چهارشنبه 24 اکتبر 12 | 14:28

آثار روشنفکری تا دلت بخواهد هست!

انتظار عقلائی این است که حداقل تناسبی هم با تفکر انقلاب و آرمان‌های آن داشته باشد و طبعاَ باید آثاری بیشتر در آن دیده شود که پدیدآورندگان و نویسندگانش، ‌ حقاَ وفادار و مؤمن به نظام و انقلاب و آرمان‌های متعالی آن باشند. و اینکه آثار جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در آن دیده شود نه آثار روشنفکران و جبههٔ معارض؛


به گزارش تریبون مستضعفین جمعی از فعالین فرهنگی جنوب خطاب به مدیر کل ارشاد جنوب کرمان در مورد سازماندهی عرضه محصولات فرهنگی، نامه سرگشاده ای را نوشتند. متن نامه به شرح زیر است:

خدمت ریاست محترم اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان

سلام علیکم؛

۱- بی‌شک، مهم‌ترین ابزار انتقال فکر و اندیشه، کتاب است که می‌تواند حاصل یک عمر تجربه و دست آورد انسانی و بیشترین معارف الهی و بشری را در کمترین زمان، به آسانی در اختیار انسان بگذارد. کتاب غذای روح است‌ و همچنان که جسم احتیاج به تغذیه دارد روح انسان هم؛ که این خوراک جز کتاب نمی‌تواند باشد. آنچه مسلم است این است که این خوراک، در صورتی که سالم و مقوی باشد به رشد و تعالی روح می‌انجامد، و چنانچه ناسالم، روح را دچار مشکل نموده و خسارات و لطمات بعضاَ غیر قابل جبرانی را وارد خواهد کرد.

۲- اهتمام به کتاب ممکن نیست مگر با اهتمام به کتابخوانی و ترویج آن در بین افراد جامعه. و از جمله کارهائی که در این زمینه می‌توان انجام داد، برگزاری نمایشگاه‌های دوره‌ای کتاب در مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها است، که این بخصوص در مناطق دوردست که ارتباطشان با مراکز نشر و توزیع کتاب کمتر است و نیازهای فکری و خوراک معنوی افراد به راحتی قابل تأمین نیست، اهمیتش دو چندان است.

۳- مستحضرید که اماکن و سازمان‌های ویژه‌ای اگر ببینند جایی غذایی فاسد به مردم فروخته می‌شود، با عرضه کننده مقابله می‌کنند وحتی بعضاَ مغازه‌اش را پلمپ هم می‌کنند؛ همچنین اگر جایی غذای معنوی فاسد به مردم عرضه و فروخته می‌شود، با این هم باید عملاَ مقابله گردد. حتی شدید‌تر از نوع اول؛ به اندازه ظرافت‌های خاصی که روح دارد و تفاوت بسیار آن با جسم؛ که این وظیفه علی الظاهر بر عهده فرهنگ و ارشاد است.

۴- حال اگر خود فرهنگ و ارشاد متصدی و برگزارکننده نمایشگاهی باشد که در آن چنین کتاب هائی عرضه می‌شود چه جوابی می‌توان داد؟ مِن جمله نمایشگاهی که ما هم اکنون در شهرمان جیرفت شاهد آن هستیم که با همکاری و نظارت مستقیم اداره فرهنگ و ارشاد برگزار شده است! نمایشگاهی که با ۵۰۰۰ عنوان کتاب مدتی ست افتتاح شده و تقریباَ در آن همه نوع کتابی یافت می‌شود، جز چند کتاب واقعاَ سالم، مفید و مقوی! (البته این بجز کتاب‌هایی چون قرآن و نهج البلاغه و متون کهن و… است که در همه نمایشگاه‌ها به خاطر فروشی که دارند یافت می‌شود). ازطرفی، کتاب‌های ناسالم، فاسد و گندیده، نه یکی دو مورد بلکه صد‌ها مورد در آن دیده می‌شود؛ از جمله به تعداد زیاد رمان‌های پوچ و خالی ازهرگونه مفهوم و بار اجتماعی، و حتی بعضاَ هوس انگیز و مضر، کتاب‌های داستانی القا کننده انزجار، تنفر و وحشت برای سنین کودک و نوجوان، آثار جبهه فرهنگی معارض انقلاب، آثار نهیلیست‌های وطنی و غیروطنی چون کافکا و صادق هدایت، و حتی شعرهای باز و عریان جنسی هم در این نمایشگاه دیده می‌شود!

