نشست آسیبشناسی موسیقی کشور با حضور مجید اخشابی خواننده موسیقی پاپ و عبدالحسین مختاباد خواننده موسیقی سنتی و شهرام شکیبا چهارشنبه 10 آبان در سرای روزنامهنگاران نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها برگزار شد.
این نشست به همت ماهنامه موسیقی «زیر و بم» که مجید اخشابی صاحب امنتیاز و سردبیر آن است، برگزار شده بود، وی در ابتدای نشست از اهدافی که برای انتشار این ماهتنامه داشته، سخن گفت و اظهار کرد: به جز کار موسیقی در تلاش هستیم که در این ماهنامه محتوا و حواشی موسیقی را منتشر کنیم، شماره اول «زیر و بم» به مناسبت میلاد امام رضا منتشر شد و شماره دوم آن فردا ۱۱ آبان برای اولین بار در نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها ارایه میشود و روز یکشنبه در سراسر کشور توزیع خواهد شد، امیدوارم ماهنامه زیروبم بتواند در خصوص موسیقی و هنر و زیروبم آنچه که به زندگی خوب و لذتبخش ربط داشته باشد محتواسازی کند.
وی سپس خاطرنشان کرد: من زیبایی زندگی را از هنر کسب کردم و همیشه هنر به واقعیتهای زندگی رنگ میبخشد و موجب روشن شدن حقیقت میشود.
در این نشست، شهرام شکیبا با طرح این پرسش خطاب به اخشابی که کار موسیقی شما زمانی اوج گرفت که با شعر یکی از بزرگترین شعرای عصر ما «علی معلم دامغانی» که وی را شاعری جدی میخواندند آغاز شد و همین سبب شد عرصه جدیدی در موسیقی باز شود، این شروع کار شما با کدام قطعه بود؟ اخشابی در پاسخ گفت: قطعه گمگشته اولین کار من بود که به مناسبت ماه مبارک رمضان در سال ۸۰ شکل گرفت.
اخشابی در پاسخ به این پرسش شکیبا که ترانه تا چه اندازه میتواند در اقبال یک آلبوم تاثیر گذار باشد، گفت: شعر اولین هسته یک رویداد موسیقیایی است، بعد از آن نوع خواندن شعر و ملودی و سپس تنظیم و ارکستراسیون باید هماهنگ باشد، البته زمان و مکان و حالات روحی جامعه نیز سبب میشوند که قطعهای شنیدنیتر و ماندگارتر شود.
اخشابی خاطرنشان کرد: وقتی در همایش سالانه موسیقی صدا و سیما دعوت میشوم و اهالی رسانه به من میگویند همان شکل ابتدایی خواندن را ارایه بدهم ولی برخی مخاطبان میگویند اشعار دیگری را انتخاب کنم و این نشان میدهد که هر سبک از موسیقی و خواندن در میان مردم طرفدار دارد.
ولی من فکر میکنم یک شعر جدا از موسیقی باید همخوانی داشته باشد، وقتی همخوانی داشته باشد میتواند اثرگذار باشد حالا چه شعر سخت باشد و چه آسان، باید به گونهای باشد که موجب آمیختگی شعر در موسیقی شود. بدون تردید اگر کاری بدون محتوا در ذهن مخاطب شکل بگیرد آن را نخواهد پذیرفت، نوع اجرا و نوع تنظیم هم روی قطعه هنری اثر میگذارد و میتواند آن را شنیدنیتر کند البته برای دیده شدن و شنیده شدن یک اثر هنری به پارامترهای زیادی نیاز است.
این خواننده موسیقی پاپ با بیان اینکه استمرار در کار هنری میتواند باعث ماندگاری یک هنرمند شود، گفت: در هنر موسیقی آنچه یک هنرمند را ماندنی میکند، استمرار کار هنریاش است؛ یک شب کار برای یک هنرمند کافی نیست.
او سپس افزود: ارایه یک اثر هنری بر اثر ذوق هیجانی است که ناگهان در یک سن خاص بروز پیدا میکند، اگر آن هنرمند دانش و مهارت کافی را بدست آورد بدیهی است که میتواند کارهای فاخری را به مخاطب ارایه دهد و اگر مهارتاش افزایش پیدا نکند همان یک تک آهنگ نمیتواند باعث اثرگذاری بر مخاطب شود و به همین دلیل از یاد میرود.
اخشابی سابقه حضور موسیقی پاپ در تلویزیون را ۱5-۱0 سال بیشتر ندانست و گفت: در کشور ما دانشی برای تکثیر دانش موسیقی در کشور وجود ندارد؛ این است که هنرمندان نباید به امید سفارش کار بنشینند، یا اینکه شکل صحیح کار موسیقی همین است، اما در کشور ما روند به شکل دیگری است و خود هنرمند باید طرح بزند، ایده بدهد تا بتواند کار خوب انجام دهد. یک اشکال دیگر این است که وقتی سر یک هنرمند شلوغ میشود به عرصه تولید توجه نمیکند.
