تریبون مستضعفین –در هفته گذشته در ادامه خود تعریفی هایی که به عنوان یک برنامه روتین در صدا و سیما وجود دارد، نشستی درباره به اصطلاح برنامه خندوانه که کپی برداری صد در صدی از برنامه tonight show با اجرای Jimmy Fallon است، با حضور برخی کارشناسان فرهنگی برگزار شد که در آن از این برنامه تعریف و تمجید می کردند. تا اینجای کار با دیگر خود تشکری های سازمان صدا و سیما و به و به و چهچه هایی که گهگاه با حضور خود آقای ضرغامی و خنده های بی امان آقای دارابی برگزار میشود هیچ تفاوتی نداشت اما نکته ای که باعث شد راقم این سطور دست به قلم ببرد انتساب صفتی توسط کارشناسان حاضر در نشست به «خندوانه» بود که هیچ نسبتی نه تنها با برنامه مذکور که با شبکه نسیم هم ندارد.
در این دور همی آقای شهیدی فر «خندوانه» را یکی از دینی ترین برنامه های صدا و سیما دانست و حجت الاسلام زائری هم در تایید این گفته صحبتهایی با همان مضمون همیشگی کرد که دین همه اش گریه نیست و شروع کرد به پاسخ گفتن به همان شبهات کلیشه ای.
حال اینجا یک سوال مطرح می شود، خنده دینی چیست؟ آیا هر خنده ای خنده ی دینی به شمار میآید؟ مسلما پاسخ منفی است، حال خنده بی دلیلی که خندوانه مردم را به آن دعوت می کند «خنده ای دینی» به شمار می آید؟ درست است که دین فقط گریه نیست، اما همان دینی هم که این نسبت ناروا به آن داده می شود آیا تا کنون دیده اید که سفارش به گریه بی دلیل بکند؟ همان گونه که گریه بی دلیل در دین جایی ندارد نمی توان خنده بی دلیل را هم دینی دانست و نه تنها این امر دینی نیست بلکه مصداق بارز لهو است که دین به شدت مردم را از آن نهی کرده است. و از سوی دیگر اگر این برنامه را دینی به شمار آوریم، برنامه اصلی را نیز که این برنامه سعی کرده است یک کپی از آن ارائه دهد، برنامه ای دینی خواهد بود!
البته نگارنده به لزوم وجود فرح و شادی در جامعه اذعان دارد اما نکته ای که به نظر می رسد باعث انحراف در هدف گذاری برنامه هایی مانند خندوانه و یا در کل شبکه نسیم شده است فرق نگذاشتن میان فرح و شادی به عنوان یک مفهوم روحی و قلبی با خنده به عنوان یک نماد فیزیکی است. حتما دیده اید کسی را که با قلقک دادن از خنده به خود می پیچد، اما اگر تجربه او را داشته باشید می دانید که اصلا خوشحال نیست و یا کسی که در حال گریه شوق است و می دانید که از خوشحالی است که اشک می ریزد.
متاسفانه خنداندن مخاطب به معنای برانگیختن یک واکنش فیزیکی مانند یک مسکن موقت در فرد، به جای ایجاد شادی باعث شده است که هدفگذاری رسانه ملی به جای تولیدات واقعی به سمت تولید برنامههایی مانند خندوانه و در سطحی بالاتر راه اندازی شبکه ای به نام نسیم برود.
البته این تنها انحراف رسانه ملی در سیاستگذاری و تولید برنامه نیست اما اینکه چنین انحرافی به نام دینی بودن برای مخاطب معرفی شود اشتباهی نیست که بتوان با اغماض از کنار آن گذشت.
به نظر من برنامه بسیار جالب و خوبی است و منافاتی با دین و دینداری هم ندارد
شاید انتقاداتی به برنامه وارد باشد ولی کوبیدن کل یک برنامه عین بی انصافی است
گاهی احساس می کنم ما به اصطلاح بچه مذهبی ها از سر حسادت که خودمان توانایی ساخت چنین برنامه هایی نداریم دس به قلم می شویم
کار راحت تری است دست به قلم بردن
یا حق
بسمه تعالی
شروع خوبی برای صدا و سیماست ولی همانطور که نویسنده گفتند اشکالات زیادی هم دارد که باید برطرف شود. در واقع اشکال ان تناقض با سبک زندگی اسلامی است.