۵- از عمده‌ترین مشکلات این نمایشگاه این است که نه تنها نیاز واقعی فرد را جوابگو نیست بلکه در فرد نیاز کاذب هم ایجاد می‌کند و ذائقه فرد را به سمت آثار منفی سوق می‌دهد! نمایشگاهی که قرار است مثلاَ خرد و اندیشه بر‌تر را در اختیار انسان بگذارد، اما از صد‌ها و بلکه هزاران اثر مربوط به علما و بزرگان اسلامی و اندیشمندان و صاحبان خرد ما، یک اثر هم در این نمایشگاه به چشم نمی‌خورد؛ بزرگانی چون امام و رهبری، و متفکرانی چون شهید مطهری، آیت ا… مصباح، آیت ا… جوادی آملی و… و هم چنین ده‌ها نویسنده، فاضل و اندیشمند اسلامی دیگرکه به اندازه انگشتان دست هم ازآثارشان در نمایشگاه دیده نمی‌شود!

۶- نمایشگاه یعنی محل و مکان نمایش یک (یا چند) ابزار. و اگر این ابزار (مثلاّ کتاب) قرار است در فضائی نشئت گرفته و برخاسته از انقلاب اسلامی و با همکاری یک نهاد وابسته به نظام جمهوری اسلامی به نمایش گذاشته شود، انتظار عقلائی این است که حداقل تناسبی هم با تفکر انقلاب و آرمان‌های آن داشته باشد و طبعاَ باید آثاری بیشتر در آن دیده شود که پدیدآورندگان و نویسندگانش، ‌ حقاَ وفادار و مؤمن به نظام و انقلاب و آرمان‌های متعالی آن باشند. و اینکه آثار جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در آن دیده شود نه آثار روشنفکران و جبههٔ معارض؛ چیزی که متأسفانه در این نمایشگاه دیده نمی‌شود؛ ‌ بالعکس از آثار جبههٔ روشنفکری و معارض تا دلت بخواهد!

برای اطمینان خاطر مبارک حضرت عالی، من فقط یک نمونه از جبهه معارضش را که در این نمایشگاه، کتاب‌هایش به وفور یافت می‌شود عرض می‌کنم خدمتتان: محمود دولت آبادی را حتماَ می‌شناسید؛ ‌ این نویسنده در طول دوران سی و چند سالهٔ انقلاب، حتی یک کلمه هم در همراهی با نظام نداشته؛ بل سابقه‌ای فعال هم در ضدیت با جمهوری اسلامی دارد، که یک نمونه، در فتنه ۸۸، نقش و حضور پررنگ او بر کسی پوشیده نیست! حضور او در جشن خانه سینما و قرائت بیانیه علیه جمهوری اسلامی تا مدت‌ها مهم‌ترین سوژه خبری رسانه‌های غربی شده بود و در همین ایام فتنه ۸۸ بود که بعد از انتشار رمانی از او در اسرائیل تحت عنوان «زوال کلنل»، رسانه بی‌بی سی فارسی از آن با عنوان «بمب فرهنگی ایران در اسرائیل منفجر شد» نام برد!حال جای بسی تأسف است که دراین نمایشگاهٍ وابسته به فرهنگ و ارشاد، آثار این نویسنده وهمفکرانش به وضوح به چشم می‌آید!

۷- این در حالی است که با وجود ده‌ها و بلکه صد‌ها نویسنده، هنرمند و شاعردر جبهه فرهنگی انقلاب، شما در این نمایشگاه حتی به اندازه انگشتان دست هم نمی‌توانید آثاری را از آنان بیابید! افرادی چون شهید مرتضی آوینی، ‌ مرحوم قیصر امین‌پور، سید محمود گلابدره‌ای و… که عمری را در خدمت به انقلاب و آرمان‌های آن به پایان رسانده و فاخر‌ترین آثار هنری را از خود به یادگار گذاشته‌اند و آنان که هم اکنون در قید حیاتند و در وصف فداکاری‌ها و ازخودگذشتگی‌های این ملت چه دردوره انقلاب و چه در دوران ۸ سال جنگ تحمیلی، ده‌ها اثر هنری فاخر را خلق نموده که به دلیل بی‌مهری و غفلت مسئولان فرهنگی، حتی یک اثر هم ازشان در این نمایشگاه دیده نمی‌شود! و اگر نبود کتاب‌های مرحوم جلال آل احمد، آن وقت به جرأت می‌توانستم بگویم سهم آثار جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در این نمایشگاه از مجموع ۵۰۰۰ عنوان کتاب، صفر است! در زمینه شعر مثلاَ شما به وفور آثار شاعری مثل شاملو را می‌بینید که هیچ نسبتی با انقلاب ندارد و در وصف امثال ماندلا شعر گفته اما به امام ناسزا می‌گوید!

