طبق اسناد یک روزنامه آلمانی و یونانی، جاسوسی های اینترنتی آمریکا و انگلیس از خاورمیانه و مناطق اطراف آن از یک پایگاه مخفی در قبرس به نام لسپرسو انجام شده است.
کشور کوچکی که تنها 1 میلیون شهروند دارد و یک بازیکن کوچک در امور بین الملل جهان است، اکنون طبق اسناد منتشر شده ادوارد اسنودن، به یک محل کلیدی برای سیستم های نظارت جمعی تبدیل شده است. هاب (عمق) مرکز نظارت و جاسوسی های آمریکایی ها از خاور میانه تا به حال در اسناد افشا شده اسنودن ناشناس باقی مانده است.
روزنامه گاردین که برای اولین بار افشاگری های «ادوارد اسنودن» را منتشر کرد، گفت سیستم های جاسوسی اینترنتی انگلیس ها از دو سایت و یک مکان نامعلوم که برای روزنامه گاردین نیز نامعلوم است، هدایت می شوند. همزمان روزنامه ایندیپندنت نیز از مکان جاسوسی اینترنتی پنهان بریتانیا در خاورمیانه خبر داده بود. روزنامه ایندیپندنت گرچه مرکز جاسوسی بریتانیایی ها را افشا نکرد اما گفت که در این پروژه حجم عظیمی از ایمیل ها و تماس های تلفنی رصد می شدند.
این محل مخفی در قبرس واقع شده است، جزیره ای کوچک در 240کیلومتری شرق مدیترانه. در سال 1960 زمانی که قبرس استقلال خود را از بریتانیا کسب کرد، بریتانیا دو پایگاه نظامی را در این کشور مستقر کرد که اکنون به بزرگترین پایگاه جاسوسی این کشور در خاورمیانه تبدیل شده است.
این خبر اکنون در میان خشم اروپایی ها از جاسوسی های ایالت متحده آمریکا و انگلیس از سیاستمداران و مردم این کشورها منتشر می شود. بریتانیا اکنون با فشار کشورهای همسایه خود برای متوقف ساختن جاسوسی های خود روبرو شده است.
نظارت و جاسوسی اکنون یک چالش بسیار مهم برای دولت قبرس است. جاسوسان انگلیسی از ارائه هرگونه توضیحی مبنی بر اینکه چرا آمریکا و انگلیس از یک پایگاه مخفی واقع در خاک قبرس از متحدان خود جاسوسی می کرده اند، خودداری می کنند.
اهداف عملیاتی پایگاه جاسوسی بریتانیا در قبرس شامل رهبران، شخصیت های ارشد نظامی و تجاری مهم کشورهای منطقه بوده است. در مناطق دیگر افراد سازمان های مرتبط با سازمان ملل، تجارت جهانی، نیروهای پلیس و ارتش هدف جاسوسی های بریتانیا از قبرس قرار می گرفته اند.
اسنادی که به تازگی توسط گاردین منتشر شده است نشان می دهد، میزان جاسوسی های اینترنتی بریتانیا حتی بیشتر از جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا بوده است. بخش بزرگی از این نظارت های غیرقانونی در قبرس اتفاق می افتد. اسنودن قبل از ترک محل کار خود در آمریکا، بسیاری از این اسناد را کپی کرده و آنها را در اختیار روزنامه واشنگتن پست می گذارد. ماه گذشته این اسناد منتشر شد.
افشای جاسوسی های انجام شده در سال 2012 که تحت عنوان عملیات “مولنایز” انجام شده بود نشان می دهد که این نظارت ها از سه محل انجام گرفته است: بیود، ساوندر و بنهال. این جاسوسی ها در یک عملیات بسیار فشرده و توسط افراد متعهد و ماهر انجام شده است. در اسناد افشا شده گاردین، دفتر مرکزی مرکز استراق سمع مخفی در بریتانیا، در بیود (شهری در شمال انگلستان) و در یک مکان نامعلومی خارج از کشور، واقع شده است. این مکان نامعلوم همان «ساوندر» است که در بعد وسیعی ناشناخته مانده است اما به نظر می رسد این همان نامی است که برای مرکز جاسوسی ها درقبرس انتخاب شده است.
ساوندر نامی است که در خاطرات یکی از کارکنان سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، ویلیام ادوم آورده شده است و برای اولین بار، متیو اید، نویسنده اطلاعاتی آمریکا این نام را از آرشیو خاطرات ادوم کشف کرد. طبق آرشیو خاطرات ویلیام ادوم، ساوندر کلمه ای است که بین او و یکی از مسئولان ارشد مرکز استراق سمع بریتانیا در سال 1988 به ثبت رسید. در دفتر خاطرات این کارمند سابق آژانس، «ساوندر» مکانی واقع در قبرس ذکر شده است و در بخشی از این خاطرات آورده شده است: آژانس امنیت ملی آمریکا بخشی از هزینه ها را به اشتراک می گذارد. در نهایت اینگونه کشف شد که منظور از «ساوندر» مکانی در پایگاه نظامی اصلی بریتانیا در قبرس است.
در حالی که بریتانیا هیچگاه مشخص نکرد که جاسوسی های خود را از کجا هدایت می کند که پاسخ این سوال قبرس است.
نقشه کابل های زیر دریایی نشان می دهد که قبرس با داشتن توده اصلی کابل های فیبر نوری زیر دریایی، محل اصلی جاسوسی های بریتانیا و آمریکاست. تعدادی از این کابل ها به سوریه و اسرائیل متصل است؛ اهداف اصلی آمریکا و انگلیس. ترکیه، یونان و مصر دیگر کشورهایی هستند که با این کابل های جاسوسی در تماس هستند.
زمانی که در سال 1940 بریتانیا مجبور به بستن پایگاه های خود در فلسطین و یونان شد، قبرس را برای ادامه فعالیت های خود انتخاب کرد و این کشور به مرکز جاسوسی بزرگ آمریکایی ها و انگلیس ها در خاور میانه تبدیل شد. بسیاری از اطلاعاتی که بریتانیا در اختیار شورشیان سوری می گذارد، از جاسوسی های آنها در قبرس به دست آمده است. یا در زمانی که در سال 2003 بریتانیا به بهانه سلاح های کشتارجمعی عراق به دنبال توجیه حمله به عراق بود، مراکز اطلاعاتی قبرس مشغول به کار شده بودند.
جنگ سرد، درگری های فلسطین و اسرائیل، جنگ های عراق، افغانستان، سوریه و لیبی همگی از اهداف جاسوسی بریتانیا از مناطق خاورمیانه بوده اند.
Sorry. No data so far.