی و قابل تأمل بود. این خبرگزاری ابتدا حدود یک ساعت بعد از انتشار مصاحبه مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با خبرگزاری مهر (15:18) گزارش اختصاصی دیگری با عنوان «جزئیات تازه خودداری ایران از تحویل نفت به نفتکش یونانی» را منتشر کرد. فارس در این گزارش ضمن بیان اینکه محل تحویل این محموله نفتی خارج از خلیج فارس و بنادر ایران بوده و نفتکشهای اروپایی پس از آگاهی از عدم تحویل نفت به سوی مبداء خود بازگشتند، اظهارنظر «غیر مسئولانه» بعضی مدیران شرکت پایانههای نفتی درباره عادی بودن صادرات نفت ایران به کشورهای اروپایی را غیر قابل توجیه خواند.
در بخشی از این گزارش خبری آمده بود:
«ایران از تحویل یک محموله ۵۰۰ هزار بشکهای نفت به پالایشگاه هلنیکس یعنی بزرگترین شرکت پالایشگاهی یونان خودداری کرد. بر این اساس با توجه به اینکه محل تحویل این محموله یکی از محل های معمول تحویل نفت صادراتی ایران و خارج از خلیجفارس و بنادر ایرانی بوده است، نفتکشهایی که برای تحویل گرفتن این محموله حرکت کرده بودند پس از آگاهی از عدم تحویل نفت به آنها به سوی مبداء خود بازگشتند. این گزارش حاکی است بخش اعظم نفت تحویلی به اتحادیه اروپا خارج از بنادر ایران تحویل مشتریان میشود.
با توجه به محل تحویل این محموله که خارج از بنادر ایران بوده است و در عین حال با عنایت به این نکته که بخش اعظم نفت صادراتی ایران به اروپا خارج از بنادر ایران تحویل مشتریان می شود، اظهارنظر غیر مسئولانه بعضی مدیران شرکت پایانههای نفتی درباره عادی بودن صادرات نفت ایران به کشورهای اروپایی غیر قابل توجیه به نظر میرسد.»
حدود یک روز بعد یعنی 15:09 دوشنبه 8 اسفند 1390 نیز خبرگزاری فارس در گزارش دیگری «سیدی کریر» را منطقه ناامیدی یونانیها از تحویل نفت ایران نامید و به انتقاد شدید از اظهارات غیر مسئولانه یکی از مسئولین شرکت پایانههای نفتی درباره ادامه صادرات نفت از پایانه نفتی خارک به صورت طبیعی پرداخت. حذف این خبر از خبرگزاریهای منتشر کننده و همچنین پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت باعث شد فارس در این گزارش با قاطعیت زیادی تحلیل و حکم کند.
در بخشی از این گزارش خبری آمده بود:
«پس از انتشار خبر عدم تحویل محموله ۵۰۰ هزار بشکهای نفت ایران به پالایشگاه هلنیکس، بزرگترین شرکت پالایشگاهی یونان، یکی از مسئولان شرکت پایانههای نفتی در یک اظهارنظر غیرمسئولانه درباره ادامه صادرات نفت از پایانه نفتی خارک به صورت طبیعی خبر داد و این خبر را تکذیب کرد. اما خبرگزاریهای منتشر کننده این خبر و همچنین پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت که اقدام به تکذیب خبر کرده بود، این تکذیبیهها را پس از اطلاع از صحت خبر از خروجیهای خود حذف کردند.
بر این اساس رسانههای غربی از این اظهارات غیر مسئولانه حداکثر سوء استفاده را در جهت کم کردن اثر اقدام قاطع ایران سامان دادند و برای تکذیب خبری که خود از وقوع آن مطلع بودند، به این خبر غلط استناد کردند. به عبارت دیگر با رفتار ناآگاهانه برخی رسانهها و مسئولان غیر مسئول، اقدامی که به موضعگیری قدرتمندانه و عزتمدارانه ایران در افکار عمومی جهان تعبیر میشد، متاثر شد.
در عین حال قطعا مسئول شرکت پایانههای نفتی از این نکته مطلع بوده است که بخش اعظم نفت تحویلی به اتحادیه اروپا خارج از بنادر ایران تحویل مشتریان میشود. این قاعده درباره محموله ۵۰۰ هزار بشکهای نفت هلنیکس نیز صادق است چنانکه نفتکشهای منتقل کننده نفت این پالایشگاه یونانی به سمت بندر سی دی کریر در سواحل مصر در حال حرکت بودند که پس از اطلاع از اقدام قاطع ایران درباره عدم تحویل نفت به این پالایشگاه یونانی به سمت مبادی خود بازگشتند.»
این گزارش خبری حدود یک ساعت و نیم بعد در سایت بولتن نیوز بازنشر شد: «NIOC تکذیبیه یونان را حذف کرد!»
