هشتمین همایش جهانی حکمت مطهر با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و عزت الله ضرغامی رئیس سازمان صداو سیما و خانواده شهید مطهری و جمعی از اندیشمندان و متفکران خارجی و ایرانی در سالن همایشهای بین المللی صداو سیما صبح سه شنبه ۱۲ اردیبهشت همزمان با روز معلم و سالروز شهادت شهید مطهری برگزار شد.
محمد نور دوغان رئیس بخش زبان دانشکده ادبیات و زبان دانشگاه استانبول درابتدا گفت: از بنیاد علمی فرهنگی شهید مطهری که از من دعوت به سخنرانی کرد تا در زمینه اهمیت فرهنگی دو کشور ایران و ترکیه درخصوص تمدن اسلامی با توجه به اندیشههای شهید مطهری صحبت کنم متشکرم.
وی افزود: تمدن و فرهنگ دو مفهوم نزدیک به یکدیگر هستند. فرهنگ مجموعهای از ارزشهای مادی و معنوی محصول دست بشر است. تمدن هم میراث مشترک تمام بشریت است درحالیکه فرهنگ درچارچوب ملیت و بومیت مشخص، تعریف میشود.
این استاد دانشگاه استانبول تصریح کرد: تمدنها با راهنمایی پیامبران اولوالعزم از تاریکی جاهلیت به روشنایی دانش رهنمون شدند و تبدیل به مشترکات عالی بشریت شدند. تمدنها طلوع خورشید ایمان و زیبایی در افق بشریت هستند. تمدنها رهایی بشریت از زندان جاهلیت هستند که در گلزار بشریت، فراسوی نژادها مذاهب و فرهنگها رشد کردند. تمدنها بیانگر دستیابی به بالاترین استانداردها هستند.
معاون شهردار استانبول ادامه داد: از آنجایی که تمدنها پدیدهای جهانشمول به شمار میروند جغرافیاهای مستقل هستند. بشریت با سنتهای فلسفی تعریف میشوند به همین دلیل میتوان از فرهنگ فرانسوی، ترکی، یونانی، انگلیسی و ایرانی صحبت به میان آورد. این ملتها با ریختن بذر فرهنگ هزارساله خود در جهان در طول قرنهای متمادی در این بوستان روئیدند و جانهای انسانهارا به وجد آوردند.
شاعران و نویسندگان نوشته های خود را در گوش انسانها زمزمه کردند. این انسانها در راه حفظ ارزشهای والای انسانی در جبههها در کنار یکدیگر جنگیدند و در طی قرون متمادی نوشتههایشان را با یکدیگرمتبادل کردند. با ساخت و ساز شهرها، کاخها، کاروانسراها مساجد و کتابخانهها و مکتبها بنا کردند.
دوغان اذعان کرد: استعمار قبل از اسلام و بعد از آن به این مسئله دامن زدند که در شرق آزادی نیست، این هم به دلیل عدم آگاهی آنان از اسلام است. بیتفاوتی مسلمانان در مورد گذشته با عظمت تمدن اسلامی یکی از عوامل به خاموشی رفتن تمدن اسلامی شد. اگر موقعیت اسلامی خود را حفظ ودرک کنیم هیچ قدرت استعمارگر قادر بر تسلط بر ما نمیشود.
وی افزود: در فرهنگ اسلامی میتوان به نظریه بازگشت به خویشتن اقبال لاهوری یادکرد این یک پیروزی در بازیابی مسلمانان در رسیدن به ارزشهای اصیل اسلامی بود. وقت آن رسیده که به مسلمانان یادآوری کنیم که هویت خویش را جستجوو بیابند. شنیدن شکستن زنجیرهای استعماربه گوش میرسد.
این استاد زبان دانشکده ادبیات و زبان دانشگاه استانبول یادآورشد: تاریخ آبستن فرهنگ تمدن اسلامی است که یکی از آنها پیروزی انقلاب ایران است که نه تنها صدای فریاد ایرانیان است بلکه پرچم اتحاد و عدالت و ندای مظلومیت تحت سلطه استعمار را به گوش جهانیان رساند. درواقع در ورای هرتمدن بزرگ افکار بزرگ جای دارد.
دوغان اظهارداشت: تمدن بزرگ اسلامی دوباره با پیروزی انقلاب ایران درحال شکلگیری است و ترکیه هم امروز در آستانه تحول بزرگی و عمیقی است و با اتکا به تمدن و فرهنگ با سابقه خود به حفظ تمدن شرقی و اسلامی همت گماشته است. امروز حفظ ارزشهای اسلامی در میان روشنفکران ترکیه نهادینه شده است. روابط ایران و ترکیه درسایه این ارزشها بهبود یافته و تأسیس تمدن بزرگ اسلامی با همکاری این دو کشور میسرشده است. یک ملت در قالب دو دولت بیش از اندازه برازنده روابط دو کشور است.
وی افزود: روابط فرهنگی، هنری، دینی و فلسفی بین دو کشور اساسی است زیرا هردو در گذشته در ایفای تمدن اسلامی نقش بزرگی داشتهاند و زبان دوم و سوم تمدن اسلامی هستند. دو کشور کلمات زیادی از همدیگر قرض کردند و کلمات و اصطلاحات مشترکی در هردو کشور موجود است.
رئیس بخش زبان دانشکده زبان و ادبیات دانشگاه استانبول ادامه داد: دانشگاه استانبول با دانشگاه علامه طباطبایی سمپوزیم مشترک برقرار کرده و بنده مسئول دبیری آن را بر عهده دارم برای تبادلات فرهنگی دو کشور قدمهای مؤثری برداشتهایم. امروز با اتحاد با هم میتوانیم در آینده جهان شرق و کل جهان تأثیرگذار باشیم و تعصبات قومی و مذهبی نمیتواند در آن خللی ایجاد کند.
دوغان درپایان گفت: دنیا یک بار دیگر شاهد طلوع خورشید تمدن شرق خواهد بود.
Sorry. No data so far.