لغو و لهوی بودن خنده ها و سوژه های آن، چرخیدن برنامه حول محور شخصیت و حرفهای مهمان که ممکن است هرکسی باشد، حرکات نامناسب در برخی موارد، محتوای پوچ شعر برنامه و بیشتر محتوای آن، اختلاط و عدم رعایت عفاف زنانه که در چنین محیطی اجتناب ناپذیر است، از جمله اشکالات برنامه هستند. ما اگر مسلمانیم باید در همه امور زندگی مطابق اسلام عمل کنیم و رسانه چون رسانه جمهوری اسلامی است باید مطابق اسلام عمل کند نه اینکه برای رفع تکلیف از خود به تقلید از فرهنگهای دیگر بپردازد.
فکر میکنم بطلان ادعای شما یعنی حسادت نویسنده مشخص باشد.
ایرانی همه مطالب رو درست گفتند
برادر من نگفته که برنامه خندوانه با دین منافات دارد
گفته نمی توان به آن دینی گفت.
مگه همه برنامه ها باید دینی باشه؟ ای بابا
باور کنید یک حالت سومی هم میتونه باشه…لازم نیست یک برنامه حتما مختصات مذهبی داشته باشه و یا ازون طرف حتما مختصات ضد مذهب داشته باشه! میشه برنامه ای ساخت که فقط و فقط سرگرمی باشه و در عین حال اعتقادات کسی رو هم زیر سوال نبره. آخه این همه سال برنامه و سریال دینی و مصیبت نامه و گریه دار ساختن، به کجا رسیدیم؟؟!!!
شما چقدر سعی میکنید خودتون رو به نفهمیدن بزنید!
نگفته که باید همه برنامه ها دینی باشه. میگه دینی نیست! آقا جان دینی نیست. تمام!
مگه قراره همه برنامه ها دینی باشن؟ هر موضوعی، جای خودش رو داره. فکر میکنم صدا و سیما به اندازه کافی برنامه دینی داره.
اگه عرضه داریدپیشنهاد یه برنامه کپی نشده وواقعا مفرح را که بادین هم سازگار باشه وتکراری وبیمزه نباشه رو بدید فقط انتقاد بدون پیشنهاد خوب بدرد لای جرز دیوار میخوره
مدیران کارکشته و با تجربه و دغدغه مند صداوسیما باید پاسخ شما رو بدهند.
وقتی کسایی که خودشون رو مذهبی میدونند تو این زمینه ها فعالیتی نداشته باشند ، نتیجش میشه این.اگه میتونیم یه جایگزین خوب براش پیدا کنیم و الا اینکه همش ایراد بگیریم خودمون رو خراب میکنیم
شکی نیست. ولی تردیدی هم نیست که نقد باعث پالایش برنامه های موجود میشه.
به جاي نقد هاي الكي بشينين يه برنامه بسازين كه قطعا نميتونين چون به غم و غصه عادت كردين و تا يه برنامه شاد ميبينين حسودي ميكنين! اخه كي ميخواد با ذهن باز ببينيد دنيا رو؟!!…
بسمه تعالي
در مورد ديني بودن يك امر، دو نوع نگاه وجود داره. برخي ادعا مي كنند كه يك امر (مثلا همين برنامه) بايد قابل استناد كامل بر مبناي احاديث و قرآن باشه والا ديني نيست. عده اي هم معتقدند همين قدر كه امري با دين مخالف نباشه و مغاير نباشه، ديني هست(این گروه منزلت عقل را بالا می دانند و بنابر کل ما حکم به العقل حکم به الشرع … حکم عقلی را شرعی قلمداد می کنند. در دوره ی معاصر، این تز فکری را می توان در نظر و عمل شخصیت هایی چون امام و رهبری و امام صدر و شهید بهشتی و امثالهم مشاهده کرد).
عليرغم نقد هايي كه به خندوانه وارده، بنابر نگاه دوم مي توان ادعا كرد دينيه. چرا كه لزوما مخالف و متضاد با اصل مذهب نيست.
