محمدجواد ظریف در نشست بررسی توافق هستهای که صبح امروز در روزنامه اطلاعات با حضور صادق خرازی، علی اکبر صالحی، عباس عراقچی و مجید تختروانچی برگزار شده است، توافق هستهای با ۱+۵ را یک فرصت دانست و گفت: این فرصت به یمن حضور مردم در انتخابات بوجود آمد.
وی افزود: حضور ۷۳ درصدی مردم در انتخابات این مذاکره را به ثمر رساند و در توافق هستهای، توازن ایجاد کرد که این صحبت های من شعار نیست.
وزیر امور خارجه با اشاره به هدف شورای امنیت در اعمال تحریم بر علیه دیگر کشورها گفت: هدف از تحریم را هیچ کس فشار اقتصادی بیان نمی کند بلکه هدف آن تغییر سیاست است تا به مردم فشار بیاورند و از حاکمیت جدا کنند و مردم نیز حاکمیت را راضی کنند که به خواسته وضعکنندگان تحریم گردن نهند. لذا بیشتر تحریم ها در نهایت به جنگ و یا تغییر رژیم منجر شده است.
ظریف تاکید کرد: حضور مردم در انتخابات نشان داد که تحریم ها در ایران اثر ندارد و این موجب شد که طرف مقابل از اینکه بتواند اراده اش را بر ایران تحمیل کند، ناامید شده و به مذاکرات روی آورد.
وی با بیان اینکه این توافق نتیجه ۱۲ سال مذاکره بوده است، با اشاره به داده های طرف مقابل در این مذاکره تصریح کرد: داده های طرف مقابل موفقیت نسبی پروژه امنیتی سازی ایران بود که تبلور آن در ۱۶ قطعنامه شورای امنیت علیه ایران بود و از طرفی دیگر داده های ما نیز این بود که توان علمی و فنی خود را ذخیره کردیم و مجموعه این عوامل باعث شد که به یک توافق متوازن دست یابیم.
وزیر امور خارجه کشورمان ضمن تشکر از زحمات شبانهروزی معاونانش عراقچی و تختروانچی و همچنین تخصص صالحی گفت: این متن یک متن متوازنی است و اینطور نیست که ما تمام خواستههایمان را به طرف مقابل تحمیل کرده باشیم و بالعکس؛ که این اسمش توافق نیست بلکه سند تسلیم است که حتی طرف مقابل نیز نتوانست چنین کاری بکند.
ظریف با بیان اینکه در داخل این متن حتی از نظر تناظر اقدامات زمانی که صورت می گیرد، توازن وجود دارد، توضیح داد: این قطعنامه مختومه شدنش را در خودش پیشبینی کرده است.
وی پایان یافتن قطعنامه شورای امنیت بعد از ۱۰ سال را قطعی دانست و ادامه داد: قطعنامه جدید ممنوعیت ندارد بلکه محدودیت دارد. یعنی در گذشته کشورها مجاز نبودند که با ایران معامله و در برنامه هسته ای ما مشارکت کنند، اما در قطعنامه جدید حتی کشورها برای مشارکت در فعالیت هستهای ایران تشویق هم شده اند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به بند ۹ قطعنامه اضافه کرد: در این بند ممنوعیت موشکی ایران تبدیل به محدودیت آن هم در مدت مشخص شده است و ظرف ۱۰ سال پرونده در شورای امنیت مختومه می شود و همین موضوع از دستور کار حذف خواهد شد.
ظریف با اشاره به دیگر ویژگی برجام گفت: از روز پایان مذاکرات برخورد دنیا با ایران در موضوع هسته ای بر اساس متن برجام و قطعنامه تغییر کرد.
وی افزود: در مقدمه قطعنامه آمده است روزی که ما به جمع بندی در مورد برجام رسیدیم، و نه به اجرای کامل، اظهار کرد: یعنی از همان روز اول فعالیت هستهای ایران دیگر تهدید علیه صلح و امنیت جهانی نیست و بعد از اجرای توافق نیزکل پرونده هسته ای از شورای امنیت خارج می شود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه یک زمانی شورای حکام وضعیت ایران را یک وضعیت استثنایی، فوری و ضروری اعلام کرده بود، افزود: در سپتامبر ۲۰۰۳ که من سفیر ایران در سازمان ملل بودم، وضعیت ایران به عنوان یک وضعیت فوری و ضروری مطرح شد، اما در قطعنامه اخیر، شورای امنیت تصمیم میگیرد از روزی که توافق منعقد شد، یعنی ۱۴ جولای یک تغییر اساسی در برخورد با موضوع هستهای ایران انجام دهد و دیگر فعالیت هستهای ایران را تهدید علیه صلح و امنیت جهانی نداند.
