یکشنبه 19 ژوئن 11 | 10:49

قلم به مزدان خانه به دوش

رشد قارچ‎گونه نشریات در دوران اصلاحات که به مدد سیاست‎های دولت خاتمی و حمایت‎های مهاجرانی در وزارت ارشاد، روانه دکه‎های مطبوعاتی می‎شدند، زمینه را برای فعالیت دو دسته فراهم می‎کرد، یک عده روزنامه‎نگار بی‎تجربه یا کم‎تجربه که فرصت قلم‎فرسایی را پیدا کرده بودند و در سر خیالات زیادی داشتند و عده‎ای هم جوانک‎هایی خامی که به مدد تریبون فراهم شده، به‎دنبال خوش‎خدمتی به بزرگتران‎شان بودند


رشد قارچ‎گونه نشریات در دوران اصلاحات که به مدد سیاست‎های دولت خاتمی و حمایت‎های مهاجرانی در وزارت ارشاد، روانه دکه‎های مطبوعاتی می‎شدند، زمینه را برای فعالیت دو دسته فراهم می‎کرد، یک عده روزنامه‎نگار بی‎تجربه یا کم‎تجربه که فرصت قلم‎فرسایی را پیدا کرده بودند و در سر خیالات زیادی داشتند و عده‎ای هم جوانک‎هایی خامی که به مدد تریبون فراهم شده، به‎دنبال خوش‎خدمتی به بزرگتران‎شان بودند تا از این راه، برای خود شهرت و جایگاهی پیدا کنند، در ادامه سرنوشت کوتاه، اما تلخ جمعی کوچک از آنان را با هم خواهیم خواند:

اکبر گنجی: اکبر گنجی در بهمن ۱۳۳۸ در تهران به دنیا آمد. در ایام انقلاب به فعالیت‎های مبارزاتی علیه رژیم پهلوی پرداخت. با پیروزی انقلاب به عضویت سپاه پاسداران درآمد. در سال 1363 مخالفت خود با سیاست نظام در قبال ادامه جنگ، در دوران پس از فتح خرمشهر را طی یک سخنرانی در پادگان ولی‎عصر و در حضور محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه بروز داد. سخنرانی وی واکنش شدیدی در سپاه ایجاد کرد. دادستانی سپاه این برخورد را تمرد در شرایط جنگی دانست و برای گنجی خواستار اشد مجازات یعنی حکم اعدام شد. اما با وساطت آیت‎الله منتظری و شیخ یوسف صانعی، این موضوع منتفی شد. از اوایل دهه 70 گنجی به حلقه کیان پیوست. او از زمان تأسیس مجله کیان، همیشه در آن نشریه به‎عنوان یکی از اعضای شورای سردبیری فعالیت می‎کرد. اکبر گنجی سپس به ارگان شهرداری تهران پیوست، او از ابتدای کار در روزنامه همشهری به‎عنوان دبیر گروه اندیشه مشغول به‎کار شد. با پیروزی محمد خاتمی در دوم خرداد ۱۳۷۶، اکبر گنجی عضو شورای سردبیری صبح امروز، خرداد، فتح و برخی روزنامه‎های دیگر شد. گنجی و هم‎فکرانش با دریافت موقعیت مناسب، با ایجاد فضای تسامح و تساهل، توسط دولت اصلاح‎طلب خاتمی، تلاش کردند فضای رسانه‎ای ضددینی و انقلابی به‎وجود آورده و بنیادهای دینی حکومت اسلامی را به چالش بکشانند. گنجی درطول دوران اصلاحات تلاش داشت چهره حکومت اسلامی را مخدوش کرده و اثبات کند که این نظام کارایی لازم را برای اداره جامعه ندارد. اکبر گنجی همراه با گروهی از نویسندگان اصلاح‎طلب دینی و برخی از نویسندگان لاییک کشور، در کنفرانس برلین که توسط حزب سبز آلمان برگزار شده بود حاضر شد. در این کنفرانس، در هنگام سخنرانی اکبر گنجی، یک زن و مرد جلوی دوربین به‎صورت لخت مادر زاد، ظاهر شدند و به رقص پرداختند و اعلام داشتند که ما این‎گونه آزادی را طلب می‎کنیم. وی پس از بازگشت به ایران در فرودگاه مهرآباد تهران، در مورخ سوم اردیبهشت ۱۳۷۹دستگیر شد و چند ماه پس از پایان دوران زندان، به خارج از ایران مسافرت کرد. اکبر گنجی به‎دلیل نوشتن مجموعه مقالات قرآن محمدی توسط آیت‎الله مکارم شیرازی مرتد و ناپاک اعلام شد.

