چهارشنبه 16 می 12 | 10:10

تعامل جنبش دانشجویی و جنبش کارگری

محمدصادق شهبازی

این طیف که فراموش شدگان جامعه بودند و امروز به جای محروم و مستضعف دهک پایین درآمدی نامیده می‌شدند و در برنامه‌ریزی‌ها جایی نداشتند حالا مورد توجه جریانات یادشده قرار گرفتند. در برنامه‌ریزی‌ها و اولویت‌بندی‌ها این اقشار گویا مرده تلقی می‌شدند اما پیاده‌نظام دانشگاهی این جریان از اعتصابات کارگری حمایت می‌کرد.


محمدصادق شهبازی– از دیرباز کارخانه‌ها و دانشگاه‌ها به علت حضور جوانان و روحیهٔ آرمان خواهانه و عدالت خواهانهٔ آن‌ها مرکز فعالیت‌های اجتماعی بوده است. لذا کانون نوجه گرو‌های مختلف به این دو نقطهٔ حساس جلب شده است. از ابتدای تاسیس دانشگاه‌ها در ایران، جریان‌های مختلف فکری سعی در کشاندن دانشجویان به سمت خود شده‌اند. موارد مشابه را در میان کارخانه‌ها می‌بینیم.

قیام پانزده خرداد از دل قشر مستضعف و کارگر جرقه زد. و کارگران در پیروزی انقلاب پایاپای مردم در میدان مبارزه حاضر شدند و با تقدیم شهدای بسیار، و هم چنین با اجرای اعتصابات بر سرعت حرکت انقلاب افزودند. در همین زمان دانشجویان هم که در متن مبارزات بودند به سمت کارگران رو آوردند. گروه‌های الحادی و مارکسیست‌ها و… هم با طرح شعارهایی از قبیل حکومت کارگری و با ایدهٔ اجرای انقلاب اکتبر ١٩١٧به سمت کارگران رفتند و بعد‌ها از همین طریق در روزهای پیروزی انقلاب و پس از آن اقدام به بحران سازی کردند.

دانشجویان حزب اللهی بعد از پیروزی انقلاب برای جریان سازی و جهت‌دهی و تثبیت انقلاب به صورت خودجوش به سمت اصناف و اقشار مختلف رفتند. کارگران، کشاورزان، دام‌داران، بازاریان، مردم جنوب شهر و… گروه‌های مختلفی بودند که دانشجویان با آن‌ها ارتباط برقرار کردند. یکی از مهم‌ترین این اصناف کارگران بودند که قسمت اعظم مستضعفین جامعه نیز از همین طیف تشکیل می‌شدند. دانشجویان با تشکیل کمیته‌هایی ارتباط خود با این نهاد‌ها را سازماندهی می‌‌کردند. برگذاری کلاس‌های عقیدتی و افزودن بر اطلاعات کارگران نسبت به مبانی اندیشهٔ حضرت امام (رحمه الله) و نیز آگاه شدن دانشجویان از مشکلات کارگران و چاره‌جویی برای حل آن‌ها از جمله نتایج مثبت این ارتباط بود. کارگران نیز پس از پیروزی در عرصه‌های مختلف حضور یافتند و در هر صحنه‌ای که نیاز به حضور مردم داشت، در صفوف اول به صحنه آمدند. شروع جنگ فضایی را ایجاد کرد که بسیاری از این دو قشر در کنار هم وارد جبهه‌های نبرد شوند. و بار دیگر دوشادوش هم پای در راه مبارزه بنهند. و بسیاری از شهدا و جانبازان ما در جنگ از همین دو طیف بودند.

با تمام شدن جنگ این دو قشر به عرصهٔ زندگی برگشتند. امام (رحمه الله) در پیام قطع‌نامه تاکید کردند که مبادا ایثارگران در پیچ و خم زندگی روزمره‌یشان به فراموشی سپرده شوند اما سیاست‌های توسعهٔ اقتصادی، فضایی را به وجود آورد که هر که باید سر در لاک خود فرو ببرد و اصلاً صحبت از این موضوع به فراموشی کامل سپرده شد. (ماجرا این است کم‌کم کمیت بالا گرفت/جای ارزش‌های ما را عرضهٔ کالا گرفت) کار به جایی رسید که از تریبون نمازجمعه و به وسیلهٔ رئیس دولت وقت از زهد به جلمبریسم تعبیر شد و در تریبون دعوت امت به زهد و تقوی، امت که حالا مردم یا ملت نامیده می‌شد به دادن مانور تجمل تشویق شد.

