دکتر زهرا طباخی- پادشاه عربستان در چند سال گذشته به شدت به دنبال مقابله با قدرت روزافزون و محبوبیت جهانی رهبران شیعه مذهب جهان اسلام هم چون امام خامنهای و سید حسن نصر الله بوده است. این رشد فزاینده علاقه جهانی خصوصا ملتهای منطقه به رهبران شجاع، ساده زیست، عملگرا و اخلاق مدار به قدری میزان عصبانیت سعودیها را افزایش داده که با صرف هزینههای فراوان تصمیم گرفتند برای ملک عبدالله سعودی احترام خریداری کنند!
شبکههای تلوزیونی روتانا و فاکس که به وسیله شاهزاده ولید بن طلال، میلیاردر مفسد سعودی اداره میشوند در طول یک سال گذشته به سراغ تمام خوانندگان و فعالین عرصه هنر جهان عرب رفته و با صرف هزینههای هنگفت آنها را ترغیب کردند تا با حضور در روتانا وام بیسی و فاکس به عرض ارادت به قائد اعظم سعودی پرداخته و برای طول عمر وی دعا کنند.
گفتنی است در طول جنگ ۳۳ روزه حزب الله لبنان با ارتش اسرائیل بسیاری از خوانندگان جهان عرب به منظور حفظ محبوبیت و شهرت یا انگیزههای میهمن پرستانه به تقدیر از سید حسن نصرالله و رزمندگان حزب الله پرداختند و حتی کمکهای مالی در خوری هم به آسیب دیدگان از جنگ اختصاص دادند. یکی از مشهورترین خوانندگان جهان عرب که ارادت قلبیاش را با چشمانی اشک بار نثار سید حسن نصرالله و فرزند شهیدش هادی نصرالله کرد، عاصی الهلانی بود.
بن طلال با شناسایی و سرمایه گذاری بر تک تک این افراد هر کدام را به بهانهای از جمله تطمیع مالی، قبول پخش رایگان آثار به وسیله شبکه پخش و توزیع روتانا، تبلیغات رایگان در مشهورترین شبکه تلوزیونی و رادیویی پخش موسیقی و کلیپ جهان عرب، حمایت از برگزاری کنسرت در کشورهای مختلف با حضور به عنوان عنوان اسپانسر مالی و حتی فشار و تهدید به حذف، وادار کرد در کلیپهای خبری کوتاهی ارادتشان را به شاه سعودی نشان دهند و از وی به عنوان ناجی و قائد قدر قدرت جهان عرب نام ببرند.
در این میان نام خوانندگان مشهوری مانند کاظم الساهر، عاصی الحلانی، روبی، هند، احلام، منصور زاید، ماجد المهندس، نانسی عجرم، شیرین احمد، هیفا وهبی و… به چشم میخورد. همه این خوانندگان در طول جنگ ۳۳ روزه و ۲۲ روزه کنسرتهای خود در کشورهای مختلف را لغو کرده و حتی در انقلابهای منطقهای مشهور به بیداری اسلامی به حمایت از ملتها پرداخته بودند، البته همه این افراد زندگی توام با حواشی بسیاری دارند و صلاحیت مطرح شدن به عنوان الگوهای اسلامی را ندارند اما برای بهره برداری از مشاهیر، صرف هم هدف بودن در بعضی مسائل مورد وفاق کفایت میکند و چه بسا رایزنهای فرهنگی جمهوری اسلامی موفق شوند زمینه ایجاد تغییر در نوع زندگی این افراد شهیر را نیز فراهم آورند.
برگزاری پر سر و صدای مسابقهای میان شاعران جهان عرب به نام «شاعر الملک» با تبلیغات بسیار زیاد نیز از همین رو صورت گرفته است. در تیزرهای تبلیغاتی این مسابقه صفات آن چنانی زیادی به شاه بیمار و پشت پرده سعودی که توان ادای یک جمله بدون لرزش صدا را ندارد از جانب شعرای مختلف نسبت داده میشود گویی این «ملک» غیر از آن است که ملتها میشناسند! گفتنی است جایزه شاعر برگزیده ملک، یک دستگاه فورد آخرین مدل تعیین شده است!
شایان ذکر است عربستان به شدت نقش خود را در منطقه را به عنوان حامی اسرائیل و امریکا پررنگ کرده در حالی که دستگاه دیپلماسی ما در بخشهای مشابه ضعیف و کم فروغ ظاهر میشوند. حضور رئیس جمهور محترم دکتر احمدینژاد – که اتفاقا از محبوبیتی چشمگیر در میان ملتهای عرب منطقه برخوردار هستند- در مناطق و کشورهایی که بیداری اسلامی ظهور و بروز یافته و در نیمه راه موفقیت هستند بیشک تاثیری شگرف بر خواستههای ملتها خواهد داشت. علاوه بر آن برگزاری تورهای آشنایی با فرهنگ ایرانی با مدیریت و برنامه ریزی مدون، میتواند ذائقه مسلمانان کشورهای منطقه که موج بیداری را پشت سر گذاشتهاند به سمت ایران اسلامی بیش از پیش تحریک کند.
