خداحافظی با فلسفه‌های متافیزیکی

مالک شجاعی جشوقانی در نشست «نسبت فلسفه فرهنگ و علوم انسانی»گفت: دیلتای اعتقاد دارد که باید با فلسفه‌های متافیزیک خداحافظی کرد چون فلسفه امروز، فلسفه ناظر به علوم است.

اظهارات روحانی فاقد وجاهت علمی است

اظهار نظر اخیر رئیس جمهور محترم درباره علوم انسانیِ اسلامی فاقد وجاهت علمی بود. ایشان ظاهراً با نظریه های رایج فلسفه علم و نقش کلیدی جهانی بینی و باورهای بنیادین در شکل گیری مبانی و متدلوژی علوم انسانی و اجتماعی آشنایی چندانی ندارند.

پای آزمون دکتری فلسفه علم از کجا می‌لنگد؟

اگر بنا به عدم پذیرش بود پس چرا هنگام ثبت نام اولیه از سوی سازمان سنجش نام رشته فلسفه علم و فناوری ذیل مجموعه فلسفه آمده بود؟ چرا وزارت علوم اعلام نکرده بود که این رشته ظرفیت ندارد؟ مسئولیت اصلی این اتفاق بر عهده چه کسانی است؟ چه کسانی پاسخگوی آن دانشجویی هستند که نه تنها روزهای جوانیش از دست رفته است، بلکه امیدی هم به عدم تکرار این امر در آزمون های سال های آینده ندارد؟

آیا تحقق علوم اسلامی ممکن است؟

آن چه از این مهندسی مستقیم می‌توان دریافت این است که نظام‌ها، بر اساس مبانی خاص جهان‌بینی -هر چه که باشد- شکل می‌گیرند،‌ و به تبع خود،‌ نیازهای جدید و به تبع آن پاسخ‌های جدیدی را مطرح می‌کنند. این بدین معناست که هر نظام فکری،‌ علم خاص خود را بر اساس مبانی خود «تولید» می‌کند. به طور کل، هیچ نظامی را نمی‌توان یافت که از مبانی نظری به عنوان اولین سنگ بنا تهی باشد.

سبکِ زندگیِ دست‌پختِ ساینسِ تجربی

دانشی تولید کردند که نه تنها با سایر بخش‌های تمدنی هم‌خوان بود، بلکه با شتاب فراوان به توسعه‌ی تمدنی غرب انجامید. به واقع با نهایت زیرکی «ساینس» تبدیل به مهمترین ابزار بسط و گسترش ایدئولوژی مدرن گردید.

علم مقدس؟

هر معنی از معانی علم را که بپذیریم درذیل او به عنوان یک فرد، یک شخصیت خاص پیدا می‌کنیم، اگر به حوزه زیست جهان و فرهنگ وارد شویم، با یک فرهنگ و تاریخ و تمدن خاصی مواجه می‌شویم. و اگر یک فرهنگ و تمدنی سکولار است، با تعریف های سکولار از علم تناسب دارد و نمی تواند فرهنگ دینی، معنوی و مقدسی باشد و سازمان های علمی تعریف سکولار علم را پمپاژ کنند و ترویج دهند

خانه‌ای بر روی آب!

اين بررسي چيستي تاريخي علم با لاكاتوش و فايرابند ادامه مي‌يابد و به شكل جسورانه‌اي روش‌هاي انگاشته نشده زير سؤال مي‌رود و علم از آن پديده محكم و استوار با روش‌هايي برنده به شكل موم تغيير مي‌كند. اينجاست كه تلاش تاريخي در دستيابي به جوهر علم جوهري براي علم نمي‌شناسد.

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.