حاکم شدن الگوی سرمایه‌داری و قائل شدن حقی مشخص برای هر طبقه و صنف و تضاد آن با روحیهٔ انقلابی که امام (رحمه الله) ‌به همهٔ اصناف از جمله کارگران بخشیده بود، باعث بحران‌های عظیم اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی شد. و معضلاتی نظیر رانت‌خواری و رشوه و تورم پدید آمدند. با روی کار آمدن دولت دوم خرداد (بخوانید رنگ عوض کردن دولت سازندگی) به این مشکلات دامن زده شد. مدعیان خط امام و دانشجویان انقلابی دیروز و کارگزاران سازندگی و طرف‌داران مشارکت و لیبرا‌های امروز با ادامهٔ این سیاست‌ها وارد مرحلهٔ جدیدی شدند.

هدف در این مرحله براندازی نظام و احیای نظام دموکراتیک بود. بحران سازی نظیر شورش‌های ٧٨ و ٨٢ و دامن زدن به اعتصابات مختلف کارگری از جمله برنامه‌های جدید شد. این طیف که فراموش شدگان جامعه بودند و امروز به جای محروم و مستضعف دهک پایین درآمدی نامیده می‌شدند و در برنامه‌ریزی‌ها جایی نداشتند حالا مورد توجه جریانات یادشده قرار گرفتند. در برنامه‌ریزی‌ها و اولویت‌بندی‌ها این اقشار گویا مرده تلقی می‌شدند اما پیاده‌نظام دانشگاهی این جریان از اعتصابات کارگری حمایت می‌کرد. با عدم استقبال کارگران از این موضوع این جریان به فکر چاره جویی افتاد. و به سمت نهادسازی و ایجاد تشکل‌های صنفی (بخوانید وسیله‌ای برای بحران سازی رفت) در روزنامه‌ها و مجلات این جریان در جامعه و دانشگاه از لزوم سندیکاهای کارگری و… سخن به میان رفت. و به بهانهٔ تاسیس نهادهای مدنی سازمان‌های رسمی و غیر رسمی ایجاد شد که تنها چیزی که مورد توجه‌شان نبود‌‌ همان قشر مستضعف بود.

جریان لیبرال که شعار‌هایش با عدم اقبال عمومی مواجه بود تلاش کرد با ایجاد آرمان جای‌گزین عدالت خواهی اسلامی در مقابل این جریان بایستد. از قبر بیرون کشیدن مارکسیسم و تبلیغ دیدگاه‌های کمونیستی از روی‌دکرهای جدید این جریان بود. ده‌ها نشریهٔ چپ در دانشگاه‌ها زده شد که بسیاری از آن‌ها رایگان توزیع می‌شد. … و در این نشریه‌ها شعرهای گل‌سرخی و… نوشته شد و از لزوم رابطه و دفاع از کارگران نوشته شد.

بعد از ذکر آن چه رفت فارغ از اقلیت بحران‌سازی که خود را نمایندهٔ هر دو طیف می‌خوانند و رابطهٔ جنبش دانشجویی با کارگری به اردوهای جهادی، راهپیمایی‌ها و مساجد و مانند آن محدود شده است. حال آنکه امروزه معضلات فرهنگی و معیشتی بسیاری بر شانهٔ این قشر زحمت‌کش سنگینی می‌کند. میزان حقوق کارگران، مسئلهٔ بیمه و بازنشستگی آن‌ها، حقوق متقابل کارگر و کارفرما، مسئلهٔ استخدام و امنیت شغلی کارگران، مسئلهٔ کارگران فصلی، مسئلهٔ کودکان کارگر، حفظ کرامت و حرمت کارگر در جامعه و محیط کار، بسط روحیهٔ انقلابی در میان کارگران و… ده‌ها مسئله و معضلی است که انتظار دانشجویان حزب اللهی را به طور خاص می‌کشد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.