ضعف سازمان ارتباطات در این بخش آشکار است و به نظر نمیرسد از کارایی مناسبی به عنوان حلقه گم شده برقراری ارتباطات بین فرهنگی میان فرق گوناگون اسلامی برخوردار باشد. علاوه بر آن سفارت خانههای ایران نیز در بخشهای فرهنگی بسیار ضعیف عمل کرده و نتوانستهاند به عنوان رابط میان فرهنگها وظیفه خود را در اوقات مقتضی نسبت به مسلمانان منطقه ایفا کنند. مقایسه آزادیهای موجود در ایران با کشوری دیکتاتور محور و وابسته، بدون تولیدات ملی قابل توجه مثل عربستان خودبخود سلفیها را از میدان به در خواهد کرد. ما سال هاست که بازی جنگ جهانی بر مبنای فرهنگها را ۳-۰ به کشورهایی مثل چین و کره و آمریکا واگذار کردهایم در حالی که در حوزه سادهای مثل «فود دیپلماسی» رایزنان فرهنگی ایران به راحتی با برگزاری هفته غذاهای ایرانی میتوانند با تکیه بر قدمت اقوام ایرانی و فرهنگ ماندگارمان، زمینه آشنایی ملتهای جهان با فرهنگ ایرانی- اسلامی را فراهم کنند.
یکی از راهکارهای دیگر استفاده از ظرفیت شبکههایی مانند العالم و پرس تی وی است. شبکه العالم و سحر موفق شدهاند ارتباط مناسبی با ملتهای جهان عرب برقرار کنند، دعوت از همه طیفهای حامی بیداری اسلامی اعم از خواننده و بازیگر و ترغیب آنها به بیان حقیقت، حتما تاثیر مثبتی بر هواداران آنها که بعید نیست دیدگاه سکولار به انقلابهای منطقه داشته باشند، خواهد گذاشت. خواننده شهیری مثل کاظم الساهر که در دولت صدام و حتی زمان اشغال عراق توسط آمریکا، آزادگیاش را بارها به نمایش گذاشته، شایسته است که سوژه مستندی قوی قرار گیرد. اگر بخواهیم در مقام مقایسه برآییم پرونده فردی غیر سیاسی مثل شجریان که در ایام فتنه بازار مکارهای برای بهره برداری سیاسی – فرهنگی دشمنان اروپایی و امریکایی کشور فراهم کرد، قابل توجه است. شجریان تمام شد اما دشمنان وی و ایران در مقطعی حساس با هزینه حداقلی بیشترین امتیاز را به دست آوردند.
بخش دیگر، استفاده از ظرفیت جهانی سینمای ایران به عنوان نهادی مردمی و در عین حال مورد حمایت دولت است. دعوت از هنرمندان و سینماگران جهان عرب که امروزه مثل سینماگران ایرانی مورد توجه هالیوود قرار گرفتهاند به عنوان یک دیپلماسی و حمله فرهنگی پیش دستانه میتواند با تاثیر گذاری بر ملتها مفید فایده باشد. مدیران و دولتمردان حوزه فرهنگ و هنر شایسته است از ضعف دولت غیر مردمی عربستان در حوزه سینما حداکثر استفاده را برده و با برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری در سطح منطقه قدرت شعراء، نویسندگان، هنرمندان، سینماگران و خوانندگان ایرانی را به عنوان سفیران فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به نمایش بگذارند.
همه ما باید توجه داشته باشیم که غافل شدن از تغذیه فرهنگی زیر مجموعه فرهنگ و هنر کشور برابر است با حضور غیر اسلامی امثال لیلا حاتمی، نیکی کریمی، سیمین معتمد آریا و… در جشنوارههای خارجی و گاها صحبت از این موضوع که «نمایش صحنههای خصوصیتر زندگی مردم در کشورهای مسلمان منطقه ما را به وجد آورده است» (!) این وادادگیهای فرهنگی بیش از آنچه که مسئولین کشور تصور میکنند، به چهره ایران اسلامی در منظر مردم مسلمان و در جستجوی الگوی منطقه صدمه وارد میکند. واقعیت این است که کسی برای هنرمندان بدون سرزمین ارزشی قائل نیست، پس کنترل و فرهنگ سازی از اوجب واجبات است. مباد که از دیکتاتوری وابسته و منفوری مثل عربستان سعودی عقب بمانیم!
Sorry. No data so far.