جمعی از اندیشمندان و اصحاب قلم و رسانه دیروز در تالار اندیشه حوزه هنری گردآمدند و به بحث پیرامون صدا و سیما و بایستههای آن برای انقلاب اسلامی پرداختند. دکتر حسین کچویان، دکتر شهریار زرشناس، حجت الاسلام صادقی رشاد و ناصر هاشمزاده در این جلسه که با نام «تلویزیون انقلاب اسلامی» بود به بیان آرا و دیدگاههای خود پرداختند.
تلویزیون باید محتوای خود را براساس دغدغههای انقلاب تولید کند و حوزه تمدنی مستقلی با عنوان تمدن اسلامی پدید آورد
دکتر حسین کچویان، استاد دانشگاه و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این همایش با بیان اینکه تاکنون به طور مطلوب به ارتباط تلویزیون و انقلاب اسلامی پرداخته نشده است؛ گفت: در عین حال تلویزیون مطلوب باید محتوای خود را از متون دینی بگیرد.
وی همچنین تلویزیون را عاملی دانست که بوسیله آن حوزه تمدنی مستقلی با عنوان تمدن اسلامی پدید آورد. او ابراز داشت که تمدن مدرن مبتنی بر دعوت و یک روش، مردم را جذب نمیکند بلکه مبتنی بر تغییرات و بسط یافته است. تمدنی که از ما نمیپرسد چه میخواهید؟ بلکه خود مدرنیته هر روز به شکلی درمیآید و ارزشهایی را تعریف میکند که فردای روز دیگر دوباره همانها را تغییر میدهد و جهان زندگی را عوض میکند. یک فلسفه غالب درباره تلویزیون و رسانه نوع بازاری، تجاری و مشتریمحوری آن است که فلسفه غالب لیبرالیسم محسوب میشود.
همچنین دکتر کچویان در باب فلسفه و تکلیف رسانه در جهان غرب ابراز داشت: این رسانه برای مخاطب عام تعیین تکلیف میکند و از جهات مختلف مسئلهاش مخاطب عام است که همان لذت بردن و سرگرمی است. بسط و گسترش رسانه بر اساس این اصل صورت میگیرد و از همه ابعاد از جمله سیاستگذاری، مدیریت، اجرا و نظارت تأثیر میگیرد و این همان فلسفهای است که در بلوک شرق شکل گرفت.
وی در پایان به معضل اصلی رسانه و الخصوص صدا و سیما پرداخت و گفت: از معضلات ما از ابتدای انقلاب اسلامی همین است که تکلیف خودمان را با این موضوع مشخص نکردهایم و تلاش داریم تا مخاطب را جذب کنیم. ما باید هدف از صدا و سیما در انقلاب اسلامی را مشخص کنیم، تلویزیون در انقلاب اسلامی باید محتوای خود را براساس دغدغههای انقلاب تولید کند و حوزه تمدنی مستقلی با عنوان تمدن اسلامی پدید آورد.
/صدا وسیما سردرگم است و مخاطب را نمیشناسد و با این شرایط میخواهد همه را راضی کند/ باید طبقه سرمایهدار را رها کرد چرا که راضی نمیشوند/ خطر جدی است و باید به صداوسیما هشدار داد تا وارد عرصه جنگ نرم شود
شهریار زرشناس؛ استاد دانشگاه در همایش «تلویزیون مردم انقلاب اسلامی» که در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد، صدا و سیما را رو در روی طیف مختلف و متکثری از مخاطب دانست که نمیداند کیستند و به همین دلیل هم دچار سردرگمی است.
وی شرایط اجتماعی-اقتصادی پیش آمده بعد از دولت سازندگی، را مولد یک فرهنگ طبقه متوسط سرمایهداری دانست که همان سبک زندگی سکولار را در ایران بوجود آورده و بر زندگی ما تأثیر گذاشته است.
این استاد دانشگاه سردر گمی صدا و سیما و عدم شناخت مخاطبش را یکی از عوامل اصلی ضعف آن دانست و افزود: با این شرایط که صدا و سیما مخاطبش را نمیشناسد اما باز همچنان میخواهد همه را راضی کند. در حالی که چنین چیزی را نمیتوان محقق کرد چرا که باید به دنبال مخاطب اصلی جامعه باشد.
