بیتردید تامین و حفظ امنیت و سلامت غذایی جامعه مهمترین وظیفه دولتها در قبال ملتهاست و هرچه میزان امنیت غذایی جامعه ارتقا یابد، تراز دولتها نیزدر فراهم کردن رفاه اجتماعی افزایش مییابد. از این رو میبایست دولتها برای تضمین امنیت غذایی جامعه به مقابله با هرتهدیدی که متوجه آن میشود، برخیزند تا شاخص کیفیت اداره کشور توسط آنها بهبود یابد.
براساس تبصره ۲ ماده ۱۴۹ قانون برنامه پنجم، دولت باید برنامه تأمین سلامت غذا از مزرعه تا سفره را طی سال اول برنامه تصویب و اقدامات قانونی لازم برای اجرای آن را به عمل میآورد که در عمل چنین اتفاقی نیفتاد.
همه چیز از اظهارات جنجالی برخی تولیدکنندگان محصولات بستنی و لبنیات آغاز شد. آنان اعلام کردندۀ برخی از تولیدکنندگان برای بقا در شرایطی که حق افزایش قیمت محصولات خود را با وجود رشد هزینهها ندارند، آنها را ناگزیر کرده تا برخی اصول بهداشتی تولید را نادیده بگیرند به طوریکه با افزودن برخی مواد شوینده مثل وایتکس به شیر بخشی از افزایش هزینههای تحمیل شده را جبران کنند!
این موضوع که هم اکنون تبدیل به چالشی برای افکار عمومی شده است، اظهارنظرهای گوناگونی را به همراه داشت است.
بارمیکروبی زیاد شیر مشکلی ایجاد نمیکند!
براساس این گزارش، سعید سلطانی سروستانی مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران ضمن رد وجود هرگونه افزودنی به شیر، گفت: اصلا چنین چیزی صحت ندارد، چون نمایندگان سازمان دامپزشکی به صورت مرتب از شیرخام دامدارها نمونه برداری میکنند و اگر کوچکترین ماده غیرمجازی در آن ببینند فورا آنرا معدوم میکنند.
وی تصریح کرد: چطور ممکن است دامداران در شرایطی که با نوسان قیمت شیر مواجه هستیم و همه کارخانجات لبنی برای گرفتن شیر با یکدیگر رقابت شدیدی دارند به شیرخود وایتکس اضافه کنند؟!
امکان اضافه کردن وایتکس به شیرهای سنتی وجود ندارد
مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران همچنین درخصوص اضافه کردن وایتکس به شیرهای فلهای نیز گفت: با توجه به اینکه همه شیرجمع کنها مجهز به دستگاه شیر سردکن هستند، تمام شیرها اعم از سنتی و صنعتی به صورت سرد تحویل کارخانجات لبنی میشود و دلیلی ندارد به آن وایتکس اضافه کنند.
وی در ادامه افرادی را که چنین خبرهایی را در جامعه شایعه میکنند، مورد اشاره قرار داد و افزود: این افراد علاوه براینکه با آبرو و حیثیت دامداران بازی میکنند بلکه به تولید سالم مملکت هم خیانت میکنند و باید در پیشگاه ملت پاسخگو باشند.
به گفته سلطانی، شیرجمع کنها در کشورهندوستان که مقام نخست در تولید شیر دنیا را دارد، فاقد دستگاه سرکننده شیر هستند و به همین دلیل همه شیرها را به صورت گرم تحویل کارخانجات لبنی میدهند در حالی که هیچ مشکلی هم پیش نمیآید؛ بنابراین بارمیکروبی بالا هم برای شیر مشکلی ایجاد نمیکند.
وارد کردن اتهام اضافه کردن وایتکس به شیر قابل پیگیری قضایی است
در این رابطه سید احمد مقدسی رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران استان تهران اظهارداشت: کسانی که چنین ادعاهایی را مطرح میکنند، اطلاعات علمی و سواد کافی در رابطه با شیر ندارند، چون شیر ماده بسیار حساسی است و به محض اینکه هر ماده شیمیایی به آن اضافه کنند، به سرعت از خود واکنش نشان میدهد و اصطلاحا بریده بریده میشود.
وی با ابراز تاسف از طرح چنین مسائلی که به امنیت غذایی مردم ضربه میزند، هشدار داد: وارد کردن چنین اتهامات سخیفی به جامعه دامداران قابل پیگیری قضایی است و اگر باردیگر چنین مسائلی از سوی افراد نادان مطرح شود به شدیدترین وجه با وی برخورد خواهد شد.
واسطهها به شیر وایتکس اضافه میکنند!
این واکنشها درحالی است که محمدرضا اسماعیلی مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای سراسری لبنی ایران ، اظهارداشت: کارخانههای لبنی به هیچ وجه این کار را انجام نمیدهند.
