یادداشت صفارهرندی درباره ملک سلیمان
در این زمان، شیاطین جنّ از هر زمان دیگر به آدمیان نزدیکتر شدند و به کار وسوسه و اغوای بنی اسرائیل همت گماردند. جماعتی که به خاطر منافع دنیوی، از پیش، دل در گرو شیطان داشتند، در کانون فتنه واقع شدند. جمعی دیگر از سر جهل و بی بصیرتی، به تسخیر ترفندهای نوادگان ابلیس درآمدند و بر قوم خویش شوریدند. اما گروهی که به سلاح تقوا و اطاعت از ولی خدا مجهز بودند و شیاطین را به ساحت وجودشان راهی نبود، به فرمان پیشوای خود، راه کارزار با فتنه جنیان در پیش گرفتند و در این مسیر دشوار، رنج بسیار و مصائب بی شمار را به جان خریدند.
آخرالامر با سرکوب فتنه، سلیمان و پیروانش، مزد پایمردی و توکل برخدای خویش رادریافت کردند. شیطان، در برابر مجاهدان راه خدا، تاب نیاورد و شکست را پذیرا شد و جن زدگان و وسوسه شدگان، دل های خود را از ولایت ابلیس، تهی کردند و به فرمان و محبت ولی خدا درآمدند و این گونه ملک سلیمان پیامبر، در دیار پیامبران استقرار یافت.
این روزها پرده جادویی(سینما) پذیرای فیلمی است که در آن، بخشی از زندگی پرماجرای جناب سلیمان نبی(ع) به تصویر درآمده است.
تقدیر الهی، چنان بود که ساخت این فیلم عظیم، در سال های آغازین دولت نهم، کلید بخورد و به مدد حق، در واپسین سال عمر این دولت، در حالی که قریب شش ماه به انتخابات سال 88 باقی مانده بود، کار فیلمبرداری، تدوین و بخش اعظم مراحل ساخت، به انتها رسید و پس از طی مراحل جزئی باقی مانده، همچون موسیقی فیلم و… هنوز هفته ها با انتخابات فاصله داشتیم که فیلم ملک سلیمان در اکران ویژه، بر پرده سینما فرهنگ درخشید.
توضیح اخیر، از آن رو مورد تاکید قرار گرفت که پاسخی باشد به شبهه و پرسشی مقدر در ذهن افراد بی خبر از این ماجرا و تذکاری به آنان که غفلتا چشم بر واقعیات بسته اند؛ همانان که به دروغ وانمود می کنند، این فیلم، متاثر از حوادث و قضایای فتنه پس از انتخابات، ساخته و پرداخته شده است.
اما حقیقت آن است که فیلم ملک سلیمان، سرگذشت فتنه در همیشه تاریخ است و آتش فتنه هم هماره با حضور و میانداری شیطان در متن جامعه برافروخته می شود. این فیلم داستان زندگی یکی از فرستادگان خداست و روح حاکم بر این داستان، همان است که از قرآن کریم و روایات معصومین(ع) استنباط شده است. لذا اگر هنرمند برجسته و متعهد ما جناب شهریار بحرانی، بیست سال پیش هم، قصد ساختن این فیلم را می کرد، فرآورده آن زمان نیز چندان تفاوتی با نسخه امروز نداشت، چرا که فیلم مبتنی بر قصه انبیاء، داستان راستان است و با خیال بافی های معمول در رمان ها، فاصله بسیار دارد.
اگر ماجراهای فیلمی که داستان سه هزار سال پیش را بازگو می کند و کارگردانش، سال ها قبل از قضایای فتنه 88 فیلمنامه آن را نوشته و ماه ها قبل از خرداد سال گذشته، آن را به تصویر کشیده است، شباهت بسیار با حوادث سال پیش پیدا کرده، رمز و راز آن را باید در حقیقتی جست که از قضا، راه گم کردگان و تجدیدنظرطلبان انقلاب از آن غافل بوده اند و آن این واقعیت است که خاستگاه فتنه، دل های ما آدمیان است و ما همانها هستیم که در ضمیرمان، استعداد قبول حق و روی کردن به باطل را توأمان داریم. هرگاه به شیطان، میدان دهیم، به عملگی از سوی او، تنور فتنه را گرم می کنیم و آن زمان که به خداوند رحمان پناه بریم، بر آتش فتنه، خاک می پاشیم و آب سرد می افشانیم.
