بنابر بیانیه کمیته عالی مستقل انتخابات ریاست جمهوری مصر تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری مصر از روز دوشنبه ۳۱ آوریل برابر با ۱۱ اردیبهشت آغاز شده و روز یکشنبه ۲۱ می برابر با ۱ خرداد آینده پایان مییابد و پس از آن زمان، سکوت تبلیغاتی بهمدت ۴۸ ساعت قبل از دور اول انتخابات ریاست جمهوری آغاز میشود.
اگر انتخابات به دور دوم کشیده شود تبلیغات انتخاباتی فردای روز اعلام نتیجه دور اول انتخابات و تا روز جمعه ۱۵ ژوئیه برابر با ۲۶ خرداد از سر گرفته میشود؛ دور اول انتخابات ریاست جمهوری هم در روزهای ۲۳ و ۲۴ میبرابر با سوم و چهارم خرداد برگزار میشود.
در نخستین انتخابات آزاد مصر پس از سه دهه حاکمیت «حسنی مبارک» رئیس جمهوری مخلوع مصر ۱۳ نامزد با یکدیگر در حال رقابت هستند.
«ابوالعز الحریری» نامزد حزب «سوسیالیست اتحاد خلق»؛ «محمد فوزی عیسی» نامزد حزب «نسل دموکراتیک»؛ «حسام خیرالله» نامزد حزب «صلح دموکراتیک»؛ «عمرو موسی» نامزد مستقل؛ «عبدالمنعم ابوالفتوح» نامزد «مستقل؛» هشام البسطویسی «نامزد حزب» اتحاد پیشرو ملی ؛ محمود حسام «نامزد مستقل؛» محمد سلیم العوا «نامزد مستقل؛» احمد شفیق «نامزد مستقل» حمدین صباحی «نامزد مستقل» عبدالله الاشعل «نامزد حزب» اصالت ؛ محمد مرسی «نامزد حزب سلفی» آزادی و عدالت و خالد علی ، نامزد مستقل، ۱۳ نامزدی هستند که برای احراز سمت ریاست جمهوری مصر با یکدیگر رقابت میکنند.
این در حالی است که کمیته عالی انتخابات ریاست جمهوری مصر صلاحیت ۱۰ نامزد این انتخابات را رد کرد که از جمله این افراد باید از خیرت الشاطر «نخستین نامزد اخوان المسلمون؛» حازم ابو اسماعیل «نخستین نامزد سلفی پیش از نامزدی» محمد مرسی و عمر سلیمان ، معاون حسنی مبارک و دست راست وی یاد کرد.
رد صلاحیت این از افرادی که برای نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری نام نوشتند، اختلافنظرهایی را مصر به دنبال داشت که تاکنون نیز ادامه دارد و حوادث جاری در میدان العباسیه و برقراری مقررات منع آمد و شد در این میدان و همچنین حوادث مقابل وزارت دفاع را باید یکی از بازتابهای این اقدام برشمرد.
با این حال به نظر میرسد رقابت اصلی در انتخابات ریاست جمهوری مصر بین دو نامزد مورد حمایت اسلامگرایان یعنی ابوالفتوح و مرسی از یک سو و عمرو موسی ،دبیرکل سابق اتحادیه عرب باشد.
عبدالمنعم ابوالفتوح و محمد مرسی دو نامزد مورد حمایت اسلامگرایان در انتخابت ریاست جمهوری مصر هستند که در این بین، طبق نظرسنجیهای غیررسمی، ابوالفتوح بیشترین بخت را در میان همه نامزدهای انتخابات برای پیروزی دارد.
همزمان با آغاز تبلیغات ۲۱ روزه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر، کمیته عالی انتخابات مصر نسبت به زیرپا گذاشتن قوانین این تبلیغات نیز به نامزدهای این انتخابات هشدار داد.
این کمیته همچنین اعلام کرد، تمام کسانی که این قوانین را زیر پا بگذارند با محکومیتهای تعیین شده مجازات میشوند که این محکومیتها میتواند نامزدها، هواداران آنها و یا رسانههای جمعی را در بر بگیرد.