از طرفی روایتی داریم که عنوان می کنه کسی نیست که خودش رو شبیه دیگران بکنه و مثل اون ها نشه [عذر می خوام، منبعش در نهج البلاغه هست، فرصت ارائه ی دقیق منبع رو ندارم]. متن روایت محدودیتی رو اشاره نمی کنه. و علم هم با این مسئله مغایرتی نداره و اثر اجتماعی این پدیده غیر قابل انکاره.
تا جایی که می دانم اسلام برای نهادینه شدن نشاط دائمی در وجود انسان تلاش می کند. خنده یک فرآیند فیزیکی هست و نشاط یک امر روحی درونی که قابل ایجاد کردن می باشد. از طریق عبادت، از طریق یادآوری خاطرات، … . در واقع یک امر اختیاری است که بسته به میزان تسلط فرد بر نفس و قوای جسمانی اش، ظهور و بروز خواهد داشت.
نشاط و خنده تأثیر متقابل دارند. خنده ی حلال (که از طریق تمسخر دیگران و اعمال غیر اخلاقی به دست نمی اید) حتی به شکل مصنوعی، بستر ظهور نشاط را فراهم می آورد.
یکی از ساده ترین دلایل تحقق چنین پدیده ای شاید این باشد که فرد برای خندیدن مصنوعی باید اندکی از مسائل مادی فاصله بگیرد و از این طریق بستر توجه به مسائل اساسی فراهم می شود. به خاطر همین است که افراد شاد پذیرش بیشتری برای درک مسائل دارند و کمتر گارد می گیرند، و همین افراد شاد بهتر می توانند اسلام را تبلیغ کنند چرا که نشاط را در طرف مقابل ایجاد می کنند و از طرفی آستانه ی تحملشان بالتر از سایرین است.
رابطه ی نشاط و خنده چیزی شبیه ایمان و عمل صالح است. هر دو تأثیر متقابل دارند. مثلا دادن صدقه، بخل را دور می کند و این زمینه ی تقویت ایمان به خدا را فراهم می آورد و همین ایمان به خدا انسان را به سمت دادن صدقه دعوت می نماید.
پس وقتی در اسلام توصیه می شود به تبسم و آن را هم سنگ صدقه می داند و از نشانه های مؤمنان، این توجه وجود داشته که تبسم اثر بیرونی و درونی دارد.
به نظر من حتی اگر این برنامه کپی یه برنامه خارجی باشه اشکالی نداره، چون برنامه جالبیه. فقط به خاطر اینکه یه برنامه کپی برنامه دیگه هست نمیشه گفت بده. باید دید برنامه خوب از آب در اومده یا نه. حتما که لازم نیست نوآوری باشه.
کلا خندوانه یک برنامه کپی اولا سوژه ها کپی سوژه های برنامه عسل موضوعاتی مطرح میکنه قبلا تو ماه عسل امسال یا سالهای قبل عنوان
شیوه اجرا خندوانه کپی برنامه های مبتذل غربی
جمع کنید بابا…
هرچیزی حدی داره…
خنده بی دلیل یعنی چی!!!!
همین شماهایی که اینجور حرف میزنید اگه ی قدرتی به دست بیارید یا ازون ورآبی ها بدتر میشید یا ازینور آبی ها میشید مثل طالبان یا مثل اونایی که هر کاری میکنند…
اینهمه خشک مذهب بازی نوبره والله…
برنامه خندوانه از قسمتهای مختلفی تشکیل شده
بعضی از اون قسمتها واقعا جذابه
ولی بعضی از قسمتهاش هم خیلی بی مزه و عین لودگی است.
مثلا یکی از بخشهای بی مزه اش، دعوت رامبد جوان به خندیدن است، حالا خندیدن به چه موضوعی؟ من نمیدونم؟!؟!
خنده ی بی جهت بیشتر آدم را یاد شیرین عقل ها می اندازد تا آدم های با حال!!!
من بیشتر ازدیدن برنامه هائی مثل شکرآباد و خنده بازار و سیب خنده و …. که مفهوم محور بود خوشم می آمد. برنامه های مفهوم محور، بیشتر باعث ایجاد نشاط روحی میشوند تا برنامه هائی که برای دقایقی انسان را بخنداند ولی خودش نداند برای چی و به چی خندیده است.