د- رجانیوز روز 14 اسفند با انتشار گزارش خبری به بررسی جوانب مختلف این موضوع و انتقاد شدید از از مسئولین صنعت نفت کشور پرداخت: «ماجرای تکذیبیههایی که به دستور مقامات بالاي نفت حذف شدند/ اصرارعجيب براي پر كردنرسانهاي نفتكش دستاز پا درازتر برگشتهيونان!»
در بخش اول این گزارش انتقاد شدیدی از کسانی که «مسئولین بیمسئولیت رده پایین نفتی» خواند کرد. رجا هم چنین از اقدامات «برخی رسانههای بیتوجه به امنیت ملی» و همچنین مسئولان خبر رسانه ملی گلایه کرد و مدعی شد برداشته شدن تکذیبیههای این خبر از خروجی خبرگزاریها به معنی تکذیب این تکذیبیهها بوده است:
«انتشار این خبر عکسالعملهایی را در جامعه رسانهای برانگیخت که به جز رفتار غیرحرفه ای و بیتوجهی به منافع و امنیت ملی نمیتوان نامی روی آن گذاشت و خبرگزاري مهر از قول یک مقام مسئول در شرکت پایانههای نفتی، اين خبر را تکذیب کرد.
اظهارنظر غیر مسئولانه این مقام مسئول نفتي در مورد ادامه صادرات نفت به اروپا و یونان از پایانه خارک در حالی انجام شد که اصولا محل تحویل عمده محمولههای نفتی ایران به مقصد اروپا خارج از بنادر ایرانی خلیجفارس و در دیگر مبادی شناخته شده صادراتی نفت ایران قرار دارد و محموله مورد اشاره نیز از این قاعده مستثنا نبوده است. بعید به نظر میرسد این مسئول رده پایین از چنین امری بیخبر بوده باشد و مشخص نیست گويندهي اين اظهار نظر غلط و بیموقع که قطعا موضوعی مرتبط با امنیت ملی محسوب میشود، چه انگيزهاي داشته است؟
تکذیبیه خبرگزاری یادشده درباره عدم تحویل نفت پس از دقایق کوتاهی از روی خروجی آن برداشته و در واقع تکذیبیه، تکذیب شد. در همین حال خبرگزاری دیگری نیز از قول همان مقام پایانههای نفتی تکذیبیه مشابهی منتشر كرد و بلافاصله آن را از روی خروجی خود برداشت كه این، دومین تکذیبیهای بود که تکذیب شد.
اما همین زمان کوتاه نیز کافی بود تا از تاثیر مثبت این خبر به نفع منافع ملی ایران کاسته شود. چنانکه اغلب رسانههای بیگانه از این تکذیبیههای تکذیب شده و عملا معدوم شده برای تضعیف موضع قدرتمندانه و عزتمدارانه ایران در برابر زیادهخواهیهای غرب بهره بردند.
اما جالبترین اتفاق در این زمينه در خروجی پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت اتفاق افتاد. بیش از ۴ ساعت و نیم از انتشار این خبر با جزئیات آن گذشته بود که پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت تکذیبیهای یک خطی را از قول مدیر بینالملل شرکت ملی نفت متشر کرد. اما این تکذیبیه یک خطی نیز دوام چندانی نداشت و بلافاصله از خروجی سایت شرکت ملی نفت حذف شد. دقایقی بعد این خبر دوباره بر روي خروجی سایت شرکت ملی نفت بازگشت و دوباره در فاصله کوتاهتری حذف شد. در تماس خبرنگاران با مسئولان روابط عمومی شرکت ملی نفت، دلیل برداشتن خبر، فشار مقامات بالا عنوان شد. ناهماهنگی در شرکت ملی نفت درباره منافع ملی به حدی است که حتی در شبکههای اجتماعی نیز میتوان فیلمهای کوتاهی از سخنان مدیران ارشد این شرکت را با عنوان سردرگمی مقامات نفتی ایران در پاسخ به تحریمهای اروپا یافت.
شاهکار رسانه ملی در خواندن تکذیبیههایی که با فاصله کوتاهی تکذیب شده بودند، نيز تخریب موضع قدرتمند ایران را تکمیل کرد. مسئولان خبر رسانه ملی در واحد مرکزی خبر و شبکه خبر بدون اینکه برای آگاهی از صحت و سقم این خبر تلاش جدی كنند، این تکذیبیه را بارها از تریبون رسانه ملی پخش کردند، بدون اینکه بر اساس اصول اولیه خبر رسانی توجه کنند که این تکذیبیه روی خروجی رسانه منتشر کننده آن وجود ندارد و حتی بسیاری از سایتهای خبری معتبر نقل کننده آن نیز، تکذیبیه را از خروجی خود حذف کردهاند.
