روابط فرازناشویی که به آن خیانت همسر گفته میشود در حالی در جامعه به صورت مخفی وجود دارد که بررسی کارشناسان نشان میدهد مردان بیشتر از زنان مرتکب خیانت میشوند و انگیزه زنان در ۶۷ درصد قتلها برقراری روابط فرازناشویی بوده است.
مسئله روابط فرازناشویی طی چند سال اخیر به یکی از معضلات اجتماعی تبدیل شده است. معضلی که در اغلب موارد مخفی مانده و گاهی افشای آن باعث ارتکاب یک جنایت میشود. این روابط به دو صورت عاطفی و جنسی برقرار میشود که در میان زنان و مردان دارای تفاوتهایی است.
زنان برای ارتباط عاطفی خیانت میکنند
بر اساس پژوهشهای صورت گرفته ۹۰ درصد زنان به دلیل کمبودهای عاطفی در زندگی مشترک به سمت روابط فرازناشوئی میروند. از طرف دیگر انگیزه بیش از ۹۶ درصد مردان در برقراری این روابط مسائل جنسی است. پس از ازدواج افراد از همسران خود انتظار دارند در طول زندگی مشترک، از نظر عاطفی و جنسی وفادار بمانند و برقراری روابط فرازناشوئی را خیانت میدانند.
۶۷ درصد شوهر کشیها به خاطر روابط فرا زناشویی
دکتر لیلا بهنام – روانشناس بالینی- در این باره میگوید: نتایج تحقیقی که در ۱۵ استان کشور انجام شده نشان میدهد خیانت علت ۶۷ درصد قتل مردان از سوی همسرانشان بوده است. ۳۳ درصد مردان هم با واکنش در برابر خشونت، حمله ناگهانی و تهدید از سوی همسر خود مواجه بودهاند. تاثیری که به وسیله خیانت به وجود میآید به طور چشمگیری روابط را ویران میسازد. تاثیر خیانت بر هر دو زوج احساس گناه، بیوفایی، از بین رفتن اعتماد، از دست دادن هویت، خشم، استرس و بیقراری است.
به گفته معاون توانبخشی سازمان دفاع از قربانیان خشونت، فهم دلایل روابط فرا زناشویی و فاکتورهای تاثیرگذار در آن اهمیت شاخصی در پیشگیری از وقوع و شیوع آن در جامعه دارد. عوامل متعدد فردی- شخصیتی، اجتماعی- ارتباطی و خانوادگی در بروز روابط فرا زناشویی سهم دارد. عواملی چون نارضایتی از رابطه فعلی، تمایل و اشتیاق برای تنوع یا هیجان، انتقام یا خشم، احساس عدم امنیت، بلوغ نایافتگی، دلبستگی و سبکهای دلبستگی زوجین، در دسترس نبودن همسر، مصرف دارو و الکل و ویژگیهای شخصیتی و خلقی از جمله دیگر عوامل موثر در شکل گیری روابط فرا زناشویی است.
نقش شبکههای ماهوارهای در رواج این روابط
متاسفانه طی سال اخیر استفاده از اینترنت و تماشای شبکههای ماهوارهای در کشور رواج یافته و ناآگاهی خانواده از خطرات آن باعث شد کانون بسیاری از خانوادهها تحت تاثیر آثاری تخریبی این فناوری متزلزل شود. از سوی دیگر برخی شبکههای ماهوارهای مانند فارسی وان و زمزمه با انتخاب سریالهایی از کشورهای آمریکای لاتین و اسپانیا و جذب مخاطب بالا تلاش گستردهای را برای رواج روابط فرازناشوئی در میان خانوادهها به خصوص جوانان آغاز کردهاند.
دکتر علی اصغر کیا – کارشناس رسانه – معتقد است: در موضوع ماهواره کشورهای مصرف کننده مانند ایران تحت تاثیر آثار تخریبی قرار گرفتهاند. البته اقدام سازمان صدا و سیما برای افزایش تعداد کانالهای تلویزیونی طی سالهای اخیر در کاهش این آثار تخریبی موثر بوده است.
وی افزود: در سریالهای شبکههای ماهوارهای به خصوص فارسی وان و زمزمه شاهد هستیم گردانندگان این شبکهها به دنبال عادی سازی روابط فرا زناشوئی در جامعه هستند. این سریالها نقش گمراه کننده دارند و دسترسی آسان خانوادهها به ماهواره و این سریالها باعث افزایش کج رفتاریهای اجتماعی میشود.
