تحلیلگران و کارشناسان سیاسی عقیده دارند که «سیطره» گروه های مسلح بر برخی مناطق سوریه اصطلاح دقیقی نیست. چرا که وجود مسلحان در آن مناطق مساله موقتی است و منجر به ایجاد هرج و مرج در آن مناطق شده است. بنابراین نمی توان آن را «سیطره» نامید. این در حالی است که عملیات ارتش برای برقراری امنیت در مناطقی که افراد مسلح در آن ها حضور دارند، همچنان ادامه دارد.
«معد محمد» تحلیلگر سیاسی در دمشق تصریح کرد برای اینکه مفهوم “سیطره” ارتش آزاد بر برخی مناطق سوریه را که رسانه ها آن را ترویج می کنند را بفهمیم؛ اول باید ببینیم که مفهوم دقیق عبارت «سیطره» چیست.
وی افزود: «سیطره» عبارت است از اینکه نیازهای اولیه و منافع مردم جامعه تامین شود اما کاری که گروه های مسلح می کنند، ترویج خشونت و دشوار کردن زندگی بر مردم است . این مساله سیطره بهتر است این گونه بیان شود که «ترویست ها در برخی مناطق حضور دارند و آن منطقه ملتهب است»
این نکته را «جاویش» دیگر تحلیلگر سیاسی و استراتژیک سوری نیز تاکید کرد و گفت: مناطقی که در رسانه ها گفته می شود که تحت سیطره ارتش آزاد است؛ در واقع اگر از بعد نظامی به مساله نگاه شود، این مناطق از لحاظ امنیتی ملتهب است.
«جاویش» تاکید کرد که مسلحان ارتش آزاد با قدرت سلاح منظقه را در اختیار می گیرند؛ اما آنها نمی توانند که به مردم خدمات ارائه دهند و یا قانونی وضع کنند. البته آن ها قانون را همان محاکمه های میدانی می دانند که از طریق آن بی گناهانی که حامی نظام هستند را به قتل می رسانند.
اما این مناطق بحران زده که می گویند تحت سیطره افراد مسلح است، دائما شاهد عملیات ارتش سوریه است که قصد دارد امنیت را به این مناطق بازگرداند و این مناطق را از افراد مسلح پاکسازی کند. این در حالی است که استان هایی همچون «طرطوس» و «سویدا» از همان آغاز بحران آرام بودند.
****گزارش میدانی و مبسوط از وضعیت درگیری در تمامی استان های سوریه ****
دمشق
دمشق پایتخت سوریه تقریبا عملیات مسلحانه در آن وجود ندارد و اکثر مناطق تحت سیطره ارتش سوریه است. به غیر از دو منطقه برزه و قابون که شاهد عملیات پاکسازی وسیع در ماه های گذشته بود. چرا که افراد مسلح در باغ های آنجا متمرکز هستند و دائما درگیری هایی در این دو منطقه رخ می دهد.
95 درصد شهر دمشق تحت سیطره کامل ارتش سوریه است اما برخی مناطق که چسبیده به حومه دمشق است مثل مناطق «تضامن» و اردوگاه «یرموک» که اکثر ساکنان آن فلسطینی هستند، شاهد اقدامات تروریستی و درگیری های شدیدی است. به خصوص بعد از اینکه افراد مسلح وارد 3 خیابان اصلی اردوگاه یرموک شدند.
ریف دمشق
ریف دمشق از مناطقی است که شاهد بیشترین حضور افراد مسلح در سوریه است. چرا که این مناطق ناهموار هستند و باغ ها و مزارع زیادی در این منطقه وجود دارد.
افراد مسلح در 60 درصد این مناطق حضور دارند و 20 درصد از مناطق هم شاهد درگیری است و20 درصد دیگر هم که شامل «قدسیا» و «الهامه» و«التل» و «معربا» و «ضاحیه الاسد » و مناطق دیگر می شود هم در اختیار ارتش سوریه قرار دارد.
اما مناطقی که می توانیم بگوییم که به طور کامل در دست ارتش آزاد قرار دارد عبارتند از: دوما وحرستا – الشیفونیة – جوبر – عربین – جدیدة الفضل، و مناطق دیگر از الغوطة الشرقیة، این در حالی است که درگیری های شدیدی در زملکا – بیت سحم – عقربا – حران العوامید – الغسولة – ببیلا – مرج السلطان و مناطق نزدیک آن که 20 درصد از ریف دمشق را شامل می شود. کما اینکه افراد مسلح سعی دارند تا مناطقی همچون «یبرود» و «نبک» و «زبدانی» را که ارتش قبلا پاکسازی کرده بدست بگیرند.