محسن سازگارا: محسن سازگارا در سال 1333 در تهران متولد و پس از پایان تحصیلات متوسطه، وارد دانشگاه صنعتی آریامهر (شریف) شد. سازگارا پس از مدتی از ادامه تحصیل در این دانشگاه منصرف شد و به آمریکا رفت تا در دانشگاه شیکاگو در رشته فیزیک تحصیل کند. به‎نظر نمی‎رسد وی در داخل کشور در قبل از انقلاب فعالیت سیاسی خاصی داشته و یا عضو تشکلی بوده باشد و احتمالا خروج وی از کشور در آن زمان هم نمی‎توانسته انگیزه سیاسی داشته باشد. در آن‎جا بود که عضو نهضت آزادی و نیز عضو انجمن اسلامی دانشجویان شده و سرانجام در زمستان سال 57 و در آستانه تحولات منجر به سقوط رژیم پهلوی، به توصیه ابراهیم یزدی برای انجام «امور خبرنگاری و ترجمه متون» به نوفل لوشاتو اعزام شد و ظاهرا به همین دلیل تحصیلاتش در آمریکا نیز ناتمام ماند. در دوران پس از انقلاب، با تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وارد تشکیلات سپاه شد. وی بعد از سه ماه از تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به مدیریت رادیو منصوب شد. در زمان روی کارآمدن دولت شهید رجایی، وی معاون سیاسی محمدعلی رجایی شد. در سال ۱۳۶۱ به‎عنوان رییس سازمان گسترش صنایع سنگین منصوب شد. بعد از مدتی کوتاه، از این مقام هم کناره گرفت و تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته تاریخ تا مقطع دکترا ادامه داد. در طول دوران پس از انقلاب، دو بار به زندان رفت. محسن سازگارا در حال حاضر مدیر مرکز تحقیقات ایران معاصر در واشنگتن است. وی به‎طور هفتگی، (جمعه شب‎ها) به‎همراه علیرضا نوری‎زاده. در برنامه تلویزیونی تفسیر خبر که از تلویزیون فارسیVOA (صدای آمریکا) پخش می‎شود، به‎عنوان کارشناس حضور می‎یابد.

فرناز قاضی زاده: فرناز قاضی‎زاده روزنامه نگار ایرانی و مجری شبکه تلویزیونی بی‎بی‎سی فارسی، متولد۱۲ آذر ۱۳۵۳ در تهران است. قاضی‎زاده سال‎ها در روزنامه‎های ایرانی فعالیت کرده. او از سال ۱۳۷۵ کارش را در هفته‎نامه «خانه» آغاز کرد. در «خانه» او دبیر سرویس خبر و گزارش بود. بعد از آن در سال ۱۳۷۷ به روزنامه ایرانیان رفت. سپس به روزنامه زن رفت و در سرویس اجتماعی این روزنامه مشغول کار شد. او در جریان قتل‎های زنجیره‎ای، خبرنگار روزنامه زن در این مورد بود. مصاحبه او با مریم مختاری، همسر محمد مختاری از قربانیان قتل‎های زنجیره‎ای، در آن زمان سر و صدای زیادی راه انداخت. در فروردین ۷۸، روزنامه زن تعطیل شد و قاضی‎زاده به روزنامه نشاط رفت تا در سرویس فرهنگی و هنری این روزنامه کار کند. پیوستن به این روزنامه سرآغاز همکاری او با سرویس اجتماعی مجموعه مطبوعاتی جامعه روز شد. او همزمان در روزنامه آفتاب امروز هم کار می‎کرد. تا اردیبهشت ۱۳۷۹ و توقیف برخی روزنامه‎ها، که قاضی‎زاده به روزنامه هم میهن به مدیر مسئولی غلامحسین کرباسچی، عضو کارگزاران سازندگی و شهردار سابق تهران کوچ کرد. این روزنامه هم عمر طولانی نداشت. پس از مدتی قاضی‎زاده به گروهی پیوست که حلقه اولیه خبرگزاری میراث فرهنگی ایران (CHN) بودند. تا این‎که، تصمیم گرفت به روزنامه «یاس‎نو» برود. تا زمانی‎که از ایران خارج شود، وی عضو شورای سردبیری یاس‎نو به مدیر مسئولی محسن میردامادی بود. قاضی‎زاده در سال ۱۳۷۹ حتی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز به‎عنوان مجری در یک برنامه علمی به نام کاوش فعالیت می‎کرد. فرناز قاضی‎زاده در سال 1382، به‎همراه خانواده‎اش ایران را ترک کرده و به هلند و بعد از آن به انگلستان رفت. در سال ۲۰۰۵ میلادی، قاضی‎زاده به‎همراه مسعود بهنود، نوشابه امیری، هوشنگ اسدی و حسین باستانی روزنامه اینترنتی روزآنلاین را راه‎اندازی کردند. در فوریه ۲۰۰۵ به‎عنوان تهیه‎کننده رادیو، به استخدام بی‎بی‎سی‎فارسی درآمد. در بی‎بی‎سی، قاضی‎زاده علاوه‎بر تهیه گزارش، به‎عنوان مجری برنامه‎های رادیویی کار کرد تا این‎که در سال ۲۰۰۹ به‎عنوان مجری تلویزیون فارسی بی‎بی‎سی کار خود را آغاز کرد.