او در ادامه درباره مشکلاتی که در موسیقی پاپ وجود دارد، افزود: مردم صدای نو میخواهند و همیشه به دنبال چهرههای نو هستند، مطبوعات هم وقتی فرد جدید وارد این عرصه میشود، به سرعت او را پررنگ میکنند، هرچند که موسیقی شنیدنی و جذاب، مخاطب خودش را پیدا میکند و یک هنرمند پاپ با هنرش پیر میشود.
اخشابی همچنین از انتشار آلبوم «آیینهرو» بعد از محرم و صفر خبر داد.
در ادامه این نشست، عبدالحسین مختاباد، خواننده موسیقی سنتی به جمع اضافه شد و در پاسخ به این پرسش شهرام شکیبا که راز ماندگاری موسیقی سنتی پس از گذشت سالیان برخلاف موسیقی پاپ چیست، گفت: من با این موافق نیستم که چون من خواننده موسیقی سنتی هستم هنرمندم و آن کسی که پاپ میخواند، هنرمند نیست؛ کسی که وارد عرصه موسیقی میشود اگر ذات هنر را بپذیرد و با عدم استقبال و فراز و نشیبها دچار دلسردی نشود، با هنر خودش پیر میشود، راه میانبر در هنر وجود ندارد، صرف نظر از نوع ژانر، نهانی که در هنرمند وجود دارد باعث ماندگاری اثرش میشود، یک حقیقتی در هنرهای کلاسیک نهفته است که نوع هنر آن را پالایش میکند و آن کسی که ذات هنر را درک میکند یک گفتوگوی دوسویه را شکل میدهد.
مختاباد همچنین درباره فضای حاکم بر نقد موسیقی در مطبوعات گفت: موسیقی پاپ حالت لوکسی به خودش گرفته که شکننده است، کسانی که در این عرصه خبر جمع میکنند خیلی از موسیقی اطلاعات نمیگیرند، خبرهای موسیقی پاپ بسیار حاشیهای هستند، ولی در موسیقی سنتی کاری که ارایه میشود، نقد میشود و محاسن و معایب کار بررسی میگردد البته این موضوع خلائی است که در موسیقی پاپ وجود دارد و رو به روز هم افزایش مییابد.
مجید اخشابی نیز در تأیید صحبتهای مختاباد گفت: با سخنان آقای مختاباد موافقم، فضای حاکم بر موسیقی پاپ به خاطر فانبودن آن گاهی جدی گرفته نمیشود در حالی که در موسیقی سنتی اینطور نیست. خیلی نمیشود تشخیص داد که چرا یک آهنگ با الفاظ سطح پایین و سخیف جامعه را به حرکت درمیآورد، نمیدانم به خاطر اینکه این موسیقی پشتوانه علمی ندارد به سرعت میآید و جای خود را در جامعه باز میکند و با همین سرعت به خاطر نداشتن پشتوانه علمی فراموش میشود یا چیز دیگر.
مختاباد همچنین خاطرنشان کرد: الان ما در قرن بیست و یکم زندگی میکنیم ولی نظام اقتصاد هنر ما مربوط به دوران قاجار است، بازار پخش، تکثیر و توزیع درستی نداریم، نظام فرهنگی و نظام توزیع موسیقیمان سنتی است در حالی که امروز ما در عصر اطلاعات زندگی میکنیم ولی فرهنگ فروش آثار موسیقیمان کاملا سنتی است.
وی با انتقاد از اقتصاد فرهنگی موسیقی گفت: در دنیای غرب خیلی از هنرمندان سوپراستار دوره فعالیتشان بیشتر از سه سال نیست ولی ثروت آنها بیش از میلیونها دلار است و پس از مرگ هم آلبومشان درآمدزا است. ما اقتصاد هنر نداریم، چرخ اقتصاد هنر در کشور ما زنگزده است.
مختاباد با انتقاد از وضعیت موسیقی و بیمهری رسانه ملی به آن اظهار داشت: ۳۰ سال است که مردم چهره استاد جلیل شهناز و حسن کسایی را در رسانه ملی ندیدهاند و همین دلیل جوانان امروز با این استادان آشنایی ندارند.
مختاباد نیز درباره اجرای کنسرت و پخشنشدن موسیقی از رسانه ملی گفت: اجرای زنده موسیقی کار سختی است، من نمیتوانم در طول سال، ۱۰۰ شب کنسرت بگذارم زیرا از نظر فیزیکی کم میآورم و تنها کشش ۱۰ شب برگزاری را دارم.
در پایان مجید اخشابی فعالیت مطبوعاتیاش را اینگونه توصیف کرد: درماهنامه «زیر و بم» در کنار نشریه، دی وی دی حاوی ۱۲۰ دقیقه برنامه ضمیمه کردیم که در آن کلیپ تصویری، مصاحبه، اجرای زنده موسیقی و گفتوگوی هنرمندان نیز وجود دارد و امیدوارم برای جذب مخاطب مفید باشد.
Sorry. No data so far.