در عين حال، این پرسش جدي وجود دارد که در شرایطی که وزیر نفت و مقامات مسئول در وزارت خارجه و دیگر نهادهای کلان تصمیمساز در کشور بر پاسخ قاطع ایران به تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا تاکید کردهاند، آیا مسائل مربوط به امنیت ملی ایران اينقدر كمبها شدهاند که میتوانند بازیچه چند مقام بیمسئولیت رده پایین و برخی رسانههای بی توجه به امنیت ملی قرار بگیرد؟
قطعا ساختارهای کلان تصمیمگیری در کشور و به تبع آنها مدیریت کلان صنعت نفت با توجه به سنجش منافع ملی درباره نحوه عکسالعمل در برابر تحریمهای نفتی اروپا تصمیمگیری میکنند و هرگونه اعوجاج و خطایی در حرکت کلی رسانهها و مسئولان غیر مسئول در داخل کشور از تاثیر مطلوب تصمیمات کشور به ضرر منافع ملی خواهد کاست و موضع قاطع ایران را در این باره تضعیف خواهد کرد. در چنین شرایطی بدترین رفتار ممکن را میتوان فدا کردن منافع کلان ملی در پای رقابت رسانهای، بخشی و امثال آن دانست.»
در بخش دوم همین گزارش انتقادات بسیار تندی به مسئولان امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران شده است که چرا با وجود اطلاع از صحت این خبر به تکذیب آن پرداخته اند. رجا در ادامه دلیل عجیبی را برای صحت خبر قطع صادرات نفت ایران ذکر میکند:
«داشتن حداقل آگاهی در مورد قواعد انتشار اخبار در رسانهها کافی است تا یقین کنیم در صورت صحت نداشتن یک خبر در چنین سطحی، قطعا مسئولان شرکت ملی نفت در بالاترین سطح به خصوص در بخش بینالملل این شرکت که به نظر میرسد تعهد بیشتری نسبت به منافع مشتریان نفت ایران داشته باشند تا منافع ملی کشور، بدون تردید و بلافاصله خبر را در رسانههای متعدد و به صورت قطعی تکذیب میکردند و تکذیب آن را به ۴ ساعت و نیم پس از انتشار خبر موکول نمیکردند.
برداشته شدن تکذیبیههای متزلزل زنجیرهای از روی خروجی رسانههای مختلف دقایق کوتاهی پس از انتشار، سند واضحی بر صحت خبر در کنار ناهماهنگی و بیتوجهی به منافع کلان ملی در میان رسانهها است. اما اين سؤال حتماً بايد پاسخ داده شود كه مسئولان امور بین الملل شرکت ملی نفت با چه توجیهی خبری را که خود قطعا از صحت آن اطلاع و اطمینان داشتهاند، تکذیب کردند؟»
ه- چند هفته بعد، با پیگیری این موضوع از یکی از مسئولان امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران برای نگارنده مشخص شد که خبر منتشر شده در خبرگزاری فارس در مورد عدم تحویل محموله ۵۰۰ هزار بشکهای نفت به یونان کذب بوده است.
جمعبندی پرده دوم:
۱- خبرگزاری فارس به نقل از منابع غیررسمی خبری مبنی بر اینکه ایران از تحویل محموله ۵۰۰ هزار بشکهای نفت به یونان (پالایشگاه هلنیکس) خودداری کرد را منتشر میکند، این خبر به سرعت مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی قرار می گیرد.
۲- خبر مذکور به سرعت از سوی یکی از مسئولین وزارت نفت یعنی سید پیروز موسوی (مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران) و چند ساعت بعد توسط یکی دیگر از مسئولین وزارت نفت که مسئول مستقیم صادرات نفت ایران نیز می باشد یعنی محسن قمصري (مدير امور بينالملل شركت ملي نفت ایران) رسماً تکذیب شد. تکذیبیه اول در فضای رسانه ای کشور و حتی در صدا و سیما بارها پخش شده و تکذیبیه دوم چندان مورد توجه قرار نمی گیرد. تمامی تکذیبیه های این خبر بعد از چند ساعت و بدون هیچ توضیحی از خروجی خبرگزاری های منتشرکننده آن و همچنین پایگاه اطلاع رسانی شركت ملي نفت ایران حذف می شود.
