در حالی که سالهاست در کشور بر لزوم حمایت از کالا وتولیدات داخل و حمایت از آنان در مقابل تولیدات خارجی تاکید می شود و در شرایط کنونی سال ۹۱ سال حمایت از کار و تولید ملی نام گرفته است، خوب است بدانیم در سال گذشته بیشترین حجم واردات به کشور، از فرآورده های دامی و کشاورزی بوده است.بنا بر آمار گمرک ایران از میان ده قلم عمدهترین کالاهای وارداتی در سال ۹۰ به ارزش نزدیک به ده میلیارد دلار، پنج قلم به ارزش تقریبی پنج میلیارد دلار از میان محصولات کشاورزی و دامی است؛ محصولاتی که بیگمان، امکان سرمایهگذاری و تولید آن در کشور موجود است و تنها خواهان حمایت دولت و پشتکار مردمی است.
بنا بر آمار داده شده از مقایسه ده قلم عمده واردات در سال گذشته ، حجم واردات برنج یک میلیون و ۵۱۳ هزار تن به ارزش یک هزار و ۲۵۳ میلیون دلار بوده که در مقایسه با سال ۱۳۸۹، یک میلیون و ۸۸ هزارتن به ارزش ۹۱۶ میلیون دلار بوده و بر این اساس ۳۹. ۱۳ درصد از نظر وزنی و ۳۸. ۸۳ درصد از نظر ارزشی افزایش داشته است.
در این مدت واردات قطعات منفصله برای تولید خودرو سواری نیز ۵۴ هزارتن به ارزش ۸۱۹ میلیون دلار بوده، در حالی که در سال ۱۳۸۹ این رقم معادل ۶۹ هزار تن به ارزش ۹۵۲ میلیون دلار بوده و نشان میدهد از نظر وزنی ۲۲. ۷۸ درصد و از نظر ارزشی ۱۴ درصد کاهش داشته است.
همچنین در سال گذشته ۱۳۲ هزار تن قطعات گوشت بیاستخوان منجمد گاوی به ارزش ۷۰۹ میلیون دلار وارد کشور شده است که در مقایسه با سال ۱۳۸۹ که این میزان ۱۸۰هزار تن به ارزش ۷۷۵ میلیون دلار بوده، کاهش ۲۶. ۶۸ درصدی در وزن و ۸. ۵۰ درصدی در ارزش را به دنبال داشته است.
در این مدت ۵۰۹ هزار تن روغن خام سویا به ارزش ۶۷۸ میلیون دلار وارد کشور شده، در حالی که این میزان در سال ۱۳۸۹ برابر با ۶۲۰ هزار تن به ارزش ۶۳۱ میلیون دلار بوده و بیانگر کاهش وزنی ۱۷. ۸۷ درصدی و رشد ارزشی ۷. ۴۵ درصدی بوده است.
واردات دانه ذرت دامی نیز در سال گذشته سه میلیون و ۲۷۶ هزار تن به ارزش یک هزار و ۲۳۴ میلیون دلار بوده، در حالی که در سال ۱۳۸۹ سه میلیون و۸۳۰ هزار تن به ارزش ۱۰۴۰ میلیون دلار بوده است و بر این اساس از نظر وزنی ۱۴. ۴۹ درصد کاهش و از نظر ارزشی ۱۸. ۷۰ درصد افزایش داشته است.
نگاهی به این اقلام نشان میدهد، با توجه به مزیت نسبی ایران برای تولید این اقلام، اتفاقا به جای اینکه این اقلام در فهرست ده کالای عمده وارداتی کشور قرار گیرند، باید در فهرست صادرات غیر نفتی کشور قرار گیرند.
قطعا با توجه به پتانسیلهای کشور و بارندگی مناسب در سال گذشته، به سادگی میتوان با پیگیری مناسب، وابستگی کشور را در این اقلام به شدت کاهش داد و با تولید، این مصرف پنج میلیارد دلاری در کشور، پانصد هزار شغل در زمینه کشاورزی با درآمد ماهانه یک میلیون تومان ایجاد کرد. برای تبدیل واردات این پنج قلم عمده به تولید ملی قطعا همان گونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند:
سهم دولت در این کار، پشتیبانى از تولیدات داخلىِ صنعتى و کشاورزى است. سهم سرمایهداران و کارگران، تقویت چرخه تولید و اتقان در کار تولید است و سهم مردم مصرف تولیدات داخلى است.
گویا درباره برنج ـ که با واردات ۱. ۱۴۵ میلیارد دلاری که در رتبه دوم در رده بندی عمدهترین کالاهای وارداتی قرار گرفته است ـ هم باید الگوی مصرف را مردم تغییر دهند و هم دولت و مجموعههای دستاندرکار از قبیل قانونگذار و… شرایط را برای تولید بهینه داخل فراهم کند. تبدیل این اقلام وارداتی به صادرات در همین سال جاری رویایی ناشدنی نیست؛ مردم و دولت میتوانند اگر بخواهند.
Sorry. No data so far.