هرساله دراین ایام مسئولین یادشان میافتد که خوابگاههایی هم هستند که ساکنانش از کمبود جا ناچار به همزیستی مسالمت آمیز با دیگر دوستان خود و البته در شرایط سخت رضایت دهند و حالا شما حدیث مفصل از این مجمل بخوانید.
هر روز اخباری مبنی بر تبدیل شدن نمازخانه و یا سالن اجتماعات به خوابگاه و یا آسیبهای ناشی از حضور دانشجویان در شهر غیر از محل سکونت خود منتشر میشود.
هفته خوابگاههای دانشجویی که در هفته آخر اردیبهشت ماه هر سال برگزار میشود، بهانهٔ خوبی است که کم و کاستیها و مشکلاتی که برای قشر تحصیل کرده کشور یعنی دانشجویان پرداخته شود.
طبیعتا برگزاری هفته خوابگاهها میتواند در درجه اول یک نگاهی تیز بینانهتر از طرف مسئولان وزارت علوم و همچنین مدیران دانشگاهی کشور به مسائل موجود در خوابگاههای
کشور باشد و در درجه بعدی با آشکار شدن مشکلات، کمبودها بتوان برای رفع آن کوشش کرد.
چند سالی است که صندوق رفاه دانشجویی یکی از هفتههای سال را به نام «هفته خوابگاههای دانشجویی» معرفی کرده است و به گفته رئیس این صندوق، این هفته با اهداف خاصی برگزار میشود که میتوان به ارتقاء کیفیت خوابگاهها، توسعه ظرفیت خوابگاهی برای دانشجویان، ارتقاء سطح زندگی دانشجویی، ترویج خوابگاه سازی به عنوان ارزش اسلامی، ترویج مشارکت خانواده و فرهنگ خوابگاهی، جلب همکاری و مشارکت نهادهای شهری در ارتقاء سطح خدمات رفاهی خوابگاهی و ترویج فرهنگ ایثار با الگوپذیری از شهدای علم و فرهنگ اشاره کرد.
اما به نظر میرسد با نام گذاری یک هفته در سال به نام هفته خوابگاههای دانشجویی نمیشود مشکل دانشجویان خوابگاهی را حل کرد.
بدون شک یکی از بزرگترین دغدغههای دانشجویان را میتوان به ظرفیت محدود خوابگاهها اشاره کرد.
طبق آخرین آماری که رئیس صندوق رفاه دانشجویی هفته گذشته اعلام کرد حاکی از این بود که از بین چهار میلیون و یک صد هزار نفر دانشجو در سراسر کشور، در بهترین وضعیت ممکن تنها برای ۳۰۰ هزار نفر ظرفیت خوابگاه چه در خوابگاههای دولتی و چه خصوصی وجود دارد.
این آمار در حالی است که هماکنون ۱۰ تا ۱۵درصد دانشجویان در دانشگاههای دولتی و ۸۵درصد دانشجویان در دانشگاههای غیردولتی آزاد، جامع و پیام نور مشغول تحصیل هستند که عمده دانشجویان مراکز غیردولتی در نقاط دوردست با مشکل خوابگاه مواجه هستند.
البته به گفته مسئولان وزرات علوم تا کنون بیش از ۱۶۰میلیارد تومان اعتبار از سوی دولت به وزارت علوم اختصاص یافته است، که گفته میشود با این افزایش بودجه ظرف ۵ سال آینده، مشکل خوابگاههای دانشجویی رفع و دانشجویان از نظر اسکان مشکلی نخواهند داشت.
به نظر میرسد یکی از راهکارهای حل مشکل ظرفیت محدود خوابگاهها استفاده از ظرفیت غیردولتی در امر ساخت و ساز است که میتوان با مشارکت توامان بخش خصوصی و دانشگاهها میتوان خوابگاهها را توسعه داد.
همچنین مشارکت ۱۰۰درصدی بخش خصوصی در امر ساخت خوابگاه با همکاری دانشگاهها از دیگر راه حلهای، حل مشکل خوابگاه میتواند باشد، که با فراهم کردن اعتبارهایی در قالب وام، و اختصاص آن به بخش خصوصی میتوان مشکل محدودیت ظرفیت خوابگاهها را تا حدودی حل کرد.
حتی در نشست خبری که به مناسبت هفته خوابگاههای دانشجویی هفته گذشته برگزار شد رئیس صندوق رفاه دانشجویی کشور از تشکیل مجمع خیرین خوابگاهساز خبر داد، که به گفته وی این موضوع سالها است که در وزارت علوم مطرح است اما راه به جایی نبرده است.
Sorry. No data so far.