زمانی که «کوفی عنان» به عنوان چهره ای بین المللی از سوی دبیر کل سازمان ملل ماموریت پیدا کرد که بحران سوریه را به شیوه ای سیاسی و دیپلماتیک حل و فصل نماید، این سیاستمدار کهنه کار بر این باور بود که جامعه بین المللی باید هماهنگ شود تا بحران سوریه را حل کند و «خجالت آور است» اگر جامعه بین المللی از پس هماهنگی برای حل بحران برنیاید!
اما دیری نپایید که دبیر کل سابق سازمان ملل، با «خجلی» ماموریت سوریه را رها ساخت و کار را به دیگر سیاستمدار آفریقایی سپرد.
«اخضر ابراهیمی» به عنوان نماینده جدید سازمان ملل در امور سوریه از روز دوشنبه ۱۰ سپتامبر(۲۰ شهریورماه) با سفر به قاهره، پایتخت مصر و دیدار و مذاکره با نبیل العربی، دبیر کل اتحادیه عرب، اولین ماموریتش را در سمت جدید آغاز کرد.
سياستمدار کهنه کار 78 ساله الجزايري مقيم فرانسه و بيشتر از آن که در الجزاير باشد در غرب به سر برده و بيشتر از آنکه براي الجزاير کاري کند، شخصيتي بين المللي بود.
به زبان هاي عربي، انگليسي و فرانسوي مسلط و تحصيلات آکادميک او در رشته هاي حقوق و علوم سياسي بوده است. جالب آنکه الجزاير در موضوع سوريه موضعي متفاوت با اکثر کشورهاي عربي دارد و در زمره ي حاميان بشار اسد تلقي مي شود.
ابراهیمی به عنوان سیاستمداری کهنه کار به دشواری کار خود کاملا آگاه بود و از پی همین نگرانی بود که در دیدار با نبیل العربی گفت:
«میدانم که این ماموریت بسیار دشواری است، اما فکر میکنم که این درست نیست که از ارائه هر گونه کمکی به مردم سوریه خودداری کنم.»
مرد بحران های سخت شمال آفریقا و آسیا، از ابتدای کار خود سعی کرد تا ماموریت خود را به شکلی مسالمت آمیز به انجام رساند و از همین روی بود که از هر فرصتی برای برقراری آتش بس در سوریه استفاده کرد و در عید قربان نخستین و آخرین سال ماموریت خود از دو طرف تقاضای آتش بس کرد که چندان هم موفق نشد.
از آن پس نیز هر چه تلاش کرد با راهکارهای سیاسی بر این بحران برون ساخته پایان دهد، نتوانست که نتوانست.
برگزاری اجلاسهای ژنو 1و2، سفرهای دوره ای به کشورهای مهم منطقه مانند: ایران، عربستان، مصر و…، نشست های پی در پی با مسئولان سوری و معارضین غیر سوری و… قسمت اجمالی از فعالیت های این کهنسال الجزایری بود.
«حسن هانی زاده»(کارشناس مسائل خاورمیانه) در گفتگو با خبرنگار فرهنگ نیوز در پاسخ به چرایی انتخاب اخضر ابراهیمی به عنوان جانشین کوفی عنان در امور سوریه گفت:
«با توجه به شکست سیاست های سازمان ملل و کوفی عنان که اتفاقا او نیز به دلیل دخالت های قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای تصمیم به ترک ماموریت گرفت، اخضر ابراهیمی به عنوان گزینه جایگزین سازمان ملل متحد انتخاب شد.
آقای عنان صریحاً نسبت به دخالت های نظامی بیگانگان در امور داخلی سوریه انتقاد می کرد و به همین دلیل بود که استعفای خود را به دبیر کل سازمان ملل تقدیم کرد و پس از آن بود که اخضر ابراهیمی 87 ساله نیز که طی دو دهه ماموریت های موفقی در آفریقا و آسیا داشت، در اعتراض به هین رفتار استعفا داد.
استعفای دو تن از مهم ترین و شاخص ترین چهره های بین المللی از نمایندگی در امور سوریه، بیش از همه چیز فلج و بی تحرک بودن سیاست های سازمان ملل را می رساند.»
این کارشناس مسائل سوریه در بررسی عملکرد اخضر ابراهیمی و علل شکست او در ماموریت سوریه اذعان داشت:
«ابراهیمی صادقانه تلاش کرد تا همه طیف های سیاسی را زیر یک سقف جمع کند و با تشکیل نشست هایی مانند ژنو 1 و 2 سعی کرد که وفاق لازم جهت برقراری آرامش در سوریه را فراهم آورد.
در ژنو 2 تلاش ابراهیمی بسیار افزایش یافت و تلاش کرد که حتی ایران را هم وارد بازی سوریه کند اما با دخالت عربستان، قطر و فرانسه، اخضر ابراهیمی نتوانست برنامه های خود را اجرایی کند و ادامه کار دهد.
هم اکنون نیز به نظر می رسد که راهکارهای سیاسی دیگر پاسخی مناسب برای حل بحران سوریه نیست و همانطور که دیده می شود، در حال حاضر نیروهای نظامی اعم از ارتش سوریه، نیروهای مردمی و تروریست های نظامی بازیگر اصلی میدان سوریه هستند.
اما در عین حال انتخابات ریاست جمهوری سوریه که به طور قطع و یقین بشار اسد پیروز آن خواهد بود، می تواند پایانی باشد بر بحران های جاری سوریه؛ و این در صورتی است که همه لوازم یک انتخابات آرام فراهم و مهیا باشد.»
هانی زاده در ارتباط با نظر اخضر ابراهیمی در مورد نقش و میزان اثرگذاری جمهوری اسلامی ایران در حل بحران سوریه توضیح داد:
«در اثبات عمق اعتقاد اخضر ابراهیمی به ایران همین بس که وی اصرار داشت که طرح 4 ماده ای ایران اجرا شود که این اصرار وی نیز مانند برگزرای کنفرانس ژنو دو با مخالفت کشورهای عربی منطقه و سران کشورهای غربی مواجه شد.
جمهوری اسلامی ایران از آغاز بحران سوریه تاکنون سه طرح جامع ارائه داده است که هر سه آنها با موافقت دولت سوریه همراه شد اما چون آمریکا مخالف آن طرح ها بود، ابراهیمی نتوانست آنها را به منصه ظهور برساند.
رفتار ابراهیمی در قبال ایران کاملا حرفه ای بود و ابراهیمی با توجه به تجربیات نقش موثر ایران در عادی سازی اوضاع در عراق و افغانستان، تلاش می کرد که از ظرفیت مهم و عظیم ایران برای حل بحران سوریه نیز استفاده کند. مسلما ورود سیاسی ایران برای حل بحران، مشکلات فراوانی را حل می کرد.»
باید به یاد داشت که اخضر ابراهیمی در اولین کنفرانس خبری خود پس از استعفا، همچنان بر قابل توجه و اعتنا بودن طرح ایران اشاره کرد که این موضوع بیش از پیش عزم نخبگان سیاسی، برای حل مسالمت آمیز را می رساند.
حال باید دید که پس از شکست ماموریت دو مامور حرفه ای در رابطه با سوریه، قرعه شانس(و به تعبیری بد شانسی) به نام کدام چهره بین المللی خواهد افتاد؟!
Sorry. No data so far.