وزارت اطلاعرسانی مصر نیز اعلام کرد که آمادگی دارد، روند انتخابات را از طریق شبکه تلویزیونی پوشش دهد.
براساس قوانین اعلامشده رسانههای جمعی نمیتوانند نظرسنجیهایی در خصوص محبوبیت نامزدها در صورت مشخصنبودن منابع این نظرسنجیها و حامیان آنها منتشر کنند.
همچنین نامزدها نمیتوانند، از وسائل نقلیه عمومی و یا ساختمانهای عمومی و مساجد برای تبلیغات خود استفاده کنند، اما میتوانند از شبکههای تلویزیونی و رادیویی برای ارائه برنامههای انتخاباتیشان استفاده کنند؛ اما این ۱۳ نامزد چه کسانی هستند و چه گرایشها و رویکردهایی دارند و از سوی چه کسانی حمایت میشوند؟
۱- ابوالعز الحریری
ابو العز حسن علی الحریری، معروف به ابوالعز الحریری: وی کاندیدای حزب سوسیالیست اتحاد خلق است که روز ۲۳ اسفند پارسال، نامزد انتخابات ریاست جمهوری مصر شد. الحریری نماینده پارلمان الشعب مصر از منطقه غرب اسکندریه و از ائتلاف انقلاب ادامه دارد است و در رژیم سابق مصر نیز دوبار طی سالهای ۱۹۷۶ و ۲۰۰۰ موفق به راهیابی به پارلمان مصر شد. وی از منتقدان سرسخت حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر و همچنین شورای عالی نظامی حاکم کنونی در مصر است.
الحریری متولد ژوئن ۱۹۴۶ میلادی است که در سال ۱۹۸۱ میلادی و در دوران زمامداری» انور سادات به همراه ۱۵۳۱ شخصیت ملی و سیاسی مصری به اتهام فعالیت علیه رژیم بازداشت شد.
۲- محمد فوزی
محمد عبدالفتاح محمد فوزی علی عیسی، معروف به محمد فوزی عیسی به عنوان کاندیدای حزبی از سوی حزب» نسل دموکراتیک ،معرفی شده است و در ۲۶ اسفند پارسال، رسماً نامزدی خود در انتخابات ریاست جمهوری مصر را اعلام کرد. وی فعال سیاسی و رئیس حزب الکنانه است.
محمد عبدالفتاح محمد فوزی علی عیسی متولد ۱۴ ژانویه ۱۹۴۵ و صرف نظر از اینکه وی حقوقدان است، دانشآموخته دانشکده پلیس مصر نیز هست و مدیر مرکز پلیس شهر سمالوط در استان منیا بود.
۳- حسام خیرالله
احمد حسام کمال حامد خیر الله، معروف به حسام خیر الله کاندیدای حزب صلح دموکراتیک است که در روز سوم فروردین سال ۱۳۹۱ رسماً نامزدی خود در انتخابات ریاستجمهوری مصر را اعلام کرد.
وی رئیس سابق کمیته اطلاعات و برآوردها و مأمور سابق دستگاه اطلاعات مصر است و با وجود صبغه و گرایشهای نظامی و امنیتیاش تأکید کرده که کاندیدای شورای نظامی حاکم نیست و در عین حال هیچ گرایش حزبی هم ندارد.
سرلشکر احمد حسام کمال حامد خیر الله متولد ۲۲ جولای ۱۹۴۵ و فارغ التحصیل رشته علوم سیاسی و اقتصاد است و دورههای اطلاعاتی و امنیتی مختلفی را در آمریکا سپری کرده است.
۴- عمرو موسی
عمرو محمود أبو زید موسی، معروف به عمرو موسی: وی به عنوان نامزد مستقل که تأیید ۴۳۹۶۰ تن از شهروندان مصری را همراه خود دارد در چهارم فروردین امسال نامزدی خود برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری مصر را اعلام کرد.
