تریبون مستضعفین – محمد میثم نداف پور
سفرهای دوره ای اخیر اسماعیل هنیه و خالد مشعل به کشورهای منطقه، یکی از اتفاقات قابل توجه چشم های تحلیلگر دنیاست. شاید کمتر تحلیلگری باشد که اذعان نکند که بیداری اسلامی بر روابط فلسطین و رژیم صهیونیستی و حتی گروه های فلسطینی در میان خود، تاثیر خواهد گذاشت. منتها جهت تحلیل کارشناسان با هم متفاوت است.
ریشه این تفاوت به سفرهای هنیه و مشعل و اتفاقات این مدت بر می گردد. خالد مشعل در ديدار با محمود عباس در قطر، رئيس حکومت خودگردان فلسطيني موافقت کرده است تا عباس علاوه بر رياست بر حکومت خودگردان به طور موقت تا زمان برگزاري انتخابات نخست وزير شود. سفر اسماعيل هنيه به کشورهاي سودان، ترکيه، تونس، قطر و بحرين و دیگر کشورهاي منطقه، این تحليل را به همراه داشته است که احتمالا جنبش حماس سياست خود را تغيير داده و راه تازه اي پيش گرفته است. این رفتارها می تواند کمی برای جریان مقاومت نگران کننده باشد. از طرفی شاید حماس، قطر را به عنوان جایگزین سوریه انتخاب کرده و برای پشتیبانی مادی خود به جای ایران، دست به روی قطر، بحرین، کویت و امارات دراز کرده است. این تحلیل تا قبل از سفر هنیه به تهران صحیح به نظر می رسید. اما پس از ورود هنیه به تهران و سخنرانی های انقلابی او در جمع تظاهرات کنندگان تهران در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تصریح به عدم شناسایی رژیم صهیونیستی و تاکید بر مقاومت به عنوان تنها راه نجات ملت فلسطین، این تحلیل برگشت.
حماس ریشه ای اخوانی دارد. رویه اخوان المسلمین بر عکس باور عمومی در مورد انقلابی بودن آنها، به شدت دیپلماتیک و میانه رو است. یعنی بارها پیش آمده که جریان های انقلابی یا افراطی آنها مثل جریان شهید خالد اسلامبولی و حتی حماس از اخوان جدا شده و دست به انقلابی گری زده است. بی شک او نه می خواهد ایران را به عنوان اصلی ترین پشتیبان مادی و معنوی خود از دست بدهد، نه به ترکیه پشت کند. او حتی حاضر شده است به قطع روابط 10 ساله ی خود با اردن پایان دهد. این ناشی از همان ریشه اخوانی حماس در این دوره زمانی بر میگردد. امروز هم که اخوان المسلمین در مصر و تونس و مراکش، به قدرت رسیده است، گویا جنبش حماس، پدر گمشده اش را از زندان حسنی مبارک و بن علی و دیگر دیکتاتورهای منطقه آزاد شده میبیند و او را دوباره یافته است. این اتفاق، شاید تا حدی حماس را شتاب زده کرده است.
اما خبرهای نگران کننده ای در رسانه ها به آن دامن زده شده که اختلاف درونی در حماس به وجود آمده است. گویا خالد مشعل دل در گرو اخوان المسلمین مصر کرده است و با اسماعیل هنیه دچار اختلاف شده است. به گزارش روز گذشته پایگاه خبری تحلیلی میدلایست آنلاین، یک دیپلمات آگاه در این باره گفت: «دو رهبر بارز حرکت مقاومت اسلامی، حماس، نتوانستند مذاکرات سری خود را در قطر در روز یکشنبه برای حل بحران پیش آمده بر سر توافق آشتی با جنبش فتح که رهبری آن بر عهده محمود عباس است، پیش برده و به نتیجه برسانند و این اختلاف همچنان به قوت خود باقی است.»
قطعا مذاکرات هنیه با مقامات ایران تاثیر زیادی بر رویکرد هنیه داشته است. این پایگاه، ریشه اختلافات مذاکرات هنیه و مشعل در دوحه را بر سر سوریه می داند. این در حالی است که خالد مشعل از محل اقامت دائمی خود در دمشق، مدتی است که خارج شده است. بی شک تفکرات اخوان المسلمین مصر نیز که با نظام بشار اسد سر ناسازگاری دارد، بر خالد مشعل تاثیر گذاشته است و حتی ریشه این سفرها و توافقات در دوحه به وضعیت سوریه مربوط می شود.
اما این که همه چیز را به واسطه وضعیت سوریه بدانیم، اغراقی بیش نیست. چرا که اسماعیل هنیه به عنوان مقام ارشد حماس و بدنه ی انقلابی این جنبش، به هیچ وجه زیر بار سازشها، چه با جنبش فتح و چه با کشورهای عربی که در جنگ 22 روزه، همه کمک ها و حمایت ها را به روی مردم غزه بستند، فراموش نخواهند کرد. از طرفی، کمک های جمهوری اسلامی ایران و سوریه و حزب الله و در یک کلام، جریان مقاومت در منطقه نیز از سوی رزمندگان فلسطینی حماس فراموش نشدنی است. شاید امروز جریان اخوان المسلمین با نگاه میانه رو، تاثیر بیشتری بر خالد مشعل و برخی اعضای حماس داشته است؛ اما این وضعیت دوام زیادی ندارد و اگر نظام بشار اسد پا بر جا بماند و روند سازش گروههای فلسطینی ادامه یابد و فتح، از اعتماد حماس استفاده نکند، بی شک، شخص بزرگوار اسماعیل هنیه و بدنه حماس، آن را بر نمی تابند و روند به گونه ی دیگر رقم خواهد خورد. این دوران، دورانی است که قطعا به زودی تمام می شود و انشا الله پس از حل شدن موضوع سوریه، این فتنه که سوء تفاهمی را میان مصر و ایران، به عنوان دو بال عقاب نابود کننده ی رژیم صهیونیستی ایجاد کرده است، برطرف میشود و جهان اسلام با قدرت بیشتری ظاهر می شود. شاید همین فتنه و تعمق در آن، نقش استکبار را برای تفرقه میان امت اسلامی، بیش از پیش نمایان می کند.
Sorry. No data so far.