تریبون مستضعفین- عباس کوچک سبکبار
«بیمصرفها/Expendables» از معدود فیلمهایی است که توانسته بسیاری از سوپر استارهای فیلمهای اکشن را گرد هم آورده و به بهانه دیدن فیلمی مهیج بینندگان را به سینما بکشاند. دومین قسمت از این فیلم نیز که علاوه بر حضور سیلوستر استالونه، جت لی، جیسون استاتهام، بروس ویلیس و آرنولد، قهرمان فیلم های رزمی ژان کلود وندام را نیز بر پرده سینما حاضر کند.
فیلمهای دیگری نیز چون انتقامجویان(The Avengers) نیز ابرقهرمانهای داستانی آمریکا را درکنار یکدیگر بر پردهسینما آوردهاند اما در بیمصرفها حضور کاراکترهای داستان در کنار یکدیگر مطرح نیست بلکه حضور سوپر استارهاست که برای تماشاچی به فیلم هویت میدهد.
حتی بدتر از یک اکشن روتین هالیوودی!
این فیلم نیز مانند فیلمهای روتین اکشن هالیوودی است و حتی بدتر! بی مصرفها گروهی زبده از شبه نظامیان آمریکاییاند که ماموریتهایی را برای سازمان سیا و دولت آمریکا انجام میدهند. ماموریتهایی که قرار نیست آمریکا به عنوان عامل اصلی در آن شناخته شود.
در فیلمهای هالیوودی آدم بدهای قصه یا مسلمانند یا روس، این فیلم نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست و قرعه این بار به اسم روسها در آمده است و باز هم در یک کشمکش تاریخی قرار است آمریکاییها بر این دشمنان بشریت که به مردم خودشان هم رحم نمیکنند غلبه کنند و دنیا دوباره امن و امان شود. علاوه بر داستان کلیشهای، صحنههای اکشن نیز بیشتر شبیه فیلمهای قدیمی کاماندویی امریکایی است که با یک رگبار ده نفر میافتند!
اما آنچه نگارنده را به نوشتن این ستور واداشت تمسخر اکشن مسخره و یا داستان کلیشه ای «بیمصرفها ۲» نبود بلکه گاهی اوقات چیزهایی در حاشیه قرار میگیرند که از متن مهمتر هستند.
مدرسه پیرمردها
از جمله این حواشی سن سوپر استارهای حاضر در این فیلم است. سیلوستر استالونه بازیگر نقش های مشهور راکی و رامبو، قهرمان ۶۶ ساله، نقش اول این فیلم را بر عهده دارد. آرنولد شوارتزنگر نیز که همه وی را با فیلم های ترمیناتور میشناسند با ۶۵ سال سن در این فیلم نقش آفرینی کرده است. بروس ویلیس ۵۷ ساله نیز در نقش یک مامور امنیتی در این فیلم حضور دارد. پس از این ها نوبت می رسد لاندگرن ۵۵ ساله و ژان کلود ۵۲ ساله که قبلا هم دو بار در سری فیلم های سرباز جهانی با هم همبازی بودهاند.
از جوانتر های جمع هم باید به جت لی و رندی کانتور ۴۹ ساله، استاتهام ۴۵ ساله و تری کروز ۴۴ ساله اشاره کرد. البته اگر قسمت اول این فیلم را هم حساب کنیم استیو آستین ۴۸ ساله هم به این لیست اضافه میشود. تنها جوانهای جمع را میتوان اسکات ادکینز ۳۶ ساله و لیام همسورث ۲۲ ساله دانست. که البته سازنده که زیاد هم به جوان گرایی اعتقاد ندارد به چهل دقیقه نمی کشد که کلک همسورث را میکند! اما ادکینز که سابقه وی در ایفای نقش یک مبارز روسی در قسمت دوم و سوم فیلم شکستناپذیر(Undisputed) در این فیلم نیز به کمک او آمده است، در نقش یک روس بدذات و بیرحم ظاهر شده است. اما جالبتر از همه حضور چاک نوریس ۷۲ ساله است! کسی که آشناترین نقشش برای ما «کلت» در فیلم «راه اژدهاست» و آن مبارزهي مشهورش با بروسلی در کلوزئوم رم!