وی از جمله دیپلماتهای با سابقه مصر است. موسی یک دهه (۱۹۹۱ تا ۲۰۰۱) وزیر خارجه مصر و پس از آن دبیرکل اتحادیه عرب بود (۲۰۰۱ تا ۲۰۱۱). بسیاری از تحلیلگران وی را یکی از شانسهای اصلی پیروزی در انتخابات میدانند. عمرو موسی خواستار تسریع در فرایند انتقال قدرت از نظامیان به دولت غیرنظامی است.
وی متولد سوم اکتبر ۱۹۳۶ میلادی در قاهره و دانشآموخته رشته علوم سیاسی است.
۵- عبدالمنعم ابوالفتوح
عبدالمنعم ابوالفتوح عبدالهادی ابوسعد، معروف به ابوالفتوح: وی به عنوان نامزد مستقل که تأیید ۴۳۰۶۶ تن از شهروندان مصری را همراه خود داشت، در ۱۰ فروردین امسال، رسماً به جرگه نامزدهای ریاست جمهوری مصر پیوست. وی دبیرکل اتحادیه پزشکان عرب و مدیر بیمارستانهای جمعیت اسلامی پزشکی و از اعضای سابق دفتر ارشاد گروه اخوانالمسلمین است.
وی مورد حمایت افراد برجسته مصری از جمله وائل غنیم، فهمی هویدی، کمال الهلباوی، یوسف القرضاوی، نادر السید، محمد عبدالمنعم قطب، أحمد أبوهیبة، بلال فضل، تمیم البرغوثی، حمزة نمرة، خالد سعید، خالد منصور، رباب المهدی، زیاد علی، سامر عطاالله، سیف الدین عبدالفتاح، شریف دوس، عبدالرحمن یوسف، عمرو سلامة، عمر عبدالکافی، محمد حبیب، مختار نوح، مصطفى النجار، منی مکرم عبید، وائل فخرانی، احمد صلاح عبدالقادر، یاسمین الخیام است.
۶- هشام البسطویسی
هشام محمد عثمان البسطویسی معروف به هشام البسطویسی: وی به عنوان نامزد حزبی از سوی حزب اتحاد پیشرو ملی نامزد شده و در روز ۱۳ فروردین رسماً جهت نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری مصر نام نوشت. وی حقوقدان و نائب رئیس دادگاه تجدید نظر مصر نیز هست.
هشام البسطویسی متولد ۲۳ می۱۹۵۱ میلادی، متأهل و دارای سه فرزند است و از جمله مخالفان رژیم سابق مصر به شمار میآید که یکبار رژیم حسنی مبارک در صدد ترور وی نیز برآمد که با موفقیت همراه نبود و پس از آن همواره تحت نظر رژیم بود و فشارهای بسیاری را در دوران زمامداری حسنی مبارک متحمل شد.
۷- محمود حسامالدین
محمود حسام الدین محمود جلال، معروف به محمود حسام: وی به عنوان نامزد مستقل که تأیید ۳۷۲۵۰ نفر از مردم را همراه خود داشت، در ۱۴ فروردین رسماً خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری مصر کرد.
محمود حسامالدین محمود جلال افسر سابق پلیس و رئیس حزب تازهتأسیس البدایه و رئیس ائتلاف احزاب میانهروی مصر است.
وی متولد ۱۱ سپتامبر ۱۹۶۴ میلادی اسکندریه است و صرف نظر از اینکه یک افسر پلیس، کارشناس حقوق بشر نیز به شمار میآید. وی سوارکاری حرفهای و در سطح بینالمللی است و همچنین از وی به عنوان مربی اسب بسیار خوب یاد میشود.
۸- محمد سلیم العوا
محمد سلیم العوا معروف به محمد سلیم العوا: وی به عنوان نامزد مستقل که تأیید ۳۰ نماینده دو پارلمان الشعب و شورا مصر را همراه خود دارد. ۱۶ فروردین امسال نامزدی خود برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری مصر را اعلام کرد. وی از اندیشمندان اسلامی و دبیرکل سابق اتحادیه جهانی علمای مسلمان و رئیس جمعیت فرهنگ و گفتوگوی تمدنهای مصر است.