۳- خبرگزاری فارس در واکنش به تکذیبیه اول با بیان اینکه محل تحویل این محموله نفتی خارج از خلیج فارس و بنادر ایران بوده و نفتکشهای اروپایی پس از آگاهی از عدم تحویل نفت به سوی مبداء خود بازگشتند، اظهارنظر غیر مسئولانه بعضی مسئولین نفتی درباره عادی بودن صادرات نفت ایران به کشورهای اروپایی را غیر قابل توجیه خواند. حدود یک روز بعد هم این خبرگزاری «سیدی کریر» را منطقه ناامیدی یونانیها از تحویل نفت ایران نامید و به انتقاد شدید از اظهارات غیر مسئولانه یکی از مسئولین شرکت پایانههای نفتی درباره ادامه صادرات نفت از پایانه نفتی خارک به صورت طبیعی پرداخت.
از دیدگاه این خبرگزاری، خبرگزاریهای منتشر کننده تکذیبیه این خبر و همچنین پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت که اقدام به تکذیب خبر کرده بود، این تکذیبیهها را پس از اطلاع از صحت خبر از خروجیهای خود حذف کردند.
چند روز بعد هم رجا به انتقاد شدید از برخی مسئولین بی مسئولیت رده پایین نفتی و برخی رسانه های بی توجه به امنیت ملی و همچنین مسئولان خبر رسانه ملی پرداخت و مدعی شد برداشته شدن تکذیبیه های این خبر از خروجی خبرگزاری ها به معنی تکذیب این تکذیبیهها بوده است. این پایگاه خبری همچنین انتقادات بسیار شدیدی از مسئولان امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران مطرح کرد که با وجود اطلاع از صحت این خبر به تکذیب آن پرداخته اند و تاکید کرد همین موضوع که این مسئولین بلافاصله خبر را در رسانههای متعدد و به صورت قطعی تکذیب نکرده اند و تکذیب آن را به ۴ ساعت و نیم پس از انتشار خبر موکول کرده اند، دلیل بر صحت خبر می باشد.
۴- از سویی این همه اصرار بر صحت خبر با وجود تکذیب چندین باره آن و تخریب مسئولین نفتی و رسانههای منتشرکننده تکذیبیه آن و از سویی دیگر حذف تکذیبیه های خبر توسط خبرگزاری ها بدون ارائه توضیح (به خصوص پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت ایران)، باعث سردرگمی مخاطبان داخلی شد.
۵- چند هفته بعد، با پیگیری این موضوع از یکی از مسئولان امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران مشخص شد که خبر منتشر شده در خبرگزاری فارس در مورد عدم تحویل محموله۵۰۰ هزار بشکهای نفت به یونان کذب بوده است. این مقام مسئول علت حذف خبر تکذیبیه مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران از پایگاه اطلاع رسانی این شرکت را فشار برخی افراد و گروه ها به مسئولین این پایگاه اطلاع رسانی عنوان کرد.
در پایان باید پرسید آیا رسانهها در مسألهای راهبردی مانند تحریم نفت ایران نباید هماهنگ با نهادهای مسئول مانند وزارت نفت عمل کنند؟ آیا اصرار برخی رسانهها بر انتشار خبری کذب به نقل از «منابع آگاه» در چنین موضوع حساسی منطبق بر منافع ملی است؟ آیا تخریب مسئولین نفتی کشور (به خصوص مسئولین امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران) به خاطر تکذیب کردن خبری غیرواقعی به منافع ملی ما ضربه نمیزند؟ آیا عدم واکنش قاطع و اطلاعرسانی مناسب از سوی وزارت نفت در اینگونه موارد قابل قبول است؟ حذف تکذیبیه چنین خبری از پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران چه توجیهی دارد؟ آیا مسئولین پایگاه اطلاعرسانی این شرکت، اطلاع نداشته اند که چنین اقدامی میتواند چه تحلیلهایی را در فضای رسانهای به وجود بیاورد؟
اي مقاله براي ايجاد هماهنگي خوب است اما بهتر نيست يك مقاله هم بنويسيد چرا مسئولان تراز اول كشور وقتي واقعا يك كاري را نمي خواهند بكنند و مي دانند دروغ است را به مردم غالب مي كنند چرا مي خواهند در پاسخ به انتظار به جاي مردم براي قطع صادرات نفت فقط در رسانه ها صادرات را قطع كنند نه در عمل.
چرا مردم را محرم نمي دانند و دروغ مي گويند
آن مديران دست چندمي كه شما مي گوييد، اعتبار ايران را مد نظر دارند مي دانند وقتي كشوري عملي را انجام نداده اما اعلام مي كند انجام داده چقدر مي تواند به اعتبار ايران صدمه بزند
شما جاي غربي ها باشيد و ببينيد ايران كاري را نكرده اما اعلام مي كند كرده ام آيا آنرا به ساير مسائل گسترش نمي دهيد؟؟؟
پيش خود نمي گوييد ايران كه در آن مورد دروغ مي گويد در ساير موارد هم دروغ مي گويد؟
اي كاش يكي پيدا مي شد اين مطالبه را مطرح مي كرد.