این مدرسه پیرمردهایی که سیمون وست (کارگردان) دور هم جمع کرده است، نسلی از سوپر استار ها هستند که در دوره خود در هالیوود ماندگار بودند. دوره ای که هالیوود با فیلمهای همین سوپر استار های «بی مصرف» توانست سینماهای دنیا را فتح کند. اما نگاهی به هالیوود امروز نشان میدهد که دیگر تولد چنین سوپر استار هایی دیگر امکان پذیر نیست. دیگر زمان آنکه کسی قهرمانهایش را رامبو و فرانکی بداند و در دیوار خانهاش را با عکس های آنان پر کند گذشته است. در سینماهای امروز دیگر کمتر اتفاق میافتد که کسی همه فیلمهایی را که بازیگر محبوبش در آنها نقش آفرینی میکند ببیند. اصلا دیگر بازیگر محبوب مانند گذشته به معنای قهرمان نیست. به همین خاطر است که خط تولید سوپر استارها دیگر تولید ندارد. بلکه قهرمان هایی معمولتر پا به عرصه سینما میگذارند.
سینمای پسا قهرمانی و قهرمان های «بی مصرف»
هالیوود دوران بلوغ خود را پشت سر گذاشته است، دوران جوانی هالیوود با همین قهرمانها سر شد و اکنون هالیوود بزرگسال آرمانگرا تر شده است و بازیگر محور نیست، دیگر بازیگر ها نیستند که تکلیف فیلم را معلوم میکنند بلکه کاراکتر ها هستند، به همین خاطر تعجبی ندارد که سه نفر متفاوت در سه فیلم نقش هالک(Hulk) را بازی میکنند اما هیچ اتفاق خاصی نمیافتد. هرچند میتوان اذعان کرد که دوران آرمانگرایی هالیوود هم گذشته است و واقع گرایی کم کم جایگزین آن خواهد شد.
به همین خاطر است که سوپر استارهای قبل «بی مصرف ها»ی امروز هالیوود هستند.
کهنه سربازهای غیر آمریکایی هالیوود
اما نکته دیگر ترکیب ملیتی این بازیگر هاست. همه آنهایی که اسمشان در بالا آمد به جز استالونه، کروز و کانتور، غیر آمریکایی هستند، از این میان استاتهام و ادکینز انگلیسی بوده و محل تولد وندام بلژیک، جتلی چین، لاندگرن سوئد، ویلیس آلمان، آرنولد اتریش و همسورث استرالیا است. کمتر رخ میدهد کسی از این زاویه به هالیوود نگاه کند. البته این اولین بار نبود و آخرین بار نیز نیست که هالیوود قیم مآبی خود را به رخ دنیا میکشد. این فیلم کارنامهای است از نزدیک به نیم قرن جذب نیرو توسط هالیوود. این ستارهها همه لژیونر هایی هستند که در هالیوود ستاره شدهاند و باید دین خود را به سینمای این کشور ادا کنند. اما به هر حال حتی با این دید نیز این فیلم اوج فاجعه و ذلت ملل دیگر در برابر آمریکا نیست، فیلم «پادشاهی ممنوعه» که اولین حضور مشترک جت لی و جکی چان است نشان میدهد که چگونه هالیوود دو قهرمان محبوب سینمای رزمی را که تا کنون در یک فیلم حاضر نشدهاند به عنوان دو نقش فرعی در کنار یکدیگر میآورد تا شاهد ظهور یک منجی آمریکایی باشند.
در نهایت باید گفت «بیمصرفها» کهنه سربازهای هالیوودی هستند که اکثرا متولد آمریکا نیستند اما در خدمت آمریکا بودند و امروز هم تاریخ مصرف آنها تمام شده است.
Sorry. No data so far.