دوست عزیز، اون 25 ثانیه خنده اول برنامه و به قول شما بی معنی، دلیل داره و کاملا اثبات شده است. رامبد هم اکثرا تاکید میکنه و میگه که مغز تفاوت بین خنده واقعی و مصنوعی رو نمیدونه و درست بهمین خاطر بدن شروع میکنه به تولید اندروفین که از همه مهمتر تاثیرش در بالا رفتن ترشح سروتونین در مغزه که کمک میکنه مهارت حل مسئله در انسان بالا بره و افسردگی رو کاهش میده. باور کنید دلایل علمی و منطقی بسیاری در تاثیرات خنده (حتی مصنوعی) وجود داره …اما چون به ما گفته نشده زیاد نمیدونیم. تازه فقط 25 ثانیه میخندن…اگر چند دقیقه بود، میشد لودگی!
آفرین اصفهانی منهم با تو هم نظرم
درصد بالایی از ایرانی ها افسرده اند حالا هر برنامه و کاری هرچند کوچک باعث خندیدن ما شود ارزشمند است
اوه اوه اوه اوه
خنديدن به هر قيمتي؟!؟!؟!
دوست عزیز به چه قیمتی هان مگه دارن چی کار می کنن اقای جوان نگران مملکتمون و نگران مردمشه دوست نداره ببینه افسرده ان ملت ما بد کاری می کنه بگو بد کاری می کنه واقعا که خجالت داره حالا همه واسه ی ما دین دار شدن.
خیلی جالبه
این رسانه اول انسان رو به افسردگی و پوچی میرسونه
بعد میخاد نجاتش بده
اینقدر نمی فهمن که برای شاد کردن مردم باید عوامل ناراحتی آور رو برطرف کنن
این خنده های بیخودی فقط لحظه ای بیشتر دووم نداره بعدش بر حجم ناراحتی ها و افسردگی ها افزوده میشه
اول باعث خراب کردن میشن بعد میگن اشکال نداره بخند از مشکلاتت ناراحت نباش هر غلطی میخای بکن بعد شاد باش بخند
یعنی خاک بر سر این فکر
واقعا آخرالزمانه
جهال هم ریاست رو بدست گرفتند و هم مردم رو به لجن می کشن
اللهم احفظ قائدنا الخامنه ای
سلام دوست عزیز.کاملا مشخصه عصبانی هستی!!!! و حقم داری.منم خیلی از این برنامه حرص خوردم .اما به نظرم انتقاد با این ادبیات در شان یک حامی رهبری نیست.مهدی یارت
برادر من توضیح بده ببینیم کدوم برنامه ببه افسردگی و پوچی می رسونه؟!
بعدشم اگر از عوامل ناراحتی آور منظورت مشکلات معیشتی هست مگه رسانه مسئول برطرف کردنشه؟!!
بعدشم خواهشا وقتی جایی اینجوری صحبت می کنی برای آقا تو دلت دعا کن و ننویس!
ممنون از تریبون که نظر من رو انتشار داد
واقعا که تریبونتون آزاده . n خط نظر بنویسی آخر بزنن حذف کنن
دیگه پامو تو این سایت نمیزارم
متاسفانه برای شما.شما تنها کاری که در راستای دین انجام میدین،دین زده کردن دیگرانه،حداقل احادیث و روایاتی که برای شادی داریم بخونید بعد انگشت اتهام به سمت برنامه بگیرین.شماها انقدر حس حسادت دارین که نمیتونید ببینین یه برنامه با مضمونی شاد انقدر تو دل مردم جا کرده.دوست دارین مردم همیشه در حزن و عصبانیت و ناراحتی و غصه باشن،
دوستان عزیز خندهی مصنوعی یا بقول شما الکیهمون تاثبری ر و روی بدن داره که خنده واقعی داره همین الانم میتونین درباره خواص خنده که یکی از خواصش شادیه تو گوگل سرچ کنین شادی هم همون چیزیه که تو دین بهش سفارش شده مگه نه ?