یکشنبه 29 آوریل 12 | 11:29

پسا سارکوزیم و الیزه ای در تغییر

علیرضا رضاخواه

خروج سارکوزی در دایره قدرت فرانسه مهم‌ترین رهبر اروپایی سختگیر در مقابل ایران را ساکت خواهد کرد


علیرضا رضاخواه– دور اول انتخابات ریاست جمهوری فرانسه روز یکشنبه با پیشتازی فرانسوا اولاند نامزد حزب سوسیالیست فرانسه در حالی به پایان رسید که نظرسنجی‌ها از شکست احتمالی سارکوزی در فینال این رقابت‌ها خبر می‌دهند. بر اساس نتایج نظرسنجی موسسه ایپسوس انتظار می‌رود فرانسوا اولاند، نامزد حزب سوسیالیست فرانسه، در دور دوم انتخابات این کشور – ششم مه/ ۱۷ اردیبهشت – ۵۶ درصد آرا را کسب کند. بر این اساس رأی تنها ۴۴ درصد رأی‌دهندگان به سبد نیکلا سارکوزی ریخته خواهد شد. فرانسوا اولاند کسی است که چهارسال پیش همسرش «سگولن رویال» نزدیک‌ترین رقیب سارکوزی در انتخابات به شمار می‌رفت. رویال با سارکوزی به دور دوم رفت اما سرانجام از ورود به کاخ الیزه بازماند.

اما حالا سارکوزی از وضعیت با ثباتی در فرانسه برخوردار نیست. در نزدیکی تجهیزات زنگ زده یک کارخانه ذوب آهن مترو بر فراز تپه‌ای مشرف به شهر گانرانژ در شمال شرقی فرانسه، اعضای اتحادیه‌های تجاری، سنگ قبری بنا کرده‌اند که روی آن حک شده است: «در اینجا وعده‌های عمل نشده نیکولا سارکوزی آرمیده است!» نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه سال ۲۰۰۸ در حالی که سرخوش از ازدواج با کارلا برونی، مدل معروف بود، وعده داد که دولت این کارخانه را نجات خواهد داد و وی برای کمک به آن‌ها باز خواهد گشت اما هیچ‌کدام از این قول‌ها عملی نشد. به جای آن شهر گانرانژ به قول یکی از محلی‌ها تبدیل به نمادی برای همه خطاهای سارکوزی شد. بیکاری بی‌سابقه، کاهش رتبهٔ اعتباری فرانسه، سیاست‌های تعدیل اقتصادی و همچنین افزایش سن بازنشستگی از ۶۰ سال به ۶۲ سال از دیگر مواردی است که موفقیت دوبارهٔ رئیس جمهور فعلی فرانسه را با تردید روبرو کرده است. با این حال بسیاری از تحلیل گران معتقدند در رابطه با بازگشت چپ‌ها به کاخ الیزه نبایستی زود نتیجه گیری کرد. آلن دوهامل، ستون ‌نویس روزنامه فیگارو در این رابطه می‌نویسد: «سارکوزی فردی زخمی شده است اما برای انتخابات هنوز نمرده است. وی برای پیروز شدن باید فرانسه را قانع کند که خود را تغییر داده است.»

واقعیت آن است که در فضای سیاسی امروز فرانسه در اتفاقی نادر سبد آرا جریان‌های افراط گرا محبوبیت ویژه‌ای پیدا کرده‌اند. قرار گرفتن مارین لوپن نامزد جبهه ملی با حدود ۱۷ درصد آرا در مکان سوم در دور اول انتخابات، باعث شده بسیاری از کار‌شناسان سیاسی آرا راست افراطی در دور دوم انتخابات را تعیین کننده ارزیابی کنند. با این حال سئوال اصلی که بسیاری از رسانه‌ها به دنبال طرح آن می‌باشند این است که تغییر در کاخ الیزه چه تاثیری بر سیاست‌های داخلی و خارجی فرانسه خواهد داشت. فرانسوا اولاند در برنامه‌های اقتصادی و سیاسیش وعده داده است که با اجرای تدابیر و اقدام‌هایی، وضع بودجه عمومی کشور را تا سال ۲۰۱۷ به حالت تعادل برساند. او اعلام کرده است حدود ۲۰ میلیارد یورو هزینه‌های جدید که برای دولت ایجاد شده است، با کاهش ۲۹ میلیارد یورویی تخفیف‌های مالیاتی تأمین خواهد کرد. نامزد سوسیالیست‌های فرانسه همچنین وعده افزایش مالیات بر درآمد ثروتمندان و ثروتمندان بزرگ را مطرح کرده و گفته است از کسانی که در سال بیش از یک میلیون یورو درآمد دارند، ۷۵ درصد مالیات خواهد گرفت.