اختلالات هیجانی عامل روابط فرا زناشویی جنسی
در کنار این عوامل میتوان به نقش اختلالات شخصیتی نیز اشاره کرد. به گفته کارشناسان سه نوع اختلال شخصیتی در افراد وجود دارد. در نخستین گروه فرد انزواطلب و بد بین است. در گروه دوم فرد هیجان خواه و خود شیفته بوده و گروه آخر افرادی با اضطراب هستند. گروه اول و سوم زیاد تمایلی به روابط فرازناشویی ندارند. اما در گروه دوم گرایش به روابط فرازناشویی زیاد بوده و اغلب به صورت روابط جنسی است. این افراد دارای رفتاری تکانشی بوده و خود محور هستند.
دکتر مهدی صابری – رئیس بخش روانپزشکی سازمان پزشکی قانونی- درباره خصوصیات این افراد میگوید: این افراد رفتاری اغواگرانه و انفجاری دارند. شاد و سرخوش بوده و خیلی زود ارتباط برقرار میکنند. آنها پس از برقراری ارتباط از مشکلات خود در زندگی میگویند و اگر از آنها درباره گذشتهشان سوال کنید میتوانند برای مدتی طولانی برای شما گریه کنند تا از پرسش خود منصرف شوید. آنها اگر وارد عشقی شوند ویرانگر عمل کرده و کم کم مسئله تغییر میکند. ناگهان با فردی روبرو خواهید شد که شروع به غر زدن میکند و میخواهد تمام زندگی شما باشد. اگر فرد جدیدی وارد زندگی شما شود سیری از بدبینی را برای او همراه خواهد داشت.
به گفته وی، این فرد در صورتی که کم محلی ببیند سریع سراغ روابط با افراد دیگر میرود. این افراد نیاز به بستری شدن دارند و از لحاظ منطق حالت نرمالی ندارند. بیشتر قتلهای که به خاطر خیانت رخ میدهد از سوی این بیماران است. این افراد برای جلب توجه طرف مقابل گاهی اقدام به خودزنی نیز میکنند.
مردان بیشتر خیانت میکنند
تحقیقات نشان میدهد ۳۰ الی ۵۵ درصد مردان پس از ازدواج به دنبال ارتباط با زن دیگری هستند. یعنی به طور میانگین یک سوم مردان مرتکب روابط فرا زناشویی میشوند. این آمار در زنان بین ۳ تا ۳۰ درصد است.
دکتر محسن دهقانی – عضو هیات علمی پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی درباره تفاوتهای برقراری روابط فرازناشویی در مردان و زنان میگوید: زنان زمان زیادی طول میکشد تا به فرد دیگری تعلق عاطفی پیدا کرده و پس از پایان این روابط دچار ضربههای روحی روانی میشوند اما مردان در زمان کمی این ارتباط را برقرار میکنند.
وی ادامه داد: مردان در این روابط بیشتر به دنبال روابط جنسی بوده اما در طرف مقابل زنان به دنبال به دست آوردن روابط عاطفی قوی، به سمت روابط فرا زناشویی میروند. در خانوادههایی که جو آن آسیب دیده است زنان و مردان بیشتر به برقراری این ارتباط سوق داده میشوند.
به گفته این دکتر روانشناس، متاسفانه در ایران کارهای آماری بر روی این معضل انجام نشده و ورود به آن خط قرمز در نظر گرفته میشود.
مسعود هنربخش – کارشناس ارشد روانشناسی- هم در این باره میگوید: افراد در اینگونه روابط ابتدا نکات اخلاقی طرف مقابل خود را مطلقا مثبت ارزیابی کرده ولی پس از مدتی جلوههای منفی رفتار مخاطب وی سبب دلزدگی فرد در این ارتباط مقطعی میشود. شکلگیری روابط فرا زناشویی شیپور بیدار باش یک رابطه است که گاهی منجر به طلاق شده، اما در صورت برخورد مناسب میتواند سبب احیای یک زندگی مشترک شود؛ در اینگونه روابط هر چه بیوشیمی عشق بیشتر باشد، دلزدگی از رابطه نیز زودتر است.
این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، با اشاره به اینکه تمام عوامل شکلدهنده رشد برای فرزندان باید به خوبی رعایت شود بر این باور است که در خانوادههائی که روابط فرا زناشوئی وجود دارد فرزندان نیز بسیار بیشتر در معرض این معضل قرار میگیرند.
به نظر میرسد در این زمینه باید با شکست برخی تابوها به ریشه یابی و چاره اندیشی در مورد این معضل اجتماعی پرداخت و افراد مرتکب را از نظر روانشناختی مورد بررسی قرار داد. و بالاخره اینکه اغلب این روابط با گذشته فرد مرتبط بوده و زوجین باید یاد بگیرند پس از ازدواج با تمایلات و خواستههای دوران قبل از ازدواج خداحافظی کرده و واقع بینانه به زندگی مشترک و مشکلات آن نگاه کنند.
Sorry. No data so far.