نزدیک به دو هفته است که از پایان جشنواره سینمایی کن و بازگشت مدیران سینمایی به کشور میگذرد و حالا احتمالا وقت خوبیست برای اینکه نتایج و دستاوردهای سفر یک تیم عریض و طویل ایرانی به کن را مطالبه کنیم و از ایشان بخواهیم برای مردم توضیح دهند که سفر این تعداد از مدیران سینمایی کشور به فرانسه دقیقا چه خروجی مفید و قابل اعتنایی را برای سینمای جمهوری اسلامی به همراه داشته است.
چندین سال است که هر سال تعداد زیادی از مدیران سینمایی و اطرافیانشان در روزهای برگزاری جشنواره سینمایی کن با هزینه بیتالمال به فرانسه سفر میکنند و بعد از بازگشت هم نه کسی از نتایج این سفر پرخرج و پرهزینه با خبر میشود، و نه هیچ رسانهای از این دوستان دستاوردهای سیر و سیاحتشان در فرانسه را مطالبه میکند. بنابراین دوستان مدیر بیترس از اینکه بعد از بازگشت کسی یقهشان را بگیرد و درباره ریختوپاش بیحساب از بیتالمال و خوشگذرانی در فرانسه بازخواستشان کند، با خیال راحت دست تمام اطرافیان و دوست و آشنا را هم میگیرند و عازم سفری چند روزه به بزرگترین جشنواره سینمایی دنیا میشوند.
با وجود هزینهی سنگین هر سال و سفر بیهودهی مدیران به کن، اما باز حساب سفر امسال مدیران و سینماگران به کن با باقی سالها فرق دارد و باید بهطور ویژهتری به آن پرداخت. اخبار رسیده حاکی از آن است که تعداد متقاضیان ایرانی سفر به کن در سال جاری به حدی زیاد و خارج از عرف بوده که سفارت فرانسه حاضر به صدور ویزا برای تمامی متقضیان نمیشود و نزدیک 20 نفر از دوستان از این سفر باز می مانند تا اینکه بعد از انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و روی کار آمدن اولاند و همچنین سفر نخستوزیر سابق فرانسه به تهران، مدیران یکبار دیگر برای گرفتن ویزا تلاش میکنند و بعد از اصرار و پیگیریهای فراوان این بار سفارت فرانسه به دلیل تغیر سیاستها و سعی در ایجاد رابطه بهتر با تهران، حاضر به صدور ویزا برای تمامی متقاضیان میشود.
اما شاید چشیدن طعم تحقیر برای سفر به فرانسه و حضور در فستیوال کن همه ماجر نباشد چنانکه اساسا این تعداد مدیر و سینماگری که هر سال- به ویژه امسال- عازم این سفر میشوند حتی اجازهی ورود به بخشهای اصلی جشنواره را هم ندارند. در جشنواره کن تنها سینماگرانی که فیلمی در یکی از بخشهای جشنواره داشته باشند و همچنین روزنامهنگاران و متتقدینی که قبل از آغاز جشنواره درخواست خود را ارائه داده باشند اجازه حضور در بخشهای مختلف جشنواره و تماشای فیلمها را دارند. پس این همه مسافر از ایران دقیقا چه میکنند؟
باید گفت این تعداد مسافری که هرساله از ایران راهی سفر کن میشوند تنها اجازه حضور در بازار فیلم جشنواره را دارند و تمام وقت خود را باید در غرفههای ایران در بازار فیلم سپری کنند. دو سوال اساسی در این جا مطرح است. اول اینکه اساسا برای حضور در غرفههای ایران به چند مدیر نیاز است و اصولا برای غرفهداری، به حضور شخص مدیر آن سازمان و موسسه سینمایی نیاز است یا یک کارشناس خبره بازاریابی؟ و سوال جدیتر اینکه در طول سالیان حضور ایران در کن و به ویژه امسال این مدیران چه تعداد فیلم ایرانی را به فروش رساندهاند و برای چه تعداد فیلم پخشکنندهی جهانی پیدا کردهاند و اصلا چه تعداد فیلم خارجی برای پخش در داخل تهیه کردهاند؟
مسئلهای که واضح است این است که نه برای فروش فیلمهای ایرانی به این تعداد مدیر- مدیرانی که برخی از آنها به هیچ عنوان کارشناس سینما به حساب نمیآیند- نیاز است، و نه تا به حال این مدیران و اطرافیانشان توانستهاند فیلمی را به فروش برسانند.
در همین حال برخی اخبار حاکی از آن است که این فقط مدیران نیستند که به این سفر میروند، بلکه طیفی از سینماگران نزدیک به مدیران و اطرافیانشان هم عازم این سفر شدهاند. چنانکه به اکثر اعضای هیئت ساماندهی صنوف سینمایی پیشنهاد سفر به کن ارائه شده است و در این میان تنها پرویز شیخطادی و ابولقاسم طالبی حاضر به سفر به کن نشدهاند.
این در حالی است که بسیاری از همراهان قافله کن با توجه به اینکه نه اجازه حضور در بخشهای اصلی را دارند و نه تخصص و وظیفهای برای حضور در بازار فیلم، از فرصت به وجود آمده استفاده کرده و زمان قابل توجهی را به تفرج در شهرهای فرانسه اختصاص میدهند.
به نظر میرسد ارائه گزارش از سوی جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی کشور در مورد سفر پرتعداد ایرانیان به کن و دستاوردهای آن خالی از لطف نباشد. شاید بد نباشد در این گزارش به دستاوردهای سفر به فراسنه برای سینمای ایران اشاره شده و اعلام شود که اساسا چرا باید کسانی مثل اعضای هیئت ساماندهی به امور سینمایی، برخی از اعضای شورای عالی سینما، اعضای جامعه صنفی تهیهکنندگان و حتی کسی مثل سعید سهیلی(سازنده گشت ارشاد) در این سفر حضور داشته باشند؟ آیا این دوستان با هزینهی شخصی خود به این سفر رفتهاند یا سازمان سینمایی برای دلجویی آنها را عازم این سفر کرده است؟
این گزارش میتواند از سوی سیداحمد میرعلایی (مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی)، حسن نجاریان (قائم مقام بنیاد سینمایی فارابی)، امیر اسفندیاری (مدیر امور بینالملل فارابی)، هاشم میرزاخانی (مدیرعامل انجمن سینمای جوان)، شفیع آقامحمدیان (مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی)، شیرین نادری (مدیر بازرگانی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی)، بهمن حبشی (مدیر دفتر مجامع سینمایی)، سهیل جهان بیگلری (مدیرعامل سازمان توسعه سینمایی حوزه هنری)، محمرضا عباسیان(مدیر موسسه رسانههای تصویری)، مدیران تامین برنامه صدا و سیما و … نیز که در این سفر حضور داشتهاند هم تهیه شود و با بیان دستاوردهای سفر مدیران سینمایی به فرانسه، به افکار عمومی پاسخگو باشند.
Sorry. No data so far.