ییلماز ، در رابطه با تأثیر گذاری جریان موسوم به حزب عدالت و توسعه در ترکیه گفت: ضربهای که این جریان تحت نام اسلام خواهی به جریان واقعی اسلامی گرایی در ترکیه وارد نمود لائیکها وارد ننمودند.
وی در خصوص امکان ایجاد حکومت اسلامی در ترکیه گفت: از نظر من تحقق چنین رخدادی در ترکیه بعید به نظر میرسد؛ زیرا این کشور مدلی از نوعی حکومت دینی را تا کنون نداشته و در نتیجه الگویی در این رابطه برای خود ندارد.
به گفته ییلماز مدل حکومت دینی نزد مردم ترکیه، مدل حاکم بر حکومت عثمانی است که آن نیز نوعی دولت شبه لائیک است نه دینی و مدل فعلی حاکم برگرفته از مدل عثمانی میباشد، به واقع سه عنصر پادشاه، ارتش و شیخوخیت همانطور که در حکومت عثمانی جاری بود در حکومت لائیک نیز وجود داشت و آن را ادامه دادند، تفاوت در این است که حکومت عثمانی ظاهرا اجرای احکام اسلامی را آزاد گذاشته بود.
به گفته این کارشناس مسائل ترکیه به دلیل نبود مدلی اسلامی، روی کار آمدن حکومتی دینی در ترکیه امری مشکل و بعید به نظر میرسد.
وی با اشاره به تحولات اخیر بیداری اسلامی در منطقه گفت: اکنون شاهد آنیم که مردم در کشورهایی نظیر تونس، مصر و لیبی گرایش به سمت اسلام گرا و نیروهای اسلامی دارند اما مشکل آن است که رهبران اسلامی این کشورها متأسفانه مدلی برای ارائه حکومت ندارند و شرم آور است که فردی نظیر الغنوشی اظهار میدارد که مدل حکومت مدنظر ما مدل ترکیه است، این در حالی است مدل حاکم بر ترکیه یک مدل لائیک میباشد.
ییلماز اظهار داشت: برخی اسلام گرایان در مصر و حتی نیروهای مخالف اسد در سوریه نیز اظهار میدارند که ما به دنبال مدلی شبیه ترکیه هستیم بایستی گفت تنها حکومتی اسلامی است که به خدا وصل باشد و در غیر این صورت هیچ حکومتی اسلامی نیست و تنها حکومتی که مشروعیت را از جانب خدا میگیرد شیعه است شیعه برای جهان مدل دارد و ما شاهد آنیم که در این قرن حکومتی بر اساس اصل ولایت فقیه بنیان نهاده شده که از طریق معصوم به خدا وصل میشود.
به گفته این کارشناس مسائل ترکیه مشکل اهل سنت عدم وصل حکومت به خداست و به این دلیل است که به دنبال مدلهای سکولار حرکت کرده و این امر آفتی است برای جنبشهای اسلامی سنی.
وی در ادامه به بررسی تحولات اخیر سوریه و نقش ترکیه در این کشور پرداخت و گفت: بهترین اقدام از سوی دولتمردان ترکیه در شرایط فعلی در قبال سوریه توقف در نقطه فعلی است و نباید بیش از این جلوتر بروند که پیامد این امر تجزیه ترکیه خواهد بود؛ زیرا سوریه و سایر کشورهای منطقه در قبال اقدامات ترکیه بیکار نخواهند شد و در آن صورت ما شاهد تحرکات از سوی کردهای ترکیه خواهیم بود که به سمت تجزیه این کشور حرکت میکنند.
به گفته ییلماز، ترکیه باید بداند حتی با سرنگونی رژیم اسد، امریکا و کشورهای عربی منطقه این اجازه را به ترکیه نخواهند داد که دو دستی سوریه در اختیار این کشور قرار گیرد.
این کارشناس مسائل ترکیه گفت: تلاشهای ترکیه در راستای سرنگونی حکومت دمشق در راستای توافقهای پنهانی صورت گرفته میان ترکیه، اعراب و غرب است، شیوخ عرب منطقه با اعطای وعده وعیدهای گوناگون ترکیه را به این امر وادار نمودهاند و از طرفی آنها به دنبال حمایت از ترکیه به عنوان یک حامی قدرتمند برای حمایت از رژیمهای عربی مرتجع در آینده هستند.
وی هدف دیگر ترکیه را از دخالت در امور سوریه، ترس از تشکیل حلقهای از کشورهای ایران، عراق، سوریه و لبنان دانست و گفت: ترکیه نمیخواهد با تشکیل این حلقه شاهد کاهش نقش و نفوذ خود در منطقه باشد، این در حالی است که ترکها میتوانستند با همگرایی با کشورهای منطقه به عنوان قدرتمندترین کشور اقتصادی منطقه به ارتقای جایگاه و نفوذ خود در منطقه کمک کنند.
به گفته ییلماز وعدههای داده شده به ترکیه، وعدههای واهی و خیال پردازانه است که امکان وقوع ندارد البته فضای ایجاد شده برای ترکها ناشی از کبر و غرور آنهاست.
این کارشناس مسائل ترکیه سپس به بررسی روابط آتی ایران و ترکیه پرداخت و با اشاره به تحولات یک دهه اخیر در روابط طرفین گفت: روابط ایران و ترکیه رابطهای عمیق و تاریخی است و اگر معقولانه فکر کنیم برخی حوادث آنی نمیتواند بر روابط دو کشور تاثیر زیادی بگذارد.
وی این سیاست را سیاست حاکم هم در زمان لائیکها و هم در زمان حکمرانان فعلی دانست.
ییلماز بیان داشت: ایران پس از انقلاب تلاش خود را در راستای ارتقای روابط با کشورهای مسلمان همسایه قرار داده است البته روابط طرفین میتوانست بسیار بهتر از آن چیزی باشد که در حال حاضر است.
این کارشناس مسائل ترکیه ایران و ترکیه را دو کشور بزرگ و قدرتمند جهان اسلام دانست که دارای مشترکات فرهنگی و قوی فراوانی هستند، از این رو هر گونه تنش در روابط بر دیگر مناطق نیز تاثیرگذار خواهد بود از این رو دو کشور بایستی در اتخاذ مواضع نسبت به طرف دیگر کاملاً هوشمندانه عمل کنند.
وی در رابطه با برخی اقدامات ترکیه نظیر احداث سپر موشکی ناتو در شرق این کشور گفت: پیش از احداث این پایگاه آمریکاییها توانسته بودند پایگاه اینجرلیک را در جنوب ترکیه احداث کنند و در آنجا کلاهک هستهای قرار دهند.
ییلماز دلیل این اقدامات را قرار گرفتن ترکها در پازل غرب دانست که نماد آن عضویت این کشور در پیمان ناتو است.
این کارشناس مسائل ترکیه اظهار داشت: حتی تحولات داخلی ترکیه تحت تاثیر تصیمات سازمان ناتو قرار دارد و تا زمانی که ترکیه رسماً استقلالش را در برابر غرب اعلام نکند نباید توقع موضعی در برابر ناتو را از این کشور داشته باشیم.
وی برخی اظهارنظرها راجع به ارتقای جایگاه ترکیه در منطقه را غیرواقعی دانست و آن را امری حبابی و مقطعی نامید.
یلیماز داشتن روابط حسنه و مبادلات اقتصادی و فرهنگی میان ترکیه و همسایگانش را عاملی در راستای ارتقای جایگاه ترکیه بیان کرد نه ستیز با همسایگان.
Sorry. No data so far.