در حالی که دو روز از پایان دور جدید مذاکرات ایران و کشورهای گروه 1+5 میگذرد، نشریه «کریستین ساینس مانیتور» نوشته است که این دور از مذاکرات هم از لحاظ عمق بحثها و هم از لحاظ فشردگی جلسات بیسابقه بود. «اسکات پترسون» نویسنده این یادداشت نوشته است که با این حال مذاکرات اخیر نشان داد که هنوز بین مواضع دو طرف اختلاف زیادی وجود دارد.
پترسون در بخشی از این یادداشت مینویسد: مقامات دو طرف میگویند، مذاکرات چه از نظر عمق مباحث و چه از منظر فشردگی بیسابقه بوده و حتی 30 تا 40 دقیقه از زمان مذاکرات به بحث میان دیپلماتهای ارشد ایرانی و آمریکایی گذشته است.
وی میافزاید: با این حال، این دور از مذاکرات به جای آنکه اختلافاتی را که در سال گذشته 5 دور مذاکره را موجب شد، کاهش دهد، نشان داد که چه چالش دیپلماتیک بزرگی پیش رو است.
در ادامه این یادداشت به پیشنهاد 1+5 برای تعلیق غنیسازی 20درصد در مقابل برداشته شدن بخشی از تحریمها اشاره شده است. پترسون نوشته است که با این حال ایران خواستار آن است که اطمینان یابد که در پایان این پروسه حق هستهای ایران به رسمیت شناخته میشود.
«علی واعظ» عضو گروه بحران بینالملل در این مورد میگوید: 1+5 انتظار داشت که پیشنهاد واقعی (اما محدود) برای کاهش تحریمها با استقبال ایران مواجه شود، و در مقابل ایران فرصتی در برابر خود میدید تا پیشنهادی برای ترسیم جادهای که نهایتا به پذیرفته شدن حقوق هستهای منتهی میشد، ارائه دهد.
پترسون با اشاره به ادعای یک مقام ارشد آمریکایی که گفته بود ایران تنها برای برداشتن گامهای حداقلی آماده بود، نوشته است: در طول اولین روز از مذاکرات، دیپلماتهای ایرانی خواست خود را برای رسیدن به یک چارچوب مشخص در مورد «ابعاد» و «خروجی نهایی» روند مذاکرات پیش از آنکه گام اول برداشته شود، اعلام کردند. نگرانی آنها از این بود که 1+5 در بعدها در ازای کاهش ناچیز تحریمها، درخواستهای بیشتری (از جمله تعلیق کامل غنیسازی) را ارائه دهد.
در پیشنهاد کنونی 1+5 که به رویت «کریستین ساینس مانیتور» رسیده، ایران باید پیش از برداشته شدن تحریمهای کلیدی، تعداد نامعینی «گامهای اساسی اضافی» بردارد.
یک دیپلمات غربی گفته است که از پاسخ ایران به این پیشنهاد «تقریبا گیج» شده است.
یک مقام آمریکایی هم میگوید: دیدگاه ما به دنیا متفاوت است. ما از فرهنگهای متفاوت آمدهایم و سوابق و روشهای متفاوتی برای حل مسائل داریم. بنابراین زمان زیادی میبرد تا یکدیگر را درک کنیم و بفهمیم که طرف مقابل چه میگوید.. حقیقت مشکل در جزئیات است.
«کریستین ساینس مانیتور» در توضیح بخشی از جزئیات پیشنهاد 1+5 نوشته است: تا الان طرحهای قبلی معاوضه اورانیوم با سوخت شکست خورده، اما در پیشنهاد کنونی 1+5 ایران قادر خواهد بود سوخت و ایزوتوپهای پزشکی مورد نیازش را بخرد.
این نشریه نوشته است که با این حال ایران میخواهد پیش از برداشتن گام اول اطمینان یابد که در پایان روند مذاکرات قادر خواهد بود که به غنیسازی ادامه دهد.
Sorry. No data so far.