وی اضافه کرد: اما متاسفانه برخی افراد سودجو که شیر را از دامداریها خریداری میکنند و به کارخانجات میفروشند برای اینکه دستگاه خنک کننده مخصوص شیر را ندارند برای پائین نگهداشتن بارمیکروبی و میزان اسیدیته شیر به آن وایتکس اضافه میکنند.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای سراسری لبنی ایران با بیان اینکه کارخانجات لبنی، با آزمایشگاههای مجهزی که دارند شیرآغشته به مواد افزودنی غیرمجاز مانند وایتکس را قبول نمیکنند، درعین حال گفت: البته ممکن است در این میان یکسری ساخت و پاختهایی صورت بگیرد و شیر وایتکس دار به کارخانجات لبنی فروخته شود!
احتمال آلودگی ۲۰ درصد از فرآوردههای لبنی کشور!
در این رابطه رضا باکری دبیرانجمن فرآوردههای لبنی ایران، گفت: من به عنوان نماینده کارخانجات صنایع لبنی قویا این موضوع را تکذیب میکنم چراکه همه این کارخانجات دارای مجوز وزارت بهداشت و گواهی سازمان استاندارد هستند.
وی با بیان اینکه همه کارخانجات صنایع لبنی مجهز به آزمایشگاههای تخصصی هستند، گفت: آزمایشهای تخصصی زیادی بر روی شیرخام انجام میشود و اگر احیانا مواد افزودنی غیرمجاز به آن اضافه شده باشد این شیر را فورا از چرخه تولید فرآوردههای لبنی خارج میکنند.
دبیرانجمن فرآوردههای لبنی ایران درعین حال تصریح کرد: البته این موضوع فقط مربوط به تولید ۸۰ درصد لبنیاتی است که در کارخانجات صنعتی کشورتهیه میشود درحالیکه تولید ۲۰ درصد دیگرلبنیات کشور در اختیار تعاونیها و اتحادیه هاست.
امکان اضافه کردن وایتکس به شیر وجود دارد!
محسن مشکات معاون بهداشت و پیشگیری سازمان دامپزشکی نیز اظهارداشت: نمایندگان سازمان دامپزشکی پیش از آنکه شیرخام در کارخانجات صنایع لبنی درچرخه تولید فرآوردههای لبنی قرار گیرند اقدام به نمونه برداری و آزمایشهای سریع میکنند تا مشخص شود، شیر عاری از هرگونه افزودنیهایی مثل آب یا مواد شیمیایی دیگر (وایتکس) باشد و اگر تخلفی صورت گیرد، بلافاصله آن را گزارش میکنند و مانع انجام عملیات فرآوری بر روی شیر میشوند.
وی درعین حال تصریح کرد: البته ممکن است در این میان، تخلفهایی صورت بگیرد ولی این مسئله به معنای فراگیر بودن این تخلفات نیست.
این مقام مسئول اضافه کرد: سازمان دامپزشکی تا زمانی که شیرخام تحویل کارخانجات لبنی شود، مسئولیت دارد و پس از آن مسئولیت برعهده وزارت بهداشت و سایر دستگاههای مربوطه است.
افزودن وایتکس به شیر در کمیسیون کشاورزی بررسی میشود
از سویی دیگر، عباس رجایی رئیس کمیسیون کشاورزی مجالس هشتم و نهم، گفت: یکی از موضوعات مهمی که در قانون نظام جامع دامپروری کشور به تصویب رساندیم، به وجود آوردن شرایطی بود که منجر به ارائه غذای سالم به مردم باشد به طوری که این غذا استانداردهای لازم را از نظر کیفی وسلامت برای ارائه به مردم داشته باشد.
وی با بیان اینکه دولت باید شرایطی فراهم کند تا غذای سالم به دست مردم برسد، گفت: براین اساس، طبعا بایستی چرخه تولید مواد غذایی از تهیه مواد اولیه تا فرآوری نهایی آنها بصورت سالم انجام شود.
فراخوان مسئولان دست اندرکار تولید شیر به پارلمان
نماینده منتخب مردم اراک در مجلس نهم تصریح کرد: از این رو برخی افراد برای سودجوییهای نامشروع نباید با افزودنیهای غیرمجاز (وایتکس) به برخی از مواد غذایی مثل شیرسلامت جامعه را به مخاطره بیاندازند.
وی با اعلام اینکه در مجلس هشتم چند گزارش محرمانه در این خصوص به دست ما رسید اما متاسفانه بنا به دلایلی نتوانسیم این موضوع را پیگیری کنیم، گفت: براین اساس، یکی از اولویتهای کمیسیون کشاورزی در مجلس نهم بررسی این بحران است.
رجایی همچنین از فراخواندن مسئولان و دست اندرکاران تهیه و تولید فرآوردههای لبنی به کمیسیون کشاورزی برای پاسخگویی در این باره در هفتههای آینده خبرداد.
در استاندارد جهانی، شیر درجه یک، به شیری گفته میشود که بار میکروبی آن زیر صدهزار میکروب در هر میلی لیتر شیر باشد. شیر درجه دو، شیری است که بار میکروبی آن بین صدهزار تا پانصد هزار میکروب در هر میلی لیتر باشد. شیر درجه سه، شیری است که بار میکروبی آن بین پانصد هزار تا یک میلیون میکروب در هر میلی لیتر شیر باشد و براساس قانون سلامت، دامداران باید از تحویل شیری که بیشتر از یک میلیون بار میکروبی داشته باشد، خود داری کنند.
Sorry. No data so far.