حلب
از تابستان گذشته عده ای از گروه های مسلح وارد مناطقی از حلب شدند و از آن زمان تا کنون منطقه شاهد درگیری هایی است و افراد مسلح برخی مناطق به خصوص حومه شمالی شهر را در دست دارند.
افراد مسلح 30 درصد استان حلب را در اختیار دارند که بیشتر ای مناطق در حومه و مناطق شمالی کنار ترکیه است.
اما ارتش سوریه تقریبا 50 درصد از مناطق شهر را در دست دارد و 20 درصد دیگر از مناطق هم شاهد درگیری هایی بین ارتش و نیروهای مسلح است.
مناطقی که تحت سیطره ارتش سوریه است و ایست های بازرسی و موانع سیمانی در ورودی این مناطق ایجاد شده عبارتند از: الأشرفیة – الشیخ مقصود – الجمیلیة – میدان سعد الله الجابری و محیط آن – ثکنة هنانو ومحیط آن – الحمدانیة – صلاح الدین – السلیمانیة – العزیزیة – المیدان – الشهباء – حلب الجدیدة – الموغامبو به اضافه منطقه فرودگاه بین المللی حلب و اطراف آن.
اما مناطقی که در دست افراد مسلح است و شاهد درگیری است عبارتند از : حومه شمالی و شهر اعزاز – مناطق داخل شهر: الصالحین – المرجة – باب النیرب – الکلاسة – جزء من سیف الدولة والأعظمیة – السکری – بستان القصر – المیسر – کرم الجبل – باب الحدید فی المدینة القدیمة – قاضی عسکر.
اما مناطقی که شاهد درگیری های بین دو طرفاست عبارتند از: صلاح الدین – الریف الشمالی لحلب – اللیرمون – برخی مناطق حلب القدیمة همچون میدان التنانیر وباب الحدید وأغیور
حمص
درصد مناطقی که در دست افراد مسلح در شهر حمص است نسبت به دوران شروع درگیری ها یعنی یک سال و نیم گذشته محدودتر شده است. چرا که ارتش سوریه در درگیری هایی که برخی آن ها هم مشهور شد مثل «باباعمرو» موفق شد آن ها را پاکسازی کند. به طوری که افراد مسلح مناطق محدودی از شهر حمص و حومه آن را در دست دارند.
درصد سیطره ارتش سوریه بر مناطق حمص و حومه آن نزدیک به 70 درصد است. در حالی که درصد مناطقی که گروه های مسلح در دست آنان است 15 درصد و 15 درصد دیگر هم شاهد درگیری است.
مناطقی که ارتش سوریه سیطره آن ها را بدست گرفته و امن هستند عبارتند از: الزهرة – عکرمة – وادی السایح – طریق الشام – بابا عمرو – باب سباع – الأرمن – الوعر – الدبلان – میدان القدیمة و اطراف آن – ضاحیة الولید – و حومه حمص و 80 % از مناطق همچون تلکلخ وریف القصیر .
مناطقی که در دست افراد مسلح است عبارتند از: الورشة – الحمیدیة – مرکز مدینة القصیر
مناطقی هم که شاهد درگیری است عبارتند از: باب هود – باب الترکمان – جورة الشیاح – الخالدیة – الرستن – الحصن.
لاذقیه
شهرلاذقیه از زمان شروع بحران در سوریه تقریبا آرام بود و هیچ شهری در اختیار افراد مسلح قرار نگرفت. این در حالی است که ارتش سوریه بر برخی مناطق حومه لاذقیه که تروریست ها وارد آن ها شده بودند، سیطره خود را بدست آورد و گروه های مسلح بسیار محدودی در حومه لاذقیه حضور دارند.
ارتش سوریه 100 درصد بر مناطق شهر لاذقیه سیطره دارد و هیچ عناصر مسلحی در این شهر وجود ندارد. اما میزان سیطره ارتش بر حومه لاذقیه 80 درصد است و افراد مسلح 10 درصد از حومه لاذقیه را در اختیار دارند و 10 درصد دیگر هم شاهد درگیری هایی بین دو طرف است. مناطقی که تروریست های مسلح در حومه لاذقیه آن ها را در اختیار دارند:
شهر سلمى – منطقه ربیعة – مناطق مختلف در جبل الأکراد – جنگل های الفرلق – برخی مناطق ریف کسب.
