تریبون مستضعفین- پس از پایان جنگ بدر که با یک پیروزی باورنکردنی به سود مدینه همراه شد، سران یهود به جوّسازی علیه حکومت مدینه و تحریک قریش برای انتقام روی آوردند و از بذل مال و پشتیبانی تدارکاتی برای نبرد بعدی هم دریغ نداشتند. در چنین شرایطی ضرورت اقدامی قاطع و مؤثّر علیه سران یهود، وجود داشت تا علاوه بر اینکه ایشان را از تحرّکات علیه مدینه بازدارد، یک قرارداد امنیتی با شروط مشخّص به نفع حکومت پیامبر را بدنبال آورد. مفاد اصلی این معاهده، عدم مشارکت و ائتلاف یهود با مشرکین در جنگهای احتمالی بعدی بود تا مسلمانان تنها در یک جبهه به جنگ با مکّه، مشغول شوند.
نقشه قتل «کعب بن اشرف» – از سران یهود – بگونه ای ماهرانه، توسّط گروهی از مسلمانان اجراء گردید که نزد پیامبر آمده و آماده عزیمت به مأموریت خویش شده بودند. رسول خدا تا بقیع غرقد، همراهی شان کرد و فرمود: «به نام خدا بروید» و دعایشان فرمود.
جزییات عملیات ماهرانه فریب و قتل کعب در منابع تاریخی آمده. تیم ترور بسرعت راه مدینه گرفتند و آخر شب نزد رسول خدا بازگشتند. صبحگاهان، یهودیان را از کشته شدن کعب، هراسی عجیب افتاده بود.
(تاریخ الطبری، ترجمه، ج۳، صص۱۰۰۶-۱۰۰۳ / دلایل النّبوه، ترجمه، ج۲، صص۳۵۲-۳۵۰ / السّیره النّبویه، ترجمه، ج۲، صص۸۳-۸۰ / المغازی، ترجمه، متن، صص۱۳۹-۱۳۵)
این انتهای کار نبود. بلکه ابورافع، سلام بن ابی الحقیق یهودی نیز در قلعه خیبر – ۱۶۵ کیلومتری مدینه – طی یک عملیات پنهان و حیرتانگیز توسّط گروهی دیگر از فرستادگان رسول خدا، کشته شد. او نقش مهمّی در تحریک قبایل برضدّ رسول خدا داشت و گروه زیادی از اعراب قطفان را دور خویش گرد آورده و برای جنگ با رسول خدا، جوایزی تعیین کرده بود.
رهبر گروه پنج نفره ای که پیامبر اسلام برای ترور او فرستاد، زبان عبری (یهودی) می دانست و مادر رضاعی او نیز در قلعه خیبر می زیست. آنان با همکاری این زن و یک نقشه دقیق به خیبر نفوذ کرده و ابورافع را در خانه اش به قتل رساندند. یهودیان نیز تلاش زیادی برای یافتن ایشان به خرج دادند اما موفّق نشدند.
این عملیّات با توجّه به بُعد مسیر و جمعیّت چند هزار نفری یهودیان خیبر، نمایشگر اقتدار سیاسی و اطلاعاتی مدینه بود. رسول خدا پس از بازگشت این گروه، بسیار تقدیرشان فرمود و حسّان بن ثابت نیز در مورد ترور این دو سرکرده یهود و تکریم عاملان آن، اشعاری سرود. (سبل الهدی و الرّشاد، ج۶، صص۱۰۶-۱۰۲ / تاریخ الطبری، ترجمه، ج۳، صص۱۰۰۹-۱۰۰۸ / السّیره النبویه، ابن هشام، ج۳، ص۲۷۶ / إمتاع الأسماع، ج۱، صص۱۹۶-۱۹۵ / المغازی، ج۱، ص۳۹۴ / تاریخ ابن خلدون، ترجمه، متن، ج۱، ص۴۱۷ / دلایل النّبوه، ج۴، صص۳۹-۳۷)
Sorry. No data so far.