ظریف در ادامه این نشست با اشاره به محدودیت موشکی قطعنامه گفت: در قطعنامه ۱۹۲۱ ممنوعیت ساخت هر گونه موشک بالستیک در ذیل فصل هفت منشور سازمان ملل آمده بود و هر گونه فعالیت موشکی که قابلیت حمل کلاهک هستهای را داشته باشد، ممنوع بود و کشورها نیز موظف بودند هر اقدامی در حوزه اقتدار حاکمیتیشان برای جلوگیری از این اقدام ایران انجام دهند.
وی افزود: این ممنوعیت موشکی در قطعنامه هفتم به محدودیت هشت ساله تبدیل شده و ایران به مدت هشت سال در طراحی موشکهایی که قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارند، محدود شده است و از سوی دیگر این خواسته نیز غیرالزامآور است.
در برجام هیچ محدودیت موشکی و هستهای برای ایران وجود ندارد
وزیر امور خارجه با اشاره به تفاوتهای برجام و قطعنامه گفت: نقض برجام تبعات دارد و نه نقض قطعنامه، در برجام نیز هیچ نوع محدودیت موشکی و هستهای برای ایران نیامده است، بر این اساس توان موشکی ایران بدون محدودیت ادامه خواهد یافت.
اگر ایران مردانه نایستاده بود، بسیاری از پایتختها در اختیار داعش بود
ظریف با بیان اینکه ایران در مبارزه با تروریسم در منطقه به فعالیتهای خود ادامه خواهد داد، گفت: اگر ایران در منطقه مردانه نایستاده بود، معلوم نبود که بسیاری از پایتختها در اختیار داعش نباشند.
وی قطعنامه ۱۹۲۹ را یکی از بدترین قطعنامههای تاریخ شورای امنیت دانست و گفت: زمانی که این قطعنامه علیه ایران صادر شد، هیچ اعتراضی نبود اما امروز فریاد «وا اسلاما» سرمیدهند.
وزیر امور خارجه قطعنامه ۲۲۳۱ را یکی از عجیبترین قطعنامههای شورای امنیت نام برد و گفت: بعد از صدور این قطعنامه، شرایط کشور از نظر حقوقی زیر و رو شده است و خود هیات آمریکایی اعتراف کرده است که ما نمیدانیم این قطعنامه چه معجونی بود و چگونه به این شکل درآمد.
ظریف، توافق هستهای را یک دستاورد بزرگ برای ملت ایران دانست و گفت: بزرگترین خیانت است که به مردم بگویند شما شکست خوردهاید.
مهمترین تضمین اجرای برجام، روابط اقتصادی و سیاسی با دیگر کشورهاست
وی مهمترین تضمین اجرای برجام را در هم تنیدن روابط اقتصادی با دیگر کشورها نام برد و گفت: باید بتوانیم روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی را در سطح منطقه و جهان به نوعی تنظیم کنیم که برای کسی صرف نداشته باشد زیر قطعنامه بزند.
وی همچنین در پاسخ به سئوال یکی از حضار مبنی بر اینکه ما چقدر برای حفظ دانش هستهای هزینه کردهایم و هر برق چند کیلو وات برای این ملت تمام شده است؟ گفت: آنچه ما هزینه دادیم، هزینه سانتریفیوژ نبوده، ما هزینه دادیم که به دنیا بگوییم شما نمیتوانید خواستهتان را به ما تحمیل کنید و این هزینه برای اقتدار ملی بوده است.
وی با اشاره به مولفههای قدرت گفت: علاوه بر قدرت اقتصادی، قدرت معنایی نیز یکی از مولفههای قدرت محسوب میشود و ما هزینه دادیم و فشار تحمل کردیم تا قدرت معناییمان را افزایش دهیم و اینکه بگوییم انرژی هستهای چند کیلووات برایمان درآمده است، نباید قدرت مبنایی را فراموش کنیم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه این توافق ثابت کرد که پارادایم حذف یا محروم کردن، ناکارآمد است، گفت: بازی با حاصل جمع صفر، مبنای پارادایم حذف است و این بازی به جنگ میانجامد و اگر میخواستیم مبنای برخورد خود را به حاصل جمع صفر برسانیم، حتماً این مساله به جنگ میانجامید.
ظریف گفت: گفتگوی تمدنها که به جامعه جهانی ارائه شد نیز برای این بود که بازی برد – باخت را کنار بگذاریم که این بازی برای هیچ کس منفعت ندارد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در این توافق و در این معادلهای که صورت گرفت، همه طرفها و کشورها که دنبال صلح بودند، پیروز شدند و جنگطلبان و آنها که به دنبال جنگ و درگیری بودند، شکست خوردند.
Sorry. No data so far.