در بعد خارجی نیز بایستی عنوان داشت، آنچه قابل پیش بینی است آن است که سیاست خارجی فرانسه در دوران «پسا سارکوزیسم» بازگشتی خواهد داشت به عقب و این به معنی جدایی سیاست‌های منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای پاریس از لندن و به ویژه آمریکا خواهد بود. فرانسه‌ای که در زمان شیراک به واسطه استقلال رایش توانسته بود خود را از درگیر شدن در گرداب اشغال عراق به رهاند، با آمدن اولاند در قدرت تلاش خواهد کرد تا هرچه سریع‌تر با خروج از افغانستان و فاصله گرفتن از سیاست‌های آنگلو ساکسونی راهی مستقل را در پیش گیرد.

در رابطه با منطقه یورو نیز تحلیل گران بر این باورند که نتیجه انتخابات تاثیر زیادی در منطقه اقتصادی اروپا خواهد داشت. سارکوزی و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در طول بحران منطقه اروپا روابط نزدیکی با یکدیگر داشتند. سارکوزی از مرکل حمایت زیادی کرد و بحران مالی یونان شاید با همکاری این دو سیاستمدار قابل حل نبود اما اگر اولاند پیروز رقابت شود آیا روابط پاریس-برلین مانند سابق باقی خواهد ماند؟ در این میان شمار نه چندان اندکی از سیاستمداران معتقدند که انتخاب اولاند در انتخابات آتی این روابط را به سمت بی‌ثباتی سوق خواهد داد. آنان معتقدند مرکل و سارکوزی زوج سیاسی خوبی بودند و هیچ سیاستمدار فرانسوی دیگری جای سارکوزی را برای مرکل پر نخواهد کرد.

فرانسوا اولاند خود نیز صراحتا اعلام کرده است که بسته پیشنهادی اروپا برای حل بحران یورو را تنها در صورتی می‌پذیرد که به صورت همزمان رونق اقتصادی را به همراه داشته باشد. وی نمی‌خواهد در یک سیاست صرفا ریاضت اقتصادی سهیم شود. از همین رو است که روزنامه سوئیسی «تاگس انسایگر با اشاره به پیروزی» فرانسوا اولاند «در اولین دور انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نوشت: یکی از بازندگان انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در برلین نشسته است و آن آنجلا مرکل است.» در مورد روابط فرانسه با ایران، هرچند نباید انتظار تغییر جدی در این روابط داشت با این حال همانطور که هفته نامه آمریکایی تایم می‌نویسد «حتی اگر» فرانسیس اولاند «؛ نامزد سوسیالیست‌ها در انتخابات به پیروزی برسد و موضع رسمی پاریس در برابر ایران را تغییر ندهد؛ به نظر هم نمی‌رسد که بخواهد سیاست فعالانه و جنگ طلبانه سارکوزی هم راستا با قلدری‌های واشنگتن و همسایگان اروپایی‌اش را تکرار کرده و در مقابل موضوع غنی سازی تهران مقاومت کند. خروج سارکوزی در دایره قدرت فرانسه مهم‌ترین رهبر اروپایی سختگیر در مقابل ایران را ساکت خواهد کرد» پیش بینی تحولات سیاسی همیشه امری دشوار بوده است با این حال آنچه دور اول انتخابات ریاست جمهوری نشان داد این است که سیاست‌های دولت سارکوزی مورد پسند مردم کشورش نیست؛ تغییر رویه در الیزه اجتناب ناپذیر است، حال این تغییر با سارکوزی یا بدون آن وی خواهد بود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.