در ایام انتخابات کلیپی ساخته و در سیما پخش شد با نام «ایستادهایم»؛ کمی بعدتر این اثر بهطور گسترده در شبکههای اجتماعی و سایتهای اشتراک ویدئو نیز منتشر شد و مورد توجه جدی مخاطبان واقع شد. مخاطبانی که فقط ایرانی و فارسی زبان نبودند؛ کامنتهای مسلمانان عربی و انگلیسی زبانی که از سایتهای بینالمللی ویدئویی مثل یوتیوب اثر را دیده و مورد تحسین قرار دادهاند این کار را از حد یک اثر ملی فراتر برد.
متن حاضر گفتوگوی ما با «امید روشنبین» تنظیمکننده سرود «ایستادهایم» است که با کار خوبی که روی ملودی میکیس تئودوراکیس انجام داده، راه را برای تولید تصاویر کلیپ هموار ساخته است.
لطفا توضیحی در مورد چگونگی شکل گیری سرود بدهید.
تعداد کسانی که در کشور ما کار آوایی با شکل و شمایلی که در این کار شنیده میشود انجام میدهند متاسفانه چندان زیاد نیست. بنده با گروه تهیهکننده اثر، مدتی است ارتباط و همکاری دارم. این آشنایی به واسطه کارهای آوایی ـ مذهبی تولیدی ما بود که ما سالهاست انجام میدهیم و در قالب تراکهای مذهبی منتشر میکنیم.
معمولا در جلسهها و گپوگفتهایی که داریم درباره کارهای صوتی و موسیقایی صحبت میکنیم؛ مدتی پیش در قالب یکی از همین جلسهها بحث تولید چنین اثری مطرح شد. نظر دوستان این بود که برای تولید چنین کاری حتما باید از قابلیتهای خوبی که در کارهای آوایی ـ مذهبی بنده و همکارانم وجود دارد هم استفاده شود.
دوستان پیشنهاد استفاده از یک گروه همخوان پنجاه نفره برای تولید این اثر را داشتند. تجربه من میگفت چنین احساسی را میتوان با استفاده از تعداد خیلی خیلی کمتر همخوان هم ایجاد کرد، طوری که شنونده تصور کند کار توسط افراد زیادی خوانده شده است. در هر حال مجموع بحثها باعث شد کار جدیتر شود و از بنده دعوت کردند که پروژه ساخت سرود با ویژگیهای مورد بحث را بهطور جدی آغاز کنم و اعتماد کردند و کار را از صفر تا صد به بنده سپردند البته در آن روز هیچ موقع تصور نمیکردم که کار به این صورت و با این کیفیت به تصویر کشیده شود!
چه ویژگیهایی در اثر بود که شما برای تنظیم کار انتخاب شدید؟
کلمهای به نام آکاپلا (موسیقیئی که در آن از سازهای متعارف استفاده نشده و در عوض از صدای انسان؛ مانند صدای حنجره و صدای کف زدن و کوبیدن پا و … استفاده میشود) در این کار، ووکال و آوا پررنگتر از سازهای استفاده شده در کار بود و برای جذابیت و متفاوت بودن کار میخواستیم از آوا استفاده کنیم.
همانطور که عرض کردم ما از معدود کسانی در کشور هستیم که در این زمینه فعالیت میکنیم بنابر این با توجه به ویژگیهایی که مدنظر تهیه کننده اثر بود از جمله سرودی بودن قطعه و لزوم استفاده از آواهایی متفاوت از صدای گروههای کر کلاسیک پیشنهاد همکاری به بنده داده شد.
اگر دقت کنید متوجه میشوید که بسیاری از کنترپوانهای استفاده شده در کار به صورت آوا خوانده شده است و در ایران این نوع فضاسازی، کار نوپایی محسوب میشود البته در مجموع، قطعه ایستادگی که بعدتر با عنوان «ایستادهایم» تبدیل به نماهنگ شد، یک ترکیب یا به اصطلاح یک فیوژن بود.
کار شما بر اساس قطعهای از تئودوراکیس ساخته شده است؛ ساخته شدن یک سرود بر اساس ملودی از پیش ساخته شده یا باصطلاح کاور بودن اثر ارزش کار را کاهش نمیدهد؟
به هیچ وجه؛ یک زمان شما عین کار را دوباره میسازید، خیلی روشن است که هیچ لطفی ندارد اما یک موقع از موسیقی پیشتر ساخته شدهای برای بهتر شدن کار استفاده میکنید و فضای کار را کاملا تغییر میدهید و کاملا یک اثر متفاوت ایجاد میکنید این کار در عرصه هنر بسیار باب است.
با توجه به استقبال بسیار خوبی که از این کلیپ شده، فکر میکنید سرود چقدر در این موفقیت و در دیده شدن کلیپ موثر بوده است؟
در یک اثر باید تمام عناصر موجود در آن خوب و درست باشند تا کل کار به اثری ماندگار تبدیل شود؛ از شعر و ملودی و تنظیم گرفته تا تصویر شدن کار. در این کلیپ، موسیقی جدا از تصویر نبود؛ ترکیب صوت خوب با تصویر خوب برابر است با یک کار به یاد ماندنی.
بهنظر من شعری که خانم شادمهری برای این قطعه سرودند به عنوان سنگ بنای اثر شعری است که در بیان احساس بسیار قوی بوده و به لحاظ قواعد شعری و هماهنگی با موسیقی خیلی محکم است و سرود خوب، کارگردان را به وجد میآورد تا بتواند تصویری به این جذابی خلق کند.
آیا اثر دیگری هم در همین ژانر در دست تولید دارید؟
به نظر تیم ما اینطور میرسد که جای نوعی از سرودها و کلیپها در فضای فرهنگی کشور ما خالی است در حالی که مردم استقبال بسیار خوبی از این نوع سرودها میکنند و وجود این نوع کارها و این ژانر از کار بسیار لازم است.
در نظر داریم مجموعهای از آثار سرودی را تولید کنیم که در حال حاضر ضبط سرود دوم به پایان رسیده و البته فکر میکنم هر توضیحی درباره آن را باید به پایان ساخت کل کار موکول کرد اما داریم تلاش میکنیم که کار بعدی هم به اندازه سرود «ایستادهایم» مورد توجه قرار بگیرد و جذاب باشد؛ علی الحساب عرض میکنم که سرود بعدی هم با همان گروه ساخته شده و من شخصا تا اینجا از کار راضی هستم.
قطعه صوتی سرود «ایستادهایم» را در زیر میتوانید بشنوید:
[jwplayer mediaid=”222602″]
ولی دقیقا من با همین قسمت از ایستاده ایم مشکل دارم…
اصلا معلوم نیست چه میخوانند…
فقط جذابیت تصویری و موسیقیایی دارد. اصلا محتوا ندارد. یعنی شاید شعر پرمفهومی باشد اما اصلا معلوم نیست چه میگویند…
شاید لازم باشد متن شعر را زیر نویس کنند!