یکشنبه 22 جولای 12 | 12:23

ریشه جنایت میانمار را باید در سال‌ها انفعال وزارت خارجه جُست

یکطرفه خواندن بیانیه‌های حقوق بشری غرب علیه میانمار و حمایت‌های وسیع از دولت میانمار و بستن قراردادهایی از جمله کمک یک میلیون دلاری ایران به میانمار از جمله مواردی است که شرایط بسیار خوب روابط جمهوری اسلامی ایران با میانمار را نمایان می‌سازد. شرایطی که متاسفانه هیچ گاه به یک اعتراض جدی و گرفتن قول‌هایی برای بهبود شرایط زندگی مسلمانان این منطقه نینجامیده است.


تریبون مستضعفین- جنایاتی که این روزها علیه مسلمانان میانمار در جریان است و موضوع عدم شناسایی مسلمانان روهینگیا بعنوان شهروندان میانمار و مشکلاتشان پیشینیه ای چند ده ساله دارد.

صرف نظر از واکنش‌هایی که مسئولین کشور دراین باره از خود نشان‌ داده اند، اصلی ترین سوال در شرایط کنونی این است که جدی‌ترین فعالیت‌های ما و دستگاه‌های ذی‌ربط در نظام اسلامی برای پایان دادن به آوارگی و مشکلات چند ده ساله‌ی این جمعیت یک میلیونی تا کنون چه بوده است؟

آیا کوچک‌ترین نامه‌نگاری‌ها و اعتراض‌های ولو حقوقی و دیپلماتیک برای تحت فشار قرار دادن دولت میانمار در جهت حل کردن مشکلات مسلمانان این منطقه طی سالیان متمادی از جانب ام‌القرای جهان اسلام صورت گرفته است یا خیر؟ آیا اصلا مسئولین کلان ما در دستگاه سیاست خارجی و دیگر نهادهای ذی‌ربط متوجه این فاجعه انسانی بوده اند یا خیر؟

بررسی‌های ما نشان می‌دهد که نه تنها هیچ موضع اصولی از جانب جمهوری اسلامی برای حل مشکلات مسلمانان این منطقه طی سالیان متمادی اتخاذ نشده است، بلکه همیشه یکی از جدی‌ترین همپیمانان دولت میانمار در برابر تحریم‌های غرب ایران بوده است. جالب توجه اینکه حتی تا قبل از اتفاقات مشکوک اخیر و چرخش یکباره سیاست‌های دولت میانمار از تقابل به تعامل با غرب، رفت و آمدهای گسترده مسئولان ایرانی و میانماری نشان از روابط حسنه میان دو کشور علی‌رغم محدودیت‌های جدی برای یک میلیون مسلمان و کشتار آنان داشته است که از آن جمله می‌توان سفر «میان وین» وزیر امور خارجه‌ی سابق میانمار به ایران و سفر متکی وزیر خارجه ایران به میانمار را اشاره کرد.

هم‌چنین یکطرفه خواندن بیانیه‌های حقوق بشری غرب علیه میانمار و حمایت‌های وسیع از دولت میانمار و بستن قراردادهایی از جمله کمک یک میلیون دلاری ایران به میانمار از جمله مواردی است که شرایط بسیار خوب روابط جمهوری اسلامی ایران با میانمار را نمایان می‌سازد. شرایطی که متاسفانه هیچ گاه به یک اعتراض جدی و گرفتن قول‌هایی برای بهبود شرایط زندگی مسلمانان این منطقه نینجامیده است.

این نکته ای است که منوچهر متکی مسئول سابق دستگاه سیاست خارجی نیز در گفت‌و‌گوی خود با تریبون مستضعفین به آن اشاره کرد و تلویحا از نمک‌نشناسی میانماری‌ها انتقاد کرد و گفت: «در این طرح موضوع یادآوری این نکته لازم است که جمهوری اسلامی ایران همواره سعی کرده با برخورد سیاسی و گزینشی غرب با میانمار در بحث حقوق بشر مقابله کند و جریان غربی اپوزیسیون را (که با هدف دخالت در امور داخلی میانمار ازسوی غرب حمایت و هدایت می‌شد) را به رسمیّت نشناخته است. طبیعتاً پاسخ این رفتار ما این نیست که دولت میانمار به احساسات و عواطف بیش از ۱٫۵ میلیارد مسلمان در جهان توجّه نکند.»