این در حالی است که ارتش سوریه چند ماه قبل منطقه «الحفه» در حومه لاذقیه که پناهگاه اصلی تروریست ها در منطقه بود، در یک درگیری شدید، کنترل این منطقه را بدست گرفت.
طرطوس
هیچ گروه مسلحی در شهر طرطوس وجود نداشته و ندارد و ارتش هرگز وارد این شهر نشد و حکومت سوریه سیطره کامل بر این شهر و حومه آن دارد. البته اطراف شهر شاهد برخی اقدامات همچون قاچاق اسلحه و بمب بود که بدون هیچ گونه درگیری های خونین کشف و ضبط شدند.
درصد سیطره ارتش بر شهر طرطوس و حومه آن 100 درصد است . این در حالی است که تابستان سال 2011 شهر بانیاس در حومه طرطوس شاهد برخی ناامنی ها بود که چندان هم طول نکشید و ارتش اوضاع را کنترل کرد.
حماه
بعد از عملیات نظامی وسیعی که ارتش سوریه در سه ماه گذشته در استان حماه انجام داد، ارتش موفق شد تا سیطره خود را بر این استان به طور کامل برقرار کند و صدها تن از افراد مسلح در این شهر و حومه آن کشته شدند.
99 درصد از استان حماه در اختیار ارتش سوریه است . به خصوص بعد از آنکه تجمع تروریست ها در مناطق« خطاب» و «حیلی» و «حلفایا» و «اللطامنه» مورد هدف قرار گرفت و گروه های اندکی باقی ماندند که هر از چندگاهی به ایست های بازرسی حمله می کنند.
اما شهر حماه منطقه امن و خالی از افراد مسلح است . اما اتصال این شهر به حومه آن باعث می شود که گاهی اوقات تروریست ها وارد شهر شده و شهر را ناامن کنند. اما هیچ یک از مناطق حومه و یا شهر حماه بعد از حمله ارتش به پناهگاه تروریست ها در ماه آگوست، در اختیار تروریست ها نیست.
ادلب
شهر ادلب در اختیار ارتش سوریه قرار دارد . البته هر از چندگاهی تروریست ها با حمله به ایست های بازرسی سعی در ناامن کردن شهر دارند. اما حومه ادلب شاهد عملیات نظامی وسیعی است. به طوری که 80 درصد از حومه این شهر در اختیار افراد مسلح است. البته به غیر از مناطق «اریحا» و منطقه «المسطومه» که در اختیار ارتش سوریه است.
عملیات ارتش سوریه در شهر معره النعمان در حومه ادلب در جریان است و ارتش موفق شده که بر مهمترین مناطق از جمله «وادی الضیف» و «الحامدیه» و «اتوبان دمشق_حلب» سیطره پیدا کند . در حالی که 70 درصد از حومه شهر معره النعمان در حومه ادلب در اختیار ارتش است اما خود شهر معره النعمان در اختیار تروریست هاست لیکن عملیات ارتش در این منطقه همچنان ادامه دارد. اما شهر جسرالشغور 100 درصد در اختیار ارتش سوریه است در حالی که حومه شرقی جسرالشغور شاهد درگیری های شدیدی بین ارتش و نیروهای مسلح است.
اما حومه غربی جسرالغشور 80 درصد از آن در اختیار ارتش است و عملیات ارتش در منطقه «بسنقول» همچنان ادامه دارد.
اما منطقه «جبل الزاویه» در اختیار افراد مسلح است و مهمترین مناطق این شهر از جمله «الباره- المغاره- دیر سنبل- سرجه» شاهد حضور گسترده افراد مسلح است.
رقه
رقه از آرام ترین استان های سوریه به حساب می آید. به طوری که ارتش 85 درصد از این استان را در اختیار دارد و ارتش در این استان عملیات نظامی وسیعی مثل دیگر استانها انجام نداده است.
افراد مسلح شهرهای «تل ابیض» و «سلوک» در حومه رقه را در اختیار دارند و منطقه «الطبقه» شاهد درگیری است. آرام بودن استان رقه بیشتر به خاطر وجود عشایر در منطقه شرقی این استان است که موفق شدند استان را کنترل کنند و اجازه نفوذ وسیع افراد مسلح در آن را ندهند.
استان رقه شاهد هیچ گونه عملیات نظامی وسیع و یا بمب گذاری نبوده و جزء یکی از استان های آرام سوریه به حساب می آید.
