به گزارش تریبون مستضعفین در ادامه اعتراضات صورتگرفته به مناقصه بانک مسکن برای راهاندازی چند سیستم سازمانی شرکت IBM، خبرگزاری مهر در گزارشی به طور تلویحی به انتقاد از این اقدام بانک مسکن پرداخت و بنا به اظهارات وزیر ارتباطات و کارشناسان آن را خلاف قانون دانست. این درحالی است که مسئولان بانک مسکن این انتقادات را مصداق «تشویش اذهان عمومی» عنوان کرده اند.
وزیر ارتباطات: واردات نرمافزارهای امنیتی ممنوع است
به گزارش مهر، رضا تقیپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات سال گذشته و در راستای اجرای قانون برنامه پنجم توسعه کشور با ابلاغ بخشنامهای به تمامی دستگاههای اجرایی ممنوعیت واردات نرمافزارهای امنیتی به کشور را اعلام کرد و خواستار استفاده از نرمافزارهای داخلی در سیستمهای امنیتی شد.
بر این اساس وی با اشاره به پیشرفتهای حاصل شده در حوزه زیرساختهای امنیتی تاکید کرد که باید صنعت داخل را به سمت تولید نرمافزارهای امنیتی هدایت کنیم چرا که امنیت مقولهای نیست که بتوان به واردات آن اعتماد کرد.
به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات براین اساس چنانچه شرکتهایی قصد واردات نرمافزارهای امنیتی به کشور را داشته باشند باید موضوع را با این وزارتخانه در میان بگذارند تا دلایل آن بررسی شود؛ در این زمینه تقی پور حتی اعلام کرد که وزارت ارتباطات لیستی از این نرمافزارهای امنیتی را تهیه و به سازمانها و شرکتهای مربوطه ابلاغ کرده است که به دلایل امنیتی، نمیتواند این لیست را در اختیار رسانهها بگذارد.
تأکید بر برند IBM و خرید سیستم امنیتی از این شرکت خلاف روال و قانون است
همچنین رضا باقری اصل کارشناس حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در گفتگو با مهر در تشریح ابعاد مختلف استفاده از نرم افزارها و تجهیزات مربوط به بخش امنیت ساخت خارج و تبعات مربوط به آن اظهار داشت: براساس بند الف ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه توصیه شده که دولت از صنعت امنیت و نرم افزار حوزه IT حمایت کند که حمایتهای خوبی هم در این حوزه انجام شده است؛ بنابراین متکی شدن به نرم افزارهای خارجی در حوزه امنیت کاملا برخلاف توصیه ها و دستورالعملهای امنیتی است.
وی استفاده از نرم افزارهای خارجی را با توجه به اقدامات خصمانه کشورهای متخاصم علیه ایران که نمونه آن را می توان در حوزه ویروس استاکس نت، فلیم و وایپر مشاهده کرد اقدامی عملی برای ضربه زدن به کشور عنوان کرد و گفت: چناچه یک دستگاه اجرایی نیاز به یک دستگاه امنیتی دارد و آن را روی یک برند خاص محدود کند عملا برخلاف قانون مناقصات عمل کرده و ترک تشریفات محسوب می شود که مستقیما اسم بردن از این شرکت برخلاف روالهای معاملات دولتی است.
باقری اصل با اشاره به مناقصه اعلام شده از سوی این بانک و معرفی یک برند خاص برای تجهیزات امنیتی اضافه کرد: در حقیقت ما مناقصه می گذاریم که یک خدمتی را با استفاده از تمام ظرفیتهای داخلی کشور ارائه دهیم با این وجود چه دلیلی دارد که بر یک برند خاص تاکید کنیم که منافع آن در جیب دلالان و شرکتهای آمریکایی برود.
وی با اشاره به وجود موارد مشابه این سیستم در ایران تصریح کرد: گاهی اوقات در حوزه های پولی و مالی که اهمیت بسزایی دارند اساسا به جای مناقصه خرید می توان پیمانکار ساخت محصول را به مناقصه گذاشت تا براساس قانون حداکثر توان داخلی سال 75، پروژه ای با توان داخلی نوشته و نگارش شود؛ البته توجه به این هم ضروری است که حتی پروسه خرید تجهیزات هم زمان بر خواهد بود و به سرعت اتفاق نمی افتد.
