آمدن ماه رجب، نوید سه ماه مهیا بودن برای طاعت و عبادت خداست. هرچند اعیاد فرخنده و میلاد امامان بزرگوار در ماه رجب و شعبان و عید بزرگ مبعث پیامبر اعظم همواره برایمان خاطرات خوشی را رقم زده است لیکن وجه معنوی و عبادی این ماهها بیشتر برایمان خود نمایی میکند، از دعای «یا من ارجوه لکل خیر» که هر روز صبح و شب پی نمازهای واجب خوانده میشود تا اعتکاف ایام البیض رجب و روزههای مستحبی، تا روزها و شبهای ماه مبارک رمضان و شبهای قدر…
شب اول رجب، شب استقبال از این ماههاست تا در مسیر تکاملی خود، رو به سوی خداوند عزوجل گردانیم. ماهی که رسول خدا (ص) در مورد آن این گونه فرمودهاند:
«إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى نَصَبَ فِی السَّمَاءِ السَّابِعَةِ مَلَکاً یُقَالُ لَهُ الدَّاعِی فَإِذَا دَخَلَ شَهْرُ رَجَبٍ یُنَادِی ذَلِکَ الْمَلَکُ کُلَّ لَیْلَةٍ مِنْهُ إِلَى الصَّبَاحِ طُوبَى لِلذَّاکِرِینَ طُوبَى لِلطَّائِعِینَ وَ یَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى أَنَا جَلِیسُ مَنْ جَالَسَنِی وَ مُطِیعُ مَنْ أَطَاعَنِی وَ غَافِرُ مَنِ تَغْفَرَنِی الشَّهْرُ شَهْرِی وَ الْعَبْدُ عَبْدِی وَ الرَّحْمَةُ رَحْمَتِی فَمَنْ دَعَانِی فِی هَذَا الشَّهْرِ أَجَبْتُهُ وَ مَنْ سَأَلَنِی أَعْطَیْتُهُ وَ مَنِ اسْتَهْدَانِی هَدَیْتُهُ وَ جَعَلْتُ هَذَا الشَّهْرَ حَبْلًا بَیْنِی وَ بَیْنَ عِبَادِی فَمَنِ اعْتَصَمَ بِهِ وَصَلَ إِلَیَّ. (مستدرکالوسائل، ج ۷، ص ۵۳۵) (ترجمه نشود)
«خداوند در آسمان هفتم فرشتهای را قرار داده که به او «داعی» گویند. چون ماه رجب فرا رسد آن فرشته از سر شب تا صبح ندا سر میدهد! خوشا به حال ذاکران و یادآوران خدا، خوشا به حال مطیعان. و خداوند تعالی میفرماید: من همنشین کسی هستم که همنشین من است، من مطیع کسی هستم که مطیع من است، من بخشندة کسی هستم که تقاضای بخشش کند. ماه، ماه من، بنده، بندة من، رحمت، رحمت من. هرکس مرا در این ماه بخواند اجابتش میکنم، و هرکس از من چیزی طلب کند به او عطا کنم و هرکس از من طلب هدایت کند، او را هدایت مینمایم. این ماه را رشتة پیوندی بین خود و بین بندگانم قرار دادم، هرکس بدان چنگ زند به من متصل خواهد شد.»
برای شب اول ماه رجب اعمال زیر بیان شده است:
۱-استهلال
چون هلال ماه را مشاهده کند بگوید:
اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَیْنَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِیمَانِ وَ السَّلامَةِ وَ الْإِسْلامِ رَبِّی وَ رَبُّکَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ.
خدایا! شروع این ماه را بر ما با ایمنى و ایمان و سلامت و اسلام قرار ده، (اى ماه) پروردگار من و تو خداى عزّتمند و پر شکوه است.
و روایت شده: رسول خدا صلى اللّه علیه و آله هنگامىکه هلال ماه رجب را مىدید مىگفت:
اللَّهُمَّ بَارِکْ لَنَا فِی رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا شَهْرَ رَمَضَانَ وَ أَعِنَّا عَلَى الصِّیَامِ وَ الْقِیَامِ وَ حِفْظِ اللِّسَانِ وَ غَضِّ الْبَصَرِ وَ لا تَجْعَلْ حَظَّنَا مِنْهُ الْجُوعَ وَ الْعَطَشَ.
خدایا براى ما در ماه رجب و شعبان برکت قرار ده، و ما را به ماه رمضان برسان، و بر روزه رمضان و بیدارى شب و نگهدارى زبان و فروبستن چشم کمک فرما، و بهره ما را از ماه رمضان، گرسنگى و تشنگى قرار مده.
۲- غسل
۳- حضرت امام حسین (علیه السّلام) را زیارت کند.
زیارت آن حضرت که در زمانهای برتر معمولا سفارش شده است در این شب فرخنده نیز مورد توجه بوده، که البته منظور از زیارت، حضور فیزیکی در آن مکان خاص نیست بلکه ادای ادب و احترام و برقراری رابطهای قلبی و معنوی میباشد.
۴-نماز مستحبی
از پیامبر (صلى الله علیه و آله و سلم) روایت شده است که فرمودند: «بعد از بجا آوردن نماز مغرب در شب اول ماه رجب، بیست رکعت نماز بجا آورید که در هر رکعتى سوره «فاتحه» و «اخلاص» را یک مرتبه خوانده و براى هر دو رکعتى یک سلام بدهید، سپس فرمودند: آیا ثواب این نماز را مى دانید؟» اصحاب عرض کردند: «خدا و رسولش داناترند.» پیامبر (صلى الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «روح الامین این نماز را به من یاد دادند. و آستینهاى خود را بالا زدند – خود و خانواده و مال و فرزندانش محفوظ مانده و از عذاب قبر پناه داده مىشود و از صراط، بدون حساب، مانند برق مىگذرد.»
نماز آسانترى نیز در این کتاب از پیامبر (ص) روایت شده است؛ پیامبر (ص) فرمودند: «کسى که دو رکعت نماز در شب اول ماه رجب بعد از نماز عشاء بخواند و در رکعت اول آن سوره «فاتحه» و «الم نشرح» را یک بار و «قل هو الله احد» را سه بار و در رکعت دوم سوره «فاتحه» و «الم نشرح» و «قل هو الله احد» و «معوذتین» را هر کدام یک بار بخواند سپس تشهد خوانده و سلام دهد و بعد از آن سى بار «لا اله الا الله» گفته و سپس سى بار بر پیامبر (ص) صلوات بفرستد، گناهان گذشته او آمرزیده شده و او را مانند روزى که از مادر متولد شده از گناهان بیرون مىبرد.»
۵-احیا شب اول ماه
در اهمیت شب اول رجب همین بس که یکى از چهار شبى است که شب زندهدارى و راز و نیاز با خداوند در آن تأکید شده است. آنچهار شب عبارتند از: شب اوّل رجب، شب نیمه شعبان، شب عید فطر و شب عید قربان.
Sorry. No data so far.