تریبون مستضعفین- موضوع تسهیلات اختصاص یافته به نمایندگان مجلس برای مسکن با اظهارنظرهای جدید نمایندگان که با اظهارات قبلی در تناقض است کماکان محل مناقشهی منتقدین و برخی نمایندگان مجلس است.
۱. حجتالاسلام «سیدمحمدحسن ابوترابیفرد» نایبرئیس اول مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی 16 خرداد و در پاسخ به تذکر یکی از نمایندگان مجلس (ایرج ندیمی) درباره اخبار برخی رسانهها درباره تسهیلات نمایندگان، بیان کرده بود که «نمایندگان طبق نظر رهبر انقلاب ساکن جنوب شهر تهران میشوند»:
«یک دفتر در محل حوزه انتخابیه برای بررسی مسائل در نظر گرفته شده، همچنین بر اساس نظر رهبری قرار شد که نمایندگان نزدیک محل کار مستقر باشند تا هم منزل همکاران در محلی که جنوب شهر محسوب میشود، استقرار یابد و هم به مجلس نزدیک باشد.»
بر مبنای همین سخنان، جنبش عدالتخواه در نامه خود خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی (23 خرداد) از هیئت رئیسه مجلس خواسته بود که منطقه و ناحیه اسکان تک تک نمایندگان را اعلام رسمی کنند.
۲. چند روز بعد (۲۴ خرداد)، «حسین سبحانینیا» از اعضای هیئت رئیسه مجلس در گفتگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه اخبار مربوط به وام ۷۰۰ میلیونی برای هر نماینده کذب است، اظهار کرد که اولاً: برای تهیه مسکن هیچ پولی در اختیار نمایندگان مجلس قرار نمیگیرد و مسکن نمایندگان توسط مجلس (و نه خود نمایندگان) تهیه میشود و مجلس طرف قرارداد تهیهی مسکن برای نمایندگان خواهد بود، ثانیاً: مسکنی که برای نمایندگان مجلس تهیه خواهد شد لزوماً در مناطق متوسط شهر تهران یعنی از بلوار کشاورز به سمت پایین و در محدوده خیابان انقلاب خواهد بود.
۳. چند روز پس از اظهارات سبحانینیا (4 تیر) «سيدشريف حسيني» (یکی دیگر از اعضای هيئت رييسه مجلس) در گفتگو با خبرگزاری ایسنا با بیان اینکه به نمايندگان براي رهن آپارتمان در تهران، 100 ميليون تومان اختصاص خواهد یافت عنوان کرد که «هيئت رييسه به نمايندگان توصيه كرده در مناطق بالاي شهر ساكن نشوند»:
«با توجه به قيمت بالاي مسكن پيشنهاد ميكنيم نمايندگان در جايي زندگي كنند كه مردم عادي حضور داشته باشند، در اين صورت هم دسترسي آنها به مجلس سريعتر است و هم هزينه اياب و ذهاب و سوخت كمتري را مصرف كنند و البته زمان كمتري را هم در ترافيك صرف كنند. ارباب رجوعي كه به مجلس ميآيند و بعضا ميهمان نمايندگان ميشود شايد در تردد به نقاط بالاي شهر با مشكل مواجه شود لذا پيشنهاد ما به نمايندگان اين بوده كه در مناطقي سكونت يابند كه در مركز شهر و نزديك به بهارستان است. البته درباره سكونت در مركز شهر الزامي وجود ندارد اما اين موضوع به صورت اتفاقي به الزام تبديل شده زيرا پولي كه در اختيار نماينده قرار ميدهيم، اصلا اين قابليت را ندارد كه نماينده در بالاي شهر سكونت يابد.»
اين عضو هيات رييسه مجلس نکات قابل توجه دیگری هم درباره مسکن نمایندگان و نحوه اختصاص این تسهیلات به آنها بیان کرده بود: «مجلس تا سقف 100 ميليون تومان براي رهن منزل براي نمايندگاني كه در تهران خانه ندارند در نظر گرفته كه اين پول خود مجلس است و به مجلس برميگردد. ما وظيفه داريم مثل خانه سازماني يا مبلغي اجاره در اختيار نمايندگان بگذاريم و يا براي نمايندگان خانه رهن كنيم و در همين راستا مجلس براي نمايندگان قرارداد ميبندد و پول مستقيما در اختيار نماينده قرار نميگيرد.»
