قاسم صفایینژاد- شبکههای اجتماعی چند سالی است که زندگی بخش قابل توجهی از انسانها را تحت تأثیر قرار داده است. در این میان برخی شبکههای اجتماعی همگانیتر، با مزیتهای رقابتی پایدار گوی سبقت را از حریفان خود ربودند و به دلیل اینکه جذابیت اصلی شبکه به تعداد کاربران آن است، رسیدن به آنها بسیار دشوار است. فیسبوک و توییتر و یوتیوب از این دست هستند که البته هر کدام محتواهای خاص خود را دارند.
در همین حال شبکههای اجتماعی دیگری ظهور کردند که بخش خاصی از بازار را مدنظر داشتند و هدفشان دسترسی به عامه مخاطبان از هر قشری نبوده و هر کدام مخاطبان خاص خود را طلب میکردند. سرآمد این شبکهها «لینکدین» است که در حوزه تخصصی «مشاغل» فعالیت میکند.
یکی دیگر از این شبکهها «گودریدز» است که شبکه اجتماعی مخصوص کتابخوانان است. در این شبکه، کاربران کتابهایی که مطالعه میکنند را به اشتراک میگذارند، نمره میدهند، دیدگاه خود در مورد آن کتاب را مینویسند و به دوستان دیگر خود خواندن کتب خاصی را توصیه میکنند.
بر آن شدم تا به صورت خلاصه به «معرفی کاربردی» این شبکه بپردازم.
1. عضویت: میتوانید از طریق ایجاد نام کاربری در گودریدز عضو شوید یا با استفاده از کاربری فیسبوک، توییتر، گوگل یا آمازون خود وارد سایت شوید.
2. اضافه کردن دوستان: پس از عضویت، گودریدز به شما کمک میکند تا از طریق کاربریهای فیسبوک، توییتر، گوگل و یاهوی خود، آن دسته از دوستانتان که عضو گودریدز هستند را بیابید و به لیست دوستان خود در گودریدز اضافه کنید.
3. خانه: از این پس در صفحه «خانه» گودریدز تمام کتابهای نمره داده شده یا نظر داده شده توسط دوستانتان را مشاهده میکنید و میتوانید آنها را در برنامه مطالعه خود قرار دهید.
4. کتابهای من: در قسمت «کتابهای من» (my books) میتوانید کتابهای خود را به سه دسته تقسیم کنید:
- کتابهای خوانده شده (برای این کتابها میتوانید رأی یا دیدگاه اضافه کنید و یا آنها را برای مطالعه به هر کدام از دوستانتان به صورت خاص توصیه کنید.
- کتابهای در حال مطالعه (میتوانید دیگران را در جریان اینکه چه صفحهای از کتاب هستید یا چند درصد از کتاب را مطالعه کردهاید بگذارید؛ البته در بایگانی خودتان نیز باقی میماند و حتی سالها بعد میتوانید متوجه شوید که در چه روزی چه صفحهای از کدام کتاب را مطالعه کردهاید.)
- کتابهای در برنامه (با استفاده از قابلیت جستجو در گودریدز میتوانید کتابهایی که قصد خواندن آنها را دارید به اشتراک بگذارید تا خودتان هم فراموش نکنید. همچنین در صفحات دوستانتان اگر به کتابی علاقهمند شدید، میتوانید به این بخش اضافه کنید تا بعدا مطالعه کنید.)
انواع ابزارهای مربوط به پایش، برای رسیدن به اطلاعات مدنظرتان نیز وجود دارد.
همچنین میتوانید موضوعات کتابخانه خود را اضافه نمایید و هر کتابی را در قفسه مربوط به خود قرار دهید.
5. گروهها: در قسمت گروهها (groups) نیز میتوانید گروههای تخصصی مورد علاقه خود را جستجو نمایید و در آنها عضو شوید و از این طریق هم با کتابهای بیشتری آشنا شوید و هم با افراد جدید در یک حوزه خاص کتابخوانی.
6. توصیهها: در بخش توصیهها (recommendations) گودریدز خواندن کتابهایی را به شما توصیه میکند. این کتابها به صورت مجزا مرتبط با کتابهایی که میخوانید یا قفسههای کتابخانهتان توصیه میشود. همچنین کتابهایی که سایر دوستانتان به شما توصیه کردهاند، نمایش داده میشود.
7. نقل قول: بخشی به نام نقل قول وجود دارد که میتوانید جملات و بندهای زیبایی از کتابها را برای دوستانتان به اشتراک بگذارید. این بخش، یک کد جاوا هم در اختیار شما میگذارد که این جملات را به وبلاگ خود به صورت خودکار اضافه کنید.
8. پروفایل: قسمت پروفایل برخلاف سایر شبکههای اجتماعی به جز مشخصات خودتان، قسمتهای دیگری نیز دارد.
- تنظیمات: در این قسمت به تنظیمات مختلف حساب کاربریتان دسترسی دارید؛ اینکه چه کسانی میتوانند پروفایل شما را ببینند و …
- رایانامه: در این قسمت شما میتوانید نامههای ارسالی از گودریدز را برای خود اختصاصی کنید. اینکه چه نامههایی ارسالی شود، به چه شکلی و در چه زمانی و در مورد چه موضوعاتی.
- خوراک (feeds): در این قسمت تنظیمات مختلف در مورد خروجی خوراک صفحه پروفایل شما وجود دارد. اینکه خروجی خوراک شما چه مواردی را شامل شود: فقط کتابها، فقط نقل قولها، فقط توصیهها یا همه موارد و البته بسیاری از گزینههای دیگر.
- برنامهها (app): در این قسمت میتوانید حساب کاربری خود را به فیس بوک، توییتر، آمازون، وبلاگ خود در بلاگر یا وردپرس، موبایل آندرویدی یا آیفون خود و البته ایبوک ریدر مخصوص خود متصل نمایید تا به صورت خودکار همه چیز را در آنجا نیز با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
- ابزارک (widget): با استفاده از این امکان، میتوانید ابزارک مخصوص برای وبلاگ خود را بسازید. قابلیت اختصاصسازی بسیار بالاست. گودریدز همان کد جاوایی را در اختیار شما میگذارد که برای وبلاگتان نیازمندید، چه از نظر شکلی، چه از نظر محتوایی! نمونههایی از این ابزارک را میتوانید در بخش «برنامه مطالعاتی» وبلاگ من مشاهده کنید.
9. چالش سال: میتوانید برای هر سال میلادی خود، تعداد خاصی کتاب برای خواندن هدفگذاری کنید (مثلا 40 کتاب در سال). در هر روزی از سال، گودریدز به شما نشان میدهد که چند درصد از هدفگذاری خود را سپری کردهاید.
امیدوارم به صورت مختصر و مفید توانسته باشم این شبکه اجتماعی که ایرانیان کمتر با آن آشنا هستند (مگر قشر خاصی) را معرفی کرده باشم.
ممنون از رعایت مالکیت معنوی :)