حسکه
حسکه یکی از استان های شرقی آرام در سوریه است . به طوری که افراد مسلح که از ترکیه آمده بودند سعی داشتند تا شهر«راس العین» که شهری استراتژیک است را در دست بگیرند که با مداخله سریع ارتش از ورود آن ها به شهر «قامشلی» جلوگیری شد. شهر حسکه به طور کامل دراختیار ارتش سوریه قرار دارد.
80 درصد استان حسکه در اختیار ارتش سوریه است. درحالی که 100 درصد شهر حسکه در اختیار ارتش قرار دارد. مناطقی که افراد مسلح در حومه حسکه در دست دارند عبارت است از شهر «راس العین» و «مرکده» که 20 درصد این استان را شامل می شود. ارتش پیش از این موفق شد که نیروهای مسلح در شهر «تل تمر» که هدف دوم تروریست ها بعد از شهر «راس العین» بود را تحت سیطره خود قرار دهند.
دیرالزور
40 درصد از استان دیرالزور در اختیار تروریست هاست. اما سیطره بیشتر تروریست ها بر حومه دیرالزور است و صرفا برخی محله های شهر دیرالزور در اختیار آن هاست.
منطقه «الحمیدیه» و بخشی از منطقه «الجبیله» در شهر دیرالزور در اختیار افراد مسلح است البته نه به شکل کامل و ارتش سوریه نیز عملیات هایی را در این منطقه انجام می دهد. این در حالی است که شهر دیرالزور از آرامش نسبی برخوردار است.
اما حومه دیرالزور به غیر از برخی شهرهای استراتژیک و مهم همچون شهر «المیادین» که نزدیک به مرز عراق و پر از نفت است و همچنین شهر «بوکمال» و برخی مناطق دیگر در حومه بقیه مناطق در اختیار ارتش سوریه است.
این در حالی است که ارتش موفق شد بر شهر «قوریه» با همکاری عشایر آنجا سیطره پیدا کند. پس می توان گفت که شهر دیرالزور تحت کنترل ارتش سوریه قرار دارد.
سویدا
سویدا همچنان از جمله استان های آرام سوریه به حساب می آید. نزدیک به 100 درصد استان سویدا آرام است. البته گاهی اوقات مرز بین استان سویدا و درعا ملتهب می شود و این به خاطر وجود افراد مسلح در برخی مناطق درعا است که از اردن وارد شده اند.
پس می توان گفت که هیچ یک از مناطق استان سویدا در اختیار تروریست های ارتش آزاد نیست. صرفا گهگاهی در مرز بین درعا و سویدا شاهد عملیات تعقیب و گریز بین ارتش و تروریست ها هستیم.
درعا
درعا از جمله مشهورترین استان های سوریه در بحران این کشور است. به خصوص اینکه جرقه حوادث سوریه از آنجا زده شد. به نظر می رسد که اکنون وضعیت این شهر آرام است و ظاهرا فقط در برخی مناطق حومه این استان همچون شهر «ازرع» و «محطه» و «مسیفره» و «طفس» شاهد برخی نا آرامی هاست. منطقه «طفس» چند وقت پیش شاهد جنایت هولناکی توسط تروریست های ارتش آزاد بود.
با این حساب می توان گفت که 100 درصد شهر و 70 درصد حومه درعا در اختیار ارتش سوریه قرار دارد.
قنیطره
این استان چند وقتی است که شاهد حوادثی بوده؛ به طوری که ارتش آزاد برخی مناطق همچون «بریقه» و «بیرعجم» را در دست دارد. این در حالی است که منطقه «خان اربه» که در مرکز استان قرار دارد شاهد درگیری هایی بین ارتش و تروریست هاست که البته این منطقه کاملا در اختیار ارتش سوریه قرار دارد.
اما منطقه «جباتا خشب» که ناامنی از آنجا شروع شد امروز آرام است و ارتش سوریه موفق به پاکسازی این منطقه از دست تروریست های مسلح شد. تروریست ها از این منطقه برای حمله به پایگاه های نظامی ارتش استفاده می کردند. پایگاه هایی که در مرز بین سوریه و فلسطین اشغالی قرار دارد و ارتش سوریه در آنجا متمرکز بود تا آماده هرگونه مقابله با حمله احتمالی اسرائیل باشد.
درصد سیطره ارتش سوریه بر این استان 90 درصد است و از جمله استان های آرام سوریه به شمار می آید.
Sorry. No data so far.