متأسفانه بین اظهارات آقای حسینی با توضیحات ارائه شده توسط آقایان ابوترابی فرد و سبحانینیا، تفاوتهای آشکار و بعضا تناقضاتی وجود دارد. با توجه به این موضوع، مناسب است هیئت رئیسه مجلس به این سوالات افکار عمومی پاسخ دهند:
الف- آیا نمایندگان مجلس ملزم به سکونت در منطقه خاصی از شهر تهران (مثلا مناطق متوسط شهر تهران یعنی از بلوار کشاورز به سمت پایین و در محدوده خیابان انقلاب یا مناطق جنوب شهر) شده اند؟ اگر نه، پس چرا آقای سبحانی نیا ادعای دیگری را مطرح کرده بودند؟ و از آن مهمتر، چرا مجلس -بنا بر اظهارات آقای ابوترابی فرد- به نظر رهبری در این موضوع، توجه چندانی نکرده است؟
ب- آیا هزینه تهیه مسکن، در اختیار نمایندگان مجلس قرار میگیرد یا اینکه مجلس طرف قرارداد منزل نمایندگان خواهد بود؟ چرا که آقای حسینی، در بخشی از صحبتهای خود بیان کرده اند این پول را در اختیار نماینده قرار می دهیم و در بخش دیگری گفته اند پول مستقیماً در اختیار نماینده قرار نمی گیرد.
ج- اگر هزینه تهیه مسکن، در اختیار نمایندگان مجلس قرار میگیرد، شیوه بازپرداخت آن توسط نمایندگان به مجلس، چگونه خواهد بود؟
د- مبلغ 100 میلیون تومان برای رهن آپارتمان نمایندگان برای یک سال خواهد بود یا چهار سال؟
ه- تعریف مناطق شمال شهر چیست؟ به عنوان مثال، آیا واقعا امکان رهن یک خانه در برخی از مناطق شمال غرب تهران مانند شهرک غرب، با مبلغ مذکور وجود ندارد؟
و- مهمترین سوال اینجاست آیا واقعا اختصاص چنین مبلغی برای مسکن نمایندگان، از مصادیق «خرجتراشیهای بیخود» محسوب نمیشوند؟ آیا بهتر نیست به جای اختصاص چنین مبالغی برای این امور، خانههای سازمانی برای نمایندگان مجلس ساخته شده یا خریداری شود؟ با فرض اینکه این مبالغ وام بوده و توسط نمایندگان مجلس بازگردانده خواهد شد، آیا منتخبین ملت به این موضوع هم فکر میکنند که بسیاری از اقشار ملت برای اینکه یک چندم این مبلغ وام تهیه کنند با چه مشکلاتی مواجه بوده و هستند؟
در هر صورت، بسیاری از مردم به خصوص اقشار محروم، همچنان منتظر هستند که ببینند آیا هیئت رئیسه و نمایندگان محترم مجلس به تذکر مقام معظم رهبری در اولین سخنرانی خود در بین نمایندگان مجلس نهم (24 خرداد)، در عمل توجه ای خواهند داشت یا خیر؟
«خرجتراشىهاى بیخود براى مجلس، عدم سلامت است. دیروز ما با جناب آقاى لاریجانى در این زمینه مفصل صحبت کردیم. واقعاً باید یکى از کارهائى که مجلس میکند، این باشد: الگو بشوید براى دستگاههاى مختلف دیگر در کم کردن هزینهها؛ هزینههاى سفرهاى احیاناً بىمورد، هزینههاى گوناگون شخصى نمایندگان؛ که البته بخش مهمى از این کار، مربوط به هیئت رئیسهى محترم مجلس است، که باید مراقبت کنند؛ و همچنین یکایک نمایندگان. البته من میدانم-هم اطلاع کلى دارم، هم اطلاع خاص دارم- که واقعاً در بین نمایندگان، کسانى که احتیاط میکنند و مراقبت میکنند، کم نیستند. افرادى هستند که واقعاً انسان در قلبش آنها را تحسین میکند و خوشحال میشود و خدا را شکر میکند که یک چنین افرادى در مجلس حضور دارند. بالاخره این قضیه مهم است.»
ممنون از نشر مطلب