حمد سلیم العوا در ۲۲ دسامبر ۱۹۴۲ میلادی در اسکندریه به دنیا آمد و صرف نظر از اینکه یک مبلغ اسلامی به شمار میآید، یک نویسنده و کارشناس حقوق بازرگانی است و باید وی را یکی از بزرگترین پرچمداران گفتوگوی ملی در مصر برشمرد و در اندیشههایش همواره بر گفتوگوی اسلام و مسیحیت و نه برخورد این دو آیین و تمدن با یکدیگر تاکید کرده است.
محمد سلیم العوا را همچنین باید از جمله مبلغانی دانست که طرفدار نزدیکی اهلسنت به شیعیان و از بین بردن اختلافات موجود میان آنهاست. وی در زمان حکومت حسنی مبارک توسط رژیم حاکم بازداشت و به زندان افکنده شد و از جمله کسانی است که بهشدت با ایده موروثیکردن حکومت و قدرت در زمان مبارک مخالف بود.
۹- احمد شفیق
احمد محمد شفیق زکی معروف به احمد شفیق: وی به عنوان نامزد مستقل که تأیید ۶۲۱۹۲ نفر از مردم را همراه دارد، در ۱۷ فروردین نامزد انتخابات ریاست جمهوری مصر شد.
احمد محمد شفیق نخست وزیر سابق مصر و وزیر سابق هواپیمایی این کشور است و در روزهای پایانی زمامداری حسنی مبارک از سوی رئیس جمهور مخلوع مصر به سمت نخست وزیر این کشور انتخاب شد و تا چند هفته پس از سرنگونی مبارک در این سمت قرار داشت. انقلابیون مصری وی را در زمره بقایای نظام پیشین مصر میدانند.
وی متولد ۲۵ نوامبر ۱۹۴۱ و فارغ التحصیل دانشکده هوایی مصر است.
۱۰- حمدین صباحی
حمدین عبد العاطی عبد المقصود صباحی معروف به حمدین صباحی: وی به عنوان کاندیدای مستقل که از سوی ۴۲. ۵۲۵ نفر از مردم مصر تایید شده است، در ۱۸ فروردین رسما کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری مصر شد. حمدین عبد العاطی عبد المقصود صباحی بنیانگذار و رئیس سابق حزب الکرامه ، سردبیر نشریه» الکرامه و دارای گرایشهای ناسیونالیستی ناصری است.
وی که سابقه نمایندگی در پارلمان مصر را نیز دارد، از منتقدان سرسخت قدرت در مصر چه در دوران زمامداری حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر و چه در زمان زمامداری انور سادات ، رئیس جمهور معدوم این کشور بوده است.
حمدین عبد العاطی عبد المقصود صباحی متولد ۵ جولای ۱۹۵۴ در استان کفر شیخ مصر است که در خانوادهای ساده و فقیر مصری موفق شد، مدارج موفقیت را یکی پس از دیگری طی کند.
وی خیلی زود وارد فعالیت سیاسی و اجتماعی شد و هنگامیکه جمال عبد الناصر رئیس جمهور وقت مصر درگذشت برای بزرگداشت یاد و خاطره وی آن گونه که خود میگوید اقدام به تشکیل تشکلهای دانشآموزی در مدرسه شهید جمالالدین الدسوقی کرد و فعالیت در تشکلهای دانشآموزی و سپس دانشجویی را تا زمان فراغت از تحصیل ادامه داد.
فعالیتهای سیاسی حمدین صباحی پس از فراعت از تحصیل از دانشگاه در زمان انور سادات تشدید شد و مناظرههای وی با انور سادات علیه گرانی و حمایت از خانوادههای فقیر مصری معروف است و این فعالیتها تا زمان حاکمیت سه دههای حسنی مبارک و پس از آن شعلهور شدن آتش انقلاب ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ مصر ادامه داشت.