این کارشناس با اشاره به ماده 231 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی کشور که دولت را مکلف کرده بالغ بر 50 درصد تجهیزات مربوط به امنیت و نرم افزارهای مورد استفاده در دستگاههای اجرایی را از داخل تهیه کند به ابلاغ بخشنامه ای از سوی معاونت اول رئیس جمهور در مورد ممنوعیت تجهیزات امنیت که بانکها را نیز شامل می شود، اشاره کرد.
بانک مسکن: سیستمهای مونیتورینگ IBM به طور گسترده در سازمانهای مختلف استفاده میشود
خبرگزاری مهر در ادامهی این گزارش به بازتاب پاسخهای مدیر امور فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مسکن به اعتراضات طرح شده نسبت به مناقصهی یاد شده پرداخته است.
«ساسان شیردل» انتقادات وارده به این بانک را در مورد مناقصه اخیر سیستم مانیتورینگ آن، نوعی هجمه نادرست به بدنه نظام بانکی کشور عنوان کرد و با بیان اینکه خط قرمز فعالیت های این بانک فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی برحمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی است اضافه کرد: امنیت لایه های مختلفی دارد که قطعا ما آن را کنترل خواهیم کرد و در این مناقصه محصول مورد نظر، محصولی در سطح بالا نیست که تمامی سیستم های ما را کنترل کند و به طور قطع ما از نرم افزارهای داخلی و بومی استفاده خواهیم کرد؛ اما باید گفت تجهیزات مدنظر که هم اکنون با انتقادات گسترده ای از سوی فعالان این بخش روبرو شده تجهیزاتی خاص است که به شکل گسترده در کشور ما و در سازمانهای مختلف استفاده می شود و برای آنکه تجهیزات نرم افزاری در حال استفاده در شبکه با زبان سخت افزاری آن قابل کنترل باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
وی بدون اشاره به این که انتقادات وارد شده به این مناقصه از سوی متخصصین نرمافزاری دانشگاه تهران بوده است، انتقادات را عاری از نگاه کارشناسی دانست و در اظهار نظری غیرمرتبط گفت: تمامی نرم افزاری تولید داخل با ابزاری نوشته می شود که جزء تحریم است اما با این حال ما ناچار هستیم با حربه های مختلف آن را وارد کشور کنیم که بتوانیم نرم افزارهای کاربردیمان را بنویسیم؛ در بحث مانیتورینگ نیز همین مورد مطرح است چرا که ما در سطوح خاصی از نرم افزارهای داخلی استفاده می کنیم اما در ارتباط با تجهیزاتی که سیستم مشابه آن در کشور وجود ندارد ناچار هستیم برای نرم افزارها و کنترل سیستم از تجهیزات خارجی استفاده کنیم.
شیردل بدون ارائهی پاسخی صریح به این که چرا تنها در این مناقصه روی سیستمهای مونیتورینگ شرکت IBM تأکید شده است گفت: در ارتباط با مباحث امنیتی ما تابع سیاستهای کلی و مباحث بالا دستی نظام و پیروی از مصوبات بانک مرکزی، شورایعالی امنیت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شورای عالی فضای مجازی و پلیس فتا هستیم.
وی بدون اشاره به سوابق سیاه شرکت IBM در همکاری با سازمانهای امنیتی آمریکا انتقادها را «کاملا غیر مرتبط» خواند و منتقدین را به خاطر اعتراضشان محکوم کرد: این مسائل جز اتهام و تشویش اذهان عمومی و زیرسوال بردن یک شبکه عظیم بانکی نتیجه دیگری در بر نخواهیم داشت.
مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران: ادعای بانک مسکن اساس درستی ندارد
گفتنی است چندی پیش بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران ضمن نامهای به «مصطفی پورمحمدی» رئیس سازمان بازرسی کل کشور از وی خواسته بودند برای حمایت از تولید ملی و همچنین به مخاطره نیافتادن امنیت بانکداری الکترونیکی کشور مناقصه بانک مسکن برای خرید و راهاندازی سیستمهای مونیتورینگ شرکت IBM را متوقف کنند. به پیوست این نامه مستنداتی درباره همکاری IBM با نهادهای امنیتی ایالات متحده ارسال شده بود.
در پاسخ به اظهارات مدیر امور فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مسکن، «سید عباس مرادی» مسئول سابق بسیج دانشجویی پردیس فنی دانشگاه تهران و دانشجوی کارشناسی ارشد هوش مصنوعی در گفتگو با تریبون مستضعفین با انتقاد از سخنان شیردل معاونت امور فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مسکن عنوان کرد: «با توجه به اظهارات شیردل مبنی بر غیر کارشناسانه بودن نقد مناقصه بانک مسکن و اطلاق «تشویش اذهان عمومی» به این حرکت، بسیج دانشجویی قصد دارد جزئیات بیشتری را از نحوه عملکرد این نرم افزارها به رسانه ها ارائه نماید.»