۸- اگر نمایشگاهی، با مشخصاتی آنچنان که گفته شد، فقط یکبار برگزار می‌شد و دیگر تکرار نمی‌شد، باز قدری جای تأمل بود. اما اینکه در شهرستانی مثل جیرفت، چهار سال متوالی، این نمایشگاه بدون اندکی تغییر و تحول محتوایی و صرفاَ با همین آثار، هر ساله تکرار می‌شود و مسئولین فرهنگ و ارشاد ما هم در اینجا ککشان که نمی‌گزد هیچ؛ بل آن را بزرگ و مهم قلمداد کرده و هر ساله برایش افتتاحیه می‌گذارند، باید کمی در وفاداریشان به ارزش‌ها شک کرد. مگر اینکه از اثر عدم شناخت و آگاهی باشد که این هم در وصف یک مدیرفرهنگی در نظام جمهوری اسلامی نمی‌گنجد! ‌ این در حالی ست که این موضوع بار‌ها به طرق مختلف، به اطلاع مسئولین برگزارکننده در فرهنگ و ارشاد شهرستان رسانیده شده و هر ساله هم انتقاداتی از طرف فعالان فرهنگی دلسوز شهرستان نسبت به این موضوع به همراه داشته است اما آب از آب تکان نخورده است!

۹- این در حالی است که با وجود ده‌ها انتشاراتی برترکشور با داشتن کارنامه‌ای موفق در ترویج اسلام ناب و گفتمان دینی و مراکز نشر فعال در زمینه ادبیات و هنر انقلاب از جمله سوره مهر، افق، نیستان و… جایی برای یک انتشارات دست چندم که در لیست صدم مجمع ناشرین انقلاب اسلامی هم قرار ندارد، باقی نمی‌ماند.

اما جوابی که ما تابحال در مراجعات مختلفمان به اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان شنیده‌ایم این است که این انتشاراتی از وزارت ارشاد مجوز فعالیت دارد و آثاری هم که عرضه می‌کند مورد تأیید وزارت خانه و دارای مجوز پخش‌اند و بنابراین ایرادی بر آنان وارد نیست! سوال اینست که آیا تنها داشتن مجوز ارشاد، دلیل بر سالم و مفید بودن یک اثر و عاری بودن آن از هرگونه ضرر و زیان وآسیب احتمالی است؟ و با این فرض، آیا دیگر نمی‌توان جلوی یک اثر مخرب و سوء در جامعه که مضر بودن آن بر همگان عیان است، را گرفت؟ و اگر قرار است گرفته شود چه کسی باید جلوی آن را بگیرد؟

۱۰-در پایان به اطلاع می‌رسانیم که ما جمعی از فعالان فرهنگی جنوب کرمان منتظر پاسخگویی شما و همکارانتان در اداره کل فرهنگ و ارشاد هستیم و از شما می‌خواهیم که هر چه سریع‌تر به این موضوع رسیدگی و اقدامات لازم را به انجام رسانید تا دیگر شاهد این اتفاق به اصطلاح فرهنگی و در واقع ضد فرهنگی که بیشتر در خدمت جبهه فرهنگی معارض انقلاب است در شهرستان جیرفت و منطقه جنوب کرمان نباشیم. ان شاءا…

با تشکر

جمعی از فعالان و دلسوزان فرهنگی جنوب کرمان

رونوشت:

۱- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

۲- دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی

۳- مجمع ناشرین انقلاب اسلامی

۴- شبکه مراکز تولید و توزیع جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی

دفتر امام جمعه شهرستان جیرفت

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.