شنبه 30 ژوئن 12 | 14:55
دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری:

وزارت علوم باید آیین‌نامه کرسی‌ها را اصلاح کند

دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری گفت: نقص‌های آیین‌نامه‌ای را که مانع برگزاری کرسی‌ها می‌شود را با وزارت علوم مطرح کرده‌ایم.


محمد اکبری، دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری، با اشاره به صحبت‌های برخی مسئولان درباره ایجاد فضای ثابت در دانشگاه تحت عنوان باشگاه آزاد اندیشی، اظهارداشت: مشکلات مطروحه پیرامون کرسی‌ها، زیاد به محل برگزاری آن بر نمی‌گردد. چرا که محتوای برگزاری کرسی‌های آزادفکری، هنوز برای دانشجویان به طور کامل جا نیفتاده و این‌ها مسائلی نیست که در عرض چند هفته بتوان آن را حل و فصل کرد.

وی با بیان اینکه وزارت علوم آیین نامه‌ای را برای کرسی‌ها تدوین کرده و آن را در بسیاری از دانشگاه‌ها اعلام کرده که نقاط مثبت و منفی‌ای دارد، اضافه کرد: یکی از نقص‌های آن روال طولانی اداری است که عملا برگزاری کرسی‌ها را سخت و برگزاری آن را غیرممکن کرده است.

اکبری جایگاه بالای کرسی‌ها در آیین نامه را از نقاط مثبت آیین نامه خواند و تصریح کرد: رسمیت بخشیدن به برگزاری کرسی‌ها می‌تواند آن را در فضای دانشگاه‌ها به خوبی جا انداخته و ساختار آن را قانونمند کند.

دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری با تاکید بر اینکه برای تحقق باشگاه آزادی اندیشی انتظاری نداریم،بیان داشت: این‌ها سخت افزارهایی است که هنوز برای رسیدن به آنجای کار داریم و تمرکز ما بیشتر روی این است که کرسی‌ها را به لحاظ محتوایی، شناخت، چگونگی و چرایی تقویت کنیم.

اکبری در توضیح اینکه چقدر کرسی‌ها به صورت منسجم برگزار می‌شود، اظهارداشت: دانشجویان و تشکل‌ها، متولیان اصلی برگزاری کرسی هستند. چرا که روی صحبت مقام معظم رهبری در مورد برگزاری کرسی‌ها با دانشجویان است و مطالبه آن از مسئولان مقوله‌ای است که خلاف منویات آقاست.

وی با بیان اینکه البته برگزاری کرسی‌ها، ظرفیت‌هایی را لازم دارد که ایجاد آن برعهده مسئولان دانشگاه‌ها است، یادآورشد: مشخص کردن روند قانونی و تدوین آیین نامه در این خصوص بر عهده وزارت علوم و سایر نهادهاست که باید روند سریعی داشته باشد تا هر چه زود‌تر این امر محقق شود.

دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری تصریح کرد: خوشبختانه بسیاری از مشکلات برسر راه کرسی‌ها برطرف شده و کرسی‌ها به لحاظ فهم جایگاه و تعداد برگزاری روند رو به رشدی را طی می‌کند.

اکبری درباره چگونگی طرح سوالات در کرسی‌ها نیز توضیح داد: سوالات کرسی‌ها توسط تشکل‌ها و در قالب مسائلی که بیشتر دغدغه دانشجویان است، انتخاب و برای تایید به نظر سنجی گذاشته می‌شود؛ گاهی هم توسط گروه و اشخاصی که مجاز به برگزاری کرسی هستند، ‌ تایید و به نتیجه می‌رسد. که البته کلیت برنامه باید به تایید شورای نظارت و یا هر نهاد مسئول دیگری برسد.

وی با اشاره به اینکه هدف از برگزاری کرسی‌ها شنیدن حرف دانشجویان با هر تفکر و سلیقه‌ای است، گفت: دانشجویان می‌توانند در کرسی‌ها شرکت کرده و به صورت منطقی حرف خود را بزنند. البته این به این معنی نیست که برگزاری تریبون‌های آزاد مانند دهه ۷۰، برای لشکر کشی سیاسی بوده و با هدفگذاری خاص صورت گیرد. چرا که در آن زمان و در سال‌های ۸۲ و ۸۳ برگزاری تریبون‌ها برای شنیدن حرف دانشجو و برای عقلانی شدن فضای دانشگاه نبود.

دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری اضافه کرد: در مورد اینکه چقدر می‌توان فضای عقلانی نقد را در فضای دانشگاه محقق کرد، می‌توان گفت که مقداری کار صورت گرفته، دانشجویان آمده و حرف‌هایشان را زده‌اند و نمونه‌های آن را داریم، که البته این هنوز جای کار دارد؛ اما روند آن رو به رشد است.

اکبری با بیان اینکه ما سعی کرده‌ایم گزارش کامل برگزاری کرسی‌ها را روی سایت خود بیاوریم، تصریح کرد: البته ما جایی را به عنوان مرکز آمار برگزاری کرسی‌ها نداریم تا بتوانیم نقاط ضعف و قوت آن را استخراج کنیم که بگوییم این امر چند درصد پیشرفت داشته و مشکلات اساسی آن کدام است.

وی در تشریح بازتاب کرسی‌هایی که تاکنون برگزار شده، بیان داشت: ما در سایت کرسی‌های آزاد فکری شیوه برنامه‌ها و محتوای آن را منتشر می‌کنیم و در مورد نتایجی که مد نظر برگزاری کرسی هاست، اطلاعات می‌دهیم.

دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری با بیان اینکه برگزاری کرسی‌ها منوط بر این است که چقدر فضای دانشگاه عقلانی شده یا فضای رخوت است، اظهارداشت: برگزاری کرسی‌ها آزاد اندیشی ناظر بر یک فضای مساعد است، ‌ نه تعداد برنامه‌ها و اینطور نیست که ما بیاییم مقداری برنامه اجرا کنیم و بگوییم کرسی‌ها برگزار شدند.

اکبری با تاکید بر اینکه کرسی‌ها تنها یک وسیله برای ایجاد فضای آزاد اندیشی است، تصریح کرد: باید نگاه کنیم این فضا چقدر ایجاد شده و مولفه‌های آن را بررسی کنیم که چقدر مخاطب داشته‌ایم و اینکه آیا بحث‌های منطقی در آن وجود دارد، ‌ یا خیر؟ و به نظر من هنوز برای شکل گیری فضای ایده‌ال در این خصوص راه زیادی در پیش داریم. البته راه سخت است، ‌ اما به آن امید داریم و راه باز است.

وی با تاکید دوباره بر اینکه آیین نامه‌ها طوری تنظیم شده که روسای دانشگاه‌ها می‌توانند جلوی برگزاری کرسی را بگیرند و نگذارند برگزار شود، خاطرنشان کرد: مسئولان می‌توانند روند تایید برگزاری کرسی‌ها را در یک سیکل اداری پیچیده بگذارند که عملا نشود آن را اجرا کرد.

دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری اضافه کرد: به لحاظ اینکه رئیس دانشگاه، معاونت‌های آن و همچنین شورایعالی در دانشگاه‌ها راس هرم آیین نامه، برای صدور مجوز برگزاری کرسی‌ها هستند، یک سری مشکلات وجود دارد، مانند اینکه جلسات شورایعالی در دانشگاه یا تشکیل نمی‌شود و یا با بازه‌های زمانی طولانی تشکیل می‌شود و ما برای گرفتن تایید از این شورا باید زمان زیادی را منتظر بمانیم و این باعث می‌شود که نتوانیم در یک ماه دو یا سه کرسی برگزار کنیم.

اکبری قیدهای سنگین را از دیگر موانع بر سر راه برگزاری کرسی‌ها عنوان کرد و گفت: باید برای برگزاری هر کرسی از چند هفته قبل، موافق و مخالف‌ها را معرفی کنیم که این کار در سطح دانشگاه بسیار سخت است. و این در حالی است که این امر عملا هم با فضای کرسی‌ها مغایر است. زیرا کرسی‌ها باید آزاد باشد تا هر کس وقت بگیرد و صحبت کند.

وی افزود: نقص‌های آیین نامه‌ای را که برگزاری کرسی‌ها را با مشکل مواجه می‌کند را با وزارت علوم مطرح کرده‌ایم که انشاالله درست می‌شود.دبیر سایت مرجع جامع و تخصصی کرسی‌های آزادفکری در پایان از ارائه گزارش جامعی در مورد کارکرد کرسی‌های آزاد اندیشی تا آخر تیر خبرداد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.