فیلم زیبای ملک سلیمان، حدیث نفس ما آدمیان است، نفس امّاره، نفس لوّامه و نفس مطمئنّه. سران فتنه، دل سپردگان به شیطانند و دائم در حال توطئه و تردیدافکنی در دل توده مردم. اینان، اسباب حضور شیاطین جن را در جامعه فراهم و نفس امّاره خلق را به جنبش درمی آورند تا آنجا که از میان یاران نزدیک سلیمان نیز، کسانی به بند ابلیس، گرفتار می آیند. اما سلیمان، که خود، به جایگاه شریف نفس مطمئنّه راه یافته است، یاران خویش را از گذرگاه های سخت فتنه و کمین گاه های شیطان عبور می دهد و آن دسته از قوم او که اسیر وسوسه جنیان شده و در فتنه گرفتار آمده اند، نیز به مدد تقوا و اطاعت از راهبر و مقتدای خویش، بر نفس سرکش، نهیب می زنند و با توبه، راه حق پیشه می کنند.
تماشای این فیلم ملکوتی که جلوه های بصری بی نظیر در تاریخ سینمای ایران را به تصویر کشیده و شکوه سینما را به نمایش گذارده است، برای همه، به ویژه مشتاقان فیلم های فاخر، فرصتی مغتنم به شمار می آید اما فراتر از آن، فیلم ملک سلیمان، به مثابه کلاس درسی است که دریچه های تازه ای را برای شناخت خود، جهان هستی و روابط حاکم بر آن، پیش روی آدمی می گشاید، او را بصیرت می افزاید و کلید راهگشا و راهنمای عمل در دستش می نهد.
و اما مقصود اصلی این نوشتار:
اکنون، همه دستگاه هایی که ماموریت ارتقای فرهنگ دینی و فرهنگ اخلاقی و اجتماعی را بر دوش دارند، همه شخصیت ها و جایگاه های محترمی که برای رشد معنوی مردم، خود را مسئول می شناسند، همه آنهاکه بر سقوط ارزش های الهی و انسانی؛ حاصل نفوذ وسوسه های شیطانی در دل مردم، بیمناکند، همه دولتمردان، همه عالمان دین، همه روشنفکران حوزه و دانشگاه، رسانه ها، همه امامان جمعه و واعظان اندرزگو و بالاخره همه آنها که مسئولیت آموزش و پرورش، فرهنگ عمومی و رشد ایمان و اخلاق جامعه بر عهده شان است، مخاطب این پیشنهاد نهایی اند، که؛ برای بیشتر دیده شدن این فیلم شکوهمند و اثرگذار، احساس وظیفه کنند. آیا نباید وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ترتیبی اتخاذ کنند که دسترسی اهالی مدرسه و دانشگاه به سینماهای نمایش دهنده فیلم ملک سلیمان، پرحجم تر، ارزان تر و آسان تر شود؟
آیا ائمه جمعه و سخنرانان مذهبی در کنار هشدارهای گاه و بیگاه و انذارهای مکرر درباره آسیب ها و خطرات ناشی از هجوم فرهنگی شیاطین، نباید بشارت تولید این اثر ناب فرهنگ دینی و اخلاقی را به جامعه بدهند و در کسانی که تاکنون پایشان به سینما باز نشده، برای تماشای این فیلم ارزشمند و پاک، ایجاد انگیزه کنند؟
و آیا همه آنها که بر اثرپذیری جامعه از فتنه هایی که تا ظهور حضرت صاحب(عج)، هر روز پیچیدگی بیشتری پیدا می کند، نگرانند، برای دامن زدن به یک شور ملی در استقبال از این اثر سینمایی عظیم ضد فتنه، نباید قدمی بردارند؟
والسلام
مطلب خوبی بود
سلام . تحلیل جالبی بود امیدوارم این حقیقت تلخی برای ما نباشد .
سلام
هرچه فكر وتحقيق كردم ،ديدم تشنگان قدرت وفاسدان پشت پرده اقتصادي و مالي به جهت اقتضاي وضيعت خود اين سه تن را نكوهش ميكنند. تا اسيبي به مال ومنال خود نرسد؟؟؟!!