یکشنبه 08 جولای 12 | 15:13
در نشست تخصصی بررسی تعارض‌های حقوقی تحریم‌های نفتی علیه ایران مطرح شد:

اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران ناقض هدف اصلی حقوق بین‌الملل است

چند تن از اساتید و متخصصان حوزه حقوق بین‌الملل با تأکید بر اینکه مشروعیت اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران در مجامع بین‌المللی احراز نشده، اعلام کردند که این تحریم‌ها ناقض حقوق بشر بوده و در چارچوب…


نشست تخصصی بررسی تعارض‌های حقوقی تحریم‌های نفتی علیه ایران و راهکارهای مقابله با آن عصر دیروز در مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در این نشست که به همت پژوهشکده حقوق سازمان بسیج حقوقدانان برگزار شد چند تن از اساتید دانشگاه و متخصصین در حوزه بین الملل به سخنرانی پرداختند.

عزیزی: تحریم‌های اعمال شده علیه ایران ناقض حقوق بشر است

در ابتدا حمید عزیزی، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق وعلوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در سخنانی با عنوان «تحریم‌های علیه ایران و تعارض با حقوق تجارت بین‌الملل» به بررسی چالش‌های حقوقی تحریم‌های وضع شده علیه ایران از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا و با توجه به حقوق تجارت بین الملل پرداخت. وی با بیان اینکه تحریم‌های اعمال شده علیه ایران به ویژه در مراحل بعدی به‌صورت کلی و بدون هدف انجام شده است مشخصا ناقض حقوق بشر است و حتی قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران نیز از این منظر دچار نوعی تعارض می‌باشد.

وی با اشاره به اینکه ضرورت همکاری و همبستگی بین‌المللی بین دولت‌ها که منبعث از منشور ملل متحد بوده و یک اصل اساسی در روابط بین‌الملل است و همچنین روابط اقتصادی مصادق اعلای این همکاری است، گفت: ‌ اقدامات یک‌جانبه امریکا در اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران نقض یکی از اهداف اصلی حقوق بین الملل یعنی نقض حق تجارت آزاد میان دولت‌هاست.

عزیزی در ادامه افزود: اصل حق تجارت آزاد بر لزوم برقراری روابط آزاد اقتصادی میان دولت‌ها تأکید کرده و هر گونه فشار بر دولت‌ها برای منع از روابط تجاری آزاد میان آنان را رد می‌کند، بنابراین هر گونه اقدام خودسرانه و یک‌جانبه ولو جمعی که خارج از چارچوب منشور ملل متحد و نظام حقوق بین‌الملل باشد به معنای نقض حقوق تجارت بین‌الملل و در نتیجه نقض صلح بین‌المللی خواهد بود.

عضو هیئت علمی دانشکده حقوق وعلوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: از سوی دیگر اعمال تحریم‌های یک‌جانبه اتحادیه اروپا و امریکا در خرید نفت ایران به معنای نقض حق حاکمیت دولت‌ها بر منابع طبیعی آنهاست که این مورد نیز از اصول حقوق بین الملل بوده و همچنین لازمه وجود روابط اقتصادی آزاد بین دولت‌هاست.

حبیب‌زاده: می‌ توان جایگاه حقوقی تحریم‌های نفتی علیه ایران را به چالش کشید

در ادامه نشست توکل حبیب‌زاده، استاد گروه حقوق عمومی و عضو هئیت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع) در سخنانی با عنوان ارتباط بین تحریم‌های اقتصادی و مسئولیت بین‌المللی به بررسی چالش‌های مربوط به تحریم‌های نفتی اعمال شده از سوی اتحادیه اروپا و ایالات متحده علیه ایران پرداخت.

وی با تأکید بر اینکه قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران به‌ویژه قطعنامه دوم بدون احراز تهدید فعالیت‌های هسته‌ای ایران علیه صلح جهانی صادر شده است، گفت: ‌ خود این قطعنامه‌ها نیز جای بحث و چالش داشته و حتی در صورت اعمال مجازات‌ها براساس این قطعنامه‌ها می‌ توان جایگاه حقوقی تحریم‌های نفتی علیه ایران را به چالش کشید.

عضو هئیت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع) در ادامه تأکید کرد: با توجه به اینکه قانونی بودن و مشروعیت تحریم‌های فعلی که علیه ایران اعمال شده در مجامع بین‌المللی مورد تأیید واقع نشده است، گفت: مجامع بین‌المللی مسئول به اعمال مجازات علیه یک کشور هدف نیز نمی‌توان تحریم‌های نفتی علیه ایران را به لحاظ حقوق بین‌الملل توجیه کرد.

حبیب‌زاده با اشاره به بحث‌های موجود در مورد ممانعت از عبور نفت‌کش‌ها از تنگه هرمز به عنوان یک اقدام متقابل در برابر تحریم‌کنندگان گفت: با توجه به اینکه ایران به‌عنوان کشور ساحلی تنگه هرمز به کنوانسیون ۱۹۸۲ در مورد عبور ترانزیتی کشتی‌های از آب‌های بین‌المللی نپیوسته‌است می‌تواند مانع از عبور نفت‌کش‌های از این تنگه شود.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه ایران این کنوانسیون را تنها امضا کرده است عبور ترانزیتی کشتی‌ها را به عنوان یک حق قراردادی برای خود تلقی می‌کند بنابراین می‌تواند مانع از عبور ترانزیتی نفت‌کش‌های کشورهای تحریم‌کننده بویژه امریکا که خود نیز به این کنوانسیون ملحق نشده است جلوگیری کند.

عضو هئیت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع) تأکید کرد: ایجاد محدودیت‌برای عبور نفت‌کش‌ها الزاما به معنای استفاده از اقدام نظامی و بنابراین توسل به زور نیست و همچنین می‌تواند متناسب با کنش تحریم‌کنندگان قلمداد شود و در نتیجه به‌عنوان حق اقدام متقابل وجاهت قانونی نیز داشته باشد.

امانی: تحریم ایران، بازار جهانی نفت را از حدود ۲ میلیون بشکه نفت در روز محروم می‌کند

در ادامه مسعود امانی، عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه امام صادق (ع) به بررسی آثار بلند مدت وضع تحریم‌ها بویژه تحریم‌های نفتی علیه ایران بر بازار عرضه نفت و امنیت خطوط عرضه انرژی پرداخت.

وی با اشاره به تحریم‌های مالی وضع شده علیه ایران گفت: ‌ این تحریم‌ها می‌تواند با تأثیرگذاری منفی بر توان مالی ایران منجر به کاهش سرمایه‌گذاری‌های ایران در توسعه میادین نفتی شده و در نتیجه بلندمدت بازار جهانی نفت را از حدود ۲ میلیون بشکه نفت در روز محروم کند که خود اثری غیرقابل جبران بر بازار عرضه نفت برجای می‌گذارد.

امانی در ادامه با اشاره به نقش موثر ایران به عنوان همسایه شمالی خلیج‌فارس که دارای خطوط ساحلی گسترده است، گفت: که عدم تأمین امنیت خطوط عرضه انرژی به‌عنوان یک اقدام متقابل از سوی ایران به‌ویژه با توجه به اینکه منطقه دارای جنبش‌های بنیادگرایی قوی است می‌تواند امنیت این خطوط را به‌صورت جدی تهدید کند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.