نشست تخصصی «شكاف اخلاقی در جامعه ايران؛ زمینه ها و چالشهای پیش رو » ۷ شهریور ۹۴، با حضور فریبرز بیات در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد. در این نشست فریبرز بیات، دانشآموخته جامعهشناسی، در آغاز، پرداختن به موضوع «شکاف اخلاقی در جامعه» را با توجه به شرایط کنونی جامعه، ضروری دانست و گفت: امروز با نوعی سردرگمی و ناهنجاری در جامعه مواجه هستیم؛ بسیاری از افراد در موقعیتهای گوناگون احساس بلاتکلیفی میکنند، ناهنجاریها و بزهکاریهایی در جامعه رو به افزایش است و در رفتارهای برخی افراد و سازمانها بیتوجهی به اخلاق دیده میشود؛ از طرفی شاهد اعترافات زیادی به ارزشهای اخلاقی هستیم و با نوعی فوران ادبیات اخلاقی مواجهیم؛ پوشش ظاهری و ظاهر رفتارها کاملاً موجه و اخلاقی است و نظامهای کنترلی از جمله نیروی انتظامی و سایر نهادهای اخلاقی، رشد کرده و قوانین زیادی در این زمینه وضع شده است. تناقض این عملکرد با نتیجه به دستآمده، ما را متوجه شکاف یا بحران اخلاقی در جامعه میکند.
بیات در ادامه با بیان تأثیرپذیری قواعد اجتماعی از اصول اخلاقی گفت: قواعد اجتماعی مجموعه قواعد و معیارهایی است که رفتار افراد را نظم میبخشد و به وسیله قواعدی مشترک، افراد و گروههای جامعه را به یکدیگر پیوند میزند. تولد جامعهشناسی با اخلاق است و به نحوی میتوان همه مکاتب و نحلههای حوزه جامعهشناسی را بر مبنای تفسیر اخلاق و چگونگی مواجهه با آن تشریح کرد.
اين دانشآموخته جامعهشناسی ضمن پرداختن به سه قلمرو اخلاق يعنی «خانواده»، «حرفه و شغل»، «جامعه و دولت» به سه سطح قانون، قواعد اخلاقی و آداب و رسوم اشاره كرد و گفت: امروزه در هر سه سطح و سه قلمرو، دچار معضلات و مشکلات زیادی هستیم و قواعد مشترک در آنها تضعیف شده و مشروعیت خود را از دست داده است.
بیات در تبیین شکاف یا بحران اخلاقی جامعه به ارائه خلاصهای از نتایج و یافتههای سه پژوهش در مناطق مختلف تهران و نیز نتایج پیمایش «ارزشها و نگرشهای ایرانیان» اشاره كرد و در بیان علل بحران اخلاقی جامعه گفت: مهمترین علت مشکلات ما، عامگرایی در رفتار افراد و سازمانها در جامعه است که منجر به چهار اختلال در حوزه اخلاق شامل: اختلال نمادی، اختلال هنجاری، اختلال رابطهای و اختلال در توزیع فرصتها، شده است.
Sorry. No data so far.