۱۱- عبدالله الاشعل
عبدالله حسن علی الاشعل معروف به عبد الله الاشعل: وی به عنوان کاندیدای حزبی از سوی حزب» اصالت است که در روز ۲۰ فروردین رسما نامزدی خود در انتخابات ریاست جمهوری مصر را اعلام کرد.
عبدالله حسن علی الاشعل استاد حقوق بین الملل دانشگاه آمریکایی قاهره و معاون اسبق وزیر خارجه مصر است و پیش از کنارهگیری حسنی مبارک از قدرت از تصمیم خود برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری خبر داد.
الاشعل در ابتدا برای آنچه که آن را وحدت نیروهای ملی خوانده بود، اعلام کرد که به نفع خیرت شاطر نامزد اخوان المسلمین برای ریاست جمهوری مصر کنارهگیری میکند، اما با حذف خیرت الشاطر وی در نهایت کاندیدای این انتخابات شد.
وی متولد ۱۹۴۵ در منطقه الخضاریه در استان الشرقیه مصر است.
۱۲- محمد مرسی
محمد محمد مرسی عیسی العیاط، معروف به محمد مرسی: وی به عنوان کاندیدای حزبی از سوی حزب» آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان المسلمون است که در روز ۲۰ فروردین سال جاری رسماً کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری مصر شد.
محمد مرسی رئیس حزب آزادی و عدالت، نماینده پارلمان الشعب و از رهبران ارشد جماعت اخوان المسلمون است که در سال ۲۰۰۰ نیز وارد پارلمان مصر شده بود.
محمد مرسی گزینه ذخیره جماعت اخوان المسلمون بود که پس از رد صلاحیت خیرت شاطر جایگزین وی شد.
وی متولد پنجم آگوست ۱۹۵۱ در روستای العدوه در استان الشرقیه مصر است. محمد مرسی در خانوادهای فقیر و کشاورز به دنیا آمد و دارای سه برادر و دو خواهر است و هم اکنون متأهل دارای پنج فرزند و سه نوه است.
محمد مرسی، دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی فلزات در سال ۱۹۷۸ میلادی از دانشگاه قاهره و دارای مدرک دکترای محافظت از موتورهای فضاپیما از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی آمریکاست که پس از فراغت از تحصیل در این دانشگاه نیز به تدریس مشغول شد.
وی به عنوان یکی از اعضای کمیته مقاومت در برابر صهیونیسم در استان الشرقیه و همچنین عضو کنفرانس بینالمللی احزاب و نیروهای سیاسی و سندیکای کارگری انتخاب شد. محمد مرسی همچنین بنیانگذار کمیته مصری مقاومت در برابر طرح صهیونیسم هم هست.
مرسی از سال ۱۹۹۲ در دایره سیاسی جماعت اخوان المسلمون مشغول به فعالیت شد و در سال ۱۹۹۵ و همچنین سال ۲۰۰۰ کاندیدای انتخابات پارلمان الشعب شد که در سال ۲۰۰۰ موفق به راهیابی به پارلمان الشعب مصر شد و سمت سخنگوی جماعت اخوان المسلمون در پارلمان مصر را برعهده گرفت.
وی در سال ۲۰۰۴ میلادی جبهه ملی تغییر «را به همراه عزیز صدقی تأسیس کرد و در ۳۰ آوریل ۲۰۱۱ جماعت اخوانالمسلمون وی را به عنوان رئیس حزب تازهتأسیس آزادی و عدالت انتخاب کرد.
۱۳- خالد علی
خالد علی عمر علی المحلاوی معروف به خالد علی: وی به عنوان نامزد مستقل که از سوی ۳۲ نماینده دو پارلمان الشعب و شورا مصر تأیید شده است، ۲۰ فروردین نامزدی خود در انتخابات ریاست جمهوری مصر را اعلام کرد.
خالد علی متولد ۲۶ فوریه ۱۹۷۲ در استان القهلیه و وی وکیل و عضو حزب کمونیست و جبهه سوسیالیست مصر است.
Sorry. No data so far.