وزیر سابق امور خارجه کشورمان در ادامه همین گفت‌وگو، به حمایت‌هایی که جمهوری اسلامی در گذشته از میانمار در برابر غرب داشته است اشاره کردو افزود: «وزیر خارجه‌ی پیشین میانمار، آقای «میان وین» چند بار به تهران سفر کرده است، هم در قالب اجلاس‌های غیرمتعهّدها و هم فکر می‌کنم در قالب یک سفر دو جانبه، و مناسبات خوبی بین دو کشور وجود داشت. در سفری که بنده به میانمار رفتم، بنا بود که در زمینه‌های مختلف از جمله در حوزه‌ی استحصال انرژی و استخراج گاز همکاری‌هایی داشته باشیم؛ هم‌چنین با مالزی صحبت‌هایی کردیم که بتوانیم در آن‌جا به صورت مشارکتی طرح‌هایی را داشته باشیم. این که با وجود این‌چنین زمینه‌های روابط دوجانبه، میانمار الان وارد فضای دیگری می‌شود، به اعتقاد من نشان‌دهنده‌ی این است که قطعاً یک تفاهمات پشت پرده‌ای با جریان افراطی غرب دارد صورت می‌پذیرد و هزینه‌اش هم قرار است از جیب مسلمانان پرداخت شود.»

شاید این گفته‌های وزیر امور خارجه سابق اشاره به سخنان دو سال پیش خود در دیدار با مقامات میانماری دارد که گفته بود: ما خواستار ارتقای روابط و افزایش همکاری های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دو کشور بوده و میانمار همواره دوست ایران است. در این دیدار همچنین رویکردهای تبعیض آمیز و یک‌سویه برخی قدرت‌های غربی علیه کشورهای در حال توسعه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته بود و متکی بر غیر قابل پذیرش بودن این رویکردها تاکید کرده بود.

به نظر می‌رسد با توجه به سخنان سال ۷۰ مقام معظم رهبری درباره وضعیت فجیع مسلمانان میانمار، قطعا دستگاه سیاست خارجی از این وضعیت اسفناک مطلع بوده است و با این وجود هیچ اقدام شایسته‌ای برای بهبود این وضعیت انجام نداده است. حال می‌توان پرسید چند نقطه دیگر از جهان وجود دارد که چنین شرایط غیر انسانی در آن حکم فرماست و متاسفانه با بی توجهی دستگاه سیاست خارجی حتی در جاهایی که بهترین روابط با آن‌ها بر قرار شده هر از چندگاهی شاهد چنین اتفاقاتی خواهیم بود؟

 

  1. کیایی
    23 جولای 2012

    به نظر میاد عامدانه یا از سر جهل در حق جناب متکی ظلم شده است بر اساس تحلیل شما

  2. مجاااز
    24 جولای 2012

    ظلم به جناب متکی؟؟؟ به یک آدم کم کار بگی کم کار کردی ظلمه بنظرتون؟؟! آقای متکی لطف کنند بفرمایند چه خیری از سالها نونِ وزارت جمهوری اسلامی خوردنشون به مسلمانها و مستضعفین عالم رسیده؟

    • رضايي
      29 آگوست 2012

      جناب متكي قوي ترين وزير بودند
      اجلاس عدم تعهد نتائجه ديپلماسي أيشان است

  3. دانشطلب
    25 جولای 2012

    گذشته از اینکه تیتر واقعا افتضاح است متأسفانه مطلب هم آمیخته به تناقض شده است. از یک طرف به انفعال وزارت خارجه اشاره می شود و از طرف دیگر رابطه مثبت و کمک یک میلیون دلاری (چندر غاز) ایران به میانمار بزرگنمایی می شود!
    بالاخره اگر قرار بود ایران روی سیاست میانمار تأثیر گذار باشد این هدف باید از چه راهی تحصیل می شد؟ از راه مثبت کردن رابطه و حتی وابسته کردن دولت میانمار به خودمان؟ یا از راه قطع کردن رابطه و امر و نهی کردن سیاستمداران میانماری در مورد مسلمانها؟ حال اگر رابطه ایران ـ میانمار مثبت تر از این حرفها بود تا زمینه بیشتری برای تفاهم و تأثیر گذاری در چنین مواقعی پیش بیاید و باز چنین اتفاقی ـ به دلیل اختلافات مذهبی یا به دلیل توافقات پشت پرده با غرب ـ می افتاد آنگاه وزارت خارجه از وضعیت امروز محکوم تر نمی بود؟
    اگر رابطه مثبت با کشورهای آماده بحران را محکوم می کنیم آنگاه باید پاسخ بدهیم که پس منظورمان از منفعل نبودن چیست؟ واقعا فکر کرده ایم که کشورها و قدرت ها بدون اینکه منافع شان تأمین شود ارزش و اهمیتی برای نظر ایران ـ در مورد مسلمانها یا در هر موضوع دیگری ـ قائل هستند؟!!

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.