مرادی ادامه داد: «ایشان اظهار کرده است که ما ناچاریم از نرمافزارهای خارجی استفاده نماییم و این در حالی است که خبرگزاریهای داخلی خبر از درخواست 30 کشور دنیا از مرکز «ماهر» برای مقابله با ویروس شعله [flame] را مخابره میکنند. بنده سوالم این است که این ناچاری بر اساس چه استدلالی نتیجه شده است؟! آیا حتی فقط یک بار، اقدام به یک جستجوی ساده نموده اند؟! آیا انتخاب نرمافزارهای IBM monitoring و IBM system director بر اساس نیازهای خاص این بانک بوده است و یا این نرم افزار تنها به دلیل امریکایی بودن از محصولات داخلی برتری یافته است؟»
وی در پایان اشاره کرد: «اگر ادعای شیردل مبنی بر این که این نوع سیستمهای شرکت IBM به طور گستردهای در سازمانهای مختلف استفاده میشود صحیح باشد باید گفت که امنیت سایبری بسیاری از سازمانها به طور جدی در خطر اقدامات خصمانه سایبری است و مسئولین امر باید نسبت به بررسی صحت و سقم این ادعا اقدامات لازم را به عمل آوردند.»
جلوگیری از این کارها به شدت لازم است. مسئولین باید به مسائل امنیتی بانکها – که مسئله امنیت سرمایه کشور است توجه کامل داشته باشند. توانایی بالایی در تولید نرم افزارهای قوی کاربردی و امنیتی توسط مهندسین ایرانی وجود دارد و این رفتار مسئولین نظام بانکی دور از توجه به نظام امنیتی کشور است که جای تأسف دارد!!
آقا چرا درباره چیزی که سوادش رو ندارین نظر میدین . حداقل یه بار برین درباره این نرم افزار دو خط مطالعه کنید ببینید برای چه کارهایی ازش استفاده میشه . هرکی میگه این نرم افزار مشابه داخلی داره چرا هیچ اسمی از نرم افزار داخلی و جاهایی که نصب شده نمیاره .
اقا این نرم افزار اصلا نرم افزار امنیتی نیست .چرا بی خودی شلوغش میکنین .مشخصه که حتما یه کسایی عمدا دارن اب رو گل آلود میکنن تا ماهی خودشون رو بگیرن. شما اگه مرکز داده ای توی ایران پیدا کردین که توش از تجهیزات امریکایی استفاده نشده به ما هم خبر بدین .البته اگه بدونین مرکز داده اصلا چی هست .
کسی نگفت نرم افزار مشابه داخلی وجود داره، بلکه گفته شده قدرت تولید آن در داخل ایران هست. منظورتون از کسی که بدون سواد نظر داده اگر آقای تبریزی هست، که محض اطلاعتون میگم، ایشون یکی از بهترینها در حوزه نرم افزار هستند و مطمانا از شما که فقط ادعا کردید سوادشون بسیار بیشتر است
بنظر شما اینکه تو مراکز داده ای ما تجهیزات آمریکایی باشه، دلیل میشه در قسمت های دیگه هم با اینکه توان داخلی وجود داره، از نرم افزارهای خارجی استفاده کنیم؟!!!!!!!
میدونم شما ها تخصصی در رابطه با مسایل نرم افزار ندارید آقای تبریزی هم که فقط یک دانشجو هست و مدرک معتبری داره ولی از نظر رزومه کاری فرده شناخته شده ایی نیست . ودر رشته ما مدرک ارزشی نداره بلکه توانایی های برنامه نویسی و … غیره هیستند که یک فرد را معتبر میکننن. خدمت شما دوستان عرض کنم که در حال حاظر کلی نرم
بومی سازی نرم افزار کار ساده ای نیست، سال ها طول میکشه، ضمن این که در فرآیند بومی سازی باز هم از نرم افزارهای خارجی استفاده می کنیم.. احیانا مشکل امنیتی پیش نمیاد اونوقت؟!
چند تا دانشجوی بی تجربه می شینن دور هم نظر میدن دیگه… نتیجه ش میشه چنین انتقاد بی اساسی به نظام بانکی کشور…