مسیح علی‎نژاد: معصومه علی‎نژاد قمی، معروف به مسیح علی‎نژاد در سال 1355 در بابل متولد شد. او روزنامه‎نگاری را از سال ۱۳۷۸ با روزنامه همبستگی آغاز کرد و بعد از آن با ایلنا همکاری کرد. از او در روزنامه‎های شرق، بهار، وقایع اتفاقیه، هم‎میهن و اعتماد ملی نیز نوشته‎هایی منتشر شده است. علی‎نژاد به‎همراه عناصر افراطی و نفوذی مدعی اصلاح‎طلبی پس از فرار به آمریکا، معرکه‎گیر تجمعات ۲۰-۳۰ نفره ضد انقلاب در شهرهای واشنگتن، نیویورک و بوستون شد. در این تجمعات عناصری نظیر محسن سازگارا، فاطمه حقیقت‎جو، علی افشاری، علی‎اکبر موسوی خوئینی، محمد تهوری، احمد باطبی، مسیح علی‎نژاد و… حضور پیدا می‎کنند و ضمن معرکه‎گیری تلاش می‎کنند تا خود را نزد طرف آمریکایی، فعال و به درد بخور! نشان دهند. این طیف همچنین پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم و به‎ویژه در روزهای منتهی به ۱۸ تیر، از سوی رسانه‎های بدنام غربی (صدای آمریکا، رادیو فردا، بی‎بی‎سی، گویانیوز، روز نت، رادیو زمانه و…) به عرصه فعالیت فراخوانده شدند تا به تحریک بی‎هزینه برای آشوبگری بپردازند. خبرنگار فراری نشریات زنجیره‎ای اصلاح‎طلب، اکنون در لندن اقامت دارد و با سایت جرس همکاری می‎کند.

علی افشاری: علی افشاری از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در دوران اصلاحات بود. سابقه چهار دوره فعالیت در شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه امیر کبیر، سه دوره دبیری آن، پنج دوره عضویت در شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و سه دوره مسئولیت واحد سیاسی آن را داشته ‎است. علی افشاری به‎عنوان دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت، به‎ همراه افرادی چون اکبر گنجی، محمود دولت‎آبادی و عزت‎الله سحابی در کنفرانس برلین شرکت کرد و پس از بازگشت بازداشت شد. وی در تلویزیون حاضر شد و در مصاحبه‎ای از عملکرد خود در گذشته ابراز ندامت کرد. وی در سال ۱۳۸۴ ایران را ترک و به بهانه ادامه تحصیل راهی آمریکا شد. به استناد اسناد موجود، علی افشاری عامل نفوذی سازمان سیا در جنبش دانشجویی ایران (تحکیم وحدت) است که به کمک دیگر عوامل نفوذی توانست یکی از قوی‎ترین جنبش‎های دانشجویی اسلامی در ایران را که سال‎ها سابقه مبارزه با استکبار جهانی را داشت، به انحراف بکشاند. بعد از اجرای این مأموریت علی افشاری که مأموریت خود را پایان یافته در ایران می‎دید به کمک عناصر نفوذی دیگر در دولت اصلاحات، همراه با تعدادی دیگر از عناصر نفوذی سازمان سیا به بهانه ادامه تحصیل، جمهوری اسلامی را ترک کرد و در امریکا رسما در مراکز خبری سازمان سیا، شروع به لجن پراکنی علیه انقلاب اسلامی پرداخت.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.