زرشناس در این نشست در بحث نفس تلویزیون و رسانه ملی ابراز داشت: تلویزیون باید خودش را بازتعریف کند تا بتوان از آن به عنوان رسانه انقلاب یا رسانه جنگ یاد شود.
او معتقد است: صدا و سیما باید به عنوان رسانه انقلاب براساس کدگذاری روی مخاطبین اصلی به فعالیت بپردازد.
استاد شهریار زرشناس با اشاره به پایگاه مذهبی و فرهنگی موجود در ایران بیان کرد: ما بستر مشترک اخلاقی-انسانی داریم که میتوان برای همه لایحههای متوسط مدرن، مذهبی و بخشی از طبقه کارگر و ضعیف به برنامهسازی در حوزه این رسانه پرداخت و آنها را راضی کرد. اما طبقه سرمایهداری را باید رها کرد چرا که معاندند و راضی نخواهند شد.
وی در خصوص جنگ نرم و نقش تلویزیون در آن ابراز داشت که: ما میتوانیم با تکیه بر فرمول جنگ نرم، روی مخاطبین سرمایهگذاری کرد و مدلی را طراحی نمود تا بر اساس همان بستر اخلاقی-انسانی افراد را جذب کرد. دررسانه ملی جنگ نرم را باید جدی گرفت. همچنانکه دشمن در دانشگاهها، کتابفروشیها، سینما و خود صدا و سیماست. در جنگ نرم مرزبندی سختی را پیش رو داریم که به براحتی نمیتوان دشمن را شناخت. خطر جدی است و باید هشدار داد که صدا و سیما وارد جنگ نرم شود.
این استاد دانشگاه صدا و سیما را دچار غفلت دانست و افزود: این رسانه دچار غفلت شده و باید وارد عرصه جنگ نرم شود که این مسیر، مخاطب را هم جذب میکند. در عین حال باید محافظهکاری را نیز کنار بگذارد.
در تلویزیون دم از مضامین دینی میزنیم ولی شکل دینی به خود نمیگیرد.
ناصر هاشمزاده فیلمنامه نویس مطرح انقلاب اسلامی در این جلسه با بیان نقاط ضعف صدا و سیمای ما ابراز داشت: در تلویزیون دم از مضامین دینی میزنیم ولی شکل دینی به خود نمیگیرد. کارهای خوبی انجام شده اما کافی نیست چرا که جاذبههای رسانههای بیگانه قدرتمندتر و جذابتر از ما بوده است.
هاشمزاده در زمینه مخافتهایی که گاها با اصل تکنولوژی میشود؛ اعتقاد داشت: نباید با تکنولوژی مخالف بود بلکه باید با اندیشه پشت آن تکنولوژی به مخالفت پرداخت.
وی تلویزیون را دارای ساحتی خاص دانست که نیاز به فعالیت بیشتری در آن احساس میشود و طرفی آن طوری که میخواهیم و میباید نمیتوانیم از رسانهها مثل تلویزیون استفاده کنیم وگاه هرچه به آن نیز نزدیکتر میشویم اطاعت بیشتری از آن خواهیم داشت.
با گذشت ۳۳ سال از انقلاب اسلامی هنوز به مقوله رسانه انقلاب نیندیشیدهایم و برای مبانی نظری رسانه انقلاب اسلامی کاری نکردهایم.
حجتالاسلام صادقی رشاد دیگر عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این جلسه با بیان اینکه با گذشت ۳۳ سال از انقلاب اسلامی هنوز به مقوله رسانه انقلاب نیاندیشهایم؛ گفت: همه نیز فرافکنی میکنند. اگر به موقع به این مقوله میپرداختیم به تلویزیون مطلوب نزدیک شده بودیم.
وی با تاکید بر بیانات رهبر معظم انقلاب در بحث تهاجم فرهنگی افزود: گویا برخی مسئولین متوجه حرفایشان نشدهاند و اینگونه هم قدمی در این ارتباط برنداشتهاند. باید مرکزی دایر شود تا مبانی و مبادی و همه ابعاد رسانه مطلوب انقلاب را پیگیری کند.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با انتقاد از فیلمهایی که در رسانه ملی پخش میشود؛ گفت: متأسفانه برخی فیلمهای ما سخیف هستند وگاه در قامت الگو برمیآیند که نمیتوان آنها را پذیرفت.
Sorry. No data so far.